Συνέντευξη με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Στέφανο Τσιαλή και τον εκτελεστικό διευθυντή, Χάρη Βεκρή

Προ των πυλών το 7ο Φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου “ΑΝΩ”

  • Παρασκευή, 18 Αυγούστου, 2023 - 06:16

Το Διεθνές Φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου “ΑΝΩ” ετοιμάζεται για την 7η συνεχή χρονιά του στο μαγευτικό λόφο της Άνω Σύρου.

Από τη Δευτέρα 21 Αυγούστου ως και το Σάββατο 26 Αυγούστου τέσσερις συναυλίες, μια έκθεση και μια μικρή έκπληξη-καινοτομία  περιμένουν τους θεατές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η “Κοινή Γνώμη” μίλησε με τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή Στέφανο  Τσιαλή, αλλά και τον εκτελεστικό διευθυντή και ψυχή του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια, Χάρη Βεκρή για όσα ενδιαφέροντά θα λάβουν χώρα στη φετινή διοργάνωση.

Κύριε Τσιαλή, έχοντας διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, πως σας φάνηκε το ξεκίνημα σας στην καλλιτεχνική διεύθυνση ενός Φεστιβάλ της γενέτειρας σας;

Στέφανος Τσιαλής: Ήδη όταν ανέλαβα την καλλιτεχνική διεύθυνση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών αισθάνθηκα μεγάλη τιμή που θα μπορούσα να συνδράμω στην εξέλιξη της μουσικής ζωής της πατρίδας μου, γυρνώντας σε αυτήν μετά από 24 χρόνια απουσίας στο εξωτερικό. Πόσο μάλλον τώρα, όταν πρόκειται να συνδράμω στη μουσική ζωή της γενέτειράς μου, της Σύρου.

Κύριε Βεκρή, είστε για 7η χρονιά στο τιμόνι της διοργάνωσης ως εκτελεστικός διευθυντής του Φεστιβάλ. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για φέτος;

Χάρης Βεκρής: Για μια ακόμη χρονιά στοχεύουμε στην προβολή του μεσαιωνικού οικισμού του νησιού μας και συγχρόνως, στην ανάπτυξη του κοινού του Φεστιβάλ εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, με ζωντανές μεταδόσεις (live streaming) όλων των συναυλιών που θα πραγματοποιηθούν στον Καθεδρικό Ναό. Είναι νομίζω αδιαμφησβήτητο, πως όλα αυτά τα χρόνια οι ζωντανές μεταδόσεις των συναυλιών μας έχουν συμβάλει καθοριστικά στην εξέλιξη της Άνω Σύρου, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το 2017, χρονιά που ξεκίνησε το μοναδικό φεστιβάλ του λόφου.

Τι να περιμένουμε από πλευράς καλλιτεχνικού προγράμματος; Με ποια βασικά κριτήρια επιλέξατε τους καλλιτέχνες που θα απολαύσουμε και ποιες θα είναι οι καινοτομίες του φετινού προγράμματος; 

Στέφανος Τσιαλής: Όπως ξέρετε, στόχος του Φεστιβάλ είναι να αναδείξει σε διεθνές επίπεδο, όχι μόνο το εκκλησιαστικό όργανο του Αγίου Γεωργίου, αλλά και τον οικισμό της Άνω Σύρου. Ακολουθώντας αυτή τη λογική, επιλέξαμε σημαντικούς οργανίστας που διαπρέπουν στο διεθνές μουσικό στερέωμα, όπως ο κος Λιμπερτούτσι, οργανίστας του Βατικανού ή ο κος Μαρκουσέφσκι, καθηγητής εκκλησιαστικού οργάνου στη Μουσική Ακαδημία της Βαρσοβίας. Συγχρόνως όμως, θέλουμε να αναδείξουμε την τοπική μουσική ζωή. Η Χριστίνα Ασημακοπούλου, μέλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με καταγωγή από τη Σύρο, θα συμμετάσχει στην τελευταία συναυλία του Φεστιβάλ. Επίσης, επιδιώξαμε να υπάρξει θεματική συνοχή των συναυλιών, με "κόκκινη κλωστή" την Ελλάδα. Κάθε συναυλία έχει άμεση ή έμμεση αναφορά στη χώρα μας, στην ιστορία  και στον πολιτισμό της.

Ως καινοτομίες θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τη συμμετοχή μικρού ορχηστρικού συνόλου, αποτελούμενου εφέτος από μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, αλλά και τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου που θα παίζει λίγο πριν από κάθε συναυλία δύο φανφάρες στον πρόναο του Αγίου Γεωργίου, προετοιμάζοντας έτσι το κοινό, και όχι μόνο, για την έναρξη της.

Βλέπουμε στο πρόγραμμα ότι συνεχίζεται η συνεργασία σας με Πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών. Μιλήστε μας αν θέλετε γι’ αυτές τις “διπλωματικές” σχέσεις του Φεστιβάλ. 

Χάρης Βεκρής: Ναι, πολύ σωστά το θέσατε. Το Φεστιβάλ συνεργάζεται για 5η χρονιά με την Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και για 2η χρονιά με το Τσέχικο Κέντρο της Αθήνας. Με τη μεσολάβηση του νέου μας καλλιτεχνικού διευθυντή, καταφέραμε - για πρώτη χρονιά -  να έχουμε την υποστήριξη και της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα. Όπως αντιλαμβάνεσθε, το Φεστιβάλ και οι άνθρωποι του, χτίζουν σχέσεις φιλίας σε γερά θεμέλια, κι έτσι κάθε χρόνο την εβδομάδα των συναυλιών, μαζί με τους μουσικούς που μας έρχονται από το εξωτερικό, κυκλοφορούν στα στενά σοκάκια μας και πολλοί διπλωμάτες. Αυτό, για να γίνει ξεκάθαρο το τι μπορεί να καταφέρει η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομίας του νησιού μας.

Κύριε Τσιαλή, πόσο ψηλά πιστεύετε πως μπορεί να φτάσει το “ΑΝΩ” με τη δική σας μπαγκέτα;

Στέφανος Τσιαλής: Ένας από τους λόγους που ανέλαβα με χαρά τα καθήκοντα μου, ήταν ο ενθουσιασμός και ο άμεμπτος επαγγελματισμός όλων των συντελεστών του. Με μία τόσο καλή ομάδα κάθε φεστιβάλ μπορεί να προχωρήσει πολύ. Βέβαια, ο οικονομικός παράγοντας δεν πρέπει να παραβλεφθεί. Χωρίς ισχυρούς υποστηρικτές σε αυτόν τον τομέα, υπάρχουν όρια για το πού μπορούμε να φτάσουμε. Αλλά, όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και λύση.

Τι άλλο περιλαμβάνει το 7ο Φεστιβάλ «ΑΝΩ», το οποίο θα θέλατε να προσθέσετε για το τέλος;

Χάρης Βεκρής: Για όσους ανηφορίσουν στον Καθεδρικό Ναό την εβδομάδα 21-27/8, τους περιμένει η πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση «Διάσημοι Τσέχοι Συνθέτες» του Εθνικού Μουσείου της Πράγας, που παρουσιάζει τις σπουδαίες προσωπικότητες των Σμέτανα, Ντβόρζακ, Γιάνατσεκ και Μαρτινού, συνθετών που αποτελούν τον πυρήνα της λεγόμενης τσεχικής κλασικής μουσικής, με επιδράσεις πέρα από τα σύνορα της χώρας τους. Το μεγάλου μεγέθους ασπρόμαυρο εικονογραφημένο μυθιστόρημα προσφέρει ταυτόχρονα μια συναρπαστική αναδρομή στην τσεχική μουσική κληρονομιά του 19ου και 20ου αιώνα.

Κλείνοντας, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υποστηρικτές του Φεστιβάλ που και φέτος είναι αρκετοί, γιατί χάρη στη δική τους συμβολή καταφέραμε η 7η αυτή διοργάνωση να είναι ακόμη καλύτερη από τις προηγούμενες.