Αναβίωση της «χρυσής» εποχής του Αργεντίνικου Τάνγκο

Προπομπός του 6ου Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου

Στη «χρυσή εποχή» του αργεντίνικου τάνγκο ταξίδεψε το κοινό της Σύρου μέσα από μία μοναδική μουσική παράσταση στο Θέατρο «Απόλλων» με την υπογραφή του Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ούριος Άνεμος».

Το «Athens Tango Ensemble», ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά σχήματα Τάνγκο στην Ελλάδα, παρουσίασε συνθέσεις του Astor Piazzolla (tango nuevo) καθώς και σημαντικών Ελλήνων δημιουργών του είδους, της εποχής του μεσοπολέμου όπως o Σουγιούλ, o Γιαννίδης και ο Αττίκ. Το κουιντέτο συνόδευσαν η τραγουδίστρια Ελένη Δημοπούλου και δύο ζευγάρια χορευτών.

«Η αστική λαϊκή μουσική στην Ελλάδα και τη Γαλλία»

Το μουσικό αυτό ταξίδι από την Αργεντινή στην Ελλάδα αποτέλεσε προπομπό του επόμενου Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου το οποίο επιστρέφει στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός» από 31 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου.

Θέμα των φετινών σεμιναρίων και παραστάσεων είναι «η αστική λαϊκή μουσική στην Ελλάδα και τη Γαλλία". Στο πρώτο σεμινάριο με τίτλο «Ακορντεόν, ακροβατώντας ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση» η δασκάλα Χαρούλα Τσαλπαρά θα διδάξει το ρόλο και την εξέλιξη του ακορντεόν στη λαϊκή μουσική των αστικών κυρίως κέντρων του ελλαδικού χώρου κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Γύρω από τον αυτοσχεδιασμό θα περιστραφεί το σεμινάριο του Arthur Bacon «Musette, Σουίνγκ και Αυτοσχεδιασμός», ο οποίος προτείνει στους συμμετέχοντες να ασχοληθούν με τον εσωτερικό ήχο, με αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό του περίφημου ακορντεόν. Από το ηχητικό θέμα θα φτάσουμε στις φανφάρες και στα δεξιοτεχνικά ξεσπάσματα του λαϊκού βαλς. Τέλος, η Αυγερινή Γάτση θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να χτίσουν τον δικό τους κώδικα πολυφωνίας και αρμονίας των φωνών μέσα από παραλογές και έμμετρα ποιήματα και να γνωρίσουν τους τραγουδιστικούς ρυθμούς του λόγου.

Περισσότερες από 10.000 επισκέψεις

Το Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου δίνει την ευκαιρία στο κοινό να ανακαλύψει τη διαδρομή του ακορντεόν στη μουσική, στο πέρασμα του χρόνου και τις διάφορες επιδράσεις που δέχτηκε, από τις ρίζες της παραδοσιακής μουσικής στην Ανατολή μέχρι τους σύγχρονους ρυθμούς της Δύσης.

Κάθε μέρα οργανώνονται σεμινάρια, εκθέσεις, διαλέξεις και εργαστήρια, στα οποία συμμετέχουν παιδιά, σπουδαστές, καλλιτέχνες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, καθηγητές μουσικής και ακορντεονίστες όλων των ηλικιών και όλων των επιπέδων. Κάθε βράδυ οι συναυλίες καλύπτουν διαφορετικά είδη μουσικής με ακορντεόν.

Τα τελευταία 5 χρόνια, 10.800 άνθρωποι επισκέφτηκαν στη Σύρο για το Φεστιβάλ. Για μία εβδομάδα, καλλιτέχνες, επαγγελματίες, ερασιτέχνες, σπουδαστές, εθελοντές και λάτρεις της μουσικής ζουν μαζί σε μια όμορφη βίλα, με τυπικά στοιχεία νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, μοιράζονται τη μουσική και την έμπνευσή τους από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ένας χώρος όπου γίνονται τα σεμινάρια, αλλά επίσης και ανοιχτές στο κοινό διαλέξεις. Επίσης, λειτουργεί έκθεση οργάνων και εργαστήριο επισκευής και διοργανώνονται μουσικές δραστηριότητες για όλους.