Στις 223 ανήλθαν οι διακομιδές ασθενών από το Κέντρο Υγείας Πάρου για το έτος 2013

Παραμένουν άλυτα τα προβλήματα

Ολοένα και πιο δραματικές διαστάσεις αποκτά καθημερινά η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στη νησιωτική Ελλάδα και ειδικότερα στις Κυκλάδες, με τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας να εμφανίζονται πιο αποδυναμωμένα από ποτέ.

Η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η οποία δημιουργεί οξύτατα και συνεχιζόμενα προβλήματα στα νησιά, αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για την προσφορά αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας τόσο στους δημότες, όσο και στους επισκέπτες τους.

Αδυναμία αντιμετώπισης σοβαρών ιατρικών περιστατικών

Η αδυναμία των Κέντρων Υγείας να αντιμετωπίσουν σήμερα σοβαρά ιατρικά περιστατικά έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά των ασθενών στην Αθήνα ή τη Σύρο, προκειμένου να τους παρασχεθεί η απαραίτητη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το “www.psts.gr”, οι διακομιδές ασθενών που πραγματοποιήθηκαν από το Κέντρο Υγείας Πάρου κατά το έτος 2013, ανήλθαν συνολικά στις 223. Ο υψηλός αυτός αριθμός αποδεικνύει ότι κάθε δύο ημέρες ένας πολίτης ή ένας επισκέπτης της Πάρου και της Αντιπάρου έχρηζε άμεσης μεταφοράς για λόγους υγείας από την Πάρο σε κάποιο κεντρικό νοσοκομείο των Αθηνών ή στο Γενικό Νοσοκομείο της Σύρου.

Καθηλωμένο το υγειονομικό αεροσκάφος της Πάρου

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι διακομιδές των ασθενών δεν πραγματοποιήθηκαν με το υγειονομικό αεροσκάφος της Πάρου, το οποίο αν και καθ' όλα έτοιμο, παραμένει παροπλισμένο για οικονομικούς λόγους από τον Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι και σήμερα. Καθίσταται μάλιστα γνωστό ότι εκείνη την περίοδο, ξεκίνησε και η προγραμματισμένη συντήρησή του στη μηχανή και τους έλικες, η οποία ολοκληρώθηκε μερικούς μήνες αργότερα.

Εφόσον λοιπόν ένα τόσο σημαντικό “εργαλείο” εξακολουθεί να μένει ανεκμετάλλευτο, αφού δεν έχει ακόμη βρεθεί ο τρόπος κάλυψης της δαπάνης των πτήσεων, οι 223 διακομιδές ασθενών από την Πάρο που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη χρονιά, επιτεύχθηκαν με διαφορετικά μέσα. Συγκεκριμένα, έγιναν 14 διακομιδές με το αεροπλάνο της γραμμής, 46 διακομιδές με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, 85 διακομιδές με πλωτά σκάφη (όχι με το πλοίο της γραμμής), 4 διακομιδές με ιδιωτικό αεροσκάφος και 1 διακομιδή με ιδιωτικό ελικόπτερο.

Η υποβάθμιση συνεχίζεται

Όπως υπογραμμίζεται, τα προβλήματα στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Πάρου παραμένουν στο επίκεντρο και τη νέα χρονιά, με αποτέλεσμα η ανησυχία των πολιτών, οι οποίοι αισθάνονται ότι δεν προστατεύεται πλέον η υγεία τους, να εντείνεται. Την τρέχουσα χρονική περίοδο, το Κέντρο Υγείας του νησιού διαθέτει συνολικά οκτώ ιατρούς επτά ειδικοτήτων και συγκεκριμένα, έναν ιατρό γενικής ιατρικής, έναν παθολόγο, δύο οδοντιάτρους, έναν μικροβιολόγο, έναν ακτινολόγο, έναν ορθοπεδικό και έναν χειρουργό. Ωστόσο, εκκρεμεί η έλευση παιδιάτρου στο Κέντρο, η οποία αποτελεί πάγιο αίτημα των φορέων του Συντονιστικού Πάρου – Αντιπάρου για την υγεία. Τονίζεται μάλιστα ότι παρά τις προκηρύξεις δεν έχει εκδηλωθεί μέχρι και σήμερα κάποιο ενδιαφέρον. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται επίσης και η ανανέωση των συμβάσεων του Γυναικολόγου και του Καρδιολόγου για έναν ακόμη χρόνο, οι οποίοι έληξαν λίγο πριν από την εκπνοή του 2013. Το ιατρικό προσωπικό συμπληρώνουν οι επτά αγροτικοί ιατρικοί, οι οποίοι υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Πάρου. Ένας εξ' αυτών έχει αποσπαστεί στη Σίκινο για έναν μήνα και επιστρέφει στην Πάρο τις επόμενες ημέρες.

Όσον αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, επτά είναι οι νοσηλεύτριες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υγείας, εκ των οποίων οι δύο είναι μόνιμες, οι τέσσερις με απόσπαση και η μία υπηρετεί με σύμβαση για δύο χρόνια. Τέλος, καμία αλλαγή δεν έχει σημειωθεί στο ΕΚΑΒ, το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει υποστελεχωμένο, με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν οι βάρδιες για όλο το 24ωρο.

Ανοιχτή “πληγή” οι ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν, το Συντονιστικό είχε επισημάνει σε σχετικές επιστολές του προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη το σύνολο των προβλημάτων που πλήττουν το Κέντρο Υγείας Πάρου. Μεταξύ άλλων, είχαν τεθεί η έλλειψη παιδιατρικής φροντίδας για τα 2.500 παιδιά των δύο νησιών Πάρου και Αντιπάρου, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και διασωστών του ΕΚΑΒ, οι ελλείψεις υποστηρικτικών μέσων και ιατροφαρμακευτικού υλικού του Κέντρου Υγείας, οι ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό και φυσικά η επιτακτική ανάγκη χρήσης του υγειονομικού αεροσκάφους του “Βελέντζειου” Ιδρύματος.

Στην “κάλπη” για τη μαζική αντιμετώπιση των προβλημάτων

Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να σταθμίσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση, αποφάσισαν να διεξάγουν τοπικό δημοψήφισμα στις 16 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συναποφασίσουν οι πολίτες των δύο νησιών αν επιθυμούν να δείξουν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά μέτρα που υποβαθμίζουν τη δημόσια Υγεία με γενική απεργία. Τονίζεται μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται τοπικό δημοψήφισμα. Οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν με ένα ναι ή ένα όχι, αν συμφωνούν στη γενική απεργία κι αν η απεργία θα είναι μονοήμερη, διήμερη ή τριήμερη. Στο δημοψήφισμα αν κριθεί αναγκαίο και χρήσιμο, μπορούν να τεθούν και άλλα ερωτήματα, εφόσον αυτά προκύψουν από το διάλογο που θα οργανωθεί σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και σε όλους τους χώρους δουλειάς και θα αναφέρονται στην παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα.

Την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους φορείς των δύο νησιών εξέφρασε και το δημοτικό συμβούλιο Πάρου, το οποίο έκρινε επιβεβλημένη τη μαζική προσέλευση της τοπικής κοινωνίας στην κάλπη, προκειμένου το αποτέλεσμα να διαπνέεται από ισχυρή φωνή, που θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση για τα σοβαρά προβλήματα που βιώνει το νησί και παραμένουν άλυτα.

Ετικέτες: