Επίσκεψη του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Δήμο Σύρου - Ερμούπολης

Τοπική αυτοδιοίκηση και ενεργοί πολίτες

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης Γιώργο Μαραγκό και τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργο Δούναβη πραγματοποίησαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ο Διευθυντής, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, στο πλαίσιο του μαθήματος του Κοινωνικού Γραμματισμού.

Το μάθημα καλύπτει εξ' ορισμού ένα ευρύτατο πεδίο γνωστικών αντικειμένων: κοινωνιολογία, πολιτική, οικονομία, δίκαιο, γεωγραφία, ιστορία. Σε συνδυασμό με την έλλειψη αναλυτικού προγράμματος και καθορισμού της διδακτέας ύλης στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, δίνεται η ευκαιρία σε εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους να καθορίζουν από κοινού, τις γνώσεις που θέλουν να αποκομίσουν, με βάση τις τις ανάγκες τους, ακολουθώντας πάντοτε την επικαιρότητα και τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο”.

60 μαθητές σε Σύρο, Νάξο και Σαντορίνη

Με δεδομένα το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης και την ανάγκη για ανταλλαγή ιδεών και παραγωγικό διάλογο, προσωπικό και μαθητές έθεσαν ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία των τμημάτων σε Σύρο, Νάξο και Σαντορίνη, ενώ συζητήθηκαν και γενικότερα θέματα που αφορούσαν στην παροχή υπηρεσιών από το δήμο προς τους πολίτες.

Στο διάλογό τους με τον κ. Μαραγκό, οι εκπαιδευόμενοι αναφέρθηκαν στη μεγάλη ευκαιρία που τους δίνεται μέσα από το σχολείο να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και να εξασφαλίσουν το λεγόμενο απολυτήριο Γυμνασίου. Υπενθυμίζεται ότι το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας έχει δύο κύκλους σπουδών, μετά την ολοκλήρωση των οποίων, οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν για τέσσερα χρόνια στο Εσπερινό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις. Σήμερα, η μονάδα, έχοντας ξεπεράσει τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης των προηγούμενων ετών, λειτουργεί με τρεις μόνιμους καθηγητές, τον διευθυντή, τον υποδιευθυντή και έναν ακόμη αποσπασμένο εκπαιδευτικό και κατά κύριο λόγο, τοποθετούνται ωρομίσθιοι καθηγητές στο πλαίσιο της απορρόφησης ανέργων πτυχιούχων.

Απαραίτητη η προμήθεια φωτοτυπικού

Ο Διευθυντής του ΣΔΕ, Γιώργος Στεφάνου ενημέρωσε τον Δήμαρχο για τη λειτουργία των τριών τμημάτων, στα οποία φοιτούν συνολικά 60 μαθητές. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και σε παλαιότερες εκκρεμότητες, οι οποίες απασχολούν το σχολείο μέχρι και σήμερα. “Στερούμαστε ενός φωτοτυπικού, το οποίο είναι απαραίτητο για την αναπαραγωγή του διδακτικού υλικού, δεδομένου ότι το ΣΔΕ δεν χρησιμοποιεί τα βιβλία του Οργανισμού που έχει η τυπική εκπαίδευση αλλά το υλικό φτιάχνεται βάσει της ανάγκης των μαθητών. Χωρίς φωτοτυπικό δεν μπορούμε να δουλέψουμε τόσο καλά όσο θα θέλαμε” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, κατέστησε γνωστό ότι το σχολείο στεγάζεται σε μία αίθουσα του Γ' Γυμνασίου, με το ενδεχόμενο να επιστραφεί σε αυτό, λόγω της αύξησης δυναμικότητας των μαθητών του. “Επιθυμούμε στην καλύτερη δυνατή διευθέτηση του ζητήματος, λαμβάνοντας υπόψη και τις δικές μας ανάγκες, ώστε να ευνοεί και το Γ' Γυμνάσιο και εμάς”, υπογράμμισε.

Χωρίς καθαρίστρια για δύο χρόνια

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στην καθοριστική συμβολή του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τον καθαρισμό του σχολείου, το οποίο παρέμεινε χωρίς καθαρίστρια επί δύο ολόκληρα χρόνια. Σημειώνεται ότι η λύση βρέθηκε σε συνεργασία με τη διευθύντρια του ΙΕΚ, Δήμητρα Τσιόρβα. “Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κ. Δούναβη για την ευελιξία που επέδειξε στο θέμα”, τόνισε ο Διευθυντής. Ανάλογη λύση αναμένεται να δοθεί τις επόμενες μέρες και στο πρόβλημα του φωτοτυπικού, το οποίο είναι απαραίτητο για την ομαλότερη εκπαιδευτική διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τη διεύθυνση και αποδέχτηκε την πρόσκληση των μαθητών να επισκεφτεί το σχολείο και να συνεχιστεί ο διάλογος, σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σχολείο που διαφημίζει την Ερμούπολη και συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής αγοράς.

Γ. Στεφάνου: “Ξεκολλήσαμε από το μηδέν”

Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε επίπεδο δήμου, με πολλούς μαθητές που είναι ταυτόχρονα και γονείς να ρωτούν για το μέλλον των παιδικών χαρών του νησιού. “Εγώ έθιξα ότι, πηγαίνοντας τους μαθητές εκδρομή στα χωριά μας, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχουν εκεί χώροι ψυχαγωγίας και άθλησης, με αποτέλεσμα τα παιδιά να βαριούνται πολύ γρήγορα και να μη βρίσκουν κάτι το ενδιαφέρον. Οπότε, καλό θα ήταν να ληφθούν υπόψη και τα δύο αυτά στοιχεία, όταν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ για την κατασκευή και τη συντήρηση των παιδικών χαρών”, σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Στεφάνου εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τη μέχρι σήμερα λειτουργία του σχολείου, το οποίο κατέβαλε μεγάλο κόπο, προκειμένου να ξεκολλήσει από το σημείο μηδέν στο οποίο είχε οδηγηθεί με την προηγούμενη θητεία. “Η προσπάθεια ξεκινάει από την αρχή και αισιοδοξούμε ότι του χρόνου, θα διπλασιάσουμε τους μαθητές μας σε κάθε νησί”, κατέληξε.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της συζήτησης, οι μαθητές παρέδωσαν στον κ. Μαραγκό μία χειροποίητη χριστουγεννιάτικη κάρτα με τις ευχές τους για «καλές γιορτές» και «ευτυχισμένο το 2015», ενώ και οι ίδιοι παρέλαβαν αναμνηστικά δώρα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.