14o Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης στην Ερμούπολη από το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ

Ψηφιακά εργαλεία για την ενίσχυση νησιωτικών δήμων

Βασικός συνδιοργανωτής το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Ο σημαντικός ρόλος των τεχνολογιών που συνδέονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις επικοινωνίες και την πληροφορική από το ίντερνετ των πραγμάτων, μέχρι τα μεγάλα δεδομένα και διάφορες άλλες μορφές εξέλιξής τους θα αναδειχθεί μέσα από το 14o Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης, στη Σύρο.

Το Σεμινάριο διοργανώνεται από την Ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου στο πλαίσιο των ετήσιων σεμιναρίων του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙIΕ/ΕΙΕ) στην Ερμούπολη.

Θέμα των φετινών εργασιών που θα διεξαχθούν από την Παρασκευή 19 έως την Κυριακή 21 Ιουλίου, στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων είναι «Ψηφιακός μετασχηματισμός, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και καινοτόμος επιχειρηματικότητα στην προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης».

Τρόποι για τη βελτίωση των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης

Μετά άλλων, θα συζητηθεί η επιρροή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης τόσο στην οικονομία και την κοινωνία, όσο και στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η διακυβέρνηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως περιγράφει ο Καθηγητής Τεχνολογικής Οικονομικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών και υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ, Γιάννης Καλογήρου, όλα αυτά τα χρόνια, η Ομάδα έχει μελετήσει τους τρόπους με τους οποίους οι τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν την επίδοση αλλά και την απόδοση των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια, Δήμος κλπ.) σε δημότες, τοπικές επιχειρήσεις κ.α.

Μία από τις ενότητες της Παρασκευής σχετίζεται με το πώς οι τεχνολογίες μπορούν να γίνουν πιο προσβάσιμες στους ανθρώπους των Δήμων. Ο υπεύθυνος για την Κοινωνία της Πληροφορίας στον Δήμο Αθηναίων και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ θα τυποποιήσουν τα ψηφιακά εργαλεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν και νησιωτικούς δήμους, προοπτική ιδιαίτερης σημασίας και για τις Κυκλάδες.

Εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Στις εργασίες θα συμμετέχουν επίσης άνθρωποι που επί σειρά ετών εργάζονται στην αυτοδιοίκηση, όπως από τον Δήμο Ηρακλείου, την Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης, την Ηγουμενίτσα. Στο σεμινάριο έχουν προσκληθεί και εκπρόσωποι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με τη βοήθεια του Επιμελητηρίου Κυκλάδων που αποτελεί βασικό συνδιοργανωτή.

Επιπλέον θα παρουσιαστεί έρευνα του Πολυτεχνείου σχετικά με νέες επιχειρήσεις, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και να παίξει έναν θετικό ρόλο και για την απασχόληση και για υπηρεσίες που είναι αναγκαίο να προσφέρονται.

«Έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε και ανθρώπους από το εξωτερικό, όπως από το Βέλγιο (Λέουβεν) και το Πολυτεχνείο του Μονάχου, ενώ ο κ. Per Alex Sorensen από τη Δανία θα παρουσιάσει τη νέα ενεργειακή πολιτική που ψηφίστηκε στη χώρα του και δίνει έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση των ρύπων και κυρίως αυτών που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Καλογήρου.

Πρόγραμμα εργασιών

Απόψε στις 20:30, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση και καλωσόρισμα των συμμετεχόντων στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού.

Οι εργασίες του Σεμιναρίου θα ξεκινήσουν το πρωί της Παρασκευής στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με το θέμα «Ένα καινούριο αναδυόμενο οικοσύστημα της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και τι μαθαίνουμε από αντίστοιχες πρωτοβουλίες του εξωτερικού». Η Χριστίνα Σαρρή θα παρουσιάσει το Cluster του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για τα Κυκλαδικά προϊόντα του τομέα της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας ενώ, μεταξύ άλλων, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας παραρτήματος του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στην Ερμούπολη, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο.

Το απόγευμα θα παρουσιαστούν διάφορες ομάδες πρώην και νυν ερευνητών οι οποίοι έχουν μετατρέψει ή προσπαθούν να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε χρήσιμα εγχειρήματα.

Το Σάββατο θα συζητηθεί το θέμα «Βέλτιστη δομή οργάνωσης και διοίκησης των ΤΠΕ σε ένα σύγχρονο κράτος» με συντονιστή τον Θεόδωρο Καρούνο, Καθηγητή ΕΜΠ και Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, που έχει συσταθεί από μία συμμαχία όλων σχεδόν των πανεπιστημίων της Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα εργαλεία ανοιχτού λογισμικού και εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς επίσης οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για την αξιοποίησή τους σε μικρότερους ελληνικούς νησιωτικούς δήμους.

Το απόγευμα, ο κ. Γιάννης Καλογήρου (ΕΒΕΟ-ΕΜΠ) θα αναφερθεί στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο: Πολιτικές συνέπειες και στρατηγικές εκτιμήσεις για τους ελληνικούς φορείς. «Θα μιλήσουμε για τις πολύ σημαντικές επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στην οικονομία και την κοινωνία, καθώς εκτός από θετικές εξελίξεις, φέρνουν τουλάχιστον σε βραχύ ορίζοντα και αρνητικές, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν», εξηγεί ο Καθηγητής, καθιστώντας γνωστό ότι θα τεθούν επί τάπητος και στρατηγικά θέματα, καθώς εκτιμάται πως οι καινούριες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία, μετά από μια μακρά κρίση, να κάνει ορισμένα βήματα ποιοτικής ανάπτυξης.

Το πρωί της Κυριακής, ο Δανός Per Alex Sorensen θα μιλήσει για την εθνική πολιτική της χώρας του με στόχο την ανάπτυξη ενός καλύτερου ενεργειακού συστήματος, κάνοντας μια σύγκριση με τη συμφωνία των Παρισίων. Επίσης θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους ο κόσμος μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τα μη συμβατικά ενεργειακά πρότζεκτ. Το Σεμινάριο θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι με τα συμπεράσματα των φετινών εργασιών και τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς.

Το 14ο Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης συνδιοργανώνεται επίσης με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, το Πρόγραμμα Invent ICT, τον Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ, τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΕΜΠ, το Konrad Adenauer Stiftung και το Hellenic Blockchain Hub.

Η Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή Σεμιναρίου αποτελείται από τους: Γιάννη Καλογήρου, Θεόδωρο Καρούνο, Άγγελο Τσακανίκα, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, Ευάγγελο Σιώκα, Ιωάννα Καστέλλη, Αιμιλία Πρωτόγερου και Γεώργιο Σιώκα.

Τέλος, σημειώνεται πως, τα Σεμινάρια της Ερμούπολης διοργανώνονται για τριακοστή πέμπτη χρονιά με την επιστημονική και οργανωτική συνεργασία των ΓΑΚ – Αρχεία Νομού Κυκλάδων.