Έκθεση του Δημήτρη Ταλαγάνη στη Σύρο

"Ελάσματα"

Την έκθεση του Δημήτρη Ταλαγάνη με τίτλο “Ελάσματα”, Σώμα Θεού – Μυστήριον Μέγα (Corpus Dei – Mysterium Magnum) παρουσιάζει την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων η Ιερά Μητρόπολη Σύρου. Πρόκειται για μία εικαστική αναζήτηση του γνωστού Έλληνα καλλιτέχνη και πολεοδόμου στον μεγαλειώδη κόσμο του Ελληνορθόδοξου Λόγου και Τέχνης. Η έκθεση είναι συνδιοργάνωση του Μουσείου Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης Άνδρου και του Ινστιτούτου Κυβέλη στη Σύρο, ενώ θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Ο κ. Ταλαγάνης γεννημένος στην Τρίπολη, σπούδασε με υποτροφία στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας και το 1971 πήρε δίπλωμα και μάστερ αρχιτεκτονικής. Επίσης έλαβε το πρώτο βραβείο για το σχεδιασμό του Νέου Μουσείου Λένιν. Η μελέτη αυτή εκτέθηκε για ένα χρόνο στην έκθεση των επιτευγμάτων της Σοβιετικής Τεχνολογίας και Επιστήμης, στην οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλειο. Επιπλέον, διακρίθηκε στην παγκόσμια έκθεση OSAKA EXPO 1970 για το σχεδιασμό μιας πόλης 40.000 κατοίκων. Το 1971 πραγματοποίησε μια μελέτη εκμετάλλευσης του φαληρικού όρμου, όπου πρότεινε την κατασκευή του Νέου Αθηναϊκού Θεάτρου.

Η πρώτη έκθεση ζωγραφικής που παρουσίασε ήταν στο στο salon d'automne του Grand Palais des Champs Elysees στο Παρίσι το 1973. Η δουλειά αυτή ήταν εμπνευσμένη από τον Γιώργο Σεφέρη. Συνέργαστηκε με τον Γάλλο συγγραφέα και σκηνοθέτη Ζακ Λακαριέρ για να ανεβάσουν το έργο Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων έχει φιλοτεχνήσει το αναμνηστικό μετάλλιο στη συνάντηση Ρέιγκαν – Γκορμπατσόφ, την ποιμαντική ράβδο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και τα αναμνηστικά της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και το δίσκο της εκεχειρίας.