Σεμινάριο Lindy Hop με τη Μαρία Καούκη και τον Δημήτρη Σταυρόπουλο

  • Σάββατο, 12 Ιανουαρίου, 2019 - 11:12
Το Κέντρο Χορού σύγχρονης έκφρασης και δημιουργίας "Ακροποδητί" δίνει την ευκαιρία στους φίλους του να γνωρίσουν έναν από τους πιο διασκεδαστικούς χορούς, που αναπτύχθηκε στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, κατά τις δεκαετίες 1920-1940.

Το Lindy Hop χορεύεται σε Jazz μουσική και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μουσική των Big Bands της εποχής. Σταθμοί στην ιστορία του Lindy hop αποτελούν κάποιες μεγάλες αίθουσες και θέατρα, όπως το Apollo Theatre, το Cotton Club και το Savoy Ballroom καθώς και μουσικοί, θρύλοι της εποχής, όπως ο Count Basie και ο Duke Ellington.

Πρόκειται για έναν ζευγαρωτό χορό που ανήκει στην ομάδα των Swing χορών. Έχει έντονα τα στοιχεία του ρυθμού και του αυτοσχεδιασμού και είναι εμφανώς επηρεασμένος από προγενέστερους χορούς, όπως το Charleston, το Breakaway, το Cakewalk και το Tap.
Παρότι το Lindy Hop εξαφανίστηκε κατά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο, έχει πλέον επανέλθει πολύ δυναμικά κερδίζοντας όλο και μεγαλύτερο κοινό σε όλο τον κόσμο και διαδίδοντας αυτή τη ρετρό διάθεση και τη χαρά που αποπνέει.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως του υπάρχοντος χορευτικού υπόβαθρου. Το μόνο που χρειαζόμαστε από εσάς, είναι η καλή σας διάθεση και η επιθυμία σας να γνωρίσετε έναν από τους πιο διασκεδαστικούς χορούς!
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, θα γίνει γνωριμία με τη τζαζ μουσική και τα θεμελιώδη στοιχεία του Lindy Hop. Θα μάθουμε να ακούμε τη μουσική και θα αρχίσουμε να παίζουμε με αυτή χρησιμοποιώντας όλα τα βασικά βήματα και τους ρυθμούς που θα μάθουμε.
Στο τέλος του σεμιναρίου, που θα διεξαχθεί 2-3 Φεβρουαρίου 2019 (Σάββατο, 18:00-20:00 και Κυριακή, 12:00-14:00) θα είστε ήδη σε θέση να χορέψετε τους πρώτους σας χορούς και να στροβιλιστείτε γεμάτοι χαρά σε swing ρυθμούς!

Δημήτρης Σταυρόπουλος
Η αγάπη που είχε εδώ και χρόνια για τη Swing  – Jazz μουσική και η ανάγκη ενασχόλησής του με κάτι δραστήριο τον οδήγησαν στο Lindy Hop, που λάτρεψε από το πρώτο «triple step»!  
Ο χορός, του προσφέρει χαρά και ελευθερία έκφρασης. Για τον λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς του.
Η συμμετοχή του σε festivals εντός και εκτός Ελλάδας και ο ασταμάτητος χορός στα parties του δίνουν την έμπνευση για διδασκαλία.  
Χαμογελαστός, δυναμικός και με πολύ χιούμορ θα σας κάνει να νιώσετε άνετα από την πρώτη στιγμή και να χορέψετε στους Swing ρυθμούς, δίνοντας έμφαση στην τεχνική καθώς και στη φυσικότητα της κίνησης, ενθαρρύνοντας τους μαθητές του να ακούσουν τη μουσική, να δημιουργήσουν και πάνω απ’ όλα να το απολαύσουν.

Μαρία Καούκη
Η αγάπη της για τον χορό φάνηκε από μικρή ηλικία. Ξεκίνησε στα έξι της με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς αλλά δεν έμεινε εκεί. Από τότε έχει ασχοληθεί με διάφορα είδη χορών, όπως flamenco και μπαλέτο, μέχρι που το 2013 γνώρισε το lindy hop. Πολύ γρήγορα κατάλαβε ότι το Lindy Hop ήρθε στη ζωή της για να μείνει!
Από τότε και μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει ποτέ να παρακολουθεί μαθήματα και
σεμινάρια, καθώς πιστεύει ότι ένας χορευτής οφείλει να εξελίσσεται συνεχώς. 
Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει ασχοληθεί ενεργά και με το solo jazz ενώ από το 2015, είναι και μέλος του Rhythm Hoppers Chorus line. Τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθειά της να διευρύνει τους χορευτικούς της ορίζοντες, άρχισε να ασχολείται και τελικά έφτασε να αγαπήσει το Tap και το African Dance!
Έχοντας ως στόχο την αποκόμιση νέων εμπειριών και την εξέλιξη της ως χορεύτρια, ταξιδεύει όσο πιο συχνά μπορεί και συμμετέχει σε διεθνή Φεστιβάλ.
Ο χορός αποτελεί πλέον βασικό μέρος της ζωής της και νιώθει ότι την ολοκληρώνει αλλά το να βλέπει τα χαμόγελα στα πρόσωπα των μαθητών της όταν ξεκινούν να διασκεδάζουν χορεύοντας, της δίνει ακόμα μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση.
Στα μαθήματά της δίνει σημασία στην τεχνική αλλά συγχρόνως ενθαρρύνει τους μαθητές της να χαλαρώσουν και να βιώσουν το Swing σαν αυτό που πραγματικά είναι, ένας τρελός χορός γεμάτος χιούμορ!
Πέρα από τα μαθήματα σε ενήλικες και θέλοντας να βάλει το δικό της μικρό λιθαράκι στην ανάπτυξη της Ελληνικής swing σκηνής, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη διδασκαλία παιδικών τμημάτων. Αντλώντας στοιχεία από τη μουσικοκινητική αγωγή (σύστημα Orff), θέλει μέσα από τα μαθήματά της να δώσει την ευκαιρία σε παιδιά να γνωρίσουν το Swing και τη Jazz μουσική από μικρή ηλικία και τελικά να αγαπήσουν το χορό. Πιστεύει πως όλοι μπορούν να χορέψουν, αρκεί να το πάρουν απόφαση, να χαλαρώσουν και να απελευθερωθούν.