Σε ιδιωτικά κέντρα μετατρέπονται δεκάδες Κ. Υγείας

Ιδιωτικοποίηση της υγείας

Αποκαλύψεις, τοποθετήσεις, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για να διασωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας

Η ιδιωτικοποίηση του συνόλου των δομών του δημοσίου, που προωθείται από την κυβέρνηση, δεν άφησε εκτός ούτε τον τομέα της υγείας, εξέλιξη που εδώ και αρκετό καιρό προμηνυόταν, παρά τις διαψεύσεις των αρμοδίων.

Πρόκειται για μία προσχεδιασμένη εξέλιξη και προς επίτευξη της μεθοδεύτηκε η αποσάθρωση των δομών με ανεπαρκές προσωπικό, με υλικοτεχνικές ελλείψεις, με μειώσεις κονδυλίων και περικοπές παροχών.

Η τακτική αυτή στοχεύει στην πλήρη λειτουργική αποδυνάμωση των δομών ώστε ο ιδιωτικός επενδυτής να εμφανιστεί ως η πλέον ιδανική λύση και να καρπωθεί την πλήρη εκμετάλλευση με το ανάλογο οικονομικό όφελος.

Σε ιδιώτες τα Κ. Υγείας

Βάσει του σχεδιασμού αυτού προωθείται η μετατροπή περισσότερων από 70 Κ. Υγείας της χώρας, σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός.

Η προοπτική αυτή αφορά σε μονάδες που ενώ ολοκληρώθηκαν δομικά και εξοπλίστηκαν πλήρως παρέμειναν ανενεργές διότι δεν υπήρξε στελέχωση τους με το απαραίτητο προσωπικό.

Χαρακτηριστικά ο κ. Κρεμαστινός ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 70 Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα, τα οποία δεν λειτουργούν, διότι χτίστηκαν και εξοπλίστηκαν με μηχανήματα, χωρίς να έχουν οργανισμούς λειτουργίας, χωρίς δηλαδή να μπορούν να προσλάβουν προσωπικό».

Ο Δ. Κρεμαστινός προεδρεύοντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, προέβη σε αυτή την αποκάλυψη, παρουσία του Υφυπουργού Υγείας, Α. Μπέζα, του Διοικητή της 1ης Υ.ΠΕ., Β. Κοντοζαμάνη, του Διοικητή της 2ης Υ.ΠΕ., Γ. Ευδοκιμίδη και των υποδιοικητών των δύο υγειονομικών περιφερειών.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε απαράδεκτο το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε ιδιωτικό το καθεστώς λειτουργίας των Κ. Υγείας και επεσήμανε πως κρίνεται αναγκαία η εξεύρεση λύσης ώστε αυτά να λειτουργήσουν στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δηλαδή διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

Επ’ αυτού σημείωσε πως «η λειτουργία των Κέντρων Υγείας με όρους ιδιωτικής πρωτοβουλίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των Δήμων, θα οδηγούσε στο ίδιο αποτέλεσμα. Εάν οι Δήμοι λειτουργούσαν τα Κέντρα Υγείας σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΣΥ, δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση. Όμως φοβάμαι ότι τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργήσουν ως ιδιωτικά ιατρικά κέντρα και αυτό είναι απαράδεκτο, πολύ περισσότερο υπό τις οικονομικές συνθήκες που σήμερα βιώνει ο κόσμος».

Αναφερόμενος δε σε σχετικές προτάσεις που ακούστηκαν είπε πως «ορισμένοι έχουν προτείνει είτε να τα πάρουν ιδιώτες, είτε να λειτουργούν υπό την εποπτεία των Δήμων, με ιδιώτες γιατρούς, δηλαδή να μετατραπούν σε ένα είδος ιδιωτικών κέντρων υγείας που να δουλεύουν με όρους αγοράς και όχι με όρους ΕΣΥ».

Η κατάσταση χειροτερεύει, σε απόγνωση οι νησιώτες

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία ασχολήθηκε με τα προβλήματα των δομών υγείας στο νησιωτικό χώρο, τοποθετήθηκε και ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος.

Απαισιόδοξος ως προς το αποτέλεσμα της συζήτησης εμφανίστηκε ο βουλευτής λέγοντας πως «η συζήτηση που γίνεται για 3η φορά στην Επιτροπή, δεν θα έχει απολύτως κανέναν αποτέλεσμα, αφού η κατάσταση της δημόσιας υγείας στα νησιά, συνεχώς χειροτερεύει».

Συνοψίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά των Κυκλάδων αναφέρθηκε στα νησιά όπως η Ανάφη, η Σίκινος και η Φολέγανδρος που αυτή η στιγμή δεν έχουν κανένα γιατρό, σε άλλα νησιά που έχουν μόνο έναν γιατρό, ενώ μίλησε και για την συνεχή υποβάθμιση του νοσοκομείο της Σύρου ο προϋπολογισμός του οποίου συνεχώς μειώνεται.

Έκρινε πως η συγχώνευση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν μεσολαβεί θάλασσα και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο νοσοκομείο της Σαντορίνης το οποίο παραμένει κλειστό καθώς «περιμένει την απόφαση του υπουργού οικονομικών για τα αν θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις προτάσεις των φορέων του νησιού».

Καίριο θέμα αποτελούν και οι αεροδιακομιδές, ειδικά δε αυτές που γίνονται όπως είπε «με έδρα τη Νάξο γίνονται από ιδιωτικό μη εξοπλισμένο πλωτό μέσο (καΐκι) έναντι ποσού περίπου 3000 ευρώ για κάθε διακομιδή».

Κατά την τοποθέτηση του έθεσε επίσης το αίτημα αποζημίωσης των εξόδων των μετακινήσεων των καρκινοπαθών, την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων, την έλλειψη χρηματοδότησης των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και την υπολειτουργία των ΚΕΠΑ.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η απόγνωση των νησιωτών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την μήνυση κατά του υπουργού υγείας και κατά παντός υπευθύνου, που κατέθεσε ο Δήμος Τήνου.

Επιβεβαίωσε δε τα λεγόμενα του κ. Κρεμαστινού λέγοντας πως «είναι φανερό ότι το δημόσιο σύστημα παραδίδεται βαθμιαία στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Για ακόμα μία φορά δε επανέλαβε τις ήδη κατατεθειμένες πολλάκις προτάσεις, οι οποίες δεν βρήκαν «καμία ανταπόκριση», όπως σημείωσε και αφορούν στη «λειτουργία της τηλεϊατρικής, που για τα μικρά νησιά σημαίνει αποφυγή μη αναγκαίων διακομιδών, την σύσταση περιφερειακού ΕΚΑΒ, με δύο – τρείς έδρες στο Αιγαίο και κατάλληλα πτητικά και πλωτά μέσα και την στελέχωση των υγειονομικών μονάδων με κίνητρα οικονομικά, επαγγελματικής κατάρτισης κλπ. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επανεξεταστούν οι οργανισμοί, έτσι ώστε για κάθε νησί να προσδιορίζονται ακριβώς οι ανάγκες των συγκεκριμένων ειδικοτήτων και του προσωπικού που θα στελεχώνει τις υγειονομικές μονάδες».

Αποσπασματικές λύσεις

Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν την συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ήταν και η ευελιξία των περιφερειακών υπηρεσιών υγείας ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα υπέρ των πολιτών και αυτό θα επιτευχθεί με την αποκέντρωση τους προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Πλέον οι διοικητές των νοσοκομείων επιφορτίζονται με την κατάρτιση προγραμμάτων σε μηνιαία βάση, τα οποία θα κατανέμουν τους ειδικευόμενους γιατρούς στα Κ. Υγείας των νησιών που υπάγονται στη δικαιοδοσία των νοσοκομείων, για αποσπασματική κάλυψη των αναγκών.

Στις προσεχείς αποφάσεις του υπουργείου Υγείας είναι και η επαναφορά της υποχρεωτικής ετήσιας θητείας αγροτικού των γιατρών, για την κάλυψη κενών θέσεων είτε σε υγειονομικές μονάδες είτε στον ΕΟΠΥΥ, όπου αναμένεται να αυξηθούν οι ελλείψεις επιστημονικού προσωπικού.

Μία μήνυση που συζητήθηκε πολύ

Δεν λένε να κοπάσουν, η έκπληξη, το ενδιαφέρον και οι συζητήσεις που προκάλεσε η μηνυτήρια αναφορά του Δημάρχου Τήνου, Π. Κροντηρά κατά του υπουργού Υγείας, Α. Γεωργιάδη, τον οποίο καθιστά άμεσα υπεύθυνο για την υποστελέχωση του Κ. Υγείας του νησιού, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του πληθυσμού.

Σαφής και κατηγορηματικός υπήρξε ο Δήμαρχος ως προς το σκέλος των υπουργικών ευθυνών, καθώς η αποδυνάμωση και αδυναμία λειτουργίας των υγειονομικών δομών προκαλείται ως απόρροια των ασκούμενων πολιτικών.

Ζητούμενο αποτελεί η λήψη άμεσων μέτρων ώστε να λειτουργήσει με πλήρη στελέχωση το Κ. Υγείας, προκειμένου να υπάρξει στοιχειώδης παροχή υπηρεσιών υγείας, αλλά και διασφάλιση της υγείας των πολιτών.

Αν και εκ μέρους του υπουργού, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον δήμαρχο, χαρακτηρίστηκε η εν λόγω κίνηση υπερβολική, η δεδομένη κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική για τους κατοίκους του νησιού που βιώνουν καθημερινά την ανασφάλεια.

Προκήρυξη και κίνητρα

Με επικουρικούς γιατρούς προσπαθεί το υπουργείο Υγείας να καλύψει υποτυπωδώς τα κενά των υγειονομικών μονάδων των νησιών.

Άξιο αναφοράς είναι πως στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του υπουργείου Υγείας, σημειώνεται πως εκτός των σχετικών διατάξεων, λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες κάλυψης ιατρικής περίθαλψης σε νοσοκομεία ανεξαρτήτως ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων, οι σχετικές εισηγήσεις των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών, όπως και το γεγονός ότι με την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Βάσει αυτών αποφασίστηκε η ανάρτηση με πίνακες θέσεων για κάλυψη από τους καταλόγους των επικουρικών ιατρών, μεταξύ των οποίων είναι και έξι θέσεις στο νομό Κυκλάδων.

Από το σύνολο των υγειονομικών μονάδων του νομού, οι θέσεις αυτές αφορούν σε:

1 θέση γενικής ιατρικής ή παθολογίας για το Κ. Υγείας Μυκόνου,

1 θέση παθολογίας για το Κ. Υγείας Πάρου,

1 θέση ακτινοδιαγνωστικής και 1 θέση γενικής ιατρικής ή παθολογίας για το Κ. Υγείας Τήνου,

1 θέση παιδιατρικής για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κέας και 1 θέση γενικής ιατρικής για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σίφνου.

Καθώς οι μέχρι τώρα πρακτική τέτοιων προκηρύξεων απέβη άκαρπη, εξαιτίας των χαμηλών αμοιβών, που δεν επιτρέπουν στους γιατρούς να ανταπεξέλθουν αξιοπρεπώς στα υψηλά έξοδα διαβίωσης τους στα νησιά, θα έπρεπε εκ μέρους του υπουργείου να δοθούν κίνητρα που όμως δεν υπήρξαν ούτε σε αυτή την περίπτωση, με τους Δημάρχους να αναλαμβάνουν πλέον σχετικές πρωτοβουλίες.

Προκειμένου αυτή η πρόσκληση του υπουργείου να γίνει πιο ελκυστική στον ιατρικό κόσμο και για να αυξηθούν οι πιθανότητες εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ο Δήμος Σίφνου προχώρησε ένα βήμα παραπέρα αποφασίζοντας να δώσει επιπλέον κίνητρο στους ενδιαφερόμενους γιατρούς.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Σίφνου τα κίνητρα αυτά δίνονται στους γιατρούς, σε μία προσπάθεια του Δήμου «να καταστήσει τη Σίφνο ως επαγγελματικό προορισμό με πλεονεκτήματα, ανακαινίζοντας και επιπλώνοντας χώρο στο ισόγειο του ιατρείου για την δωρεάν διαμονή τους».

 

Σχέσεις διαπλοκής στις διακομιδές

Στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά στον τομέα της υγείας, πέραν της υποστελέχωσης άρα και υπολειτουργίας των υγειονομικών δομών, μεγάλο μέρος αφορά και στις διακομιδές ασθενών, οι οποίες είναι αναγκαίο κακό λόγω της δυσχέρειας αντιμετώπισης τους στις κατά τόπους υγειονομικές μονάδες.

Παρά τις επανειλημμένες αναφορές, ακόμα και καταγγελίες που έχουν γίνει για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων που διεκπεραιώνουν τις διακομιδές, ειδικά στην περιοχή της Παροναξίας, από την πολιτική του ΕΚΑΒ, το οποίο είναι το αρμόδιο όργανο λήψης των σχετικών αποφάσεων, ουδεμία μέριμνα έχει υπάρξει.

Το θέμα εθίγει και από τους εκπροσώπους του Λιμενικού, κατά την πρόσφατη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νομού Κυκλάδων με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της ΕΕΚΕ Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, Νίκο Συρμαλένιο και τον συντονιστή του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας Τάσο Μαυρόπουλο.

Η βαρύτητα του θέματος, το οποίο χρήζει περεταίρω και εις βάθος διερεύνηση, γίνεται σαφής και στην ανακοίνωση που ακολούθησε της συνάντησης, στην οποία αναφέρεται ότι «ειδική αναφορά έγινε και για το θέμα των διακομιδών των έκτακτων περιστατικών υγείας κυρίως από τη Νάξο, όπου με εντολή του θαλάμου επιχειρήσεων και του ΕΚΑΒ επιλέγονται για τη μεταφορά προς τη Σύρο ιδιωτικά μέσα έναντι των σκαφών του λιμενικού σώματος».

Ετικέτες: