Η κιθάρα πρωταγωνιστεί στο 5ο Tinos World Music Festival

Τιμή στο πιο δημοφιλές μουσικό όργανο

Aπό 2 έως 4 Ιουνίου στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
  • Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2017 - 06:12

Την όχι και τόσο διαδεδομένη πλευρά της κιθάρας, θα αναδείξουν μέσα από διαφορετικούς μουσικούς δρόμους και προσεγγίσεις οι καλεσμένοι του 5ου Tinos World Music Festival.

Η επιτυχημένη διοργάνωση στο γειτονικό νησί των Κυκλάδων, τιμά φέτος το πιο δημοφιλές, οικείο και διαδεδομένο μουσικό όργανο, που συνοδεύει αιώνες τώρα τον άνθρωπο σε κάθε του λυρική έκφραση.

Το φεστιβάλ με την επιμέλεια της Μάρθας Μαυροειδή θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στη Χώρα της Τήνου.

Κλασική ή ακουστική, ηλεκτρική ή άταστη, με έξι, οχτώ ή και πάνω από δέκα χορδές, η κιθάρα είναι συνυφασμένη στην κοινή συνείδηση, με την Δυτική μουσική, κλασική και σύγχρονη. Εδώ και μερικές δεκαετίες όμως, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και σε παραδοσιακά, μη Δυτικά μουσικά είδη του κόσμου.

Μουσικές αναζητήσεις

Τις διαδρομές της κιθάρας πάνω σε μακάμ, αυτοσχεδιασμούς σε λαϊκούς δρόμους και «αστικές λαϊκές μουσικές θα εξερευνήσουν πρώτοι απόψε ο Δημήτρης Λάππας και ο Γιώργος Ντινάκος. Τα ταξίδια του Δημήτρη Λάππα στα Βαλκάνια, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Κωνσταντινούπολη, όπου και διέμενε τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης για τις πρωτότυπες συνθέσεις του, που θα παρουσιάσει μαζί με τον στενό του φίλο και συνεργάτη, κιθαρίστα Γιώργο Ντινάκο. Με άταστη και κιθάρα φλαμένγκο και μέσα από ένα μεσογειακό παίξιμο με τζαζ επιρροές και τα λαϊκά ηχοχρώματα με τα οποία μεγάλωσαν, θα παρασύρουν το φιλότεχνο κοινό του νησιού σε μια ενδιαφέρουσα μουσική αναζήτηση.

Η κιθάρα ως πολυφωνικό όργανο

Στη συνέχεια, ο διεθνούς φήμης και πολυβραβευμένος σολίστ Enver Izmailov αναδεικνύει την κιθάρα σε «πολυφωνικό» όργανο, έχοντας αναπτύξει μια δική του τεχνική παιξίματος και αυτοσχεδιασμού. Ο καταξιωμένος Ουκρανός κιθαρίστας έχει συγκεντρώσει διεθνείς διακρίσεις κι έχει γίνει παγκοσμίως γνωστός χάρη στην ιδιαίτερη τεχνική tapping που έχει αναπτύξει. Στη μουσική του, μπορεί να αναγνωρίσει κανείς επιρροές από την παραδοσιακή μουσική της Ανατολής, της Ινδίας, των Βαλκανίων και των Τατάρων της Κριμαίας, ενώ έχει ενσωματώσει και στοιχεία από την κλασική Δυτική ροκ και τζαζ μουσική. Επιδίδεται με χαρακτηριστική άνεση σε δημιουργικούς εθνο-τζαζ αυτοσχεδιασμούς, παίζοντας ιδιαίτερα απαιτητικούς ρυθμούς, ενώ μπορεί και «μεταμορφώνει» την κιθάρα του, κάνοντάς την να ακούγεται σαν σάζι ή και τάμπλα.

Αφιέρωμα στην αρμένικη μουσική

Το Σάββατο 3 Ιουνίου, ο δεξιοτέχνης του αρμένικου παραδοσιακού πνευστού οργάνου duduk Γκαλστιάν Βαχάν μαζί με τον κιθαρίστα Λευτέρη Χαβουτσά παρουσιάζουν ένα ένα αυθεντικό και ιδιαίτερα προσεγμένο αφιέρωμα στην αρμένικη μουσική ανά τους αιώνες. Ο Βαχάν Γκαλστιάν, γεννήθηκε στην Αρμενία όπου σπούδασε και μελέτησε την παραδοσιακή της μουσική, ενώ από το 1993 ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Είναι σολίστ του ντουντούκ, που θεωρείται ένα εξαιρετικά απαιτητικό όργανο. Από τη συνεργασία του με τον κιθαρίστα και ουτίστα Λευτέρη Χαβουτσά, σε μεγάλο βαθμό αυτοδίδακτο μουσικό, με μεγάλο ενδιαφέρον για την παραδοσιακή μουσική της Αρμενίας και της Ανατολής, προέκυψε ο δίσκος «ZROUITS» (διάλογος), που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτιο. Στη συμμετοχή τους στην αυριανή συναυλία θα ερμηνεύσουν κομμάτια από τον δίσκο αυτό.

Garlic Duo

Στη συνέχεια, η Θεοδώρα Αθανασίου και o Παύλος Σπυρόπουλος φέρνουν στη σκηνή του Ι.ΤΗ.Π. οργανικές συνθέσεις από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, διασκευασμένες για μπασοκίθαρο και κοντραμπάσο. Οι «Garlic duo» είναι δύο νέοι μουσικοί, που τολμώντας να οραματιστούν και να πειραματιστούν με τα παλιά εργαλεία, βρίσκονται μπροστά σε νέες γι’ αυτούς μουσικές ανακαλύψεις.

Ο ατμοσφαιρικός κόσμος της Aegean jazz

Μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική συναυλία, που προσεγγίζει με σύγχρονη ματιά τα μελωδικά και ρυθμικά ιδιώματα των Κυκλάδων και της ευρύτερης Μεσογείου, προτείνει σύγχρονες εκδοχές ανάπτυξής τους και δίνει γόνιμο έδαφος σε φωτεινούς και δημιουργικούς αυτοσχεδιασμούς, θα χαρίσει το τελευταίο βράδυ στο κοινό του Φεστιβάλ το τρίο του Βασίλη Ρακόπουλου. Ο επί σκηνής διάλογο ανάμεσα στον κλασικό κιθαρίστα, τον Χάρη Λαμπράκη (νέι) και τον Άγγελο Πολυχρόνου είναι ανοικτός, και στοχεύει στη γνήσια μουσική επικοινωνία με το κοινό. Πρόκειται για ένα εγχείρημα πειραματικού ήθους, που διατηρεί συγγένεια με αυτό που διεθνώς περιγράφεται με τον όρο «intuitive music».  Δεν είναι μόνο οι πρωτότυπες συνθέσεις που απεικονίζουν και προβάλουν την λιτότητα του κυκλαδικού ιδιώματος, αλλά και ο τρόπος προσέγγισης και ερμηνείας που αναζητά έναν ήχο ανάτασης, μακριά από στιλιστικές προκαταλήψεις, έναν ήχο αντίστοιχο με το φως των Κυκλάδων.

Σημειώνεται, ότι χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών pre-festival συναυλία με τη συμμετοχή των Enver Izmailov, κουαρτέτο του Αντώνη Απέργη και Γκαλστιάν Βαχάν και Λευτέρη Χαβουτσά.