Τιμήθηκαν από το ΕΚΑΒ για την ιατρική τους προσφορά δύο λειτουργοί δομών υγείας των Κυκλάδων

Επιβράβευση της προσφοράς

Αναγνωρίστηκε και επιβραβεύτηκε η ιατρική προσφορά λειτουργών των δομών υγείας των Κυκλάδων, για την ανταπόκριση τους στο λειτούργημα που εκτελούν, υπηρετώντας σε νησιωτικά Κέντρα Υγείας.

Κατά την τελετή εγκαινίων της βάσης υποστήριξης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο, ο πρόεδρος του Κ. Καρκατσιανόπουλος, σε μία κίνηση συμβολισμού και αναγνώρισης, τίμησε δύο λειτουργούς νησιωτικών δομών υγείας, για τις ιατρικές τους υπηρεσίες στον τομέα των αεροδιακομιδών και όχι μόνο.

Από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ τιμήθηκε ο ιατρός, Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Μήλου, Ηλίας Αποστολόπουλος, για τον τρόπο αντιμετώπισης των οξέων περιστατικών στη Μήλο, μειώνοντας στο ελάχιστο τις διακομιδές ασθενών, όπως και ο μαιευτής του Κέντρου Υγείας Μυκόνου, Φώτης Δημητρίου, ο οποίος επέδειξε ιδιαίτερη υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση περιστατικών γυναικών που κυοφορούσαν, κατά την διάρκεια της αεροδιακομιδής.

Απαραίτητη η συνεργασία

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Κ. Καρακατσιανόπουλος, στην τελετή υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας των τριών συναρμόδιων υπουργείων για την λειτουργία της βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα της συνεργασιμότητας που πρέπει να επιδεικνύεται στον τομέα της υγείας, μεταξύ των διαφόρων δομών, ώστε να λειτουργήσουν συμπληρωματικά η μία προς την άλλη για το θετικότερο αποτέλεσμα στην παροχή φροντίδας υγείας.

Όπως είπε ο κ. Καρακατσιανόπουλος «Σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης οι συνέργιες και οι συνεργασίες των διαφόρων φορέων του δημόσιου τομέα αποτελούν μονόδρομο, για την ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα και την έξοδο από την κρίση. Τόσο το ΕΚΑΒ όσο και τα δημόσια νοσοκομεία και οι υπόλοιποι φορείς υγείας, δεν είναι απομονωμένες νησίδες αλλά θα πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας ότι τόσο το ΕΚΑΒ όσο και τα διάφορα νοσοκομεία και οι υπόλοιποι φορείς υγείας δεν είναι απομονωμένες νησίδες αλλά ένα σύνολο οργανισμών, οι οποίοι αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο, ο κάθε ένας μία ψηφίδα σε αυτό που λέμε δημόσια υγεία και δη δωρεάν δημόσια υγεία. Κατά συνέπεια, η συνεργασία μεταξύ των φορέων, η συναδελφικότητα και η αλληλεγγύη στην καθημερινή δράση είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για τον κοινό στόχο».

Αναγνώριση του έργου

Ως επιστέγασμα των λεγομένων του, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ προχώρησε στη βράβευση του γιατρού του Κέντρου Υγείας Μήλου, Ηλία Αποστολόπουλου και του μαιευτή του Κέντρου Υγείας Μυκόνου, Φώτη Δημητρίου, τους οποίους τίμησε για τον τρόπο που ο κάθε ένας από την πλευρά του αντιμετώπισε το λειτούργημα του, ειδικά δε σε περιπτώσεις που έχρηζαν ειδικής αντιμετώπισης και διακομιδής.

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο κ. Καρακατσιανόπουλος «θα ήθελα να εξάρω τη δράση δύο πρωτεργατών του αγώνα για τη δημόσια υγεία στις Κυκλάδες και να τους αποτίσω έναν ελάχιστο φόρο τιμής», απονέμοντας τους μία «συμβολική ηθική βράβευση», όπως την χαρακτήρισε.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ παράθεσε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επέδειξαν κατά την επαγγελματική τους πορεία οι δύο λειτουργοί που τιμήθηκαν και τα οποία συνηγορούσαν στην απόφαση της βράβευσης τους.

Αναφερόμενος ο κ. Καρακατσιανόπουλος στον γιατρό της Μήλου και στο έργο που επιτελεί στο Κέντρο Υγείας του νησιού, πέραν του τρόπου που εκτελεί τα καθήκοντα του, η ιατρική πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζει βαριά περιστατικά οδήγησαν στην κάθετη πτώση του αριθμού των διακομιδών από το νησί.

Όπως είπε «Ο γιατρός της Μήλου, Ηλίας Αποστολόπουλος, αναγνωρίζεται και βραβεύεται για την πληρότητα της ανταπόκρισης του στα καθήκοντα του ιατρικού λειτουργήματος στο Κέντρο Υγείας Μήλου από το 2000 έως σήμερα. Η συμμετοχή του σε εξειδικευμένα προγράμματα συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, η συναδελφικότητα, η συνεργασιμότητα και η διαρκής εργατικότητα του αποτελεί στην πράξη έκφραση του σκοπού της πρωτοβάθμιας υγείας. Αποτέλεσμα της παρουσίας του στο Κέντρο Υγείας Μήλου είναι η ενδεδειγμένη άμεση αντιμετώπιση των οξέων και βαρέων περιστατικών και από τότε που ανέλαβε δράση στο Κέντρο Υγείας Μήλου η κάθετη πτώση του αριθμού των αεροδιακομιδών από την Μήλο έως τα όρια σχεδόν του μηδενισμού, περιορίζοντας αυτές μόνο στις πραγματικά επείγουσες διακομιδές».

Ανάλογη αξιοπιστία στην τέλεση των καθηκόντων του αναγνωρίστηκε και στον μαιευτή της Μυκόνου, ο οποίος ειδικά σε δύσκολα περιστατικά που έχρηζαν αεροδιακομιδής, στην αντιμετώπιση των οποίων επέδειξε αξιοσημείωτα υπεύθυνη συμπεριφορά.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ αναφερόμενος στον τιμώμενο Φώτη Δημητρίου, μίλησε για το αίσθημα σιγουριάς που δημιουργεί στις κυοφορούσες γυναίκες των Κυκλάδων.

Βραβεύοντας τον είπε συγκεκριμένα πως «Στο Φώτη Δημητρίου, μαιευτή του Κέντρου Υγείας Μυκόνου, αναγνωρίζουμε και επιβραβεύουμε την πληρότητα ανταπόκρισης στα καθήκοντα του λειτουργήματος του. Η συνεργασιμότητα, η συναδελφικότητα, η εργατικότητα και η προσφορά διαρκούς διαθεσιμότητας του, τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα κατά τη διάρκεια της αεροδιακομιδής, έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο αξιοπιστίας, υπευθυνότητας και αίσθημα σιγουριάς για την απαιτούμενη παροχή φροντίδας υγείας στις Κυκλαδίτισες γυναίκες που είναι σε κατάσταση κυοφορίας».