Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΑΕΜΥ, Μιχάλης Σταύρου απαντά στην κριτική που αφορά στη λειτουργία και την πορεία του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας

“Αυτό που καταφέραμε σε λίγους μήνες είναι θαύμα”

Της θέσης, πως, το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας διακρίνεται για την θετική πορεία του στον χώρο της Δημόσιας Υγείας και μάλιστα πως “αποτελεί πρότυπο” δομής στις σημερινές συνθήκες που διέπουν τη λειτουργία των δημόσιων Νοσοκομείων σε πανελλαδικό επίπεδο, υπεραμύνεται ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΑΕΜΥ, Μιχάλης Σταύρου, που έχει την ευθύνη διοίκησής του.

Η επαναλαμβανόμενη και καυστική κριτική που έχει ασκηθεί μέχρι σήμερα από διάφορες πλευρές, όπως αντιστοίχως και από την ΠΟΕΔΗΝ όσον αφορά μεταξύ άλλων, ζητήματα λειτουργίας, συνολικής στελέχωσης καθώς και διακομιδών, λαμβάνουν σήμερα επίσημες απαντήσεις από το πλέον αρμόδιο πρόσωπο, στον βαθμό που του αναλογεί.

Χωρίς να επιθυμεί να στραφεί κατά συγκεκριμένων αναφορών, ο κ. Σταύρου τοποθετήθηκε με αφορμή σχετικές – με τα προαναφερθέντα θέματα – ερωτήσεις, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά πως, βάσει των σημερινών συνθηκών, η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, εντός δε, τόσο σύντομου χρονικού διαστήματος, μεταφράζεται ως αποτέλεσμα σε ένα “μικρό θαύμα”.

Αξίζει να τονισθεί προλογικά, πως, ο ίδιος, στη φημολογία που θέλει την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επεξεργάζεται(;) την απομάκρυνση της ΑΕΜΥ, για πλείστα ζητήματα που συνδέονται με μη ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου κι έχουν αποτελέσει περιεχόμενο σχολιασμού, να σημειώνει πως δεν εκτιμά ορθό να τοποθετηθεί, με δεδομένο ότι “δεν έχει υπόψιν του πώς έχει προκύψει αυτή η φημολογία”.

Στελέχωση στο 80%. Επάνω από τον μέσο όρο των Νοσοκομείων”

Στις φωνές που κάνουν λόγο κι επισημαίνουν πως το Νοσοκομείο “αδειάζει” από ιατρικό προσωπικό παράλληλα με την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου, ο πρόεδρος της ΑΕΜΥ, απαντά πως, “Με το Νοσοκομείο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο”. Όπως διευκρινίζει μάλιστα, “Όσο περνά ο χρόνος αυξάνεται το προσωπικό και τα στελέχη που εργάζονται μέσα στο Νοσοκομείο”. Στηρίζοντας την αναφορά του σε στοιχεία, πρόσθεσε πως, “Την παραμονή των εγκαινίων μέσα στο Νοσοκομείο βρισκόντουσαν 126 άτομα και αυτήν τη στιγμή είναι 152. Αυτό έρχεται προφανώς σε αντίθεση με αυτό που κάποιοι ισχυρίζονται ότι “αδειάζει” το Νοσοκομείο”.

Παράλληλα, ο ίδιος, έκανε μνεία και στην επαναπροκήρυξη 37 θέσεων ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως, “Είναι σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός και μία προκήρυξη – πρόσκληση που ζητά την κάλυψη κενών θέσεων που εντοπίζονται μόνον σε ιατρικές ειδικότητες με προφανή στόχο πια, να καλυφθούν όλες οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται και από τον οργανισμό λειτουργίας τους Νοσοκομείου”. Συμπλήρωσε δε, πως, “στα περισσότερα Νοσοκομεία της Ελλάδας, τα δημόσια και τα ιδιωτικά θα μπορούσαμε να πούμε, ότι μέγιστος αριθμός κάλυψης των θέσεων δεν είναι το 60%”, σημειώνοντας πως βάσει αυτών των στοιχείων που επικαλείται, “Ήδη αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης έχουμε υπερβεί το 80%.

Άρα, σε κάθε περίπτωση είμαστε πάνω από τον μέσον όρο σχετικά με του ό,τι συμβαίνει στα δημόσια Νοσοκομεία της Ελλάδας. Στην Ελλάδα είμαστε πρότυπο αναφορικά με το τί συμβαίνει στη δημόσια Υγεία”.

Κανένα Νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει το σύνολο των περιστατικών”

Η κριτική που έχει απευθυνθεί και συνεχίζει να απευθύνεται προς την ΑΕΜΥ εστιάζεται και στο κομμάτι των διακομιδών, με αρκετές πλευρές και την ΠΟΕΔΗΝ (όπως και προχθές) να κάνουν λόγο για τον ίδιο ρυθμό διακομιδών από το νησί της Θήρας, τόσο κατά τη διάρκεια λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου, όσο και πριν την έναρξή του, φωτογραφίζοντας “αδυναμία” στην αντιμετώπιση περιστατικών. “Αυτός που αναφέρει αυτήν την κριτική δεν έχει ιδέα για το τί σημαίνει Νοσοκομείο. Διότι αν ήξερε, θα γνώριζε πάρα πολύ καλά, πως σε όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση τα μεγάλα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, όλα τα υπόλοιπα Νοσοκομεία υποχρεώνονται σχεδόν καθημερινά σε διακομιδές σοβαρών κι εξαιρετικών περιστατικών”. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μάλιστα, αυτό συμβαίνει καθώς, “κανένα Νοσοκομείο της Ελλάδας, επαναλαμβάνω με εξαίρεση τα Πανεπιστημιακά, τα υπόλοιπα δεν έχουν ούτε τον εξοπλισμό, ούτε τις υποδομές, ούτε καν το αναγκαίο στελεχιακό δυναμικό για να αντιμετωπίσουν τα πάντα”. Επανέλαβε δε, πως, “Όποιος κάνει αυτήν την κριτική προφανώς δεν έχει γνώση του τί είναι Νοσοκομείο”.

Καλύπτονται ομαλά οι λειτουργικές ανάγκες

Σε λιτές δηλώσεις προχώρησε και για το θέμα της κάλυψης των λειτουργικών αναγκών της νέας υγειονομικής δομής, βάσει της ροής των χρηματοδοτήσεων από το κεντρικό κράτος. Επισημαίνοντας πως, σαφώς και το Νοσοκομείο δεν έχει λάβει το σύνολο των χρημάτων για το τρέχον έτος, τα οποία κι έχει προϋπολογίσει η ΑΕΜΥ, ο πρόεδρος απάντησε τα εξής: “Στους δημόσιους φορείς οι επιχορηγήσεις του κράτους, τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν δίνονται μία κι έξω, αλλά σταδιακά. Σε όλο το Δημόσιο. Και σε εμάς το ίδιο συμβαίνει. Αν εννοείται να μας έχουν δώσει τα 7 εκατ. 200 χιλ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός της ΑΕΜΥ για το 2016, αυτή τη στιγμή όχι, δεν μας τα έχουν δώσει ακόμη. Πουθενά δεν δίνονται τα χρήματα συνολικά, ακολουθείται μία χρηματο-ροή που είναι σε άμεση σχέση με τις δαπάνες και τις ανάγκες”.

Ανάγκη ύπαρξης ικανών διοικητικών στελεχών”

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο κ. Σταύρου έθιξε και το ζήτημα της “οχύρωσης” του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας από άποψη ικανών διοικητικών στελεχών. Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε, “Υπάρχει ανάγκη και το έχουμε αναφέρει από τις πρώτες ημέρες που το Νοσοκομείο μπήκε στις ράγες, να λειτουργήσει και να ενισχυθεί διοικητικά από στελέχη ικανά. Όχι ότι όσοι είναι τώρα δεν είναι ικανοί, αλλά χρειαζόμαστε κι άλλα στελέχη για να εκπληρώσει τον στόχο του το Νοσοκομείο. Υπάρχει αυτή τη στιγμή στον αέρα μία πρόσκληση με σκοπό να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες”.

Πέραν των ανωτέρω και κληθείς να σχολιάσει συνολικά το πρώτο διάστημα λειτουργίας του, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΕΜΥ, δήλωσε τα εξής: “Αυτό που έγινε στη Σαντορίνη, κάτω από τις συνθήκες που έγινε, στον χρόνο που έγινε και με τις δυνατότητες γενικά αυτή τη στιγμή της ελληνικής κοινωνίας είναι ένα θαύμα. Καταφέραμε μέσα σε ένα διάστημα μόλις πέντε μηνών, από τη μέρα που ψηφίστηκε ο νόμος στη Βουλή μέχρι και τις 15 Ιουλίου που έγιναν τα εγκαίνια, να κάνουμε σχεδόν τα πάντα που χρειάζονταν για να λειτουργήσει η δομή. Από το να φτιάξουμε το οργανόγραμμα λειτουργίας της, να φτιάξουμε το πλαίσιο επάνω στο οποίο θα μπορούμε να προσλάβουμε κόσμο για να δουλέψει, να προσλάβουμε τον κόσμο με μία ανοικτή διαδικασία όπου υποβλήθηκαν περίπου 1.500 αιτήσεις, να δουλέψει ο κόσμος και να βάλουμε μπροστά τα μηχανήματα που επί πέντε έτη ήταν κλειστά και δεν γνωρίζαμε κυριολεκτικά τί ακριβώς θα είχαμε σαν αποτέλεσμα. Όλα αυτά λοιπόν, σε συνδυασμό και με το χρονικό σημείο που έγινε αυτό, στο μέσον της τουριστικής σεζόν στο νησί, η γνώμη η δική μου, αλλά και πολλών άλλων, θεωρώ ότι είναι πως πετύχαμε είναι ένα μικρό θαύμα. Νομίζω πως παραπέρα, δεν χωρά κριτική. Προχωράμε με σταθερά βήματα, με μεθοδικότητα με συγκεκριμένο στόχο, συγκεκριμένο σκοπό και τώρα μας δίνεται η δυνατότητα αφού έχει καταλαγιάσει η τουριστική σεζόν, όποιες ελλείψεις, λάθη, αδυναμίες είδαμε και διαπιστώσαμε και που αλίμονο αν δεν συνέβαιναν, να τις διορθώσουμε”.