Το πρόγραμμα του 5ου Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου

Το soundtrack του καλοκαιριού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Μουσικοί, φίλοι και λάτρεις του ακορντεόν από την Ελλάδα και το εξωτερικό δίνουν και φέτος ραντεβού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για να «ενορχηστρώσουν» το μεγαλύτερο μουσικό πάρτι του καλοκαιριού, μία γιορτή που χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει.

Το 5ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 6 Αυγούστου 2016, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει τη διαδρομή του ακορντεόν στη μουσική, στο πέρασμα του χρόνου και τις διάφορες επιδράσεις που δέχτηκε, από τις ρίζες της παραδοσιακής μουσικής στην Ανατολή μέχρι τους σύγχρονους ρυθμούς της Δύσης.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ο Ούριος Άνεμος, ο Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογος «Φοίνικας Σύρου» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ποσειδών» συνδιοργανώνουν για μία ακόμη χρονιά το μοναδικό φεστιβάλ ακορντεόν στην Ελλάδα.

Η διοργάνωση είναι αποτέλεσμα της εθελοντικής προσπάθειας ακορντεονιστών και φίλων του ακορντεόν, οι οποίοι προσφέρουν το χρόνο και τις δεξιότητες τους, ωθούμενοι από τη μεγάλη αγάπη τους για το ακορντεόν, τη μουσική, την τέχνη και τη Σύρο.

Σεμινάρια, εκθέσεις, διαλέξεις και εργαστήρια με τη συμμετοχή παιδιών, σπουδαστών, καλλιτεχνών, ερασιτεχνών και επαγγελματιών, καθηγητών μουσικής και ακορντεονιστών κάθε ηλικίας θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του φιλόμουσου κοινού του νησιού, ενώ καθημερινές συναυλίες θα καλύψουν διαφορετικά είδη μουσικής με ακορντεόν.

Καταξιωμένοι δάσκαλοι

Σημειώνεται, ότι το φεστιβάλ υποδέχεται φέτος τρεις σημαντικούς Έλληνες Δασκάλους, που πλαισιώνουν τα σεμινάριά του. Τα μαθήματα αυτά βοηθούν τους ακορντεονίστες να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, να γνωριστούν μεταξύ τους και να εκφραστούν μέσω της μουσικής.

Στο σεμινάριο με τίτλο «“Ρεμπέτικο, Αντώνης Αμιράλης και Ακορντεόν”, ο Ηρακλής Βαβάτσικας θα διδάξει και θα αναλύσει το παίξιμο των πρώιμων ηχογραφήσεων του Ρεμπέτικου. Τα μαθήματα εμπεριέχουν και στοιχεία συνοδείας για  κιθάρα μαντολίνο και μαντόλα.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Ράπτης δίνει τη δυνατότητα σε ακορντεονίστες κάθε επιπέδου, που επιθυμούν να έρθουν κοντά στη μουσική του Astor Piazzolla, να γνωρίσουν τις ρυθμικές ιδιαιτερότητες που έρχονται από το Tango και τη Jazz μουσική και ταυτόχρονα να εξασκηθούν στον αυτοσχεδιασμό στη μουσική του.

Τέλος, ο Δήμος Βουγιούκας θα συντονίσει ένα μουσικό σύνολο ανοικτό, όχι μόνο σε ακορντεονίστες αλλά και σε όλα τα μουσικά όργανα, που θα προσεγγίζει τα βαλκανικά μουσικά ιδιώματα, τη τσιγγάνικη μουσική στο χώρο των Βαλκανίων, τα κοινά στοιχεία ανάμεσα σε ελληνικούς σκοπούς και σε οργανικούς σκοπούς των Βαλκανίων, τον αυτοσχεδιασμό στη βαλκανική μουσική και τα μουσικά σύνολα.

Μουσικές συναυλίες

Φοίνικας, Άνω Σύρος, Ποσειδωνία και Ερμούπολη γίνονται «ένα» μέσα από τις φετινές συναυλίες του φεστιβάλ. Τη Δευτέρα 1 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του Νηπιαγωγείου του Φοίνικα Ανοιχτή Μουσική Σκηνή, ενώ το επόμενο βράδυ το κοινό μεταφέρεται στην Πιάτσα της Άνω Σύρου για να γνωρίσει τo Ακορντεόν μέσα από το αυθεντικό ρεμπέτικο ρεπερτόριο και σπάνια ορχηστρικά ντοκουμέντα.

Ο Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν) και ο Κώστας Καλαφάτης (κιθάρα) παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα - ύμνο στη σμυρναίικη σχολή και τον Αντώνη Αμιράλη. Το Ακορντεόν εμφανίζεται στη καταγεγραμμένη ελληνική δισκογραφία το 1905 στην πρώτη του μορφή. Αρμόνικα, φύσα και μεσοφωνία είναι οι ονομασίες που δόθηκαν σε ένα όργανο που έμοιαζε με τα διατονικά όργανα της κάτω Ιταλίας, της Ιρλανδίας του Μεξικό και άλλων χωρών, που παίζεται μέχρι και σήμερα. Αυτές οι πρώτες ηχογραφήσεις, λόγω της λογοκρισίας και του παράνομου λεκτικού τους χαρακτήρα,  έμειναν καλά κρυμμένες μέσα στα συρτάρια συλλεκτών για πάνω από μισό αιώνα. Το ελληνικό διατονικό όργανο είναι άφαντο μέχρι σήμερα.

BaildSA

Βαλκανικοί ήχοι και τσιγγάνικες μελωδίες με punk αέρα θα πλημμυρίσουν το βράδυ της Τετάρτης την Έπαυλη Τσιροπινά, στη συναυλία των BaildSA από τη Θεσσαλονίκη. Το όνομα του σχήματος προκύπτει από την τουρκικής προέλευσης λέξη bayılmak (λιποθυμώ), το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στα χωριά των Βαλκανίων και με παρεμφερείς σημασίες όπως αγανάκτσα, μπούχτσα κτλ. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2007 και από τότε περιοδεύει παίζοντας με μανία και περίσσεια ενέργεια σε φεστιβάλ, μουσικές σκηνές, μπαρ, στέκια, δρόμους. Το μουσικό στυλ του συνδυάζει διαφορετικά είδη όπως ska, reggae, gypsy-punk με παραδοσιάκα πνευστά των Βαλκανίων. Ο συνδυασμός αυτός ξεσηκώνει το κοινό σε όλες τις ζωντανές τους εμφανίσεις.

Η παρέα των Γιάννη Βαμβακά (ακορντεόν), Γιάννη Γκουντάνου (τύμπανα), Θάνου Γκουντάνου (κιθάρα, φωνή), Μανώλη Τσιαούση (τρομπόνι), Γιάννη Ιωαννίδη (μπάσο) και Δημήτρη Χαυλίδη (τρομπέτα) έχει εμφανιστεί σε κάποια από τα μεγαλύτερα μουσικά δρώμενα σε Ελλάδα, Τουρκία, Π.Γ.Δ.Μ, Αλβανία και Βουλγαρία κι έχει μοιραστεί τη σκηνή με μεγάλους καλλιτέχνες, όπως ο Manu Chao και οι Kutur Shock.

Την Πέμπτη 4 Αυγούστου, οι ακορντεονίστες παίζουν στην Ερμούπολη. Μικρές ομάδες, σκορπισμένες στον πεζόδρομο, παίζουν μουσική και παρουσιάζουν την δουλειά τους από τα σεμινάρια μαζί με τους δασκάλους τους.

Qua’SH

Τέλος, την Παρασκευή 5 Αυγούστου το «Κουαρτέτο των αισθήσεων και… παραισθήσεων» ονόματι Qua’SH έρχεται στο Θέατρο Απόλλων για μία μοναδική συναυλία. Ο Κώστας Ράπτης (μπαγιάν), ο Θόδωρος Κοτεπάνος (πιάνο), ο Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι) και ο Γιώργος Αρνής (κοντραμπάσο) ανιχνεύουν τις συγγένειες ανάμεσα στον Μάνο Χατζιδάκι και το έργο τριών, πολύ σημαντικών, νεότερων, συνθετών (Michael Kamen, Nicola Piovani και René Aubry), που επηρεάστηκαν από το μεγάλο έλληνα δημιουργό.

Τέσσερις Έλληνες αναγνωρισμένοι σολίστες, με ανεξάρτητες αναζητήσεις στα μονοπάτια της μουσικής, συναντώνται τα τελευταία χρόνια σε επίλεκτες σκηνές και φεστιβάλ για να παρουσιάσουν – με τη χρήση των τεσσάρων «ετερόκλητων» οργάνων τους σε ανέκδοτο συνδυασμό – πρωτότυπες μεταγραφές, που αναδεικνύουν την πνευματική συγγένεια του κορυφαίου έλληνα δημιουργού με κάποιους εμπνευσμένους επιγόνους του.

Σκηνικές ή «καθαρές» ορχηστρικές μουσικές, διάσημες ή ξεχασμένες, αριστουργήματα που εκτελούνται σπάνια ζωντανά, επειδή απαιτούν πολυπληθή ή εξειδικευμένα σύνολα, αποδίδονται με την αμεσότητα και την πληρότητα του μικρού, αλλά του ανάγλυφου αυτού πολυφωνικού συνόλου.

Επιπλέον, καθημερινά θα λειτουργεί στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία η έκθεση οργάνων του Παναγιώτη Ζαφειρίου-PanAccordeon.

Περισσότεροι από 1.000 θεατές

Σημειώνεται ότι το 2015 επισκέφτηκαν τη Σύρο περίπου 80 άτομα για το 4ο Φεστιβάλ Ακορντεόν. 22 ακορντεονίστες από όλη την Ελλάδα, αλλά και την Ιαπωνία συµµετείχαν σε ανοιχτά σεµινάρια και εκδηλώσεις, ενώ περισσότερα από 1.100 άτομα παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις. Μετά το πρώτο φεστιβάλ το 2012 και κάθε χρόνο µέχρι σήµερα, παρατηρείται σηµαντική αύξηση στην επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας και της σελίδας στο Facebook, από φίλους που αποκτά το Φεστιβάλ διαρκώς, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσµο.