Δέκα χορωδίες από τη Μακεδονία έως την Κρήτη στο 10ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης με τη σφραγίδα του Μουσικού Ομίλου Σύρου

10 χρόνια καλή μουσική

Στον αείμνηστο ιδρυτή και επί 25ετία πρόεδρο του Μουσικού Ομίλου Σύρου, Αλέξανδρο Γεννάδιο, ήταν αφιερωμένο το 10ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης με τη συμμετοχή δέκα χορωδιακών συνόλων από όλη την Ελλάδα.

Το φεστιβάλ, το οποίο αποτέλεσε το τελευταίο έργο του Αλέξανδρου Γεννάδιου, πρωτοσυστήθηκε στο κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων τον Ιούνιο του 2008 και σύντομα εξελίχθηκε σε έναν σημαντικό πολιτιστικό θεσμό με διεθνή ακτινοβολία, τυγχάνοντας θερμής υποστήριξης τόσο από την τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και από τους φιλόμουσους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Συμμετοχές υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου

Η 10η επετειακή διοργάνωση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017» πραγματοποιήθηκε το περασμένο διήμερο στο κατάμεστο Θέατρο Απόλλων. Το Σάββατο 1 Ιουλίου, το κοινό απήλαυσε τη Μικτή χορωδία Μουσικού Ομίλου Σύρου, τη Χορωδία Αιγίου 1933, τη Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευρωπού Δήμου Παιωνίας Νομού Κιλκίς, τη Χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Στέφανου και τη Δημοτική Χορωδία Λαμίας. Την Κυριακή 2 Ιουλίου, στη σκηνή του ιστορικού θεάτρου ανέβηκαν η Χορωδία του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας, η Χορωδία της Ένωσης Φίλων Μουσικής Καλαμάτας «Αρμονία», η Μικτή Χορωδία Ενηλίκων Δήμου Καλλιθέας,  Δημοτική χορωδία Επιδαύρου και η Χορωδία «Cantilena» Χανίων Κρήτης.

Το φεστιβάλ συνδιοργάνωσαν ο Μουσικός Όμιλος Σύρου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

«Ζωντανό το πολιτιστικό κύτταρο του τόπου μας»

Στον χαιρετισμό του, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Μάρκος Δαδάος συνεχάρη θερμά την «οικογένεια» του Μουσικού Ομίλου και τον πρόεδρό του Γιάννη Αργυρίου για την πολυετή προσφορά τους στη διατήρηση της μουσικής κληρονομιάς μας και ευχαρίστησε θερμά όλους εκείνους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ακούραστα και ανιδιοτελώς, κρατώντας ζωντανό το πολιτιστικό κύτταρο του τόπου μας.

Στην έναρξη του διημέρου παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού και ο κ. Νίκος Βάλσαμος, μαέστρος της χορωδίας της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, η οποία πριν από δέκα χρόνια «έκοψε» μαζί με τη Μικτή Χορωδία του Μ.Ο. Σ και τη Χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Στεφάνου την πρώτη κορδέλα του μουσικού φεστιβάλ. Σημειώνεται ότι, η ιστορική αυτή χορωδία ιδρύθηκε το 1896 στο πλαίσιο του τότε επικρατούντος ρεύματος του εξευρωπαϊσμού της εκλησιαστικής μουσικής μας.

34 χρόνια προσφοράς στη Μουσική και τον Πολιτισμό

Η Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου αποτελεί την εξέλιξη της αρχικά ανδρικής χορωδίας, τα περισσότερα μέλη της οποίας ήταν από την εκκλησιαστική του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου με την προσθήκη γυναικών. Η πρώτη εμφάνιση της χορωδίας ήταν το 1983 υπό τη Διεύθυνση του Μαέστρου Νικήτα Δενδρινού στη «Λέσχη Ελλάς Σύρου». Μαέστροι έχουν διατελέσει οι: Νικήτας Δενδρινός, Βασίλης Φρατζίσκος, Δημήτρης Γκογκόσης, Εμίλ Χατζίεφ, Δημήτρης Παπαθεοδώρου και από το 2015 η Alice Labarche. Το ρεπερτόριό της αποτελείται από έργα του μελοδραματικού θεάτρου, καθώς και σύγχρονων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Συνεργασία με συμφωνικές ορχήστρες και σολίστ

Η «Χορωδία Αιγίου 1933» είναι μία από τις παλαιότερες χορωδίες της πατρίδας μας και αποτελείται από άντρες και γυναίκες που τους ενώνει το κοινό ενδιαφέρον για την ερμηνεία της χορωδιακής τέχνης. Η δραστηριότητα της χορωδίας περιλαμβάνει συναυλίες, συμμετοχές σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού και σε κάθε είδους διοργάνωση σχετική με το χορωδιακό τραγούδι. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα κάθε ύφους και είδους. Το 1989 την καλλιτεχνική διεύθυνση ανέλαβε ο μέχρι σήμερα μαέστρος κ. Λεωνίδας Χαραλαμόπουλος, ανοίγοντας τους καλλιτεχνικούς ορίζοντες του χορωδιακού συνόλου με νέο και απαιτητικό ρεπερτόριο, αξιοποίηση των σολίστ, ίδρυση Λυρικής σκηνής (ανεβάζει έργα οπερέτας, όπερας κλπ), ανδρικού τμήματος πολυφωνικού σχήματος (μεσαιωνικής, αναγεννησιακής, μπαρόκ μουσικής). Η χορωδία από το 1989 συνεργάστηκε με συμφωνικές ορχήστρες καθώς επίσης και με τους σολίστες πνευστών της κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, συμμετείχε σε χορωδιακά φεστιβάλ της Ελλάδας, έχει δώσει παραστάσεις από κοινού με σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και έχει δώσει σειρά συναυλιών στην Κύπρο, τη Σερβία, την Ουγγαρία, την Τουρκία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Διέξοδος για μικρούς και μεγάλους

Ο Μουσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ευρωπού (Δήμου Παιωνίας Κιλκίς) ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2003 και από την πρώτη στιγμή ανέπτυξε έντονη πολιτιστική δραστηριότητα με στόχο τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και για να καλύψει την ανάγκη διεξόδου μικρών και μεγάλων σε δημιουργικές δραστηριότητες. Τα τέσσερα χορευτικά τμήμα του συλλόγου χορεύουν χορούς Μικράς Ασίας, Θράκης, Πόντου και νησιώτικους. Ο σύλλογος έχει μουσικά τμήματα όπου παιδιά αλλά και ενήλικες μαθαίνουν να παίζουν μουσικά όργανα. Από την ίδρυση του συλλόγου λειτουργεί χορωδία γυναικών με πλούσιο ρεπερτόριο παραδοσιακών, έντεχνων και ρεμπέτικων τραγουδιών. Σημαντικό γεγονός στην πολιτιστική πορεία της χορωδίας αποτελεί η ηχογράφηση 17 παραδοσιακών τραγουδιών σε cd «Μονοπάτια της Παράδοσης». Τη χορωδία διευθύνει ο Αντώνης Παπαδόπουλος.

Γυναικεία δύναμη

Ο Σύλλογος Γυναικών Αγίου Στεφάνου από αγάπη προς το χορωδιακό τραγούδι και με όραμα να συμβάλει στην πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου μας, δημιούργησε γυναικεία τρίφωνη χορωδία τον Σεπτέμβριο του 1989 με ρεπερτόριο που περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών όλων των εποχών. Η Χορωδία του Συλλόγου από τον Ιούνιο του 1991 που διοργάνωσε το 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ στον Άγιο Στέφανο έχει αναπτύξει πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα με εμφανίσεις σε συναυλίες και φεστιβάλ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και σε διεθνή φεστιβάλ σε Ρουμανία, Κύπρο (δύο φορές), Τουρκία (δύο φορές) και Ιταλία. Τη χορωδία διευθύνει από το 1991 ο συνθέτης, καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών της Μουσικής, Διευθυντής του Ωδείου Αγίου Στεφάνου και Γ.Γ. του Πανελληνίου Συλλόγου Διευθυντών Χορωδιακών και Ορχηστρικών Συνόλων, μαέστρος Στάθης Ουλκέρογλου.

Μακρόχρονη χορωδιακή παράδοση

Η μεγάλη παράδοση της χορωδιακής στη Λαμία ξεκινάει από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Το 1959 ο Αλέξανδρος Αινιάν ιδρύει τη μικτή χορωδία του Δημοτικού Ωδείου. Πολύ γρήγορα η χορωδία φτάνει σε αξιοζήλευτα επίπεδα στην Ελλάδα αλλά και πέραν του Ελληνικού χώρου (Β’ βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό του Αρέτσο της Ιταλίας). Τα μέλη της χορωδίας «ΟΡΦΕΥΣ» το 1987 αποτελούν τη βάση για την ίδρυση της Δημοτικής Χορωδίας Λαμίας, η οποία σήμερα αριθμεί περίπου 40 μέλη και έχει συμμετάσχει σε συναυλίες και χορωδιακές συναντήσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού (Κύπρος, Πολωνία). Στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων συνθετών κλασσικής και σύγχρονης μουσικής. Τη Μικτή Δημοτική Χορωδία Λαμίας διευθύνει από το 2010 ο μαέστρος Μιχάλης Παπαπέτρου.

Μέλη με 60ετή παρουσία

Η Μικτή χορωδία του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Ερμούπολης μετράει περίπου 60 χρόνια ζωής. Από το 1955 περίπου, έγιναν οι πρώτες προσπάθειες σύστασης μιας μικτής πολυφωνικής χορωδίας. Από το 2000 μέχρι σήμερα, τη διεύθυνση της χορωδίας αναλαμβάνει ο καθηγητής Μουσικής Ιωάννης Ρηγούτσος. Πλέον η πολυφωνική χορωδία διαθέτει ένα ρεπερτόριο που ξεπερνά τους εκατό εκκλησιαστικούς ύμνους και κομμάτια Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Αριθμεί τα 37 μέλη, τα περισσότερα των οποίων δε γνωρίζουν μουσική, αλλά την αγαπούν. Αξιοσημείωτο είναι ότι κάποιοι χορωδοί, συμμετέχουν έως και 60 χρόνια.

Κοινό όραμα πνευματικής και καλλιτεχνικής έκφρασης

Η Ένωση Φίλων Μουσικής Καλαμάτας «Αρμονία» ιδρύθηκε στις αρχές του 1992 με σκοπό να συμβάλει στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας. Το μουσικό τμήμα της έχει ως πυρήνα του την 60μελή μικτή τετράφωνη χορωδία. Συμμετέχουν χορωδοί που τους ενώνει το όραμα της πνευματικής και καλλιτεχνικής έκφρασης, το ανθρώπινο τραγούδι, η χορωδιακή μουσική. Το πρόγραμμα της χορωδίας είναι ποικίλο. Περιλαμβάνει τραγούδια παραδοσιακά, κλασικά, δημοτικά και σύγχρονα των συνθετών: Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Χατζηνάσιου, Μαρκόπουλου, Ανδρόπουλου κ.α.

Από το κλασικό στο σύγχρονο

Η Μικτή χορωδία Ενηλίκων Δήμου Καλλιθέας δημιουργήθηκε την άνοιξη του 1992 με Διευθυντή τον μαέστρο Γιώργο Κακίτση. Στα 24 χρόνια λειτουργία της έχουν διδάξει επίσης οι μαέστροι Παναγιώτης Μπαρμπάτης, Νίκος Πρίγκας, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου. Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από το προκλασικό και κλασικό τραγούδι μέχρι την παραδοσιακή και σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή μουσική. Σήμερα η Χορωδία αριθμεί 50 μέλη και έχει πάρει μέρος σε πολλές συναντήσεις χορωδιών. Από την άνοιξη του 2013 την προετοιμασία και Διεύθυνση της Χορωδίας ανέλαβε ο Συνθέτης-Μαέστρος και Καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών Ορέστης Μπαζός.

Οικοδέσποινα 15 πανελλήνιων χορωδιακών συναντήσεων

Η Δημοτική χορωδία Επιδαύρου με έδρα το Λυγουριό Αργολίδας ιδρύθηκε το 1993 ως ανεξάρτητος πολιτιστικός φορέας με την επωνυμία «Χορωδία Αγίας Τριάδος Λυγουριού». Το 1999 εντάχθηκε στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ασκληπιείου, το 2011 στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού Επιδαύρου, δηλαδή είναι κομμάτι του ευρύτερου Καλλικρατικού Δήμου Επιδαύρου και από το 2016 στο Δήμο Επιδαύρου. Έχει οργανώσει στην έδρα της, το Λυγουριό, 15 πανελλήνιες χορωδιακές συναντήσεις, καθώς και συναυλίες – αφιερώματα σε μεγάλους συνθέτες, όπως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Ξαρχάκος και πολλοί άλλοι. Τη διδασκαλία της χορωδίας από την ίδρυσή της μέχρι το 2001 είχαν ο αρχιμουσικός Βασίλης Χαραμής και ο μουσικός Βαγγέλης Σαγρής. Από το 2001 μέχρι και σήμερα τη διδασκαλία, την επιμέλεια και τη διεύθυνση έχει ο αρχιμουσικός και μαέστρος Θεοδόσης Αντωνιάδης.

Αναγεννησιακή μουσική

Το τετράφωνο χορωδιακό σύνολο «Cantilena Χανίων» δημιουργήθηκε από τον Γιώργο Καλούτση τη δεκαετία του ’90 από προχωρημένους μαθητές της τάξης «Ιστορία της Μουσικής» σαν πρακτική εξάσκηση και κατανόηση της αναγεννησιακής μουσικής και της τέχνης της αντίστιξης. Μετά από μακρόχρονες διαλείψεις λόγω απουσίας μελών για σπουδές, ανασυστάθηκε μόνιμα το 2009 βασικά σαν ασυνόδευτο χορωδιακό σύνολο αναγεννησιακής μουσικής αλλά με προεκτάσεις σε πιο σύγχρονα είδη. Έχει παρουσιαστεί σε όλη την Κρήτη και στην Αθήνα με ένα μικτό πρόγραμμα παλιάς και σύγχρονης μουσικής. Η Μαρίνα Μανιτάκη καταξιωμένη πιανίστα και καθηγήτρια πιάνου έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη χορωδία για πολλά χρόνια, όπου αυτή χρειαζόταν συνοδεία. Η Χορωδία τελεί υπό την αιγίδα του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων.