O Σύνδεσμος Σεριφίων μετράει 129 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του νησιού

Πολυετής και πολυσχιδής δράση

Αντώνης Κουζούπης: "Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της Σερίφου, καθώς και της ανάδειξής της"

O Σύνδεσμος Σεριφίων μετράει πάνω από μία εκατονταετία προσφοράς στην κοινωνική και ιδιαίτερα στην πολιτιστική ζωή της Σερίφου.

Πρόκειται για έναν Σύλλογο με ενεργή δράση, καθώς στο βιογραφικό του συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου, καθώς και η λειτουργία του ανοιχτού θεάτρου, η εθελοντική αιμοδοσία, ενώ λειτουργεί και ομάδες, όπως η χορευτική, ενώ εκδίδει κάθε δίμηνο εφημερίδα "Σέριφος", με την το πρώτο της φύλλο να τυπώνεται το 1908.

Για το ρόλο του Συνδέσμου, αλλά κυρίως για τις δραστηριότητές του, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη", ο πρόεδρός του, Αντώνης Κουζούπης

Μακρόχρονη πορεία με διακρίσεις

Ο Σύνδεσμος Σεριφίων, "Σωματείον των εκ της νήσου Σερίφου καταγομένων", συνεστήθη στις 27 Νοεμβρίου του 1896. Στην μακρόχρονη πορεία του ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς που απορρέουν από το καταστατικό του και όχι μόνο. Μάλιστα, για την πολυετή και πολυσχιδή αυτή δράση του, τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1995, με την συμπλήρωση των 100 χρόνων, από τον Δήμο Σερίφου, τον Αύγουστο του 2007 και από τον μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεο Β’, με το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως, το Νοέμβριο του 2007.

"Φέτος συμπληρώνουμε 129 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου, ο οποίος δημιουργήθηκε από κατοίκους της Σερίφου, οι οποίοι για κοινωνικούς λόγους αναγκάστηκαν και μετακόμισαν στο κέντρο, στην Αθήνα, αλλά και στην Αίγυπτο", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουζούπης, υπογραμμίζοντας ότι η έδρα του είναι στην Αθήνα και ο σκοπός του είναι η συνένωση και η διατήρηση της αγάπης και του ενδιαφέροντος για την ιδιαίτερη πατρίδα, τη Σέριφο.

"Ο Σύνδεσμος εκείνα τα χρόνια της δημιουργίας του, πέρα από την ενημέρωση και της ένωσης του νησιού με τους εν Αθήναις ή των εν Αιγύπτω Σεριφίων, προσέφερε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του νησιού. Δεν υπάρχει, ακόμα και σήμερα, έργο στο νησί, το οποίο να μην έχει τη σφραγίδα του, κυρίως οικονομικά", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ως παράδειγμα της συνεισφοράς στην ανάπτυξη της Σερίφου, ο κ. Κουζούπης ανέφερε την αγορά, με χρήματα του Συνδέσμου, οικοπέδων για το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπως και για την κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ, το άνοιγμα κεντρικών δρόμων, καθώς και τη δεντροφύτευση όλων των παραλιών του νησιού.

"Ο Σύνδεσμος ίδρυσε το 1976 και λειτουργεί μέχρι και σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο. Για οκτώ χρόνια, παράλληλα με την εκτεταμένη συντήρηση του κτηρίου, συγκεντρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων από δωρεές συμπατριωτών. Είναι ιδιοκτησία του Συνδέσμου Σεριφίων και το μοναδικό στο νησί. Δημιουργήθηκε για να σωθεί η σερφιώτικη παραδοσιακή κληρονομιά και να περάσει το μήνυμα ότι το παρόν και το μέλλον στεριώνουν την παράδοση. Παράλληλα, με το Λαογραφικό Μουσείο λειτουργεί και ξεχωριστό ιδιόκτητο χώρο εκδηλώσεων. Στο ανοικτό θέατρο, 300 θέσεων, χτισμένο στον πίσω χώρο του Λαογραφικού Μουσείου, πραγματοποιούνται από το καλοκαίρι του 1995 πνευματικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που συμβάλλουν στην περαιτέρω πολιτιστική αναβάθμιση του νησιού μας", δήλωσε στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι εκτός από τα παραπάνω, σε ιδιόκτητο οικόπεδο έχει δημιουργηθεί και το μνημείο των πεσόντων.

"Το σημαντικότερο, είναι ότι από το 1908, ο πρώτος πρόεδρος του Συνδέσμου Κωνσταντίνος Θ. Αργουζάκης, δημιούργησε την εφημερίδα "Σέριφος". Βέβαια σε συνέχεια από την πρώτη έκδοση, από το 1957 έως και σήμερα, εκδίδεται αδιαλείπτως κάθε δίμηνο, σε 1.500 φύλλα και διανέμεται σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχει Σερφιώτης, αλλά και στο εξωτερικό", υπογράμμισε, τονίζοντας παράλληλα ότι οι δεσμοί με τον Σύνδεσμο είναι πολύ ισχυροί.

Εθελοντική αιμοδοσία με τράπεζα αίματος

Εκτός όλων των παραπάνω, ο κ. Κουζούπης αναφέρθηκε και στη δημιουργία τράπεζας αίματος, το 1986.

"Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Τα αποτελέσματά της σώζουν ζωές, διότι το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται. Μόνο χαρίζεται. Γι’ αυτό το λόγο, η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια χειρονομία καλής θέλησης, φροντίδας και αγάπης. Η συνεισφορά των εθελοντών αιμοδοτών, είναι πάνω απ’ όλα ενέργεια ζωής για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας. Για τον λόγο αυτό ο Σύνδεσμος Σεριφίων ίδρυσε τράπεζα αίματος το 1986 και από το 1992 την ενισχύει με δύο αιμοδοσίες ανά έτος, μία χειμερινή στην Αθήνα και μία καλοκαιρινή στη Σέριφο", υποστήριξε.

Η χορευτική του Ομάδα

"Επίσης, λειτουργούμε χορευτική ομάδα, ενώ έχουμε στην κατοχή μας και βεστιάριο με παραδοσιακές φορεσιές στην Αθήνα. Η Χορευτική Ομάδα του Συνδέσμου Σεριφίων μέσα από την πολυετή πορεία της, έχει χαράξει αυτό τον δρόμο. Μέσα από το σύνολο των μελών της έχει δημιουργήσει την συνειδητοποίηση της αξίας της παράδοσης. Οι εκατοντάδες παραστάσεις με ιδιαίτερη καλλιτεχνική επιτυχία, χάρη και αρμονία έχουν κάνει γνωστή τη μουσικοχορευτική παράδοση του νησιού μας, με υποστηρικτές τους οργανοπαίκτες μας", τόνισε αναφερόμενος στο θέμα.

Κλείνοντας για τις πολυάριθμες δραστηριότητες που έχει στο ενεργητικό του ο Σύνδεσμος, ο κ Κουζούπης δεν παρέλειψε να κάνει γνωστές και τις εκδόσεις βιβλίων, τα οποία αφορούν στην παράδοση και τη λαογραφία του νησιού.

"Μας ενδιαφέρει να προβάλουμε τον πολιτισμό, ως μία μορφή εναλλακτικού τουρισμού"

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου αναφέρθηκε και στις πολιτιστικές δράσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα την εκδήλωση που θα λάβει χώρα το Σάββατο 5 Ιουλίου με τίτλο «"Μνήμες Αλλοτινών Εποχών".

Όπως είπε, για ακόμη μια χρονιά ο Σύνδεσμος και η χορευτική του ομάδα θα αναβιώσουν τον παραδοσιακό γάμο της Σερίφου, με τη συνδρομή του Λαογραφικού Μουσικοχορευτικού Ομίλου "Τεγεάτες", από την Κρήτη.

¨Είναι η τρίτη χρονιά που παρουσιάζουμε αυτή την εκδήλωση. Αρχίσαμε δειλά δειλά και με απόφαση προσωπική, αλλά και των μελών της χορευτικής ομάδας, παρουσιάσαμε τον παραδοσιακό γάμο του νησιού μας, με σκοπό να γίνουμε ένα με τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της Σερίφου. Σκοπός μας αυτή η δράση να γίνει θεσμός, προκειμένου να προβάλλουμε τον πολιτισμό, ως μία μορφή εναλλακτικού τουρισμού", είπε, κλείνοντας ο κ. Κουζούπης.