Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων στην έκθεση της Λίλιαν Συρίγου «Geo»

Μια Σύρος - κόσμημα

Η Μύκονος, η Σαντορίνη και φυσικά η Σύρος «πρωταγωνιστούν» στη νέα σειρά κοσμημάτων της Λίλιαν Συρίγου, που παρουσιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο της Άνω Σύρου.

Η έκθεση κοσμήματος «Geo» που αποτελεί το επόμενο δημιουργικό βήμα της Συριανής καλλιτέχνιδος κατάφερε από την πρώτη κιόλας στιγμή να μαγνητίσει τα βλέμματα χάρη στην πρωτοτυπία και τη φινέτσα των έργων της, από τα οποία δε λείπει η νησιώτικη πινελιά.

Η Γεωμετρία και η Γεωγραφία των συναισθημάτων, της φαντασίας και της δημιουργικότητας της Λίλιαν Συρίγου που ποτέ δεν κάθονται σε ησυχία, έγιναν το ερέθισμα και η αφορμή για να καρφιτσώσει προορισμούς πάνω στο χάρτη του κόσμου της και του κόσμου εκεί έξω. Το σύνθημα γεννήθηκε μέσα της, έγινε πόθος, έγινε πάθος και κατέληξε στόχος ζωής: "Οne day I’ll travel the world".

«Όσο ταξιδεύεις, όσο βλέπεις τον κόσμο, τόσο πιο λαίμαργος γίνεσαι. Θέλεις κι άλλο. Κι άλλο, κι άλλο… Οne day I’ll travel the world. Αν όχι τώρα, πότε; Σήμερα, αύριο, μεθαύριο, του χρόνου. Μέχρι τότε, η πόλη είναι εδώ. Σαν τάμα στο λαιμό: Αθήνα, Βερολίνο, Στοκχόλμη, Παρίσι, Λονδίνο. Μέξικο σίτυ, Νέα Υόρκη… Σήμερα είσαι εδώ, αύριο αλλού. Σήμερα θέλεις αυτό, αύριο εκείνο. Κύκλος είναι η ζωή. Σχήμα απλό, σοφό και ξεκάθαρο, γνώριμο και κατανοητό. Σε καθορίζει, σε περιορίζει, σε βάζει σε τροχιά. Κύκλοι, ημικύκλια, τρίγωνα, εξάγωνα, τετράγωνα και παραλληλόγραμμα. Στο λαιμό, στα αυτιά, στα χέρια» σημειώνει η δημιουργός.

Νησιώτικη φινέτσα

Ανάμεσα στα «γεωμετρικά» έργα της, ξεχωρίζει μία σειρά κολιέ, στα οποία απεικονίζονται ελληνικά νησιά. Η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Σύρος με τους δύο υπερήφανους λόφους της, άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο γυναικείο κοινό το οποίο σπεύδει να προμηθευτεί την πρωτεύουσα των Κυκλάδων για να ομορφύνει ακόμη περισσότερο τις βραδινές εμφανίσεις του.

«Δεν περίμενα ότι θα υπήρχε τόσος ενθουσιασμός. Ο κόσμος το αγκάλιασε και ήδη οι παραγγελίες είναι πάρα πολλές» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Λίλιαν Συρίγου, εξηγώντας πως για το σχεδιασμό του κοσμήματος επιστράτευσε μία πραγματική αρχιτέκτονα, την επίσης Συριανή Θάλεια Νινιού.

Οι δυο τους απέδωσαν τόσο τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, όσο και τη νεοκλασική Ερμούπολη με έναν πιο αφηρημένο και μοντέρνο τρόπο, που ωστόσο αναδεικνύει την ομορφιά του νησιού, που αποτελεί από μόνο του ένα κόσμημα.