Συμμετοχή 15 νησιών στην 29η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στην Πάρο

Το θέατρο ενώνει το Αιγαίο

Σήμερα και αύριο θα δώσουν το στίγμα τους στην 29η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στην Πάρο, οι Θεατρικοί Όμιλοι της Σύρου «Απόλλων» και «Σουρής» με τις παραστάσεις τους «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» και «Βότκα Μολότωφ 2».

27 παραστάσεις από ισάριθμες ομάδες, 500 άτομα από 15 νησιά του Αιγαίου συμμετέχουν δυναμικά σε αυτή τη γιορτή του πολιτισμού που διοργανώνεται για πρώτη φορά στο Κυκλαδίτικο νησί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου.

Στην πραγματοποίηση αυτού του σκοπού συνέβαλαν σημαντικά οι θεατρικές ομάδες της Πάρου, ο Δήμος ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση και η Ομοσπονδία, που με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της βοήθησε για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για τη μεγάλη αυτή διοργάνωση. Αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας τους ήταν η δημιουργία νέων χώρων για εκδηλώσεις, ο ένας στην Παροικιά και ο άλλος στη Νάουσα.

Έχοντας γνώση των δυσκολιών που περνάει η χώρα μας, η Ομοσπονδία θεωρεί ότι είναι επίτευγμα η συνέχιση του θεσμού των Συναντήσεων και ευχαριστεί όλους όσοι τον στηρίζουν, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της οποίας αποτελεί θεσμική δράση, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου που τα τελευταία τρία χρόνια την ενισχύει οικονομικά και τον Δήμο Πάρου με τους φορείς του, ΚΔΕΠΑΠ και Πάρκο Πάρου, που διέθεσε σημαντικά ποσά για την προετοιμασία των χώρων.

17 χρόνια ενεργούς παρουσίας

Η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου ιδρύθηκε το 2001 από 22 αρχικά μέλη στην Κω, επ’ ευκαιρία της εκεί 14ης «Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου» με στόχο τον συντονισμό της δράσης των μελών της, την ενίσχυση και προβολή της καλλιτεχνικής δημιουργίας τους και την άμβλυνση των πολιτιστικών ανισοτήτων μεταξύ των νησιών της Αιγαίου.

Οι ομάδες που συγκρότησαν την Ομοσπονδία ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους στα σεμινάρια θεατρικής παιδείας και στις Συναντήσεις Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που την δεκαετία του ’80 οργάνωνε η Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης και το Υπουργείο Αιγαίου.

Σήμερα, δεκαεπτά χρόνια μετά, αριθμεί 37 τακτικά μέλη από 17 νησιά του Αιγαίου που ανήκουν στους Νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων και Κυκλάδων.

Κύρια δραστηριότητα της Ομοσπονδίας είναι η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που οργανώνεται κάθε φθινόπωρο σε άλλο νησί. Είναι ένα δεκαήμερο φεστιβάλ με παραστάσεις και παράλληλες εκδηλώσεις. Η δράση ξεκίνησε το 1988 και μετά από 29 χρόνια συνεχούς παρουσίας έχει καταστεί πλέον πολιτιστικός θεσμός.

Επιπλέον υλοποιεί από το 2007 το πρόγραμμα «Το Θέατρο ταξιδεύει στην άγονη γραμμή», με παραστάσεις κάθε άνοιξη στα μικρά ξεχασμένα νησιά, Άη Στρατή, Ψαρά, Οινούσσες, Ικαρία, Λειψούς, Νίσυρο, Κάσο, Κάρπαθο, Αστυπάλαια, Αμοργό, Αντίπαρο, Σίκινο, Φολέγανδρος, Κίμωλο.

Τέλος, εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με μια από τις παραστάσεις της Συνάντησης σε άλλο νησί κάθε φορά.

Όταν οι Κυκλάδες «κάνουν παιχνίδι»

Το πρόγραμμα της 29ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου ξεκίνησε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, δυναμική είναι η παρουσία των Κυκλαδίτικων θιάσων. Μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί τα έργα: «Ένα καπέλο από ψάθα Ιταλίας» του Ευγένιου Λαμπίς από την Πειραματική Σκηνή Μήλου, η Παρωδία του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» με τίτλο «Πόσο ατάλαντοι!!!» από τη Θεατρική Ομάδα Τήνου «Θεατροποιείο», «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» του Τζόζεφ Κέσελρινγκ από τον Θεατρικό Όμιλο Άνδρου, «Η Ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι από τη Θεατρική Ομάδα Νάουσας Πάρου και «Τα Κίτρινα Γάντια» των Α. Σακελλάριου – Κ. Γιαννακόπουλου από τον Σύλλογο Γυναικών Μάρπησσας.

Απόψε, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάρου «Αρχίλοχος» θα παρουσιάσει την «Κατσαρίδα» του Σάκη Σερέφα και αμέσως μετά, ακολουθεί το «Κάθε Πέμπτη Κύριε Γκρην» από τον Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο Σύρου «Απόλλων», σε σκηνοθεσία Εύης Αριστείδου.

Το πρόγραμμα παραστάσεων της Παρασκευής 13/10 ανοίγει ο Θεατρικός Όμιλος Σύρου «Σουρής» με τη «Βότκα Μολότωφ 2» των Α. Τσέχωφ – Νηλ Σάιμον Σουρής και ακολουθεί ο «Νηρέας» Πάρου με το «Μαμ» του Σάκη Σερέφα, έργο το οποίο παρουσίασε την τρίτη ημέρα της Συνάντησης και το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Λέσβου.

Σημειώνεται μάλιστα, ότι το πρωί του Σαββάτου 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τον συγγραφέα, ο οποίος θα παραστεί στις εκδηλώσεις της Συνάντησης.

Ο Σάκης Σερέφας έχει εκδώσει, μέχρι σήμερα, 57 βιβλία με ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, μελέτες για πόλεις, για τόπους και για ποιητές, μεταφράσεις και ανθολογίες. Έχει γράψει 13 θεατρικά έργα, τα οποία έχουν ανέβει στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, στο Φεστιβάλ Φιλίππων – Καβάλας, στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», στο Tristan Bates Theatre (Λονδίνο, σε αγγλική μετάφραση και αλλού). Το θεατρικό έργο του «Μαμ» έχει τιμηθεί με το Βραβείο «Κάρολος Κουν» το 2007.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, θα πραγματοποιηθεί αύριο σεμινάριο πάνω στο αρχαίο δράμα και το ανέβασμά του στη σημερινή εποχή με τίτλο «Ισχύει η αρχαία Ελληνική τραγωδία στον κόσμο του σήμερα;». Εισηγητής ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει 65 έργα στην Ελλάδα κα το εξωτερικό, εκ των οποίων τα 12 είναι Αρχαίες Ελληνικές τραγωδίες.

Τέλος, στη Συνάντηση συμμετέχει και η Θεατρική Ομάδα Μυκόνου με το έργο «Αυτή η νύχτα μένει».