Αλλαγή ωραρίου για τον ανεφοδιασμό εμπορικών καταστημάτων και επιχειρήσεων στο κέντρο, αποφασίζει σήμερα η Δημοτική Επιτροπή

“Σφίγγει” ο χρόνος για τις φορτοεκφορτώσεις στην Ερμούπολη

Προβληματισμός για τις επιχειρήσεις του χονδρικού εμπορίου και για την ομαλή εξυπηρέτηση στον πεζόδρομο, δεδομένων των λιγοστών εσοχών

Υπό τη “σκιά” της αγωνίας για την ομαλή και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση δεκάδων επιχειρήσεων και εμπορικών καταστημάτων στο κέντρο της Ερμούπολης, καθημερινά, στο κομμάτι του ανεφοδιασμού και της μεταφοράς προϊόντων, η Επιτροπή Συγκοινωνιών θέτει προς ψήφιση σήμερα τη “συρρίκνωση” του ωραρίου φορτοεκφορτώσεων.

Με το σκεπτικό πως επ΄ ουδενί δεν μπορεί να συνεχιστεί να παρατηρείται κυκλοφοριακό κομφούζιο τις πρωινές κυρίως ώρες, καθώς όμως και το μεσημέρι στην πόλη και δη σε περιόδους τουριστικής αιχμής, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Βαγγέλης Χαλκιάς σε συνέχεια διαβουλεύσεων και συναντήσεων με τον Εμπορικό Σύλλογο, προτείνει για τις φορτοεκφορτώσεις να γίνονται από τις 07.00 μέχρι και τις 10.00 το πρωί και από τις 15.00 μέχρι και τις 17.00 το μεσημέρι. Πρακτικά, η αλλαγή της μισής ώρας το πρωί (ήταν μέχρι 10.30), “γεννά” αγωνία κυρίως στις επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου που εφοδιάζουν όλη την επιχειρηματική και εμπορική “αλυσίδα”, προκειμένου να προλαβαίνουν τις μεταφορές προς τα μαγαζιά.

Αν και όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης στην “Κοινή Γνώμη”, πρέπει να μπει τάξη στο καθημερινό χάος που παρατηρείται από το ΙΚΑ μέχρι και το κέντρο, ωστόσο, οι προβληματισμοί από ορισμένους επιχειρηματίες παραμένουν στο προσκήνιο.

Συγκεκριμένα, προκαλεί “πονοκέφαλο” το αν θα προλαβαίνουν ως τις δέκα το πρωί να διανέμουν τα φορτία, ενώ όσον αφορά στον πεζόδρομο, η αγωνία και παράλληλα ο εκνευρισμός προκύπτει λόγω της ανάπλασης που έφερε περιορισμένες εσοχές και επέκταση πεζοδρομίων. Αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι πολλές φορές τα μικρά φορτηγά στον πεζόδρομο, να προχωρούν… σημειωτόν, ή και να αναγκάζονται να καταλαμβάνουν αυθαίρετα, χώρο των πεζοδρομίων και των ραμπών ΑΜΕΑ.

Επί του θέματος και των αλλαγών που θα προχωρήσουν καθώς το θέμα ψηφίζεται σήμερα στη Δημοτική Επιτροπή, μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη”, τόσο ο κ. Χαλκιάς, όσο και ο κ. Αλεξανδρίδης.

Β. Χαλκιάς: “Διαβούλευση με αμοιβαίες υποχωρήσεις”

Αρχικά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης ρωτήθηκε αν το προτεινόμενο ωράριο για τη λειτουργία της πόλης με τις φορτοεκφορτώσεις υπήρξε αντικείμενο συζήτησης με τους άμεσα εμπλεκόμενους. “Κάναμε δύο διαβουλεύσεις για το θέμα με τους φορείς και τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου και καταλήξαμε σ’ αυτή την πρόταση. Ότι από το ύψος του ΙΚΑ και μέχρι το κέντρο της Ερμούπολης θα ισχύει το ωράριο για φορτοεκφόρτωση 7-10 το πρωί και 3 -5 το απόγευμα. Από το ΙΚΑ και μετά, οι φορτοεκφορτώσεις θα γίνονται από τη μία το μεσημέρι και μετά, στον κεντρικό άξονα για να μην μπλοκάρει ο δρόμος”, δήλωσε συγκεκριμένα.

Ερωτηθείς για το αν μεταφέρθηκαν οι ανησυχίες από τις επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου, οι οποίες θα πρέπει να επιδείξουν στρατιωτική πειθαρχία για να καλύψουν όλο το μεταφορικό έργο, αλλά και να συνεννοηθούν εκ νέου με τους επιχειρηματίες και τους εμπόρους του κέντρου, απάντησε πως “όλοι προέβαλαν διάφορα θέματα και καταλήξαμε σε αυτή την πρόταση. Υποχωρήσανε εκείνοι, υποχωρήσαμε κι εμείς και βρήκαμε μία “χρυσή τομή””. Στην ερώτηση αν είναι μία κοινή θέση τελικά το προτεινόμενο ωράριο, σημείωσε πως “είναι μία κοινά αποδεκτή πρόταση”, εξηγώντας μάλιστα πως “θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις επιχειρήσεις και και πρέπει όλοι να συμμορφωθούμε”.

“Να μπουν κανόνες”

Ερωτηθείς για τον λόγο που έρχεται αυτή η αλλαγή, διευκρίνισε αρχικά πως “η απόφασή μας θα είναι για όλο τον χρόνο, αλλά φυσικά δίνουμε έμφαση και στο καλοκαίρι. Όταν θέλουμε τον τουρισμό, πρέπει να κάνουμε και παραχωρήσεις. Να μη λέμε μόνο ότι θέλουμε να αναπτύξουμε τουρισμό κι εμείς να τους “κυνηγάμε”. Και δεν γίνεται να μπλοκάρουν οι δρόμοι επειδή ο καθένας είναι ασυνείδητος”. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε πως “η ασυνειδησία σε κάποιες περιπτώσεις έχει χτυπήσει… κόκκινο. Πρέπει να βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους και να μπουν κανόνες”.

Για την τήρηση του ωραρίου μάλιστα υπογράμμισε πως “είμαστε και σε επαφή με την Αστυνομία και το Λιμενικό για να προχωρήσουμε”.

Β. Αλεξανδρίδης: “Ας απαλύνουμε το κυκλοφοριακό”

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει μία καλύτερη συνεννόηση ανάμεσα σε όλους τους επαγγελματίες, λέγοντας πως για το θέμα δέχθηκε και παράπονα. “Οι επαγγελματίες που εφοδιάζουν καταστήματα και επιχειρήσεις εστίασης με ενημέρωσαν πως θα προχωρήσει αυτή η αλλαγή. Έχει συζητηθεί σε κάποιους επαγγελματίες. Ορισμένοι δεν δέχονται την αλλαγή γιατί θα ζοριστούν και υπάρχει ένας προβληματισμός”, γνωστοποίησε, μιλώντας παρακάτω για τη συνάντηση στον Δήμο.

“Είχαμε κάνει μία συνάντηση τον Φεβρουάριο και είχαν καλέσει τις μεταφορικές εταιρείες που εφοδιάζουν αγαθά και εμένα στην Επιτροπή Συγκοινωνιών με τον πρόεδρο, Βαγγέλη Χαλκιά και τον διοικητή της Τροχαίας. Ειπώθηκαν διάφορες προτάσεις”, σημείωσε, λέγοντας πως το κομφούζιο ουσιαστικά “προσωπικά δεν θεωρώ πως το μεγαλύτερο πρόβλημα το δημιουργούν οι μεταφορικές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει από αυτούς που εφοδιάζουν την αγορά, δηλαδή πρακτικά οι ντόπιοι χονδρέμποροι που κουβαλούν προϊόντα και κιβώτια στα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις”.

Με το προτεινόμενο ωράριο επεσήμανε πως “αυτή η αλλαγή τους βγάζει από τη λειτουργία τους. Θεωρώ όμως πως όλοι πρέπει να μετακινηθούμε για να βρούμε λύση. Και ο στόχος είναι να αποσυμφορήσουμε την πόλη, ώστε να μη δημιουργείται αυτό που έχει παρατηρηθεί και τα προηγούμενα χρόνια που όλα ήταν ένα μπάχαλο”.

Κατά συνέπεια, σημείωσε πως “αν θέλουμε να είμαστε ένα αξιοπρεπές νησί, θα πρέπει να το φροντίσουμε. Το κυκλοφοριακό δεν πρόκειται να λυθεί, αλλά ας το “απαλύνουμε” λίγο.

Προτρέπω τους επαγγελματίες στο χονδρικό εμπόριο, να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι ο Δήμος παίρνει αυτή την απόφαση και να πουν στους επιχειρηματίες να συνεργαστούν διαφορετικά. Δεν μπορεί ένα φορτηγό με παγωτά για παράδειγμα στις 12 το μεσημέρι να περνάει από το κέντρο και να σταθμεύει στον θερινό κινηματογράφο”. Υποστήριξε μάλιστα πως για ανάγκες μεταφοράς εκτός ωραρίου φορτοεκφόρτωσης, “υπάρχουν και τα δίκυκλα που μπορεί κάποιος να μεταφέρει ένα κιβώτιο φάρμακα για παράδειγμα. Πρέπει να υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στο χονδρικό εμπόριο και στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα”.

Κατέληξε στο συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας πως “καλό είναι να υπάρξει μία καλή θέληση απέναντι στην πόλη μας  και προς τους επισκέπτες μας. Δεν γίνεται να σταματά η κυκλοφορία στην παραλιακή ζώνη για 20 με 25 λεπτά όταν κατεβαίνουν τα φορτηγά.  Πού θα πάει αυτό…”.  

“Μπλοκάρει” ο πεζόδρομος

Δεδομένου πως είναι γνωστό το πρόβλημα με τα μπλοκαρισμένα μικρά φορτηγά στον πεζόδρομο μετά την ανάπλαση, καθώς προκαλούνται καθυστερήσεις και αναμονές στη μεταφορά προϊόντων και κιβωτίων, ρωτήθηκε ο κ. Αλεξανδρίδης για το αν θα επηρεάσει προς το χειρότερο, η μείωση του ωραρίου. “Όσοι εφοδιάζουν το κέντρο εστιάζουν στον πεζόδρομο. Θα έπρεπε να υπάρξει μία ρύθμιση για να μην ανεβαίνουν στα πεζοδρόμια. Αλλά όντως υπάρχει πρόβλημα. Αν εξαιρέσουμε στο κομμάτι αυτό, η υπόλοιπη πόλη θεωρώ πως μπορεί να συμμορφωθεί πιο εύκολα”, υποστήριξε, απαντώντας και στο αν ο Εμπορικός Σύλλογος θα έμπαινε ξανά σε διάλογο για τη διαμόρφωση ενός κανονικού πεζόδρομου με ενιαίο πλακόστρωτο τμήμα. “Για να γίνει αυτό θα πρέπει να καταργηθούν τα πεζοδρόμια και μετά να υπάρξει τρόπος πρόσβασης στα καταστήματα. Είναι ανισόπεδο το τμήμα. Αυτό θέλει μία συνολική μελέτη. Δεν ξέρω αν υπάρχει η βούληση να γίνει κάτι τέτοιο”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Επί του θέματος ρωτήθηκε και ο Βαγγέλης Χαλκιάς. “Γι' αυτό ανακοινώνουμε αυτό το ωράριο και το φέρνουμε προς ψήφιση ώστε να μην έχει κίνηση στους δρόμους και να μπορεί να γίνεται η φορτοεκφόρτωση τις πρωινές ώρες”, υποστήριξε, ενόψει και της επισκεψιμότητας που αναμένεται, διευκρινίζοντας τα παρακάτω για τον πεζόδρομο. “Ο πεζόδρομος αυτός για να γίνει ένας κανονικός πεζόδρομος, θα έπρεπε να είχαμε οδικό δίκτυο. Δεν μπορούμε να κάνουμε πεζόδρομους συνέχεια. Για την περίπτωση της Θυμάτων Σπερχειού και της Πρωτοπαπαδάκη, αν γίνει μια ζημιά, από πού θα φύγουν τα οχήματα; Πρέπει να υπάρχει δρόμος διαφυγής. Όταν κάτι χαρακτηριστεί ως πεζόδρομος είναι καθαρά πεζόδρομος”, υποστήριξε, λέγοντας τέλος πως για την πόλη, “στο μέλλον θα έχουμε κι άλλα μέτρα κυκλοφοριακά”.