Αρμονική συνύπαρξη του 6ου Eye’s Walk Digital Festival και του Μικρού Πολυτεχνείου με κοινό σημείο επαφής το αρχιτεκτονικό συγκρότημα των Λαζαρέτων της Σύρου

Ερμουπολιτισμός

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του «Eye’s Walk Digital Festival» 2019 με θέμα τον «Έρωτα» εντάσσονται οι καλοκαιρινές δράσεις του Μικρού Πολυτεχνείου, που κάθε χρόνο βγαίνει «εκτός των τειχών» του και διεξάγει ιδιαίτερα σεμινάρια σε μέρη με ιστορική και φυσική ομορφιά.

Το Μικρό Πολυτεχνείο διοργανώνει Επιμορφωτικά Σεμινάρια Τέχνης σε ειδικά διαμορφωμένους Χώρους στο κέντρο της Ιστορικής Αθήνας και λειτουργεί επί 18 συναπτά έτη. Η Ομάδα εισηγητών των σεμιναρίων αυτών αποτελείται από καλλιτέχνες και δασκάλους με τεχνογνωσία, εμπειρία και εκπαιδευτικό ήθος, όπως η Δήμητρα Γαλάνη, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Νίκος Ζούδιαρης, η Όλια Λαζαρίδου κ.α.

Η Κοινότητα ΜΠ ενσωματώνει δράσεις και παραγωγές που δίνουν βήμα σε νέους δημιουργούς για να έρθει το έργο τους στο Φως μετά από ενός έτους εκπαίδευση – επιμόρφωση πάνω στο αντικείμενο που επιθυμούν.

Φετινός προορισμός της είναι η Σύρος - πηγή έμπνευσης για ανθρώπους της τέχνης και της αισθητικής. Σκοπός των εισηγητών και των συμμετεχόντων είναι να εκμεταλλευτούν τον χώρο και την ιστορική μνήμη του νησιού, να συνδυάσουν σκέψεις και συναισθήματα που πηγάζουν από το νησί και τους ανθρώπους και να αντλήσουμε δημιουργικούς συνειρμούς από το έργο σπουδαίων καλλιτεχνών με καταγωγή από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, όπως ο Μάνος Ελευθερίου.

Νέοι στιχουργοί που επιθυμούν να βάλουν σε τάξη τη σχέση τους με τον έμμετρο λόγο, τη ρίμα, το μέτρο, τη ρυθμολογία και την προφορικότητα που διακρίνει κάθε έμμετρο υλικό που αυτοπροτείνεται για να γίνει τραγούδι, μπορούν να παρακολουθήσουν ένα αυτοτελές – εισαγωγικό για τα «Παλίμψηστα της Σύρου» σεμινάριο το απόγευμα της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2019 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, με τον Διευθυντή του Μικρού Πολυτεχνείου Θράσο Καμινάκη και τον Νίκο Κολλάρο.

Με άξονα το έργο του Μάνου Ελευθερίου

Το σεμινάριο «Τα παλίμψηστα της Σύρου» με συντονιστή τον Νίκο Κολλάρο θα διεξαχθεί στην αίθουσα «Γιάννη Ρίτσου» του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης από 27 έως 31 Ιουλίου.

Με τον όρο παλίμψηστα (πάλιν+ψάω = αποξέω), στην πιο γενικευμένη του χρήση, εδώ και αιώνες, περιγράφονται περγαμηνές ή πάπυροι ή ζωγραφικοί πίνακες οι οποίοι, για λόγους οικονομίας στη γραφική ύλη, χρησιμοποιήθηκαν για δεύτερη φορά, αφού απαλείφθηκε το αρχικό τους περιεχόμενο και επικαλύφθηκε το νέο. Συχνά, μαζί με την τελευταία εγγραφή στο παλίμψηστο, ο αποδέκτης προσλαμβάνει ίχνη από παλιότερα κείμενα ή εικόνες που, καθώς δεν έχουν σβηστεί εντελώς, φέρουν το άρωμα άλλων εποχών, κόσμων ή πολιτισμών.

Χρησιμοποιούμε τη λέξη «παλίμψηστα» για να περιγράψουμε κάποια πρώτα κείμενα γραμμένα σε πάπυρους και περγαμηνές που στη συνέχεια επικαλύφθηκαν με νέα κείμενα σε μεταγενέστερη εποχή για να χρησιμοποιηθούν ξανά ως βάση για τη δημιουργία νεότερων έργων.

Αυτό θα συμβεί και στο σεμινάριο γραφής «Τα παλίμψηστα της Σύρου». Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν κάποια πρώτα κείμενα, τραγούδια κυρίως, τα οποία θα μελετήσουν έτσι ώστε να εντοπίσουν τα δομικά τους συστατικά. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας αυτά τα υλικά, θα γράψουν πάνω στο ίδιο «σώμα», για το ίδιο θέμα, με το ίδιο συναίσθημα, νέα κείμενα, τραγούδια, θεατρικά ή λογοτεχνικά κείμενα.

Στις συναντήσεις της Σύρου, αρχικό κείμενο θα είναι τα τραγούδια και τα κείμενα του Μάνου Ελευθερίου που έχουν πια καταστεί πολύτιμα χειρόγραφα του νεοελληνικού πολιτισμού. Ο Μάνος Ελευθερίου, φίλος και καλεσμένος του ΜΠ στις τελευταίες μέρες του, αποτελεί ένα ορυχείο πολύτιμων συναισθημάτων.

Ιστορίες φόβου και εγκλεισμού

Παράλληλα, με αφορμή τη σπουδή που έχει κάνει ο Θράσος Καμινάκης στο κτιριακό συγκρότημα των Λαζαρέτων της Σύρου, η Κοινότητα θα ασχοληθεί με το θέμα του εγκλεισμού. Η «αποκοπή» από το φυσικό περιβάλλον αλλά και μεταφορικά ο «περιορισμός» που έχει επιβληθεί με διάφορους τρόπους στις ζωές μας αποτελεί βασικό πυρήνα έμπνευσης πολλών καλλιτεχνών που με το έργο τους προσπαθούν να «σπάσουν» τα δεσμά και να επικοινωνήσουν με τον «έξω κόσμο».

Όπως λέει ο ποιητής Μάνος Ελευθερίου, με καταγωγή από τη Σύρο: «οι Ελεύθεροι και ωραίοι ζουν σε κάποιες φυλακές».

Υπενθυμίζεται ότι, το 6ο Eye’s Walk Digital Festival, που θα διεξαχθεί από 26 έως 31 Ιουλίου, εστιάζει το βλέμμα του στο αρχιτεκτονικό συγκρότημα των Λαζαρέτων, το ομορφότερο ίσως δημιούργημα του Βίλχεμ φον Βάιλερ στην Ελλάδα, ενώ ο ερευνητής-συγγραφέας Θράσος Καμινάκης, ο οποίος έχει μελετήσει το κτίριο ως λοιμοκαθαρτήριο στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του, συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου «Λαζαρέττο: Ένα κτήριο αφηγείται».

«Ήταν μια σπουδαία προσπάθεια, την οποία στήριξα χωρίς δεύτερη σκέψη. Τα παιδιά έκαναν εξαιρετική δουλειά και το ντοκιμαντέρ τους είναι εφάμιλλο με ένα επαγγελματικό ντοκιμαντέρ και με χαρά θα είμαι κοντά τους σε ό,τι άλλο χρειαστούν», δήλωσε ο κ. Καμινάκης στην «Κοινή Γνώμη».

Καλεσμένος από το «Eye’s Walk Festival» ο δάσκαλος λογοτεχνίας και ιατρός – πνευμονολόγος Φώτης Βλαστός θα συντονίσει από 27 έως 29/7 ένα ταχύρρυθμο εργαστήριο Αυτόματης Γραφής με θέμα την Επιστολογραφία και στις 30 Ιουλίου, στη Μονή των Καπουκκίνων στην Άνω Σύρα, θα παρουσιάσει ζωντανά στο κοινό το Αρχείο των Αζήτητων Νεκρών της «Σωτηρίας», με την προοπτική να ενταχθεί σε αυτήν την παρουσίαση και το γραπτό υλικό όσων θα συμμετέχουν στο σεμινάριο που θα έχει προηγηθεί.

Γύρω από τον εγκλεισμό, που αποτελεί τη «γέφυρα» μεταξύ του Φεστιβάλ και των δράσεων του Μικρού Πολυτεχνείου περιστρέφεται και η θεατρική παράσταση «Αλάσκα» της Ομάδας Lorem Ipsum, που θα παρουσιαστεί από 26 έως 28 Ιουλίου, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. «Μια μητέρα περιμένει την κόρη της να επιστρέψει από ένα μακρινό ταξίδι. Η σοφίτα του σπιτιού είναι σχεδόν έτοιμη να την υποδεχτεί. Σχεδόν, όχι ακόμα. Κοντεύει να γίνει δωμάτιο, σαν τα κανονικά, τα πιο χαρισματικά που όταν ανοίγεις τις κουρτίνες το φως τα πλημμυρίζει. Όμως αυτή η σοφίτα αν και σκοτεινή και κρύα και γεμάτη υγρασία πάντα ήταν το αγαπημένο δωμάτιο της κόρης της γιατί στον τοίχο της κρέμεται –ακόμα και τώρα- ο παλιός της χάρτης. Ένας χάρτης μαγικός για αυτήν. Και στην πάνω αριστερή γωνία του -παρά την φθορά- την περιμένει η αγαπημένη της Αλάσκα».

Περιπλανώμενο εργαστήρι δημιουργικής γραφής

Τέλος, μετά τη λήξη του φετινού Eye’s Walk και ειδικότερα από την 1η Αυγούστου και για τέσσερις νύχτες, η Χριστίνα Οικονομίδου και ο Θράσος Καμινάκης, αλλάζοντας σημεία που διεξάγεται το σεμινάριο στη Σύρο, σας προσκαλούν να ζήσετε μια περιπέτεια Δημιουργικής Γραφής με άξονα το Κόκκινο και το Μαύρο, τον έρωτα και την απώλεια, τον ουρανό και τη θάλασσα, το Θερινό και το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, τέσσερα θεματικά δίπολα που οι συμμετέχοντες θα προσαρμόσουν σε Πεζό η Ποιητικό Λόγο, Θεατρικό Λόγο, Παραμύθι κλπ.