Κάθε πράγμα στον καιρό του και...το Φεστιβάλ Ακορντεόν τον Αύγουστο

  • Τετάρτη, 1 Ιουνίου, 2016 - 12:45

Το Φεστιβάλ Ακορντεόν στη Σύρο μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τη διαδρομή του ακορντεόν στη μουσική, στο πέρασμα του χρόνου και τις διάφορες επιδράσεις που δέχτηκε, από τις ρίζες της παραδοσιακής μουσικής στην Ανατολή μέχρι τους σύγχρονους ρυθμούς της Δύσης.

Tο Φεστιβάλ Ακορντεόν στη Σύρο είναι η μοναδική εκδήλωση, αφιερωμένη στο Ακορντεόν, σε όλη την Ελλάδα. Έχει ήδη αποκτήσει πιστό κοινό και η φήμη του ολοένα και μεγαλώνει. Η Διοργάνωση είναι αποτέλεσμα εθελοντικής προσπάθειας ακορντεονιστών και φίλων του ακορντεόν, οι οποίοι προσφέρουν το χρόνο και τις δεξιότητες τους, ωθούμενοι από τη μεγάλη αγάπη τους για το ακορντεόν, τη μουσική, την τέχνη και τη Σύρο.

Κάθε μέρα, για μια ολόκληρη εβδομάδα οργανώνονται σεμινάρια, εκθέσεις, διαλέξεις και εργαστήρια, στα οποία συμμετέχουν παιδιά, σπουδαστές, καλλιτέχνες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, καθηγητές μουσικής και ακορντεονίστες όλων των ηλικιών και όλων των επιπέδων. Κάθε βράδυ οι συναυλίες καλύπτουν διαφορετικά είδη μουσικής με ακορντεόν.

Φέτος, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τρεις σημαντικούς έλληνες Δασκάλους στα σεμινάρια του Φεστιβάλ, τα οποία είναι :

“Ρεμπέτικο, Αντώνης Αμιράλης και Ακορντεόν” με τον Ηρακλή Βαβάτσικα

“Astor Piazzolla για όλους” με τον Κωνσταντίνο Ράπτη

“Σεμινάριο Βαλκανικής Μουσικής για ακορντεόν και οργανικά σύνολα” με το Δήμο Βουγιούκα

Οι συναυλίες του φετινού Φεστιβάλ, μας πηγαίνουν σε διάφορα μέρη του νησιού και μας ταξιδεύουν στην Ελληνική μουσική :

Δευτέρα 01/08 Φοίνικας - Aυλή του Νηπιαγωγείου

Ανοιχτή Μουσική Σκηνή

Τρίτη 02/08 Άνω Σύρος - Πιάτσα “Το ακορντεόν στην Ελληνική μουσική, Συνομιλία με τον Αντώνη Αμιράλη”, ένα πρόγραμμα βασισμένο στην πρώιμη περίοδο του ρεμπέτικου (1920-1932) με τους Ηρακλή Βαβάτσικα & Κώστα Καλαφάτη

Τετάρτη 03/08 Ποσειδωνία - Έπαυλη Τσιροπινά

Βαλκανικός ήχος και τσιγγάνικες μελωδίες με punk αέρα, δημιουργώντας ξεχωριστές μελωδίες, στο άκουσμα των οποίων δύσκολα «κρατάς τα πόδια σου στο χώμα» με τους BaiLdSA

Πέμπτη 04/08 Ερμούπολη - Πεζόδρομος

«Οι ακορντεονίστες παίζουν στην Ερμούπολη» : μικρές ομάδες, σκορπισμένες στον πεζόδρομο, παίζουν μουσική και παρουσιάζουν την δουλειά τους από τα σεμινάρια μαζί με τους δασκάλους τους

Παρασκευή 05/08 Ερμούπολη - Θέατρο Απόλλων Το “Κουαρτέτο των αισθήσεων και... παραισθήσεων” Qua’SH ανιχνεύει την επιρροή του Μάνου Χατζιδάκι στο έργο τριών, πολύ σημαντικών, νεότερων, ξένων συνθετών

Καθημερινά, όλη την εβδομάδα θα λειτουργεί έκθεση ακορντεόν και άλλων μουσικών οργάνων και εργαστήρι συντήρησης και επισκευής, στην Έπαυλη Τσιροπινά, στην Ποσειδωνία.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

 Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 Δήμος Σύρου Ερμούπολης

 Ούριος Άνεμος

 Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογος “Ο Φοίνικας, Σύρου”

 Πολιτιστικός Σύλλογος «Ποσειδών»

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ

Τρίτη 02/08 Άνω Σύρος Ελεύθερη είσοδος

«Το ακορντεόν στην ελληνική μουσική, Συνομιλία με τον Αντώνη Αμιράλη” Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν)

Κώστας Καλαφάτης (κιθάρα)

To Ακορντεόν μέσα από το αυθεντικό ρεμπέτικο ρεπερτόριο και σπάνια ορχηστρικά ντοκουμέντα.

Ένα αφιέρωμα ύμνος στη σμυρναίικη σχολή και τον Αντώνη Αμιράλη μέσα από την πολυετή μελέτη του Ηρακλή Βαβάτσικα.

Το Ακορντεόν εμφανίζεται στη καταγεγραμμένη ελληνική δισκογραφία το 1905 στην πρώτη του μορφή. Αρμόνικα, φύσα και μεσοφωνία είναι οι ονομασίες που δόθηκαν σε ένα όργανο που έμοιαζε με τα διατονικά όργανα της κάτω Ιταλίας, της Ιρλανδίας του Μεξικό και άλλων χωρών, που παίζεται μέχρι και σήμερα. Αυτές οι πρώτες ηχογραφήσεις, λόγω της λογοκρισίας και του παράνομου λεκτικού τους χαρακτήρα, έμειναν καλά κρυμμένες μέσα στα συρτάρια συλλεκτών για πάνω από μισό αιώνα. Το ελληνικό διατονικό όργανο είναι άφαντο μέχρι σήμερα.

Τιμητική συμμετοχή του Κώστα Καλαφάτη.

 

Τετάρτη 03/08 : Ποσειδωνία

Είσοδος : 5 € Παιδιά (έως 13 ετών) : Ελεύθερη είσοδος

Γιάννης Βαμβακάς (ακορντεόν)

Γιάννης Γκουντάνος (τύμπανα)

Θάνος Γκουντάνος (κιθάρα, φωνή)

Μανώλης Τσιαούσης (τρομπόνι)

Γιάννης Ιωαννίδης (μπάσο)

Δημήτρης Χαυλίδης (τρομπέτα)

Οι BAiLdSA συνδυάζoυν βαλκανικούς ήχους και τσιγγάνικες μελωδίες με punk αέρα δημιουργώντας ξεχωριστές μελωδίες στο άκουσμα των οποίων δύσκολα «κρατάς τα πόδια σου στο χώμα». Το όνομα προκύπτει από την τουρκικής προέλευσης λέξη bayılmak (λιποθυμώ), το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στα χωριά των Βαλκανίων και με παρεμφερείς σημασίες όπως αγανάκτσα, μπούχτσα κτλ.Το συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη σχηματίστηκε το 2007 και από τότε περιοδεύουν παίζοντας με μανία και περίσσεια ενέργεια σε φεστιβάλ, μουσικές σκηνές, μπαρ, στέκια, δρόμους. Το μουσικό τους στυλ συνδυάζει διαφορετικά είδη όπως ska, reggae, gypsy-punk με παραδοσιάκα πνευστά των Βαλκανίων. Ο συνδυασμός αυτός ξεσηκώνει το κοινό σε όλες τις ζωντανές τους εμφανίσεις.

Οι BAiLdSA έχουν εμφανιστεί σε κάποια από τα μεγαλύτερα μουσικά δρώμενα σε Ελλάδα, Τουρκία, Π.Γ.Δ.Μ, Αλβανία και Βουλγαρία κι έχουν μοιραστεί τη σκηνή με μεγάλους καλλιτέχνες, όπως ο Manu Chao και οι Kutur Shock.Το συγκρότημα κυκλοφόρησε τη δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο “zVaRnA” στο τέλος του 2014 κι από τότε περιοδεύουν με το βαν τους στα Βαλκάνια «σαν τσιγγάνοι χωρίς πατρίδα» (like a roma who don’t care if he can find any place to stay (στίχοι από το τραγούδι AΦTER)).

Σημαντικές στιγμές της καριέρας τους:

Rockwave Festival 2015 (GR), D Festival 2015 (MK), Bohemi Festival 2015 (BG), MANU CHAO LA VENTURA Opening Act in Thessaloniki 2014 (GR), Wrong Fest 2014 (BG)

 

Παρασκευή 05/08 - Θέατρο Απόλλων, Ερμούπολη

Είσοδος : 10 € Παιδιά, φοιτητές, άνεργοι : 6€

Qua’SH “Κουαρτέτο των αισθήσεων και...παραισθήσεων”

Κώστας Ράπτης (μπαγιάν) Θόδωρος Κοτεπάνος (πιάνο) Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι) Γιώργος Αρνής (κοντραμπάσο)

Το Κουαρτέτο Qua’SH ανιχνεύει τις συγγένειες ανάμεσα στον Μάνο Χατζιδάκι και το έργο τριών, πολύ σημαντικών, νεότερων, συνθετών (Michael Kamen, Nicola Piovani και René Aubry), που επηρεάστηκαν από το μεγάλο έλληνα δημιουργό.

Τέσσερις Έλληνες αναγνωρισμένοι σολίστες, με ανεξάρτητες αναζητήσεις στα μονοπάτια της μουσικής, συναντώνται τα τελευταία χρόνια σε επίλεκτες σκηνές και φεστιβάλ για να παρουσιάσουν - με τη χρήση των τεσσάρων «ετερόκλητων» οργάνων τους σε ανέκδοτο συνδυασμό - πρωτότυπες μεταγραφές, που αναδεικνύουν την πνευματική συγγένεια του κορυφαίου έλληνα δημιουργού με κάποιους εμπνευσμένους επιγόνους του.

Σκηνικές ή «καθαρές» ορχηστρικές μουσικές, διάσημες ή ξεχασμένες, αριστουργήματα που εκτελούνται σπάνια ζωντανά, επειδή απαιτούν πολυπληθή ή εξειδικευμένα σύνολα, αποδίδονται με την αμεσότητα και την πληρότητα του μικρού, αλλά του ανάγλυφου αυτού πολυφωνικού συνόλου.