Οι Κυκλάδες “περιοδεύουν” στην Ιταλία μέσα από την έκθεση φωτογραφίας “Η Ελλάδα και η Μεγάλη Ελλάδα”

Προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου

  • Παρασκευή, 7 Μαρτίου, 2014 - 06:10

Στον Τάραντο της Ιταλίας φιλοξενείται από σήμερα η περιοδεύουσα έκθεση Ιταλών και Ελλήνων φωτογράφων με τίτλο “Η Ελλάδα και η Μεγάλη Ελλάδα”, όπου πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Σαντορίνη, η Αμοργός, η Μύκονος, η Μήλος και η Σίφνος.

Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο Ιάκωβος Σκιαδάς, έχει ως στόχο την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας ανάμεσα στην παράκτια Ελλάδα του Αιγαίου και την Μεγάλη Ελλάδα της Ιταλίας καθώς και την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και ανταλλαγών, του τουρισμού, του εμπορίου, καθώς και των επιστημονικών προγραμμάτων εθνικού ενδιαφέροντος, με την ενεργοποίηση φορέων των δύο περιοχών.
Σημειώνεται, πως πρόκειται για μια παραγωγή του Επίτιμου Προξενικού Γραφείου της Ιταλίας με έδρα στην Πάρο και Επίτιμο Προξενικό Πράκτορα τον αρχιτέκτονα Βαζαίο Πετρόπουλο, η οποία ξεκίνησε το “ταξίδι” της από την Περούτζια.

Καλλιτεχνικό και πολιτιστικό γεγονός

Μέσα από το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό αυτό γεγονός που έλαβε για πρώτη φορά χώρα στην έδρα της Ακαδημίας Καλών Τεχνών “Pietro Vannucci”, στην πλατεία του Αγίου Φραγκίσκου, πήρε ουσιαστικά μορφή το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Ακαδημίας και της Ελλάδας.

Παρόντες στην έκθεση ήταν ο Διευθυντής της Σχολής Καλών Τεχνών Πάολο Μπελάρντι, ο εκπρόσωπος του Επίτιμου Προξενικού Ιταλικού Γραφείου της Ιταλίας με έδρα στην Πάρο και των Δήμων της Πάρου και Αντίπαρου, Πολιτικός Μηχανικός Ιάκωβος Σκιαδάς, ο οποίος επιμελήθηκε και την έκθεση και η Τερέζα Βιτσάνη πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ούμπρια Ελλάδας.

Το “παρών” έδωσαν επίσης ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Περούτζια Φαμπρίτσιο Φιγκορίλλι, ,ο επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στην Περούτζια, Κωνσταντίνος Χριστογιάννης, ο επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου, Γιώργος Φελλάς, η Μαρία Αντωνία Μοντόλο, τιμημένο με το χρυσό μετάλλιο για τον πολιτισμό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας, η πρόεδρος και τα μέλη της FIDAPA, Lions, Kiwanis κλαμπ Ετρούσκων της Περούτζιας, της Ακαδημίας Donca, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Porta Santa Susanna και άλλοι.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά προϊόντα από την Πάρο, την Αντίπαρο και την Σικελία, με τη φροντίδα της Σχολής Ξενοδοχοϋπάλληλων της Ασίζης.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό

Στην έκθεση συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Σταύρος Νίφλης (14 φωτογραφίες, Πάρος-Αντίπαρος), Κώστας Γρίσπος (5 φωτογραφίες, Αντίπαρος), Γιώργος Μέης (6 φωτογραφίες Σαντορίνη, 1 Αμοργός και 1 Μύκονος), Γιάννης Σκουλάς (5 φωτογραφίες, Κρήτη), Σέρτζιο Μαρτούτσι (3 φωτογραφίες Μήλος και Σίφνος), Φραντσέσκο Λαμάννα (Στρόνγκολι), Τζιουλιάνο Μοντερόσσο (Κάπο Κολόννα), Γιάννης Μπόβας (Ναός του Απόλλωνα, Στόνγκολι), Μάκης Βόβλας (Μπάρι), Νάνση Μόττα (5 φωτογραφίες από Μπρίντζι), Άννα Σβέλτο (5 φωτογραφίες, Τάραντα), Φίλιππο Ρομάνο (5 φωτογραφίες (5 φωτογραφίες, Μεσσίνα) και Λουίτζι Νιφόζι (10 φωτογραφίες, Σικελία).

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας συμμετέχει στην Οργανωτική επιτροπή της έκθεσης μαζί με το Ιταλικό Ινστιτούτο Πολιτισμού στην Αθήνα, την Ακαδημία Καλών Τεχνών “Pietro Vannucci”, τον Ελληνικό Σύλλογο Φιλίας στην Περούτζια “Αλαρίκο Σιλβέστρι”, την Ελληνική Κοινότητα Μπάρι, το Πανεπιστήμιο “Άλντο Μόρο” στο Μπάρι, το “Κέντρο για τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας Δημήτρης Γλάρος” στο Μπρίντιζι, τον Ελληνικό Σύλλογο στον Τάραντο, τον Δήμο Στρόνγκολι, τον Ελληνικό Σύλλογο Στενού της Μεσσίνα, την Αρχαιολογική Σχολή Κατάνιας, το Προξενικό Γραφείο Ιταλίας με έδρα την Πάρο.

Επόμενος σταθμός το Μπρίντζι

Η έκθεση παρέμεινε στην Περούτζια έως τις 14 Φεβρουαρίου, ενώ από σήμερα θα παρουσιαστεί στον Τάραντο έως τις14 Μαρτίου. Έπειτα θα ανοίξει τα “φτερά” της για Μπρίντζι (21-28 Μαρτίου), για Μπάρι (4-11 Απριλίου), Στρόνγκολι (18-25 Απριλίου), Μεσσίνα (2-9 Μαΐου), Συρακούσες (16-23 Μαΐου), Αντίπαρο από 4 έως 13 Ιουλίου, Πάρο από 20 έως 30 Αυγούστου και Ιταλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα από 22 έως 29 Σεπτεμβρίου.

Υπογραμμίζεται ότι τα έξοδα μεταφοράς των φωτογραφιών και των προϊόντων από την Πάρο και την Αντίπαρο στο Μπρίντζι καλύφθηκαν από τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότηταας του Μπρίντζι, Δρα. Ιωάννη Νταβίλη.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης έφτασαν τη Δευτέρα 3 Μαρτίου στο Μπρίντιζι και την Τρίτη 4 Μαρτίου ο πρόεδρος και ιδρυτής του συλλόγου “Dopolavoro filellenico” Τζιανκάρλο Αντονούτσι τις παρέλαβε από την Ελληνική Κοινότητα του Μπρίντιζι.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν απόψε στην Γκαλερί του κλασσικού λυκείου Quinto Ennio, Via Abruzzi n. 13, 74100 στον Ταραντο.

Ετικέτες: