Της Μαίρης Ρώτα Αρχαιολόγου

Το “Θέατρο Απόλλων” της Σύρου

  • Σήμερα - 6:30

Η θεατρική ιστορία της Ερμούπολης, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, συμβαδίζει με το ιστορικό της ίδρυσης της (όπως έχουν αναφέρει άνθρωποι), με ερασιτεχνικούς θιάσους από τους πρόσφυγες.

Από το 1828 σε πρόχειρες θεατρικές σκηνές, παίζονταν ελληνικά θεατρικά έργα. Το νησί εκείνη την εποχή κατακλύζεται από ιταλικούς θιάσους και ένα από τα πρώτα έργα ήταν: Ο κουρέας της Σεβίλλης (Rossini), Trovatore κ.α. Είχε αντιλάβει εκείνη τη εποχή ο Μ. Σαλβάγος και άλλοι Ερμουπολίτες.

Το θέατρο εγκαινιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pietro Sampo και εως σήμερα θεωρείται... το κόσμημα της Σύρου.

Το θέατρο “Απόλλων”, σήμερα υποδέχεται κάθε χρόνο σημαντικά ονόματα δημιουργών που τιμούν τα υπέροχα προγράμματα. Είχε γράψει τότε (λίγο πριν) ο τότε Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιάννης Δεκαβάλλας... “Τα Ερμουπόλεια δημιουργούν στη Σύρο μια διεθνή έδρα δημιουργικής έκφρασης στη μουσική, το θέατρο, στα εικαστικά, στο χορό. Το Θέατρο Απόλλων, οι αίθουσες τέχνης, ακόμα και οι γειτονιές και τα πάρκα της Ερμούπολης φιλοξενούν τη δουλειά καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμβάλλοντας στην αισθητική μας ανάταση και προσελκύοντας πλήθος κοινού.

Φεστιβάλ Αιγαίου

Το 2010 ήταν η 6η χρονιά που άνοιξε τις πύλες του το “International Festival of the Aegean” με μια πανδαισία ήχν και ποιότητα. Ο καταξιωμένος μαέστρος Peter Tiboris, “Αμερικανός στην καρδιά και Έλληνας στην ψυχή”, σχεδίασε και σχεδίαζε τα θαυμάσια προγράμματα. Μιλούσε με ενθουσιασμό για τη Σύρο και το Θέατρο “ΑΠΟΛΛΩΝ”, παρουσίαζε θαυμάσιες ποιητικές παραστάσεις και φυσικά έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του Φεστιβάλ Αιγαίου. Όπερες... αλλά και ορχήστρες, θεατρικά έργα, και άλλα, υποδέχθηκε το Θέατρο “ΑΠΟΛΛΩΝ”.

Η πολιτιστική κίνηση ήταν... αλλά και είναι παρούσα κάθε χρόνο, με φεστιβάλ κιθάρας, χορευτικές παραστάσεις και στο κέντρο του νησιού, αλλά και σε διάφορες άλλες περιοχές. Πολλοί ξένοι επισκέπτες θαυμάζουν τις δραστηριότητες και τις ωραίες παρουσιάσεις έργων τέχνης και φυσικά ζωγραφικής, φωτογραφίας και... άλλων έργων.

Λέσχη Ελλάς

Σκοπός της λέσχης είναι να προμηθεύει σε πολιτισμένους ανθρώπους μια... καθημερινή ωραία και ωφέλιμη διασκέδαση... με εμπορικές πληροφορίες, πολιτικές ειδήσεις, χορούς και μουσικές αρμονίες... Η ιστορία της Λέσχης είναι στενά συνδεδεμένη με την κοινωνική ζωή της Ερμούπολης, μιας κοινωνίας ξεχωριστής.

Σήμερα αυτή η Λέσχη με το υπέροχο κτίριο, έργο του αρχιτέκτονα P. Sampo (1863) έχει μετονομασθεί σε “Πνευματικό Κέντρο” και οι αίθουσές του εξακολουθούν να φιλοξενούν εκδηλώσεις πολιτιστικές και συνέδρια, διαλέξεις επιστημονικές, εκθέσεις και κοινωνικές συγκεντρώσεις. Εκτός από τις λέσχες του 19ου αιώνα, οι Ερμουπολίτες είχαν συστήσει και διάφορους συλλόγους, όπως ο “Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος των Κρητών” (1860), ο “Όμιλος Ερετών” (1893) που σήμερα είναι ο Ναυτικός Όμιλος.

Είναι απίστευτα πολλοί οι Συριανοί που έχουν δημιουργήσει πολιτιστικούς Συλλόγους με στόχο και σκοπό να γνωρίζουν οι νεότεροι την ιστορία του νησιού, τον πολιτισμό, τις συνήθειες και τα έθιμα, κάθε χρόνο και στις δύο πόλεις του νησιού και στις πανέμορφες εξοχές. Τιμούν το νησί της Σύρου, με διάφορες εκδηλώσεις σύλλογοι που έχουν ιδρυθεί από τα μέλη τους, προέρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πλην του Συλλόγου Κρητών, που είναι ο αρχαιότερος και ο πρώτος που δημιουργήθηκε εκτός Κρήτης, (γιατί στη Σύρο κατέφυγαν πολλοί Κρητικοί, διωγμένοι από Τούρκους), δημιουργήθηκαν τα νεότερα χρόνια... κι άλλοι Σύλλογοι όπως: Ο Σύλλογος Βορειοελλαδιτών, ο Σύλλογος Πελοποννησίων, ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών και φυσικά ο Σύλλογος Μικρασιατών.

Το καλοκαίρι κάθε χρόνο, το κάθε χωριό της Σύρου έχει το δικό του πανηγύρι με πολλές ευχάριστες δραστηριότητες για τους Συριανούς και τους επισκέπτες του νησιού. Αγαπήθηκαν όλες αυτές οι εκδηλώσεις, όπως η Τράτα με τις ψαρόβαρκες, στις Αγκαθωπές, η Μπουγιαμπέσα στις ταβέρνες του Φοίνικα. Το Τριγοπάτι (κρασί και τσίπουρο) στη Βάρη, μουσικές βραδιές στο Γαλησσά και Ενυδρείο στο Κίνι.

Όλα τα χωριά έχουν τη δική τους ομορφιά και ιδιαιτερότητα όπως το Βήσσα, το Μάννα και το Σαν Μιχάλη, στο πιο βόρειο μέρος του νησιού, όπου μαγεύει η αυστηρότητα του Κυκλαδίτικου τοπίου που το διακοσμούν οι περίτεχνες αναβαθμίδες με τις ξερολιθιές.

Αυτή την ομορφιά των “λιθοποίκιλτων” λοφοπλαγιών συμπληρώνει ο θαλάσσιος ορίζοντας με τις Κυκλάδες τριγύρω.

Η έκπληξη της Σύρου εδώ και κάποια χρόνια είναι η ποιητική ομάδα “ΚΑΒΑΦΗΣ”, του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου και στις άλλες Κυκλάδες, αλλά και στην Αθήνα και στην Αλεξάνδρεια και την Κωνσταντινούπολη (παρόντος του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου), και στο Ελσίνκι την μουσικοποιητική παράσταση “Κωνσταντίνος Καβάφης – Απ’ έξω και τραγουδιστά”. Μέχρι τις μέρες μας, η Σύρος εντυπωσιάζει με τον ίσιο τρόπο καθέναν που έχει την τύχη να βρεθεί κοντά της.

Φεύγοντας θα κουβαλάει στις αποσκευές του εικόνες γεμάτες γαλάζιες παραλίες και... ιδιαίτερα θαυμάσια, πανέμορφα και επιβλητικά αρχοντικά που εντυπωσιάζουν.

Όλοι οι οικισμοί της Σύρου είναι εντυπωσιακοί και διατηρούν το φυσικό τοπίο του Αιγαίου. Ταυτόχρονα, πλήθος παραλιών, ανηφορικών πλαγιών με “φιδοειδή” μονοπάτια, καθώς και κοιλάδες με μοναδική χλωρίδα, προσκαλούν τους ταξιδιώτες σε περιηγητικές περιπέτειες μέσα στη φύση.

Η Σύρος διαθέτει πολλές όμορφες παραλίες με καταγάλανα νερά. Όλοι οι επισκέπτες την θαυμάζουν!

Ετικέτες: