Ιατρικά κενά και καταβολή εφημεριών στο προσκήνιο για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

“Τρέχουν” οι εξελίξεις στο Νοσοκομείο

Ζητήθηκε η παραίτηση της διοίκησης με επιστολή από το Υπ. Υγείας

Στη θέση του παραμένει μέχρι σήμερα ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Γιάννης Πετράκης αν και το Υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει σε πανελλαδικό επίπεδο τις παραιτήσεις των διοικήσεων των Nοσηλευτικών Iδρυμάτων, με τον ίδιο να συνεχίζει κανονικά το έργο του, με φόντο τα ιατρικά κενά, αλλά και τις απλήρωτες εφημερίες.

Παρά το γεγονός, πως, η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να αντικαταστήσει τα μη αιρετά πρόσωπα στα “ηνία” του κάθε Νοσοκομείου είναι γνωστή εδώ και καιρό, ωστόσο, σε τηλεφωνική επικοινωνία της εφημερίδας με τον κ. Πετράκη, ο ίδιος τόνισε ότι προς το παρόν δεν έχει να δηλώσει κάτι σχετικό, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε εξέλιξη, θα “τρέξει” από την επόμενη εβδομάδα και υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι, στην παρούσα φάση προέχουν σε κάθε επίπεδο τα θέματα του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

“Ζητήθηκαν οι παραιτήσεις των μη αιρετών μελών”

“Όντως έχει έρθει μία επιστολή από τον Υπουργό Υγείας. Δεν υποχρεώνει κανέναν σε παραίτηση. Ζητάει απλά να θέσουμε προς διάθεσή του τις παραιτήσεις των μη αιρετών μελών των ΔΣ, των διοικητών και των αναπληρωτών διοικητών” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Πετράκης, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, μέχρι στιγμής δεν επιθυμεί να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση για τη στάση του Υπουργείου. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Είναι νωρίς σήμερα να πούμε οτιδήποτε”, τονίζοντας πως, νεότερη εξέλιξη αναφορικά με το θέμα της συνέχισης της διοίκησης θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα από την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί από την πλευρά του – σε περίπτωση αλλαγών στο ΔΣ του Νοσοκομείου – σχετική ενημέρωση προς προς όλη τη συριανή κοινωνία. Προς το παρόν, όπως διαβεβαίωσε, ο ίδιος συνεχίζει συστηματικά να εργάζεται για τις υποθέσεις που αφορούν στο Νοσοκομείο, επαναλαμβάνοντας πως, “Θα έχουμε κάποιες εξελίξεις από την επόμενη εβδομάδα. Είναι νωρίς σήμερα να πούμε οτιδήποτε. Η γενικότερη κατάσταση είναι αυτή για την οποία πρέπει να ανησυχούμε κι όχι για το τί κάνει ο κάθε διοικητής”.

Σε εκκρεμότητα η καταβολή των πρόσθετων εφημεριών

Πέραν του ανωτέρω θέματος, σε πρώτο πλάνο έχει τεθεί το θέμα της καταβολής των απλήρωτων εφημεριών των τελευταίων ετών σε πανελλαδικό επίπεδο. Με δημόσιες δηλώσεις του, ο Υπ. Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, έχει επισημάνει πως, “τρία χρόνια έχουν να πληρωθούν οι εφημερίες στα Νοσοκομεία, για τα έτη ΄12, ΄13 και ΄14”, εξηγώντας πως, αυτό συνέβαινε προκειμένου να παρουσιάσουν τα Νοσοκομεία πλεονάσματα. Διευκρινίζοντας πως, από την πλευρά του Υπουργείου, πλέον έχει προωθηθεί το σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών για την καταβολή τους, γνωστοποίησε πως, “μέσα στον Μάιο θα γίνουν οι προσπάθειες για να μπορέσουμε να πληρώσουμε εφημερίες σε πραγματικό χρόνο”.

Όσον αφορά στα δεδομένα των εφημεριών για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, υπάρχει μία σημαντική διαφοροποίηση που πρέπει να διευκρινισθεί. Αναφορικά με τις τακτικές εφημερίες των ιατρών, σε εκκρεμότητα βρίσκονται τα δεδουλευμένα για το τρέχον έτος, ενώ μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, καταβλήθηκαν οι εφημερίες του Δεκεμβρίου του 2014. Διαφορετική όμως είναι η κατάσταση για τις πρόσθετες εφημερίες, οι οποίες για τα έτη 2012 και 2013 δεν έχουν καταβληθεί, με τη διοίκηση να έχει αιτηθεί τη συνδρομή και της 2ης ΥΠΕ προκειμένου να υπάρξει θετική έκβαση για τους εργαζομένους. “Οφείλουμε πρόσθετες εφημερίες για περίπου δύο χρόνια ενώ αρχίσαμε να αποζημιώνουμε με τις δικές μας δυνάμεις από τον Νοέμβριο του 2014, από τα υπόλοιπά μας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής, συμπληρώνοντας πως, απαιτείται η διάθεση ενός ποσού μικρότερου, σαφώς, από το αντίστοιχο των τακτικών εφημεριών, για παρελθούσα χρήση (2012 και 2013).

Ανάγκη προκήρυξης του 50% των προβλεπόμενων από τον οργανισμό θέσεων

Ανάσα προσδοκά να πάρει το Νοσοκομείο Σύρου και μέσω των προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, τις οποίες έχει εξαγγείλει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, τη στιγμή μάλιστα που έχει καταστεί σαφές, ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε ανάγκες που παρουσιάζουν συγκεκριμένες περιοχές, όπως και τα νησιά του Αιγαίου. “Μέχρι να στελεχώσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας με τις 4.500 μονίμων και άλλες 2000 επικουρικού προσωπικού που θα προσπαθήσουμε να προσλάβουμε, θα αρχίσουμε να ανατάσσουμε το σύστημα. Θα ξεκινήσουμε από την επείγουσα ιατρική και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να το οργανώσουμε σε μια νέα βάση” σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, αναφορικά με τα λεγόμενα του οποίου κλήθηκε να τοποθετηθεί ο κ. Πετράκης.

“Το θέμα έχει συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό και έχουμε ιεραρχήσει τις ανάγκες όχι μόνον για το ιατρικό, αλλά και για το νοσηλευτικό και το διοικητικό προσωπικό, καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και στις άλλες υπηρεσίες” τόνισε ο διοικητής, λέγοντας στη συνέχεια, πως έχει αποσταλεί το σχετικό έγγραφο προς το αρμόδιο Υπουργείο και αναμένονται οι αναγκαίες προκηρύξεις. Όσον αφορά στις σημερινές ανάγκες, ο ίδιος επεσήμανε πως από τις εξήντα περίπου θέσεις που προβλέπονται στον οργανισμό του Νοσοκομείου Σύρου, χρειάζεται να προκηρυχθούν οι μισές εξ αυτών, ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη και για την πλήρωση θέσης ορθοπεδικού ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Μάλιστα, ο διοικητής δήλωσε κατηγορηματικά πως, “Χρειαζόμαστε την προκήρυξη τουλάχιστον των μισών θέσεων, διότι είτε υπάρχουν κενά στον οργανισμό, είτε θα προκληθούν κενά από την αποχώρηση – συνταξιοδότηση παλαιών διευθυντών”. Ο κ. Πετράκης, ολοκληρώνοντας το θέμα της πλήρωσης των κενών θέσεων, δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως, οι ενέργειες πρέπει να γίνουν άμεσα αφού όποιες εξελίξεις υπάρξουν πρέπει να γίνουν σε βάθος τριετίας για να λειτουργήσει ομαλά το Νοσοκομείο.

Καμία ανησυχία για τα αποθεματικά

Με φόντο τις δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή για τα αποθεματικά των Νοσοκομείων και τα σενάρια μεταφοράς τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, ρωτήθηκε να απαντήσει ο διοικητής. “Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει μία τέτοια εξαίρεση και τα χρήματα που έχουν τα Νοσοκομεία είναι αναγκαία για τις τρέχουσες ανάγκες τους. Άρα λοιπόν επί της ουσίας εξαιρούνται” τόνισε ο Υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του οποίου, ο Γιάννης Πετράκης υπογράμμισε, “Πλήρης καθησυχασμός. Δεν μας επηρεάζει κάτι. Δεν θα κάνουμε καμία κίνηση. Εξήγησε άλλωστε, ο Υπουργός Υγείας σε πρόσφατη δημόσια δήλωσή του”.

Ετικέτες: