Επίσκεψη καθηγητών του ΕΜΠ στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης για τον εντοπισμό φθορών στον τροχό του «Πατρίς» και την πρόταση λύσεων

Προσπάθειες διάσωσης ενός μοναδικού τεκμηρίου

  • Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2019 - 06:16

Η προβολή του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης και μέσω αυτού, η ανάδειξη της μοναδικής βιομηχανικής κληρονομιάς της Σύρου, κατά τον 19ο και 20 αιώνα, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού.

Τα μέλη του προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να τιμούν και τους ανθρώπους, επώνυμους ή ανώνυμους, οι οποίοι εργάστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες  για το χτίσιμο αυτής της ιδιαίτερης ιστορίας.

Σοβαρή επιστημονική επέμβαση

Ο  Σύλλογος, μεριμνώντας για τα εκθέματα που με κόπο έχουν συλλεγεί και δωρηθεί στο Βιομηχανικό Μουσείο, τη διάσωση και συντήρησή τους, και δεδομένου ότι εδώ και αρκετό διάστημα έχει εντοπίσει φθορές που έχουν δημιουργηθεί από τον χρόνο στον τροχό του τροχήλατου πλοίου Πατρίς, που εκτίθεται στο χώρο του, θυμίζοντας  το ναυάγιο του 1868    και τις ιστορίες γύρω απ’ αυτό, κάλεσε καθηγητές χημικούς μηχανικούς από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι οποίοι θα εντοπίσουν τις ζημιές και θα προτείνουν λύσεις .

Έτσι, ελπίζει πως με τη βοήθεια Φίλων του Συλλόγου και με μια πολύ σοβαρή επιστημονική επέμβαση, θα σωθεί ένα μοναδικό τεκμήριο της ιστορίας της Ναυτιλίας της Ελλάδας. Ένα εύρημα τροχοκίνητου πλοίου μεταλλικής κατασκευής, που διέθετε τροχοκίνητη ατμομηχανή αλλά και ιστιοφορία, ιδιοκτησία της ''Ελληνικής Ατμοπλοΐας'', της πρώτης ακτοπλοϊκής εταιρείας που ιδρύθηκε το 1856 στην Ελλάδα, με έδρα την Ερμούπολη.

Εξάλλου το Πατρίς, αντικατοπτρίζει μέσω των ανελκυσθέντων τεκμηρίων του, που παρουσιάζονται στον χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου, τον πλούτο και γενικότερα, τον ρόλο της εν Σύρω ελληνικής ακτοπλοΐας, καθώς αυτή αποτέλεσε τον πρόδρομο της Ναυπηγοεπισκευαστικής εταιρίας του Νεωρίου.