Συνέντευξη της Μελίνας Ασλανίδου

Καλοκαίρι αγκαλιά μου

  • Δευτέρα, 22 Αυγούστου, 2016 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 22 Αυγ. 2016 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Μία «καλοκαιρινή αγκαλιά» θα χαρίσει στο κοινό της Σύρου η ερμηνεύτρια Μελίνα Ασλανίδου, αύριο Τρίτη, στον συναυλιακό χώρο Μ. Ελευθερίου, ταξιδεύοντας το κοινό της στους ποιοτικούς δρόμους της μουσικής.

Αυτές τις ημέρες που βρίσκεστε στη Σύρο, πριν την συναυλία της Τρίτης, είχατε την ευκαιρία να γνωρίσετε το νησί, οπότε ποια είναι η πρώτη καταγραφή των εντυπώσεων σας;

Μ. Α.: «Πραγματικά η Σύρος είναι καταπληκτικό νησί και μέσα από την official page που έχω στο facebook έχω προτείνει σε όλο τον κόσμο να την επισκεφτεί γιατί πραγματικά θεωρώ ότι είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Πέρα από πρωτεύουσα των Κυκλάδων, είναι ένα νησί που συνδυάζει τα πάντα. Προσφέρει μεταξύ άλλων την ηρεμία και τη γαλήνη ενός νησιού όπου μπορείς να ξεκουραστείς και να αποσυμφορηθείς από την πραγματικότητα, αλλά συνδυάζει και την καθημερινότητα σε μία πόλη. Οπότε είναι ένας από τους προορισμούς που πραγματικά συστήνω ανεπιφύλακτα».

Ένα βασικό ερμηνευτικό χαρακτηριστικό σας είναι η μεγάλη ενέργεια που εκδηλώνεται στη σκηνή, το οποίο βρίσκει αντίκρισμα στο κοινό. Πόσο τελικά σας ενδιαφέρει αυτή η οικειότητα που δημιουργείται;

Μ. Α.: «Είμαι παλαίμαχος και είμαι πολεμιστής του φωτός. Είμαι ένας άνθρωπος που παλεύει να μετουσιώνει όλα τα αρνητικά σε θετικά και αυτό είναι στάση ζωής και απόφαση ζωής. Εγώ το κάνω πάρα πολύ συνειδητά, γιατί είδα ότι αυτός ο τρόπος ζωής και μου ταιριάζει, αλλά και θεωρώ ότι αυτό το πέρασμά μου από αυτή τη ζωή που ζούμε, σαν προσωπικότητα μόνο αυτός ο τρόπος με εκφράζει, μόνο αυτό θα ήθελα να κάνω δηλαδή. Να πολεμάω για το καλό, για τη θετική ενέργεια, για τη μετουσίωση όλων των αρνητικών πραγμάτων. Οτιδήποτε στραβό συμβαίνει στη ζωή μας, πρέπει να πολεμάμε για να μην έχουμε τα νεύρα μας 24 ώρες το 24ωρο. Πρέπει α κάνουμε δουλειά με τον εαυτό μας. Η τέχνη μου, μου δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με πολύ κόσμο, οπότε μέσα από την τέχνη μου, προσπαθώ αυτό να το περάσω όσο γίνεται περισσότερο, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι ζούμε σε μια περίοδο που τα πράγματα είναι δύσκολα – στην ιστορία πάντα υπήρχαν οι δύσκολες στιγμές και πάντα θα υπάρχουν – αυτό προσπαθώ να το επικοινωνήσω και μέσα από την τέχνη μου».

Τι είναι αυτό που μπορεί να «κλέψει» αυτή την ενέργεια και από πού μπορεί να αντληθεί η δύναμη της;

Μ. Α.: «Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο, βαθύ πηγάδι. Αυτό το πηγάδι είναι αστείρευτο. Είναι κάτι που προσφέρεται σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι κάτι που το δίνουν μόνο σε μένα. Η δύναμη αυτή είναι η δύναμη της πίστης, που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος που πιστεύει. Αυτό όταν ξεχνάς – οι άνθρωποι είμαστε λίγο σαν τα ψαράκια, ξεχνάμε εύκολα – πρέπει να υπενθυμίζουμε λοιπόν στον εαυτό μας, ότι αυτό το πηγάδι είναι εκεί για εμάς. Πως ότι και να πάει να μας ρουφήξει την ενέργεια, εμείς θα πρέπει πάλι να πάμε πάλι σ’ αυτό το βαθύ πηγάδι και να πάρουμε την ενέργεια, τη δύναμη και την πίστη μας από το υπέρτατο που πιστεύει ο καθένας. Για μένα υπέρτατο είναι ο Θεός. Κυρίως τώρα την περίοδο της κρίσης ο κόσμος περνάει πολύ δύσκολα, αυτό το πηγάδι είναι εκεί για όλους και από κει πρέπει να αντλούμε όλοι».

Σας γνωρίσαμε ως μέλος των «Απέναντι», στη συνέχεια ακολουθήσατε προσωπική πορεία ως Μελίνα Ασλανίδου και τώρα ο κόσμος σας αποκαλεί απλά Μελίνα. Αυτό είναι μία σχέση με το κοινό που χτίστηκε με τα χρόνια ή είναι αποτέλεσμα της δημοσιότητας που δίνει η τηλεοπτική προβολή;

Μ. Α.: «Υπάρχει ένα τραγούδι το οποίο μου το έδωσε ο πολύ καλός μου φίλος ο Γιώργος Παπαδόπουλος και μάλιστα το έγραψε με δική του πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντάς με και όλα αυτά τα χρόνια που κάνουμε παρέα, μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας, τις χαρές μας, τις λύπες μας, την καθημερινότητά μας στιγμές που ζούμε μέσα σε αυτή τη δουλειά, που αντιλαμβανόμαστε με τον ίδιο τρόπο τα πράγματα και ζούμε σε παράλληλο σύμπαν αλλά και στο ίδιο συνάμα, ο ίδιος σκέφτηκε να μου γράψει ένα τραγούδι, προσπάθησε να το γράψει ο ίδιος αλλά δεν του έβγαινε. Είχε την ιδέα ο ίδιος και την είπε στην Όλγα Βλαχοπούλου. Το τραγούδι αυτό λέγεται «Με φωνάζουνε με το μικρό μου». Νιώθω ότι αυτό το τραγούδι είμαι εγώ κι έτσι όντως είναι πολύ σημαντικό αυτό που νιώθεις εσύ ότι είσαι, να το δει και κάποιος άλλος απ’ έξω για να επιβεβαιώνεται αυτό που νομίζεις εσύ για σένα. Είναι πάρα πολύ ωραίο για μένα να με φωνάζουν με το μικρό μου, γιατί γενικά είμαι ένας άνθρωπος όπως είμαστε όλοι μας. Δεν έχω ανέβει σε κανένα βάθρο ή σε κανέναν θρόνο που να νομίζω ότι είμαι κάτι διαφορετικό. Θεωρώ ότι είμαι μια ανθρώπινη υπόσταση όπως όλοι οι άνθρωποι και παλεύω κι εγώ για τα δικά μου όνειρα, για τη δική μου ζωή, για την αγάπη, τη χαρά, τη δημιουργία, για ότι καλό μπορεί να προσφέρει η ζωή μας, όσο υπάρχουμε σε αυτό τον πλανήτη».

Τι επιφυλάσσεται για το κοινό της Σύρου, το οποίο σας υποδέχεται πρώτη φορά;

Μ. Α.: «Είναι πρώτη φορά που θα τραγουδήσω, ενώ έρχομαι πάρα πολλά χρόνια στη Σύρο είναι η πρώτη φορά που έρχομαι ως καλλιτέχνης και με τα τραγούδια μου αγκαλιά. Η παράσταση λέγεται «Καλοκαίρι αγκαλιά μου» και μέσα σε αυτή, θέλουμε ο κόσμος να περάσει όμορφα. Εξ’ ου και είναι αρκετά ανεβαστικό το πρόγραμμα, γιατί λέμε στον κόσμο και λέω κι εγώ πολύ δυνατά ότι μέσα στο σπίτι δε μένει κανείς, γιατί όλοι οι άνθρωποι πρέπει να ψάχνουμε τον Θεό μέσα μας και να ανεβάζουμε το επίπεδο καθημερινά. Να είμαστε καλά και χαρούμενοι με τον εαυτό μας και καλά και ευτυχισμένοι με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Αυτό προσπαθούμε μέσα από την παράσταση, να ενωθεί ο κόσμος, να περάσει καλά, να χορέψει, να γλεντήσει, να γίνουμε ένα. Να κάνουμε ένα ωραίο πέταγμα όλοι μαζί, γιατί η μουσική είναι η μοναδική που μπορεί να το κάνει αυτό κι εμείς το «εκμεταλλευόμαστε» όσο μπορούμε. Αυτή είναι η παράστασή μας, έχουμε μια καρδιά γεμάτη αγάπη και προσπαθούμε μέσα από αυτή την παράσταση, με τους καταπληκτικούς μουσικούς που είναι μαζί μου – κι έχω τη μεγάλη χαρά και τιμή να συνεργάζομαι με πάρα πολύ σπουδαία ονόματα της μουσικής- στο καλλιτεχνικό στερέωμα και αυτό προσπαθούμε όλοι μας, να γίνουμε μια μεγάλη καλοκαιρινή αγκαλιά».

Κλείνοντας την συνομιλία μας, η Μ. Ασλανίδου δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά και στην ρίζα της, αναφερόμενη στον πυρήνα των Ποντίων που υπάρχει στη Σύρο.

Μ. Α.: «Να πούμε ότι με πάρα πολύ μεγάλη χαρά συνάντησα και τον Εύξεινο Πόντο στη Σύρα και θα είναι και οι Πόντιοι μαζί μας, γιατί οι Πόντιοι είμαστε παντού και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Θα χορέψουν ποντιακά και θα τραγουδήσω κι εγώ μαζί τους έστω ένα ποντιακό που μου αρέσει πάρα πολύ, οπότε σας περιμένουμε εκεί, γιατί δε πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τη ρίζα μας».