Βαλκανικοί ήχοι και τσιγγάνικες μελωδίες που έκαναν το κοινό της Σύρου να «BAiLdiSει» από τον χορό

«Δεν μας παρέσυρε το κύμα της mainstream μουσικής»

Συνέντευξη με τον Θάνο Γκουντάνο, μέλος του μουσικού σχήματος BAiLdSA

Δύσκολα κράτησαν τα πόδια τους στο χώμα όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο μουσικό πάρτι των BAiLdSA στην Έπαυλη Τσιροπινά

Στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Ακορντεόν στη Σύρο, η γνωστή μπάντα από τη Θεσσαλονίκη, ξεσήκωσε το κοινό της Σύρου, στο οποίο συστήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2012 με μία εκρηκτική συναυλία στην πλατεία Μιαούλη. 

Βαλκανικοί ήχοι και τσιγγάνικες μελωδίες με punk αέρα δημιούργησαν ξεχωριστές μελωδίες που παρέσυραν τους θεατές σ’ ένα διασκεδαστικό μουσικό ταξίδι χωρίς σύνορα.

Οικοδεσπότες της μεγάλης αυτής γιορτής ήταν ο Γιάννης Βαμβακάς (ακορντεόν), ο Γιάννης Γκουντάνος (τύμπανα), ο Θάνος Γκουντάνος (κιθάρα), ο Μανώλης Τσιαούσης (τρομπόνι), ο Γιάννης Ιωαννίδης (μπάσο) και ο Δημήτρης Χαυλίδης (τρομπέτα).

Για τη βαλκανική μουσική παράδοση που αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, αλλά και για την επιθυμία του σχήματος να συνεχίσει να δημιουργεί στο πέρασμά του «θόρυβο» αλλά χωρίς ταμπέλες και ταυτότητες μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» ο Θάνος Γκουντάνος.

Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη σας συναυλία στη Σύρο επιστρέψατε για να σκορπίσετε περισσότερη παμβαλκανική μαγεία μέσα από το 5ο Φεστιβάλ Ακορντεόν. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το κοινό του νησιού;

«Η Σύρος για εμάς έχει κάτι μαγικό. Δεν είναι ένας απλός σταθμός στην περιοδεία μας. Ζητάμε να παραμείνουμε παραπάνω, γιατί μας αρέσει πάρα πολύ το νησί. Το κοινό του είναι ανοιχτό και πολύ καλά εκπαιδευμένο. Παρόλο που είμαστε φωνακλάδες και φασαριόζοι, όλοι μας αγκάλιασαν πολύ θερμά».

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάθε live εμφάνισή σας είναι και ένα «πανηγύρι» στο οποίο κανείς δεν μπορεί να μείνει στη θέση του.

«Ακριβώς, γιατί είμαστε μια μπάντα δυνατή με πολλή ενέργεια στις συναυλίες της. Ο βαλκανικός ήχος έχει ταχύτητα και ένταση. Δεν μπορείς να μην χορέψεις. Στόχος μας είναι σε κάθε συναυλία να πετυχαίνουμε αυτό το πάρτι, μέσα από το οποίο ολοκληρώνεται ο κύκλος της επικοινωνίας με τον κόσμο. Η συμμετοχή και το χαμόγελο στο πρόσωπό του είναι η ανταμοιβή μας».

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το είδος της βαλκανικής μουσικής;

«Το πηγάδι της έμπνευσής μας είναι η βαλκανική μουσική παράδοση η οποία έχει ένα τεράστιο χωράφι που παράγει προϊόντα σε κάθε αυλάκι διαφορετικά. Εδώ βλέπουμε διαφορές από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό, οπότε σε όλα τα Βαλκάνια έχει μια πολύ πλούσια και αστείρευτη παράδοση. Αυτό για εμάς είναι η αφετηρία μας, δεδομένου ότι καταγόμαστε όλοι από τη Βόρεια Ελλάδα και έχουμε βιωματικές εμπειρίες από αυτή τη μουσική. Ουσιαστικά αυτό που θέλαμε να κάνουμε είναι να το μπερδέψουμε με άλλα στοιχεία, ώστε να μιλήσει στη γλώσσα του σήμερα. Άλλες φορές η αρχική έμπνευση εξατμίζεται μέσα από την ανάμειξη άλλων ήχων κι άλλες φορές θέλουμε να το έχουμε πιο μπροστά αυτό το στοιχείο ως μέρος ενός πανηγυριού. Στόχος μας είναι να εξελισσόμαστε συνεχώς. Οπότε έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας σε όλα τα μουσικά είδη, από τη ροκ και τη ρέγκε, μέχρι τη ψυχεδελική μουσική. Ωστόσο, η ανάμειξη το «πάντρεμα» της παραδοσιακής μουσικής με άλλα είδη δεν είναι καινοτομία. Σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο το κάνεις, ώστε να είναι αυθεντικό και να μην χρησιμοποιείται ως μέρος της μόδας μιας μουσικής περιόδου, όπως ήταν το μπάλκαν πριν από κάποια χρόνια. Χρησιμοποιήθηκε αρκετά ελαφρά από πολύ κόσμο. Εμείς επειδή το έχουμε ως βιωματική μουσική παράδοση μας ενδιαφέρει να είναι πραγματικό και όχι κάτι λιγότερο».

Συνεπώς, φροντίζετε να κλείνετε τα αυτιά σας στις μουσικές «σειρήνες» κάθε εποχής.

«Εμείς και πριν έρθει η μόδα του μπάλκαν και μετά, ήμασταν πιστοί σε αυτό. Το αγαπάμε και δεν το κάνουμε από κάποια στρατηγική άποψη. Είναι αυτό που μας ένωσε ουσιαστικά ως παρέα και το κοινό όχημα έκφρασης, με το οποίο πορευόμαστε μέσα στο χρόνο. Ευτυχώς, ο χρόνος δεν μας άφησε στην άκρη προς το παρόν, αλλά προσπαθούμε διαρκώς και έχουμε μια σταθερή πορεία. Οπότε επειδή οι μόδες έρχονται και παρέρχονται, δεν μας πήρε το κύμα της mainstream μουσικής. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε το κοινό μας μέσα από το δικό μας προσωπικό στυλ, να φτιάχνουμε μαγιά από ανθρώπους, να επικοινωνούμε, να μας αγαπάνε και να τους αγαπάμε».

Υπάρχει κάποιο μουσικό είδος, με το οποίο δεν έχετε «φλερτάρει» ακόμα;

«Ως ζωντανοί μουσικοί οργανισμοί, λαμβάνουμε διαρκώς ερεθίσματα, τα οποία εμπλουτίζονται από αυτά που ακούμε. Οπότε ό,τι μας αρέσει και βλέπουμε ότι μας ταιριάζει, με πολλή δουλειά το εντάσσουμε σε αυτό που κάνουμε. Δεν έχουμε κάτι που να έχουμε αφήσει παραπονεμένο. Είμαστε μια παρέα που διαρκώς πειραματίζεται και θέλει να εξελίσσει τις συναυλίες και τους δίσκους της, που είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ουσιαστικά στη δισκογραφία αποτυπώνουμε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην οποία διανύουμε και μια μουσικοψυχολογική κατάσταση εκείνης της περιόδου. Είναι κάτι που μένει στο χρόνο. Η συναυλία είναι η τέχνη της στιγμής. Εμείς δουλεύουμε το live συνεχώς, ώστε να γίνεται καλύτερο και να ανανεώνεται. Αυτό είναι το μεγαλύτερο όπλο μας και ταυτόχρονα, η κορυφή του «παγόβουνου» της δουλειάς που κάνουμε όλο το χρόνο».