Ενθουσίασε η σπονδυλωτή σατιρική παράσταση των Ομίλων Απόλλων, Σουρής, Γαλησσάς και Μπαστιάς

Μία θεατρική γιορτή στην «καρδιά» του Συριανού Καρναβαλιού

Τέσσερις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της Σύρου και ο σπουδαίος σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής «συναντήθηκαν» το βράδυ της Παρασκευής στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, στην πρώτη θεατρική γιορτή του νησιού, «παιδί» του συνεχώς αναπτυσσόμενου Συριανού Καρναβαλιού, που ενώνει ανθρώπους με το ίδιο πάθος και την ίδια αγάπη.

Η Θεατρική ομάδα «Μπαστιάς» του Πολιτιστικού Κέντρου Δημοσίων Υπαλλήλων Σύρου, ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «Απόλλων», η θεατρική ομάδα του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλησσά και ο Θεατρικός Όμιλος Σύρου «Σουρής» παρουσίασαν μία σπονδυλωτή σατιρική παράσταση με αποσπάσματα από τέσσερα θεατρικά έργα. Τους σπονδύλους αυτούς ένωσε με την ευθυμία του, το καυστικό χιούμορ του και τους πνευματώδεις στίχους του ο «Γεώργιος Σουρής», τον οποίον υποδύθηκε μοναδικά ο Γιάννης Δεσύπρης.

Μέσα από την παράσταση, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο Παρίσι του 1664, να τρυπώσουν στην Τροία, να περάσουν στην μεταπολεμική Ελλάδα και να καταλήξουν στο σήμερα, όπου η γραμμή μεταξύ της νηφαλιότητας και της τρέλας είναι σχεδόν αόρατη.

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη διάσημη κωμωδία του Μολιέρου «Ταρτούφος» παρουσίασε η θεατρική ομάδα του «Μπαστιά». Με το έργο αυτό, ο Γάλλος συγγραφέας καυτηριάζει τη θρησκοληψία και την υποκρισία των εκμεταλλευτών η οποία για να παραπλανήσει τα θύματά της μεταμφιέζεται σε θεόσταλτη αγιοσύνη. Σκηνοθέτησε ο Αντρέας Τζίνης. Ερμήνευσαν οι Σοφία Νομικού, Ανδρέας Τζίνης, Γιάννης Ρούσσος.

Τη δοκιμασμένη συνταγή του επιτυχημένου «Ποια Ελένη» των Ρέππα-Παπαθανασίου επανέλαβε ξανά ο ΘΕΠΟΣ Απόλλων, με μία σπαρταριστή «εκδοχή τσέπης», που αξιοποίησε στο έπακρο το δυνατό χαρτί της παράστασης, Μιχάλη Ζουλουφό. Δίπλα του έπαιξαν ο Ιωσήφ Αλιφραγκής, η Πηνελόπη Ασλάνογλου και η Μαριάννα Βακονδίου υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιώργου Πάχου.

Μια απολαυστική «βουτιά» στην ελληνική επιθεώρηση και τα πολιτικά γεγονότα, που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για καυστικά νούμερα στην Ελλάδα του 1950, χάρισε στο κοινό η θεατρική ομάδα του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλησσά μέσα από τις καλύτερες μουσικές σκηνές της παράστασης «Βίρα τις Άγκυρες» των Ρέππα – Παπαθανασίου. Ο Χρήστος Ρούσσος, η Μιχαέλα Λειβαδάρα, ο Δημήτρης Βουτσίνος, η Μαρία Κακαβή, ο Φρανσουά Βουτσίνος, η Γιάννα Φρέρη, η Μαίρη Λίτσα,  Λίζα Μπιρμπίλη, ο Παναγιώτης Μαντής και ο Γιώργος Σιγάλας «ταξίδεψαν» το κοινό της Σύρου με τη λάμψη, τη φινέτσα, το άρωμα αλλά και την αθωότητα μιας ονειρικής θεατρικής εποχής, που παρήλθε ανεπιστρεπτί. Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Γιώργος Σιγάλας, ο οποίος ξεδίπλωσε το φλογερό ταπεραμέντο του στο ρόλο της Σπανιόλας Μαργιόλας. 

Η παράσταση ολοκληρώθηκε με το ξεκαρδιστικό μονόπρακτο της Σταυρούλας Παγώνα «Reunion τάξη ‘87», από τον Θεατρικό Όμιλο Σύρου «Σουρής».  Στο βαθιά κοινωνικό έργο με πρωταγωνιστές σύγχρονους ήρωες του διπλανού παραμυθιού συμμετείχαν οι: Νίκος Καραμολέγκος, Άννα Βαρθαλίτου, Κατερίνα Χαρμπάτση, Νατάσα Παπαθανασίου, Γιάννης Παλαιολόγος, Βιργινία Χαρμπάτση. Ο τερματισμένος Μικρός Πρίγκιπας, η πολύτεκνη Χιονάτη, η μεγαλοπιασμένη Σταχτοπούτα, ο διεφθαρμένος Πινόκιο και η συντρόφισσα Κοκκινοσκουφίτσα θυμήθηκαν ιστορίες από τα νιάτα τους και έβγαλαν επί σκηνής τα απωθημένα τους μέσα από ένα ιδιοφυές κείμενο, το οποίο έδωσε την ευκαιρία στους ηθοποιούς να "ζωγραφίσουν". Σκηνοθεσία: Γιάννης Δεσύπρης.

Οι τέσσερις ομάδες αποχαιρέτισαν το κοινό, τραγουδώντας και χορεύοντας όλες μαζί τον «Καραγκιόζη» του Διονύση Σαββόπουλου, που απογείωσε την ομολογουμένως επιτυχημένη πρωτοβουλία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Θωμαής Μενδρινού να «φέρει το Καρναβάλι στο Θέατρο Απόλλων».

Την εκδήλωση παρουσίασαν ο Γιώργος Ρούσσος και η Μαριάννα Βακονδίου.