Συνέντευξη της ηθοποιού Τζένης Διαγούπη με αφορμή την παράσταση “Ο Μυστήριος Mr. Love” στο Θέατρο Απόλλων

«Στον έρωτα όλοι είμαστε και θύτες και θύματα»

Στα δίχτυα του “Μυστήριου Mr. Love” θα πέσει το επόμενο Σάββατο το θεατρόφιλο κοινό της Σύρου, το οποίο υποδέχεται στο Θέατρο «Απόλλων» το ομώνυμο ερωτικό θρίλερ της Καρολάιν Λιτς με πρωταγωνιστές τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη και τη Τζένη Διαγούπη.

Σε ένα έργο όπου οι ρόλοι του «θύτη» και του «θύματος» συνεχώς εναλλάσσονται, οι θεατές θα γίνουν μάρτυρες μιας παράδοξης ερωτικής ιστορίας, μέσα από την οποία έρχονται στο φως κρυμμένα μυστικά, ανείπωτες αλήθειες και πληγές του παρελθόντος που δεν έχουν ακόμα επουλωθεί.

Ο γοητευτικός προικοθήρας και απατεωνίσκος Mr. Love και η ευτραφής ταπεινή καπελού Αδελαίδα Πίντσιν γνωρίζονται, «ερωτεύονται» και ανοίγουν τα χαρτιά τους στη σκηνή του ιστορικού θεάτρου της Ερμούπολης, όπου το χιούμορ, η συγκίνηση, η ευαισθησία και η αγωνία θα αποτελέσουν τα δυνατά φύλλα μιας «παρτίδας» με αναπάντεχο φινάλε.

Η απόδοση και η σκηνοθεσία ανήκουν στον Γιώργο Βάλαρη. Διοργανωτής της παράστασης είναι το ταξιδιωτικό γραφείο Trippy.gr και χορηγοί επικοινωνίας η «Κοινή Γνώμη» και το «Prime Radio».

Για τα «σκοτεινά» μονοπάτια του έρωτα, τον ρόλο του θύτη και του θύματος, αλλά και τα στερεότυπα που οδηγούν στην «κρεμάλα» μία σχέση, καταδικασμένη στην επιφάνεια και τη «βιτρίνα», μιλάει στην «Κοινή Γνώμη» η Τζένη Διαγούπη, η οποία συναντά ξανά το κοινό της Σύρου, μετά από 15 ολόκληρα χρόνια.

«Είχα έρθει ξανά το καλοκαίρι του 2001 με την παιδική παράσταση «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» του Εθνικού Θεάτρου, αλλά στο Θέατρο «Απόλλων» έχω την ευκαιρία να παίξω για πρώτη φορά», δηλώνει η αγαπημένη ηθοποιός, που το τηλεοπτικό κοινό γνώρισε μέσα από τη συμμετοχή της σε επιτυχημένες σειρές όπως «Η ώρα η καλή» και το «Μια στιγμή, δυο ζωές».

«Όταν μπλέκεται ο έρωτας, η κατάσταση γίνεται θρίλερ»

Αναφερόμενη στην ιδιαιτερότητα του «Mr Love», που άλλοι χαρακτηρίζουν «μαύρη κωμωδία» και άλλοι «θρίλερ», η ίδια εξηγεί ότι η ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο είναι πολύ λεπτή, όταν εμπλέκεται ο έρωτας.

Όπως υποστηρίζει, ο έρωτας πολλές φορές είναι σαν μία επίσκεψη στα μαγαζιά. Ενθουσιάζεσαι από τη βιτρίνα και εισβάλλεις μέσα, χωρίς να έχεις ιδέα για αυτά που θα συναντήσεις πίσω από αυτήν. «Η βιτρίνα του Mr. Love είναι η γοητεία του. Με αυτή εγκλωβίζει την Αδελαίδα και τη φέρνει κοντά του. Τι θα ανακαλύψει πίσω από τη βιτρίνα, αυτό αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια του έργου».

Ωστόσο, σημειώνει πως, η Αδελαίδα δεν είναι το «πιόνι» που ίσως φαντάζεται κάποιος. «Δεν υπάρχει θύτης και θύμα στο έργο. Και οι δύο είναι θύτες και οι δύο είναι θύματα. Νομίζω ότι και στην πραγματική ζωή δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θέση. Όλοι είμαστε και θύτες και θύματα όταν ερωτευόμαστε, με όλους τους τρόπους. Δηλαδή όταν συμβαίνουν πράγματα, καλά ή κακά, δεν φταίει πάντα ο ένας, αλλά και οι δύο έχουν ένα μερίδιο ευθύνης. Οπότε και στο θεατρικό αυτό της Καρολάιν Λιτς, έχουν και οι δύο το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Μια γυναίκα με χαμηλή αυτοεκτίμηση πάντα θυματοποιείται»

Η ιστορία της Καρολάιν Λιτς εκτυλίσσεται στο Λονδίνο του 1910. Παρόλα αυτά, η κ. Διαγούπη επισημαίνει τη διαχρονικότητα του θέματός της, εκτιμώντας πως «οι γυναίκες πάντα πέφτουν θύματα ανδρών οι οποίοι είναι ισχυρές προσωπικότητες. Όταν μια γυναίκα έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση για τον εαυτό της, τις πιο πολλές φορές θυματοποιείται σε έναν έρωτα. Οπότε, νομίζω ότι δεν έχει σημασία ο χρόνος και ο τόπος όπου εκτυλίσσεται το έργο, γιατί είναι απόλυτα σημερινό».

Στον «Μυστήριο Mr. Love», η «απάτη» γίνεται το μέσο, η αφορμή για να γνωριστούν και να ενωθούν τα δύο αυτά πρόσωπα, που φαινομενικά είναι αταίριαστα. Σύμφωνα με την κ. Διαγούπη «η εξωτερική εμφάνιση αποτελεί αρκετές φορές κακό σύμβουλο και για τα δύο φύλα. Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε σε έναν άνθρωπο είναι η εξωτερική του εμφάνιση, η οποία παίζει τεράστιο ρόλο στην εποχή μας, παρότι προσπαθούμε να δείξουμε ότι υπάρχουν κι άλλα πρότυπα ομορφιάς κι άλλα στάνταρ στον έρωτα. Αυτό ισχύει περισσότερο στους άντρες, καθώς οι γυναίκες είναι πιο εγκεφαλικές».

«Εναλλαγή συναισθημάτων και διαθέσεων»

Πέρα όμως από τη γοητεία του «Mr. Love», τι άλλο κέρδισε την Τζένη Διαγούπη και είπε «ναι» σε αυτή τη συνεργασία; «Νομίζω ότι η δυναμική των χαρακτήρων, η πλοκή και η απόδοση του Γιώργου Βάλαρη, είναι κάτι μαγικό. Μέσα σε μια σελίδα, μπορείς να αλλάξεις 362 συναισθήματα και διαθέσεις, από το γέλιο στο κλάμα και πάλι πίσω και να οδηγηθείς σε μία διαφορετική σκέψη. Αυτό κεντρίζει έναν ηθοποιό, ο οποίος δεν μπορεί να αντισταθεί. Πρόκειται για ένα έργο δυνατό, με ρόλους ρεπερτορίου που αναδεικνύει τις δυνατότητες ενός ηθοποιού».

Καταλήγοντας, η κ. Διαγούπη εκφράζει τη χαρά της για την ευκαιρία που της δόθηκε να συνεργαστεί ξανά με τον Γιώργο Βάλαρη μετά την πειραγμένη «Σταχτοπούτα» του 2004 και ταυτόχρονα να συνυπάρξει για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι με τον φίλο της, Αλέξανδρο Μπουρδούμη.

Ο «Μυστήριος Mr Love» ξεδιπλώνει τη γοητεία του στο Θέατρο Απόλλων, το Σάββατο 28 Μαΐου στις 18:30 και στις 21:00.