Νέα δημιουργικά «μονοπάτια» των εικαστικών Αχιλλέα Δρούγκα και Μιχάλη Μακρουλάκη στην Έπαυλη Τσιροπινά

Επετειακή συνύπαρξη

Οι δρόμοι δύο καταξιωμένων καλλιτεχνών και διακεκριμένων εικαστικών με πολύχρονη προσφορά και έργο διασταυρώνονται ξανά, στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία.

Δεκαέξι χρόνια μετά τα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου της Έπαυλης, οι ζωγράφοι Αχιλλέας Δρούγκας και Μιχαλης Μακρουλάκης συνυπάρχουν και πάλι σε μια κοινή έκθεση με τίτλο «Διαδρομές σε νέα μονοπάτια – 100 χρόνια μετά».

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της Έπαυλης Τσιροπινά και περιλαμβάνει μία νέα σειρά έργων, που δημιουργήθηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό.

Μ. Μακρουλάκης: «Ανιχνεύω τη Δημιουργία»

Η επιλογή των δύο καλλιτεχνών κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς και οι δύο έχουν ιδιαίτερους δεσμούς με τη Σύρο. Ο Μιχάλης Μακρουλάκης Συριανός στην καταγωγή και σχεδόν μόνιμος κάτοικος του νησιού τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει έργα τα οποία έχει εμπνευσθεί από το φυσικό τοπίο της Σύρου και ειδικότερα από τη θάλασσα της. Βράχοι και αμμουδιές αγκαλιάζουν τις άλλοτε γαλήνιες και άλλοτε έντονες θάλασσες του, στην πρώτη ολοκληρωμένη δική του δέσμη έργων με θέμα το υγρό στοιχείο. Όπως ο ίδιος σημειώνει «είναι πολύ ευφρόσυνο να ανακαλύπτω ακόμη πράγματα που με ενθουσιάζουν, καινούριες δυνατότητες, συγγένειες στην τέχνη, ψάχνοντας κανόνες που ισχύουν παντού, αντιληπτές με όλες τις αισθήσεις, τι παθαίνει η φόρμα, το χρώμα, η μελωδία, ο ρυθμός. Να μπορώ να ζωγραφίζω σα να συνθέτω συμφωνική μουσική. Τι έχω να μάθω ακόμη. Τι θράσος να είμαι ακόμη τόσο αισιόδοξος, να αισθάνομαι ακόμα μαθητής. Να ανιχνεύω τη Δημιουργία».

Από την πλευρά του, ο Αχιλλέας Δρούγκας, αν και όχι Συριανός, ωστόσο γνωρίζει καλά το νησί, το οποίο έχει ζήσει και αγαπήσει. Σε διαφορετικό μήκος κύματος τα δικά του έργα, θυμίζουν τρισδιάστατες κατασκευές. Το φόντο είναι συνήθως παραλλαγή του ίδιου σκούρου μπλε και μπροστά σε αυτό στέκουν αντικείμενα ή ανθρώπινα μέλη που συντελούν στη δημιουργία μιας έννοιας ή είναι η πρόκληση, ή το αποτέλεσμα μιας ανθρώπινης πράξης. Ο ίδιος ο ζωγράφος  ονομάζει αυτή τη σειρά "χειρονομίες". 

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή παρουσία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Θωμαής Μενδρινού, του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Ποσειδωνίας Δημήτρη Νταλαχάνη, του προέδρου της Επιτροπής Εικαστικών Γιώργου Αλτουβά, πλήθους καλλιτεχνών, αλλά και καλών φίλων της Σύρου, όπως ο Αντώνης Κομνηνός, ο Στέλιος Νιώτης και ο Γιώργος Νταλάρας.

Αισθητική απόλαυση και ψυχική ανάταση

Διαισθανόμενος το χρέος και την ευθύνη του για τη διαφύλαξη και προαγωγή των τεχνών και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης φροντίζει κάθε χρόνο να αναδεικνύει το έργο μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων με την προσδοκία να επιτύχει αφενός την αισθητική απόλαυση και ψυχική ανάταση και αφετέρου τη γνωριμία των νεότερων με την τέχνη και τις αξίες που πρεσβεύει.

«Οι Διαδρομές» στα νέα δημιουργικά μονοπάτια των Αχιλλέα Δρούγκα και Μιχάλη Μακρουλάκη θα διαρκέσουν έως τις 28 Αυγούστου 2016.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 10:00 – 14:00 και 19:00 – 22:00. Κυριακή πρωί και Τετάρτη κλειστά.