Ο Μάριος Ιορδάνου μας βάζει στο “Πνεύμα των Χριστουγέννων”

“Αλλάζοντας τον εαυτό μας, αλλάζουμε και τον κόσμο γύρω μας”

Μία από τις ομορφότερες χριστουγεννιάτικες ιστορίες με την υπογραφή του Καρόλου Ντίκενς, ο οποίος φωτίζει την ανάγκη του ανθρώπου για αγάπη και συντροφικότητα που υπερνικά τη μισαλλοδοξία και το προσωπικό συμφέρον, παρουσιάζει στο Θέατρο Απόλλων η Εταιρεία “Action Εστί”, υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων έχει την ευκαιρία να απολαύσει σήμερα στις 18:00 και αύριο στις 12:00 το κλασικό αριστούργημα “Το Πνεύμα των Χριστουγέννων”, σε διασκευή και απόδοση Μάριου Ιορδάνου.

Το μεστό, γεμάτο μηνύματα, κείμενο του Ντίκενς διανθίζεται με χορογραφίες σε μουσική Μότσαρτ και χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Η θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστές τους Μάριο Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν και Τζούλια Μουρελάτου απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά όλων των ηλικιών.

Η ιστορία διαδραματίζεται την παραμονή των Χριστουγέννων. Όλοι είναι χαρούμενοι στους δρόμους. Τραγουδούν και γιορτάζουν. Όμως ο Σκρουτζ, ένας γκρινιάρης και ιδιότροπος άνθρωπος, δεν αγαπά τα Χριστούγεννα και τους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτή τη χρονιά τον περιμένει μία έκπληξη... Τρία πνεύματα θα εμφανιστούν στο δωμάτιό του και θα προσπαθήσουν να του φανερώσουν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων: Την αγάπη! Άραγε θα τα καταφέρουν;

Με αφορμή τη συμμετοχή του στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του νησιού, ο Μάριος Ιορδάνου μιλάει στην “Κοινή Γνώμη” για το αληθινό μήνυμα των εορτών, που αποτελεί και την “ψυχή” της παράστασης.

«Χριστούγεννα στη Σύρο» με ένα ξεχωριστό θεατρικό δώρο για μικρούς και μεγάλους, που έρχεται να μας βάλει ακόμα περισσότερο στο «πνεύμα των ημερών». Για ποιους λόγους επιλέξατε το διάσημο έργο του Καρόλου Ντίκενς για να υποδεχτείτε την πιο αγαπημένη γιορτή του χρόνου;

“Γιατί πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για την πλέον θρυλική χριστουγεννιάτικη ιστορία, είναι ένα έργο βαθιά ανθρώπινο με άμεσες αναφορές στο σήμερα. Η ξεχωριστή γραφή του Ντίκενς σε συνδυασμό με μουσική Μότσαρτ , κλασσικές χορογραφίες και χριστουγεννιάτικα τραγούδια , συνθέτουν τον καμβά της παράστασής μας”.

Η ιστορία του Εμπενίζερ Σκρουτζ, όπως και αυτή του «Μικρού Πρίγκιπα» συστήνεται ως παιδική. Έχοντας εντρυφήσει στην ουσία, μέσα από τη διασκευή και τη σκηνοθεσία της παράστασης, θεωρείτε ότι έργα που υμνούν την αγάπη, τη φιλία, την φιλανθρωπία και την αλληλεγγύη μπορούν να κατηγοριοποιηθούν;

“Η ιστορία του Σκρούτζ είναι για όλες τις ηλικίες γιατί αποτελεί πράγματι έναν ύμνο στην αγάπη και την αλληλεγγύη. Κι η αγάπη δε γνωρίζει ηλικίες”.

Το έργο φωτίζει και τις τρεις χρονικές περιόδους στη ζωή ενός ανθρώπου: το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Στην πραγματικότητα, είναι εύκολο να διορθώσει κανείς τα λάθη του από τη μία ημέρα στην άλλη; Τι είναι αυτό που μπορεί να τον ταρακουνήσει για να δει μπροστά;

“Να γυρίσεις το βλέμμα σου προς τα μέσα, προς τον ίδιο σου τον εαυτό. Πιστεύω ότι αλλάζοντας τον εαυτό σου, μπορείς να αλλάξεις και τον κόσμο γύρω σου ή τουλάχιστον τη θέση σου μέσα σε αυτόν”.

Τα Χριστούγεννα νιώθουμε την ανάγκη να γίνουμε πάλι παιδιά, να κάνουμε όνειρα και να πιστέψουμε σε θαύματα. Με ποιον τρόπο θα πείσετε το κοινό της Σύρου να συνεχίσει να πιστεύει σε θαύματα;

“Όλοι μας κουβαλάμε μέσα μας το παιδί που κάποτε ήμασταν, άλλωστε το σώμα είναι αυτό που γερνάει, η ψυχή διψάει πάντα για νέες περιπέτειες, νέα ταξίδια στη ζωή. Το θαύμα είναι λοιπόν η ίδια η ζωή. Όσο για το κοινό της Σύρου ομολογώ πως αγκαλιάζει το θέατρο και τη μουσική όσο λίγα μέρη στην Ελλάδα κι αυτό λέει πολλά”.

Πέρα από το «Πνεύμα των Χριστουγέννων», συνεχίζετε για τρίτη χρονιά την παράσταση «Δεν φοβάμαι.. Δεν ελπίζω… Είμαι..», φόρο τιμής στον Νίκο Καζαντζάκη; Πόσο μεγάλο είναι αυτό το «φορτίο»;

“Η παράστασή μου για το μεγάλο Νίκο Καζαντζάκη έχει ταξιδέψει στην Αθήνα, στο Βερολίνο, στη Ζυρίχη και σε λίγο καιρό θα ανέβει στο Παρίσι.Είναι από τα πιο όμορφα πράγματα που μου έχουν συμβεί”.