Η Σύρος στην 28η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου

Κωμική «απόβαση» στο νησί των σφουγγαράδων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις των θεατρικών ομάδων της Σύρου στην 28η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στην Κάλυμνο.

Θίασοι από τη Λήμνο,  τη Χίο, τη Σάμο, την Ικαρία, τη Σύρο, την Πάρο, την Άνδρο, την Τήνο, τη Ρόδο, την Κω και την Πάτμο αντάμωσαν για πρώτη φορά στο νησί των σφουγγαράδων για να μεταδώσουν από κοινού την αγάπη τους για το θέατρο μέσα από μία σειρά παραστάσεων και παράλληλων εκδηλώσεων.

Από τον Αριστοφάνη στον Καμπανέλλη και από τον Μπύχνερ στον  Baffie, οι ερασιτέχνες και το κοινό της Καλύμνου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν θεατρικά έργα που ετοιμάστηκαν με μεράκι και αγάπη.

Πρωταγωνιστής το χιούμορ

Ανάμεσά τους και τρεις θεατρικές δουλειές από τη Σύρο με κοινό συστατικό το χιούμορ, μα πάνω από όλα το μεράκι των συντελεστών τους.

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στον Χώρο Έκφρασης Καλύμνου, μικροί και μεγάλοι θεατές παρακολούθησαν τις «κωμικές» περιπέτειες του Οδυσσέα και των συντρόφων του μέσα από την ευφάνταστη πένα της Μαρίας Κίτρας.  Το έργο «Κωμοδύσσεια» έχει παρουσιαστεί με ιδιαίτερη επιτυχία σε Ερμούπολη και Ποσειδωνία, καθώς και στα εγκαίνια της παιδικής χαράς του Παιδικού Σταθμού «Στην Παλάμη του Θεού» στο Κίνι.

Το βράδυ, η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρουσσών ανέλαβε δράση με την επίκαιρη κωμωδία των Θ. Παπαθανασίου – Μιχάλη Ρέππα «Οίκος Ενοχής». Το έργο επικεντρώνεται σε οχτώ χαρακτηριστικούς Νεοέλληνες, που προσπαθούν με χίλιους τρόπους να εξαπατήσουν το Δημόσιο για να αποσπάσουν εύκολο χρήμα. Η παρουσία της Σύρου συμπληρώθηκε με την εκρηκτική κωμωδία του Laurent Baffie “Γκρουπ Θέραπι” από τον Θεατρικό Όμιλο Σύρου «Ο Σουρής».

Σημειώνεται ότι όλες οι παραστάσεις της φετινής συνάντησης φιλοξενήθηκα στο Αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Καλύμνου, το Θεατράκι του Δήμου, το Ανοιχτό Θέατρο Χώρας και ο Χώρος Έκφρασης Καλύμνου, που διαμορφώθηκε από τον Δήμο για τις ανάγκες της Συνάντησης.

Ενίσχυση της ερασιτεχνικής δημιουργίας

Η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου αποτελεί θεσμική δράση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία την χρηματοδοτεί σταθερά και  διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου σε συνεργασία με το Δήμο Καλύμνου. Εφέτος επειδή φιλοξενείται σε νησί του Νοτίου Αιγαίου στηρίζεται οικονομικά και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στόχοι της διοργάνωσης είναι η ενίσχυση και ενθάρρυνση της Αιγαιοπελαγίτικης Ερασιτεχνικής Δημιουργίας, της Πολιτιστικής Αποκέντρωσης και της Αυτοδύναμης Πολιτιστικής Ανάπτυξης, η γνωριμία, η επικοινωνία, η ενημέρωση και η ηθική στήριξη των ερασιτεχνών του Αιγαίου και τέλος ο καλώς εννοούμενος συναγωνισμός μεταξύ των θεατρικών ομάδων.