Το 11ο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης στο θέατρο Απόλλων

Μία γιορτή της μουσικής

Αλέξανδρος Δημητρόπουλος: "Πρόκειται για μία τριήμερη γιορτή με πολλές συμμετοχές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας"

Άλλη μία γιορτή της χορωδιακής μουσικής, την 11η κατά σειρά, διοργανώνει ο Μουσικός Όμιλος Σύρου, με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το Χορωδιακό Φεστιβάλ είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί από τις 30 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου, στο θέατρο Απόλλων, με δεκάδες συμμετοχές από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Γι' αυτόν τον σημαντικό θεσμό που πρωτοεμφανίστηκε το 2013, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" ο μαέστρος του Μουσικού Ομίλου Σύρου, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος.

Σαράντα δύο χρόνια προσφοράς στη μουσική και τον πολιτισμό

Μια γιορτή της Χορωδιακής μουσικής, που έγινε θεσμός πολιτισμού, αγαπήθηκε από το μουσικόφιλο κοινό και "αγκαλιάστηκε" από την Τοπική Αυτοδιοίκηση α´ και α´ βαθμού, θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας Μουσικού Ομίλου Σύρου, καθώς και διαφόρων χορωδιών από όλη την Ελλάδα.

Ο λόγος για το Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που πρωτοξεκίνησε από τον Μουσικό Όμιλο Σύρου το 2013 και φέτος συμπληρώνει 11 χρόνια παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Ο Μουσικός Όμιλος Σύρου με μία πολύχρονη πορεία, φέτος συμπληρώνει 42 χρόνια ουσιαστικής παρουσίας με σημαντικές κατακτήσεις, αλλά και προσφορά στην μουσική και τον πολιτισμό του νησιού.

Σε όλη αυτήν την πορεία, καίρια ήταν η συμβολή του προέδρου του Γιάννη Αργυρού, ενώ το τελευταίο διάστημα ανοίγει νέους δρόμους "ανανέωσης", ο μαέστρος του, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος.

Για το ιστορικό του θέματος, ο Μουσικός Όμιλος Σύρου, διαθέτει δύο μουσικά σύνολα και συγκεκριμένα το νεοσύστατο γυναικείο φωνητικό σύνολο "ΛαLune" που δημιουργήθηκε το 2023, υπό τη διεύθυνση του κ. Δημητρόπουλου. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έργα από ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών, τα οποία ερμηνεύει σε πρωτότυπες χορωδιακές διασκευές. Έχει εμφανιστεί σε διάφορες εκδηλώσεις πλαισιώνοντας τη Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου, αλλά και ανεξάρτητα. Ενδεικτικά, τον Δεκέμβριο 2023 συμμετείχε στο χορωδιακό αφιέρωμα στον Μανώλη Μητσιά «Από την Ελευσίνα στη Σύρο» στο θέατρο Απόλλων της Σύρου, τον Ιούνιο 2024 έλαβε μέρος στο 10ο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης, επίσης τον Ιούνιο 2024 εμφανίστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο "Αρχοντικό Κοή", τον Ιούλιο 2024 συμμετείχε στη μουσική βραδιά "Σελάνα" στο υπαίθριο αμφιθέατρο Λαζάρογλου στον Μέγα Γιαλό και τον Σεπτέμβριο 2024 εμφανίστηκε στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης "νερό".

Το δεύτερο σύνολο είναι η Μικτή Χορωδία, η οποία έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1983 υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου μαέστρου, Νικήτα Δενδρινού στη "Λέσχη Ελλάς" Σύρου.

Η χορωδία είναι τετράφωνη και σήμερα αριθμεί περίπου 60 ενεργά μέλη.

"Πρόκειται για μία σημαντική διοργάνωση"

"Οι συμμετοχές στο φετινό Φεστιβάλ είναι αρκετές και μάλιστα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και γι' αυτό το λόγο θα είναι τριήμερες οι μουσικές τους εκδηλώσεις και παρουσιάσεις", δήλωσε ο κ. Δημητρόπουλος, με αφορμή την 11 διοργάνωση που θα λάβει χώρα στο θέατρο Απόλλων, την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Μαΐου, αλλά και την Κυριακή 1η Ιουνίου.

Αναφορικά τώρα με το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο Μουσικός Όμιλος Σύρου, οικοδεσπότης του Πανελλήνιου Χορωδιακού Φεστιβάλ, σημείωσε ότι επί σκηνής του θεάτρου θα εμφανιστούν και τα δύο σύνολα του Ομίλου, με διάφορα έργα ξένης, αλλά και ελληνικής μουσικής, πλαισιωμένα με μουσικά όργανα.

"Από την πλευρά μας θα εμφανιστούν και τα δύο σύνολα και συγκεκριμένα η Μικτή Χορωδία, αλλά και το γυναικείο φωνητικό σύνολο του Μουσικού Ομίλου Σύρου "Λαlunε". Θα παρουσιάσουμε κάποια έργα που παρουσιάσαμε στην εκδήλωση του χειμώνα στο θέατρο Απόλλων με τον "Εκκεντρίτες" και κάποια έργα καινούρια, ξένης, αλλά και ελληνικής μουσικής. Ταυτόχρονα, θα έχουμε τη συνοδεία πιάνου, βιόλας, φυσαρμόνικας, κιθάρας και άλλα μουσικά όργανα", τόνισε ο κ. Δημητρόπουλος.

Στην ερώτηση τι σημαίνει για τον Μουσικό Όμιλο, ότι το συγκεκριμένο Φεστιβάλ αποτελεί πλέον έναν θεσμό για το πολιτισμό της Σύρου, ο κ. Δημητρόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "πρόκειται για μία σημαντική διοργάνωση, η οποία φέτος μας βρίσκει και σε μία μεταβατική περίοδο. Δηλαδή, του χρόνου ευελπιστώ το Φεστιβάλ να το κάνουμε πιο ιδιαίτερο και στοχευμένο. Νιώθω ότι πρέπει να προσθέσουμε κάτι πιο νέο και φρέσκο από την επόμενη χρονιά. Υπάρχει αυτή η διάθεση, χωρίς να μπορώ να σας αποσαφηνίσω τι ακριβώς θα κάνουμε. Αλλά σίγουρα θα το ανοίξουμε ακόμη περισσότερο. Μετά από τόσα χρόνια χρειάζεται μία ανανέωση σε διάφορα πράγματα. Να μην είναι απλά ένα Φεστιβάλ Χορωδιών, να είναι ένα Φεστιβάλ συν κάτι άλλο".

Στην επισήμανση ότι ο Μουσικός Όμιλος έχει δείξει τη διάθεση να αλλάξει πράγματα και είναι ίσως κάτι που επιθυμούν και τα μέλη του, αλλά και ο κόσμος που τον ακολουθεί, επεσήμανε ότι "αυτό, δηλαδή η ανάγκη για αλλαγή, δεν είναι ζήτημα μόνο της δικής μας Χορωδίας, είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις μη επαγγελματικές Χορωδίες. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος έχει στο μυαλό του ότι η Χορωδία είναι κάτι που παρουσιάζει παλιά και "βαριά" κομμάτια του μουσικού ρεπερτορίου και απαρτίζεται από άτομα μεγάλης ηλικίας. Οπότε η κίνησή μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή να αλλάξουμε πολλά από τα ζητούμενα που υπάρχουν σήμερα".

Τέλος, ο κ. Δημητρόπουλος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από νέα άτομα, ηλικιακά, για να συμμετάσχουν στο σχήμα του Μουσικού Ομίλου, κάτι που, όπως είπε, "είναι πολύ ενθαρρυντικό, αλλά και χαρμόσυνο γεγονός. Η Χορωδία για εμένα είναι μία μικρή κοινωνία που με κάποιο τρόπο μπορεί να πει πολλά πράγματα".