Εικαστικές εκθέσεις στην Άνω Σύρο

Οικισμός δημιουργίας

Τρεις ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις, που ξεχώρισαν για την πρωτοτυπία τους, αλλά και το υψηλό καλλιτεχνικό φρόνημα των δημιουργών τους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις προηγούμενες ημέρες οι επισκέπτες του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου.

1η Έκθεση Ερασιτεχνικής Οργανοποιίας

Η 1η Έκθεση Ερασιτεχνικής Οργανοποιίας του Παντελή Βασάλου, ο οποίος ασχολείται με την κατασκευή χειροποίητων μουσικών οργάνων τα τέσσερα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Καμάρα της Άνω Σύρου. Μπαγλαμάδες, μπουζούκια και συγγενικά μουσικά όργανα τα οποία πρεσβεύουν τη ρεμπέτικη μουσική, που υπηρέτησε επάξια ο Μάρκος Βαμβακάρης εισήγαγαν το κοινό σε ένα διαφορετικό είδος τέχνης που συνδέει την παράδοση, με τον πολιτισμό και το μεράκι με τη δημιουργική έκφραση.

“Τα πρώτα μου ερεθίσματα τα είχα, όταν κράτησα στα χέρια μου ένα σπασμένο κομμάτι μπουζουκιού. Από τότε, αφιερώθηκα σε αυτό και μετά από πολύ διάβασμα και ψάξιμο κατάφερα να παρουσιάσω την πρώτη μου συλλογή” δήλωσε στην “¨Κοινή Γνώμη” ο κ. Βασάλος. “Κάθε μορφή τέχνης απαιτεί αγάπη και μεράκι, στοιχεία που αν λείπουν, δύσκολα θα μπορείς να πετύχεις αυτό που έχεις τόσο στο μυαλό σου, όσο και στην καρδιά σου” πρόσθεσε. Πέρα από τα εκτιθέμενα όργανα, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τα βήματα κατασκευής μπουζουκιού, γνωρίζοντας τα βασικά μέρη του, αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιεί ένας δημιουργός για να φτάσει στον τελικό στόχο του.

“Ένα – Φωτογραφία Μόδας”

Την πρώτη του έκθεση με τίτλο “Ένα – Φωτογραφία Μόδας” πραγματοποίησε στο Πνευματικό Κέντρο της Άνω Σύρου ο Κωνσταντίνος Φράγκος. Ο νεαρός φοιτητής οπτικοακουστικών τεχνών στην Κέρκυρα παρουσίασε δείγμα της προσωπικής του δουλειάς, με σκηνοθετημένες φωτογραφίες, φωτογραφίες μόδας, αλλά και πορτρέτα. “Παρόλο που το αντικείμενό μου είναι αρκετά ευρύ, επέλεξα τη φωτογραφία, γιατί με εκφράζει περισσότερο” υπογράμμισε ο καλλιτέχνης, τονίζοντας ότι “μέσα από το φακό καταγράφεται το ταξίδι του ανθρώπου και μία διαφορετική ιστορία, όπου αποτυπώνονται σκέψεις και ανεκτίμητα συναισθήματα”.

“Χειροποίητα καμώματα”

Η Ειρήνη Πλυτά, η Ελίζα Ξανθάκη και ο Ζαννής Ρούσσος ένωσαν την αγάπη τους για την τέχνη και παρουσίασαν την ομαδική έκθεση “Χειροποίητα Καμώματα” στην αίθουσα Πιάτσα της Άνω Σύρου. Το κοινό είχε τη χαρά να θαυμάσει χειροποίητα κοσμήματα της κ. Ξανθάκη, στεφάνια με λουλούδια από χαρτί, ύφασμα, τούλι και εφημερίδα της κ. Πλυτά, καθώς και ζωγραφικούς πίνακες, έργα σε ξύλο και κεραμίδι, αλλά και κατασκευές από ακατέργαστα ξύλα της θάλασσας του κ. Ρούσσου. Καλοκαιρινός αέρας, ανοιξιάτικη αύρα και φθινοπωρινές πινελιές παντρεύτηκαν αρμονικά σε μία έκθεση και συγκίνησαν τους πολυάριθμους επισκέπτες του μεσαιωνικού οικισμού, αποδεικνύοντας ότι το ομαδικό πνεύμα και η συνεργασία αποφέρουν πάντα θετικά αποτελέσματα.