Πρωτότυπες μεταμφιέσεις, εντυπωσιακά άρματα, ευρηματικές παρουσιάσεις και αστείρευτο κέφι στη λήξη του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2018

Κορυφώθηκε και απογειώθηκε

Νέο φωτογραφικό υλικό

«Στροφές» ανέβασαν οι καρναβαλικές ομάδες στο φινάλε του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2018, το οποίο θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη κοινού και συμμετεχόντων ως μία από τις πιο κεφάτες αποκριάτικες διοργανώσεις των τελευταίων χρόνων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Παρά τη «μουδιασμένη» έναρξη του θεματικού πολιτιστικού προγράμματος στην πλατεία Μιαούλη, στις αρχές Φεβρουαρίου, το θερμόμετρο της διασκέδασης ανέβηκε στα ύψη, κατά τη διάρκεια των δύο παρελάσεων στην Άνω Σύρο και την Ερμούπολη, συμβάλλοντας στον επιτυχημένο επίλογο του φετινού Καρναβαλιού με μέγα χορηγό την Amstel.

Κύμα χαράς και γιορτής

Αθρόα ήταν η προσέλευση του κόσμου στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, όπου το περασμένο Σάββατο δόθηκε το πρώτο ραντεβού μικρών και μεγάλων καρναβαλιστών. Οι παιδικές ομάδες, καθώς και οι ομάδες ενηλίκων διέσχισαν τα γραφικά σοκάκια της Πιάτσας και παρουσιάστηκαν ενώπιον του κοινού, το οποίο μετέδιδε την καλή του διάθεση με το θερμό χειροκρότημά του προς τους συμμετέχοντες.

Το ευχάριστο κλίμα συνδιαμόρφωσαν οι παρουσιαστές του Καρναβαλιού, Μαριάννα Βακονδίου και Γιώργος Ρούσσος, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις με την -αδιαμφισβήτητη πλέον- χημεία τους, τις έξυπνες στιχομυθίες τους, το λεκτικό παιχνίδι με τους καρναβαλιστές, καθώς και με τις χορευτικές επιδόσεις τους. Μεταμφιεσμένοι σε «Πεντάμορφη και Τέρας», με στολές που έραψε και επιμελήθηκε η Μαργαρίτα Βουτσίνου, οι δυο τους χόρεψαν το μουσικό θέμα της ομώνυμης ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney, προσδίδοντας μία νότα ρομαντισμού στην τελετή λήξης του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2018.

Αναβίωση των Ζεϊμπεκιών

Στο πρώτο μέρος των παρελάσεων, συνδυάστηκε και φέτος, το παραδοσιακό με το μοντέρνο στοιχείο, καθώς μετά την εμφάνιση εκπροσώπων των καρναβαλικών ομάδων, αναβίωσε στην πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη το έθιμο των Ζεϊμπεκιών, το οποίο προέρχεται από τα παράλια της Μικράς Ασίας (1821-1822). Πρόκειται για τη διακωμώδηση ενός παλαιού οθωμανικού εθίμου, το οποίο έφεραν οι πρόσφυγες στη Σύρο. Η αναβίωσή του σταμάτησε το 1920. Εξήντα χρόνια αργότερα, ο χοροδιδάσκαλος Νίκος Σολάρης και η ομάδα του το επανέφεραν και έκτοτε, το έθιμο κατέχει μια θέση στις αποκριάτικες εκδηλώσεις της Σύρου. Ειδικότερα, οι επισκέπτες της Άνω Σύρου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια παράσταση με θέμα την απαγωγή της νύφης, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν η αρχιχανούμισσα, η γυναίκα του καπετάνιου. Το έθιμο αυτό αναβίωνε την τελευταία Κυριακή των Αποκριών και κυριαρχούσε τόσο στην Άνω Σύρο όσο και στην Ερμούπολη. Τα Ζεϊμπέκια ήταν μια ομάδα 30-40 ατόμων. Αποτελούταν από τον πρώτο καπετάνιο, το δεύτερο, τον τρίτο, την αρχιχανούμισσα, την οποία υποδύεται πάντα άντρας, τον υπηρέτη του καπετάνιου και τα ζεϊμπέκια, τα οποία μέσω συνθημάτων, εκφράζουν την υπακοή και το σεβασμό τους στον αρχικαπετάνιο. Η αναβίωση του εθίμου έγινε από το Παραδοσιακό Εργαστήρι «Άρωμα Παράδοσης».

Ζεστή φασολάδα και κρασί κέρασαν τους επισκέπτες οι άνθρωποι της Άνω Σύρου, στην πρώην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.

Ομιλείτε… Γαλλικά

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, καλωσόρισε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, στον τόπο όπου γεννήθηκε το Συριανό Καρναβάλι και μπήκε στις ζωές όλων μας. «Αδιαμφισβήτητα η Σύρος παρουσιάζει μία από τις μεγαλύτερες αποκριάτικες εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και δικαίως κατέχει μία ξεχωριστή θέση σε αυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο σύντομο χαιρετισμό της, υπογράμμισε τη συμμετοχή επισκεπτών από την πόλη Grillon της Γαλλίας, οι οποίοι ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αποκλειστικά για το Συριανό Καρναβάλι,  καθώς και ομάδων από τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία, την Αττική και από άλλες περιοχές της χώρας.

Σημειώνεται ότι, η πόλη Grillon, που βρίσκεται νότια της Γαλλίας, αδελφοποιήθηκε με τον πρώην Δήμο Άνω Σύρου, πριν από 25 -περίπου- χρόνια. Φέτος αποφάσισε να στείλει μία αντιπροσωπία στη Σύρο, όχι μόνο για να παρακολουθήσει το Καρναβάλι της, αλλά και για να λάβει ενεργά μέρος.  Αρχηγοί της ομάδας, την οποία βοήθησε και καθοδήγησε η κ. Στέλλα Λημναίου ήταν η Francoise και ο Christian Sisteron. Οι Γάλλοι επισκέπτες είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν και τη σπονδυλωτή σατιρική παράσταση ερασιτεχνικών θιάσων της Σύρου, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στο Θέατρο Απόλλων.

Το Συριανό Καρναβάλι γράφει ιστορία

Το πάρτι συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα με τη μεγάλη παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων και των αρμάτων τους στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης. Εκτός από τις ομάδες της Σύρου και την αντιπροσωπία της Γαλλίας, συμμετείχαν επίσης οι «Φτερωτοί Χορευτές» από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Πήγασος» Λαμίας και «Τα κνούπια στη Χαλάστρα είναι πιο πολλά από τ’ άστρα – Ρυζούδια» από τον Χορευτικό Σύλλογο Χαλάστρας ΚΠΟΔΔ Θεσσαλονίκης, που επισκέφτηκαν τη Σύρο στο πλαίσιο της καθιερωμένης χορευτικής εκδήλωσης, το πρωί της Κυριακής, στο Θέατρο Απόλλων.

Η παρέλαση με κατάληξη την πλατεία Μιαούλη συντονιζόταν από εθελοντές προσκόπους της Σύρου, οι οποίοι καθοδηγούσαν τις ομάδες καθ’ όλη τη διαδρομή. Η παρουσίαση των ομάδων στην πλατεία Μιαούλη άνοιξε με τον Συριανό σατιρικό ποιητή, δημοσιογράφο και εκδότη «Γεώργιο Σουρή», τον οποίο ενσάρκωσε και φέτος ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλάκης, έχοντας στο πλευρό του, τον Φασουλή και τον Περικλέτο (Δημήτρη και Λάκη Καπέλλα). Τους καρναβαλιστές υποδέχτηκαν οι παρουσιαστές του Συριανού Καρναβαλιού, Μαριάννα Βακονδίου και Γιώργος Ρούσσος, καθώς και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Εντυπωσιακά και πολύχρωμα άρματα, καλαίσθητες στολές, “θανατηφόρες” χορογραφίες, “γαμήλιες” τελετές και πολλές ακόμα εκπλήξεις, συνετέλεσαν στην επιτυχία του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2018.

Παιδικές ομάδες

Πρώτοι εμφανίστηκαν στην πλατεία οι «Χιονάνθρωποι» της Καρναβαλικής Ομάδας του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας & Φίλων. Ακολούθησαν τα χρωματιστά σφουγγάρια και οι ντουζιέρες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου. Τον εθισμό στην τεχνολογία και την έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων καυτηρίασαν με το δικό τους τρόπο γονείς, κηδεμόνες και μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, εισπράττοντας σωρηδόν like από το κοινό. Τα αδύνατα έκαναν δυνατά με τη γενναία τους καρδιά, την ομαδικότητα, τη συντροφικότητα, την υπομονή και την επιμονή τους οι νάνοι και τα μανιτάρια του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Το γέλιο, την αγάπη, τη χαρά και το χαμόγελό τους μοίρασαν σε μικρούς και μεγάλους, μαθητές, γονείς και φίλοι του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, οι οποίοι χόρεψαν ντίσκο, μεταμφιεσμένοι σε ξωτικά που ξέμειναν από τα Χριστούγεννα εκειδανά, στου Κουκουλά τη γειτονιά. Κρατώντας τα φωτόσπαθά τους, που συμβολίζουν τη δύναμη (όπλο) και την πίστη (φως), έκαναν επέλαση στην Πλατεία οι ονειροπερπατητές και τα δρακάκια του Ιδιωτικού Σχολείου «Άγιος Γεώργιος», οι οποίοι χόρεψαν το «Φωτόσπαθο» του Μανώλη Φάμελλου που ερμηνεύει ο Πάνος Μουζουράκης. Οι παιδικές ομάδες ολοκληρώθηκαν με το Δημοτικό Σχολείο και τα Νηπιαγωγεία Βάρης-Μάννα, που παρουσίασαν την άγρια ομορφιά της Αφρικής.

Γάμοι, κηδείες, αιμοδιψείς νυχτερίδες, κοκόρια και Πεχινέζοι

Με ένα γαμήλιο γεγονός άνοιξε η παρέλαση των ενήλικων ομάδων, αφού η μασκότ του animasyros, Σπύρος παντρεύτηκε την καλή του, Σπυρίνα, με παπάδες (Ορθόδοξο, Καθολικό), κουμπάρους αλλά και μια (κακιά) πεθερά, που έκλαιγε και σπάραξε επειδή της «τύλιξαν» το μονάκριβο γιο της. Η ομάδα αποτελούταν από εθελοντές του φεστιβάλ που αγαπούν το Συριανό Καρναβάλι και ενώθηκαν για πρώτη φορά με επικεφαλής τον Άνιμασπυρο & animated κέφι. Η αισθητική ταυτότητα της ομάδας συνδεόταν με αυτή του Animasyros τε δέκα χρόνια παρουσίας του φεστιβάλ στο νησί, ενσωματώνοντας στοιχεία της συριανής καρναβαλικής παράδοσης.

Η αδελφοποίηση της πόλης Grillon με την Άνω Σύρου ενέπνευσε τη συμμετοχή της ομάδας από τη Γαλλία, η οποία παρουσίασε με κέφι και ανεβασμένη διάθεση το θέμα «Τα Δίδυμα». Τον «πανικό» σκόρπισαν στη συνέχεια τα punk flamingo της ομάδας «Belle Époque», ενώ τον επιχειρηματία, εκδότη και επιμελητή περιοδικών για ενήλικες Χιου Χέφνερ, έκλαψαν και ανέστησαν «Εκείνοι οι Ζαβοί» με φωτιές, ζεϊμπέκικα και «κουνελάκια» να ξεπηδούν μέσα από τούρτες. Υπενθυμίζεται ότι οι "Ζαβοί" ήταν η νικήτρια ομάδα του 4ου Κυνηγιού Κρυμμένου Λουκουμιού. Μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της βραδιάς ήταν και η συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου ο οποίος, αφού μας ευχήθηκε «καλησπέρα και καλή βραδιά», μας ήπιε το αίμα, σατιρίζοντας την οικονομική αφαίμαξη των Ελλήνων μέσα στην παρατεταμένη κρίση.

Τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Game of thrones» αναπαράστησαν οι «Vourvourigans», δίνοντας τη σκυτάλη στους low budget σούπερ ήρωες του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυτεχνείου Αιγαίου ΤΜΣΠΣ. Στόχος των φοιτητών ήταν να δημιουργήσουν τις δικές τους στολές με αντικείμενα που μπορούν να βρουν και στο σπίτι τους, με τη βοήθεια των φίλων μας και να προσθέσουν και το σατιρικό κομμάτι της υπόθεσης εκφράζοντας την νεανική τρέλα, ύστερα από μία περίοδο εξουθενωτικής εξεταστικής.

Με τη Μεγάλη Αυτοκράτειρα της Ρωσίας, Αικατερίνη Β’, μπάμπουσκες, αλλά και το δικό τους τραγούδι εμφανίστηκαν οι «Άνω Ποταμών», σατιρίζοντας την ελπίδα των Ελλήνων σε σωτηρία από κάποια μεγάλη δύναμη, το οποίο δε λειτουργεί ποτέ και ζημιώνει την Ελλάδα με πολλούς τρόπους.

Με πολύ χρώμα φέτος, φτερά, πούπουλα, κέφι, γέλιο και πολλά – πολλά κακαρίσματα εμφανίστηκε η αγέραστη ομάδα των Πεζοπόρων Σύρου, ενώ το Καρναβάλι ολοκληρώθηκε με τους «Ωραίους που έχουν χρέη» και την άφιξη «πονηρούληδων» επισκεπτών από το μακρινό Πε…χίνο.

Δεδομένου ότι, φέτος δεν υπήρξαν βραβεία κατόπιν απόφασης των καρναβαλιστών όλες τις παιδικές ομάδες μοιράστηκαν συλλεκτικές κούπες του Συριανού Καρναβαλιού και στις ενήλικες ομάδες αναμνηστικές πλακέτες. Για μία ακόμη χρονιά, το σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος διέθεσε χρηματικό ποσό το οποίο θα μοιραστεί σε οικογένειες του νησιού, που έχουν ανάγκη.