Αιγαίο και Ιόνιο αντάμωσαν και αφηγήθηκαν, τραγούδησαν και χόρεψαν σε μια γιορτή με χρώματα της θάλασσας

Παράσταση – συνάντηση δύο πελάγων

Δε συμβαίνει συχνά, όποτε όμως συμβεί, είναι κάτι το μαγικό. Οι ήχοι και οι φωνές, οι χαρές και οι λύπες, οι διαχρονικές παραδόσεις και τα πολιτιστικά κύματα του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους έσμιξαν το περασμένο Σάββατο στο ιστορικό Θέατρο της Ερμούπολης.

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης» και ο Σύλλογος Μωραΐτικων Κέρκυρας θυμήθηκαν ιστορίες που τους έκαναν να γελάσουν και να συγκινηθούν, τραγούδησαν και παρουσίασαν τους χορούς τους σε μια παράσταση – συνάντηση των δύο πελάγων.

Καντάδες, μαντινάδες, χοροί, δρώμενα και ντοπιολαλιές ξεδίπλωσαν τις χαρές τους αρμονικά μπροστά στα μάτια των θεατών, με μοναδικό στόχο την ευχαρίστησή τους.

Στον χαιρετισμό της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης των παραδόσεων και των αξιών που αυτές πρεσβεύουν, ιδιαίτερα σε μία εποχή πολύπλευρης κρίσης όπως η σημερινή. Δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει θερμά τόσο τη «σοφία της παράδοσης», όσο και τον σύλλογο της Κέρκυρας για το έργο και την προσφορά τους, μέσω του οποίου ενδυναμώνουν τη εθνική μας ταυτότητα και αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά μας.

Με φόντο το απέραντο γαλάζιο

Την παράσταση «Μια Καντάδα στο Αιγαίο» που παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου π. Κωνσταντίνος Κοντός και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της Σύρου σκηνοθέτησε ο Γιώργος Πάχος. Τα κείμενα επιμελήθηκε η Αγνή Ρούσσου.

Στην ενότητα του Αιγαίου έπαιξαν οι μουσικοί: Καίτη Κουλλιά (τραγούδι), Γεωργία Μαρίνη (βιολί), Γεωργία Λίτσα (σαντούρι), Νίκος Βενετάκης (λαούτο), Απόστολος Μάρης (κανονάκι).

Τραγούδια από τα Επτάνησα παρουσίασαν οι: Νάσια Αυθίνου, Γιάννης Μίαρης (ακορντεόν), Γεράσιμος Κουλούρης (κιθάρα), Θοδωρής Καρύδης (βιολί).

Το πρώτο μέρος άνοιξε ένα αφιέρωμα στη μουσική και χορευτική παράδοση της Χίου. Στο εισαγωγικό θεατρικό δρώμενο συμμετείχαν ο Γιώργος Σιγάλας και η Μαρία Γαδ, καλωσορίζοντας το κοινό στη χιώτικη διάλεκτο.

Στο κλίμα του δεύτερου μέρους της παράστασης μας έβαλαν οι Σκαλοπατούδες της Άνω Σύρου (Μαρία Γαδ κα Μαρουλία Καραβιώτου), τις οποίες μάλωσε για το χούι του κουτσομπολιού ο «ιερέας» Νίκος Δουράτσος.

«Κορφιάτικα Πεντεγολέτσα» ήταν ο τίτλος του Κερκυραϊκού δρώμενου με τους Μάριο Θέμα και Πέπη Μίαρη που έστρωσε το δρόμο για την ονειρική, ρομαντική και γλυκιά εμφάνιση της Χορευτικής ομάδας Μωραΐτικων Κέρκυρας με τις καντάδες της.

Πληροφορίες για το μουσικό αυτό είδος, που κατά το παρελθόν ήταν πολύ δημοφιλές στην Κέρκυρα και στην Κεφαλονιά, έδωσε το μέλος του Συλλόγου Μωραΐτικων κ. Γεωργία Κάπουα, μέσα από το πρόγραμμα της παράστασης. Μέχρι το 1940 και πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν συνήθεια για τους νέους άνδρες να περιπατούν στις γειτονιές με φεγγαράδα και να τραγουδούν στα κορίτσια. Η Καντάδα είναι μελωδική και ευχάριστη. Θέματα αυτών των τραγουδιών: η αγάπη, τα λουλούδια, η φυσική ομορφιά, η θάλασσα και η ομορφιά της ζωής. Εμφανίστηκε στη χώρα μας περίπου το 1863 όταν ενώθηκε η Ηπειρωτική Ελλάδα με τα Επτάνησα.

Στο τέλος της παράστασης η υπεύθυνη του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου της Σύρου, Σοφία Λούβαρη απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στο κοινό για την αγάπη και το ζεστό χειροκρότημά του και προσέφερε δώρα στους συμμετέχοντες μουσικούς, αλλά και τους υπεύθυνους της –αδερφής πλέον- ομάδας από την Κέρκυρα.