3η Μουσική Συνάντηση Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Ν. Αιγαίου

Η νέα γενιά μουσικών στις επάλξεις

Περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες συναντήθηκαν στην Αμοργό, σκορπίζοντας αγαπημένους νησιώτικους ήχους

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 3η Μουσική Συνάντηση Παραδοσιακής Μουσικής Νέων από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, που διοργάνωσε για τρεις ημέρες στο νησί της Αμοργού η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Περισσότεροι από 100 νέοι μουσικοί - ηλικίας από 7 μέχρι και 21 ετών - από 14 νησιά της Περιφέρειας συμμετείχαν σε αυτό το μεγάλης εμβέλειας μουσικό φεστιβάλ που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, τυγχάνοντας θερμής υποδοχής τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών του εκάστοτε νησιού που το φιλοξενεί.

Θεσμός με ταυτότητα

Η αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί σημείο επαφής της νεολαίας με τους νησιώτικους ήχους που διαπνέοουν τις αξίες και τις παραδόσεις του τόπου μας συνεχίζει την ενθουσιώδη προσπάθεια ενδυνάμωσης της ζωντανής μουσικής του Αιγαίου. Η αρχή έγινε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων το 2002, με την καθιέρωση του θεσμού των Παγκυκλαδικών Μουσικών Συναντήσεων Λαϊκών Πνευστών.

Οι Συναντήσεις των Νέων, με την παγκυκλαδική αρχικά μορφή τους, έχουν καθιερωθεί από το 2004, αποτελώντας το επιστέγασμα της προσπάθειας που καταβάλλεται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια στο Φοίνικα της Σύρου, για προσέλκυση όλο και περισσότερων παιδιών στην εκμάθηση των παραδοσιακών κυκλαδίτικων μουσικών οργάνων (λαϊκά πνευστά και κρουστά, βιολί, λαούτο, λύρα και σαντούρι).

Διαμόρφωση νεολαιίστικης πολιτιστικής κοινότητας

Η μεγάλη αυτή ομήγυρη των νέων νησιωτών, με συνεχώς αυξανόμενη κάθε χρόνο συμμετοχή, αποσκοπεί στη μύηση των νέων στον πλούτο και την ποικιλία της αυθεντικής μουσικής παράδοσης του Αιγαίου και στη γόνιμη ανταλλαγή μουσικών - και όχι μόνο - εμπειριών μεταξύ τους, συντελώντας στη διαμόρφωση μιας ιδιότυπης νεολαιίστικης πολιτιστικής κοινότητας στο χώρο του νοτίου Αιγαίου.

Ως εκ τούτου, πέρα από τον πολιτιστικό χαρακτήρα του, ο θεσμός ξεχωρίζει ακόμα για τη δυνατότητα που προσφέρει στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν κοινωνικές σχέσεις και να ενώσουν τις ιδέες, την κουλτούρα και τα βασικά χαρακτηριστικά των νησιών τους υπό τη σκέπη μιας κοινής συνισταμένης, με βασικά εφόδια την αγάπη για την τέχνη και τις νησιωτικές ρίζες τους.

Συμμετοχές από 14 νησιά της Περιφέρειας

Στη φετινή διοργάνωση, η οποία είχε ως στόχο να συγκεντρώσει νέους εκπροσώπους νησιών από κάθε γωνιά της Περιφέρειας,, οι Κυκλάδες είχαν την τιμητική τους. Ειδικότερα, συμμετείχαν μουσικοί από την Άνδρο, την Τήνο, τη Μύκονο, τη Σύρο, την Πάρο, τη Νάξο, την Αμοργό, την Αντίπαρο, τη Σίφνο και τη Σέριφο. Σημαντικός όμως ήταν και ο αριθμός των συμμετεχόντων από Πάτμο, Ρόδο, Κάσο και Κάρπαθο, οι οποίοι εκπροσώπησαν το Νομό των Δωδεκανήσων.

Ρεκόρ συμμετοχών, συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, σημειώθηκε σύμφωνα με τον υπεύθυνο υπάλληλο των πολιτιστικών θεμάτων της περιφέρειας, Τάσο Αναστασίου, καθώς φέτος έδωσαν το “παρών” συνολικά 120 μουσικοί, μαζί με τους συνοδούς τους.

Η συνάντηση διεξάχθηκε σε τέσσερις φάσεις, διατρέχοντας απ' άκρο σ' άκρο το νησί της Αμοργού. Συγκεκριμένα, τα παιδιά έπαιξαν στη Χώρα, στα Κατάπολα, στη Λαγκάδα και στην Αρκεσίνη, αποσπώντας κάθε φορά το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Ποικιλομορφία οργάνων και σχημάτων

Ο κ. Αναστασίου σημειώνει ότι η επιτυχία της διοργάνωσης οφείλεται κυρίως “στη μεγάλη ποικιλομορφία των οργάνων και των σχημάτων, τα οποία εναλλάσσονταν ανάλογα με την περίσταση, δίνοντας πολύ ιδιαίτερα ακούσματα”. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάστηκαν παιδιά από διαφορετικά νησιά, τα οποία είχαν γνωριστεί κατά τη διάρκεια αντίστοιχων συναντήσεων στο παρελθόν.

“Προέκυψε μια πολύ ωραία σύνθεση τόσο σε μουσικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο επαφών και φιλικών σχέσεων” επισημαίνει. Προσθέτει μάλιστα, πως παρά το γεγονός ότι η πρόσβαση στο νησί της Αμοργού, όπου ο θεσμός φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά δεν είναι εύκολη, λόγω ελλιπών δρομολογίων, οι συμμετέχοντες όχι μόνο κατάφεραν να παρευρεθούν, αλλά διασκέδασαν και με την ψυχή τους. “Έμειναν όλοι πολύ ευχαριστημένοι και κυρίως οι Αμοργιανοί, οι οποίοι έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση στο θεσμό και ενθουσιάστηκαν. Γι' αυτό, πιστεύουμε ότι την επόμενη χρονιά θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη επιτυχία, τόσο σε συμμετοχές όσο και σε περιεχόμενο” τονίζει.

Η ακτινοβολία του θεσμού

Ο ίδιος εκτιμά ότι η μεγάλη ανταπόκριση, που σημειώνεται κάθε χρόνο αποδεικνύει την ακτινοβολία του θεσμού και τη διαρκώς ανερχόμενη αντανάκλαση που αυτός έχει στα παιδιά, για τη συγκρότηση μίας πολιτιστικής κοινότητας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αρμόδιος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα πολιτισμού και αθλητισμού, Δημήτρης Γρυπάρης ο δήμαρχος Αμοργού Νικήτας Ρούσσος. Στην οργάνωση και την προετοιμασία των εκδηλώσεων συμμετείχαν ενεργά οι επαγγελματικοί φορείς του νησιού, καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Αμοργού “Σημωνίδης”.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Αναστασίου “η καλύτερη στιγμή της φετινής διοργάνωσης ήταν η παρουσία του παπα-Μιχάλη από την Κάλυμνο, ο οποίος συμμετείχε μαζί με την οικογένεια του”. Όπως εξηγεί “ο ίδιος και τα πέντε παιδιά του έπαιξαν βιολί και η σύζυγός του τους συνόδευσε στο λαούτο”, ενώ προσθέτει ότι “δούλεψαν εξαιρετικά και συγχρονισμένα σαν συμφωνική ορχήστρα και η απόδοσή τους συνεπήρε τον κόσμο και στα τέσσερα σημεία του νησιού, όπου εμφανίστηκαν”. Καταλήγοντας, σημειώνει ότι πρόκειται για “μία αξιοθαύμαστη μουσική οικογένεια, η οποία προχωράει συνεχώς και περισσότερο”.

Παράλληλα, δίνει το λόγο του ότι ο θεσμός θα συνεχίσει με την ίδιο ρυθμό, αγκαλιάζοντας την παραδοσιακή μουσική και τους ανθρώπους που την υπηρετούν με αφοσίωση. “Είναι μια εκδήλωση

που δε στηρίζεται ούτε σε συγκεκριμένα συγκροτήματα, ούτε σε επώνυμους καλλιτέχνες και το σημαντικό όλων είναι ότι οι ίδιοι οι συμμετέχοντες είναι αυτοί που απολαμβάνουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους”, αναφέρει χαρακτηριστικά.