Έντεχνες απολαύσεις στο 2ο Φεστιβάλ Σερίφου

Μουσικά ηλιοβασιλέματα

Παραστάσεις για όλα τα γούστα από σπουδαίους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, βιρτουόζους του είδους τους

Μετά την ολόθερμη υποδοχή που του επιφύλαξαν πέρυσι επισκέπτες και κάτοικοι κατά την παρθενική του εμφάνιση στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, το Φεστιβάλ Σερίφου συνεχίζει με δύναμη και τις καλύτερες προοπτικές την πορεία του για δεύτερο καλοκαίρι.

Με κέφι, χαμόγελο και διάθεση να χαρίσει ακόμα πιο όμορφες στιγμές, γεμάτες νότες χαράς και ψυχαγωγίας, το νησί υποδέχεται και φέτος υποδεχόμαστε από τις 26 Ιουλίου ως τις 20 Αυγούστου, εκλεκτούς καλλιτέχνες και κοινό, στο γραφικό θεατράκι της Χώρας, μοναδικό για την απεριόριστη θέα του στο Αιγαίο.

Το όνειρο πήρε και πάλι τη θέση του

Σημαντικοί, αναγνωρισμένοι, αλλά και ανερχόμενοι καλλιτέχνες από το χώρο της παραδοσιακής, έντεχνης και κλασικής ελληνικής και ξένης μουσικής σκηνής γεμίζουν τη σκηνή του θεάτρου της Σερίφου, συνενώνοντας σε ένα μαγικό καλοκαιρινό παζλ όλες τις τάσεις και τα ρεύματα της καλής μουσικής.

Στόχος του Φεστιβάλ, το οποίο είναι μία παραγωγή της Lino.Pro, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και την αρωγή του Δήμου Σερίφου είναι να προσφέρει στο κοινό ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις μέσα από ένα πρόγραμμα ελληνικής μουσικής, διαφορετικής υφολογίας και τεχνοτροπίας με φόντο τη θάλασσα και τα αιγαιοπελαγίτικα ηλιοβασιλέματα. Παράλληλα, αποσκοπεί τόσο στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του νησιού, όσο και στην τουριστική ανάπτυξή του και ταυτόχρονα, φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως σημαντικό πολιτιστικό έργο για την ανάδειξη των Κυκλάδων.

Πανηγυρική έναρξη με τον Χρήστο Θηβαίο

Το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει μουσικοθεατρικές παραστάσεις για όλα τα γούστα από σπουδαίους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, βιρτουόζους του είδους τους, και μια βραδιά αφιερωμένη στα παιδιά κι όσους αισθάνονται ακόμα παιδιά!

Το Φεστιβάλ Σερίφου 2013 ανοίγει πανηγυρικά ο Χρήστος Θηβαίος με μία μοναδική συναυλία στις 26 Ιουλίου . Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στη δισκογραφία μαζί με το συγκρότημα “Συνήθεις Ύποπτοι”, ο Χρήστος Θηβαίος έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς των τραγουδοποιών! Έχει γράψει και ερμηνεύσει δημοφιλέστατα τραγούδια (“Ημερολόγιο’”, “Μέρες Αδέσποτες”, “O Γορίλας κ.ά.), ενώ καθιερώθηκε και ως κορυφαίος ερμηνευτής, στο ταλέντο του οποίου, σημαντικοί συνθέτες βρήκαν τον ιδανικό εκφραστή των τραγουδιών τους. (“Πόσο Πολύ Σ’ Αγάπησα” Βασίλης Δημητρίου, “Μικρή Πατρίδα” Γιώργος Ανδρέου, “O Άμλετ Της Σελήνης” και “Δεν Είμαι Άλλος’” Θάνος Μικρούτσικος).

Μία ημέρα μετά, ο Θανάσης Νικόπουλος στο πιάνο και ο Νίκος Τουλιάτος στα κρουστά ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα καθηλωτικό μουσικό δρώμενο με μυητικό χαρακτήρα. Στα όρια του αυτοσχεδιασμού, με απαράμιλλη τεχνική μαεστρία, αξιοποιούν την ευρύτητα του ήχου και του λόγου, δημιουργώντας ιερές δονήσεις, ικανές να μας οδηγήσουν στην έκσταση! Συνένοχος στη μυητική αυτή πανδαισία η Πέλα Πλαγιανάκου.

Στις 28 Ιουλίου το "Κουαρτέτο των αισθήσεων και... παραισθήσεων'', εν συντομία "Qua'SH"! ερμηνεύει ορχηστρικά αριστουργήματα όπως “Tο χαμόγελο της Τζοκόντας" του Χατζιδάκι ή το "Après la pluie" του Aubry, με όπλο τον πολυφωνικό χαρακτήρα των “ετερόκλητών” οργάνων του (πιάνο, κανονάκι, μπαγιάν, κοντραμπάσο).

Τα προσωπικά του μελωδικά όνειρα θα μοιραστεί με το κοινό στις 29/7 ο Θοδωρής Οικονόμου, ξεδιπλώνοντας μέσα από τις πρόσφατες δημιουργίες του, που έχει συνθέσει για το θέατρο (Οδύσσεια, Τρίτο Στεφάνι, Η Μαργαρίτα Γκωτιέ ταξιδεύει απόψε κ.α.) τις μουσικές της ψυχής του. Παράλληλα θα παρουσιάσει έναν κύκλο τραγουδιών πάνω σε 9 ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη.!

Γεράσιμος Ανδρεάτος και Μανώλης Φάμελλος

Ακολουθούν συναυλίες από δύο αγαπημένους καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής. Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος (30/7) και ο Μανώλης Φάμελλος (31/7) υπόσχονται στο κοινό μοναδικές στιγμές δημιουργίες. . Με την παράσταση “Τι υπάρχει πιο πέρα;” ο Μανώλης Φάμελλος ξεναγεί μουσικά στους σκοτεινούς διαδρόμους του μέλλοντος, ένα μέλλον που κρύβεται, συνήθως, στις ρωγμές του παρελθόντος. Στην παράσταση συμμετέχει και ο νέος τραγουδοποιός Γιώργος Perou.

Την 1η Αυγούστου, η Κατερίνα Πολέμη με τους Swing-o-Brazilian Quartet επιφυλάασουν μία μοναδική βραδιά με άρωμα Λατινής Αμερικής, καθώς θα ερμηνεύσουν αγαπημένα βραζιλιάνικα και jazz κομμάτια, ιδιαίτερες gypsy διασκευές ελληνικών τραγουδιών. Ακολουθούν οι εμφανίσεις των Γιώργου Καζαντζή και Αντρέα Καρακότα στις 2 Αυγούστου, καθώς και των Ηλία Λιούγκου – Δανάης Παναγιωτοπούλου στις 3 Αυγούστου με “Τα τραγούδια της Αρσινόης”.

Στις 4 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το 5ο Φεστιβάλ Σουραυλιού Σερίφου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του Δήμου Σερίφου, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Σεριφίων και τους συλλόγους «Τελένικος», «Συκαμιά» και «Ανδρομέδα». Συμμετέχουν χορευτικές ομάδες.

Άρωμα κινηματογράφου από τον Φοίβο Δεληβοριά

“Τραγούδια μεγάλου μήκους” θα παίξουν στις 5 Αυγούστου ο Φοίβος Δεληβοριάς μαζί με τον πιανίστα Σπύρο Μάνεση και τον κοντραμπασίστα Πέτρο Κλαμάνη. Σε μια σύμπραξη, ειδικά προετοιμασμένη για το Φεστιβάλ μας, θα παίξουν με τρόπο απρόσμενο και “χειροποίητο” με τις ιστορίες του ίδιου του τραγουδοποιού, αλλά και με τραγούδια του Βαμβακάρη, του Χατζιδάκι, του Σαββόπουλου, των Ημισκούμπρια, του Brassens κ.α.. Κοινό χαρακτηριστικό τους, ο αφηγηματικός χαρακτήρας τους, που ζωντανεύει εικόνες, σχεδόν κινηματογραφικά.

Σημαντική θα είναι επίσης η εμφάνιση της συνθέτριας και δασκάλας μουσικής του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού, Τατιάνας Ζωγράφου “Η Παράξενη Χορωδία του Δάσους” με τη συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας του Δημοτικού Σχολείου Σερίφου.

Στις 11 Αυγούστου ο Νότης Μαυρουδής τραβά κουπί με την κιθάρα του, περιπλανιέται στο χρόνο, φορτώνει διαχρονικές μουσικές μνήμες, γεμίζει νοσταλγικές μελωδίες τ’ αμπάρια του και μας τις αφήνει να κυλήσουν, γενναιόδωρα στα πόδια μας.

Αυλαία με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με μια μοναδική συναυλία του σύγχρονου εκφραστή της μελοποιημένης ποίησης και του λόγιου ελληνικού τραγουδιού, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο σπουδαίος Έλληνας δημιουργός έχει συνθέσει κλασική μουσική, μουσική για τον κινηματογράφο, το θέατρο, την τηλεόραση, και πολλά τραγούδια σε στίχους μεγάλων ποιητών. Έχει τιμηθεί με 15 ελληνικά και διεθνή μουσικά-κινηματογραφικά βραβεία, δύο τηλεοπτικά, δύο δισκογραφικά, με πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Έργα του έχουν παρουσιαστεί από μεγάλες ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο άξιος κιθαριστής Χρυσόστομος Καραντωνίου θα προσεγγίσει το έργο του συνθέτη με διασκευές για σόλο κιθάρα και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στο πιάνο θα παρουσιάσει το μουσικό του έργο “Τοπία”.