Με ορίζοντα διετίας η κατασκευή του δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων, με εκ των υστέρων χρηματοδότηση

«Υπήρξε σημαντική καθυστέρηση»

Με υπογραφή των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εγκρίθηκε η ετήσια επιχορήγηση των Δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων.

Για την πορεία των διαδικασιών, σε σχέση με την ίδρυση καθ’ όλα νόμιμου καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αλλά και τη συντήρηση των λειτουργιών για το προσωρινό καταφύγιο του Δηλίου, μίλησε στην εφημερίδα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξης Αθανασίου.

Κάλυψη των δαπανών κτηνιατρικής φροντίδας

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εγκρίθηκε η υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης των Δήμων, όσον αφορά στις δαπάνες για τη λειτουργία των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισής τους.

Όπως επισημαίνεται, ωστόσο, στις επιλέξιμες δαπάνες δεν περιλαμβάνεται η εξ αρχής κατασκευή καταφυγίου ή ιατρείου, αλλά μόνο βελτιώσεις των υφισταμένων κτιρίων, για τις οποίες δεν απαιτείται τροποποίηση πολεοδομικής άδειας.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν σε προμήθεια εξοπλισμού για την περισυλλογή των ζώων, όπως βρόγχοι σύλληψης, δίκτυα σύλληψης, κλωβοί μεταφοράς κλπ, σε δαπάνες στείρωσης, εμβολιασμών, αποπαρασιτώσεως, θεραπειών, ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής των ζώων, εξετάσεων και θεραπεία λεισμανίασης, τροφών και δοχείων τροφής και νερού, ενώ επίσης χρηματοδοτείται και η αμοιβή ιδιώτη κτηνιάτρου, με τον οποίο ο φορέας έχει υπογράψει σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών και η οποία αποδεικνύεται με προσκόμιση παραστατικών παροχής υπηρεσιών, εκ μέρους του κτηνιάτρου.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για το ζήτημα, κ. Αλέξη Αθανασίου, «πρόκειται για μία ΚΥΑ, η οποία αφορά και σε δαπάνες, που μπορούν να γίνουν για ανέγερση νέου καταφυγίου, παρ’ όλα αυτά εμείς φέτος, από αυτή την απόφαση θα πάρουμε τη χρηματοδότηση, σχετικά με τη σύμβαση έργου, που έχουμε συνάψει με τον ιδιώτη κτηνίατρο. Θα καταθέσουμε τα παραστατικά και θα ζητήσουμε τα χρήματα από το πρόγραμμα, προκειμένου να καλυφθεί αυτή η ίδια δαπάνη, ύψους περίπου 5.000 ευρώ, που ο Δήμος κάνει κάθε χρόνο». Όπως διευκρίνισε, η σύμβαση έργου με τον κτηνίατρο έχει γίνει «διότι δεν γίνεται να δοθούν με απλές αναθέσεις να διευθετούνται τα θέματα με τον ιδιώτη».

Ενέργειες για την ίδρυση νέου κυνοκομείου

Παράλληλα όμως, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προχωρά και στις απαιτούμενες ενέργειες για την κατασκευή και εγκατάσταση σε κατάλληλο χώρο, ενός καθ’ όλα νόμιμου καταφυγίου.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Αθανασίου, «έχει βγει και μία άλλη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3249 Β/04-12-2014), η οποία καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης και πληρωμής των δικαιούχων Δήμων, με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς».

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα ΚΥΑ, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των ενεργειών διαχείρισης, δηλαδή της περισυλλογής, σήμανσης, καταγραφής, στείρωσης, εμβολιασμού, αποθεραπείας, υιοθεσίας ή επανένταξης των αδέσποτων σκύλων κ.λπ., ώστε να εξασφαλίζεται η ορθολογική διαχείριση των ζώων αυτών.

Σε αυτή την ΚΥΑ, επιλέξιμες δαπάνες οι ακόλουθες:

– κατασκευή χώρων διαμονής και άσκησης ζώων σύμφωνα με το άρθρο 3 του Π.Δ. 463/78 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 14 παρ. 5 του Ν. 3170/2003,

– βελτίωση των ήδη υπαρχόντων χώρων διαμονής και άσκησης ζώων και συμμόρφωση προς τις κείμενες διατάξεις,

– χώρος προσωπικού,

– χώρος εξέτασης ζώων και διενέργειας κτηνιατρικών πράξεων ή επεμβάσεων,

– εξοπλισμός των χώρων διενέργειας κτηνιατρικών πράξεων ή επεμβάσεων,

– χρηματοδότηση του κόστους των ενεργειών της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 4039/2012,

– η δαπάνη σίτισης των φιλοξενούμενων αδέσποτων ζώων.

Ωστόσο, το πρόγραμμα αυτό, δεν αφορά στην εξασφάλιση εκ των προτέρων χρηματοδότησης, καθώς, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, ο φορέας που θα ενισχυθεί για την ίδρυση ή την βελτίωση καταφυγίου αδέσποτων ζώων ή για την υλοποίηση των επιμέρους ενεργειών διαχείρισης (της περισυλλογής, σήμανσης, καταγραφής, στείρωσης, εμβολιασμού, κτηνιατρικής αποθεραπείας, υιοθεσίας ή επανένταξης των αδέσποτων σκύλων), πρέπει να έχει υλοποιήσει εκ των προτέρων εκείνες τις δραστηριότητες για τις οποίες θα ενισχυθεί οικονομικά.

«Αν ήταν ώριμο θα το είχαμε εντάξει απ’ την αρχή»

Σε ό,τι αφορά στην πορεία των διαδικασιών για την κατασκευή και εγκατάσταση του δημοτικού κυνοκομείου, ο κ. Αθανασίου σημείωσε, πως «βρισκόμαστε στο στάδιο, όπου έχει τελειώσει η αρχική μελέτη και έχει αναθέσει η κεντρική υπηρεσία τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για το νέο καταφύγιο, ενώ απαιτείται ακόμη και μία στατική μελέτη, η οποία θα γίνει από την ίδια την υπηρεσία», εξηγώντας μάλιστα, πως έχει βρεθεί δημοτικό οικόπεδο απόλυτα κατάλληλο για την εγκατάσταση του καταφυγίου, καθώς βρίσκεται μακριά από οικισμούς και εκτιμάται, πως η παρουσία του δεν πρόκειται να ενοχλεί.

«Αν αυτό ήταν ένα ώριμο έργο, θα μπορούσαμε να το είχαμε εντάξει από την αρχή της θητείας, διότι υπάρχει χρηματοδότηση. Δεν υπήρχε τίποτε, όμως. Είχε βγει μόνο μία ανακοίνωση, προκειμένου να βρεθεί οικόπεδο. Εμείς βρήκαμε κατάλληλο οικόπεδο, μέσα από τη δημοτική περιουσία. Αλλά είχε ήδη υπάρξει σημαντική καθυστέρηση, που λόγω αυτής, χρειάζονται ακόμη περίπου δύο χρόνια, για την ωρίμανση του φακέλου, προκειμένου να ενταχθεί και να παραχθεί έργο», σχολίασε, σχετικά με το σημαντικό κενό, που εδώ και χρόνια ταλανίζει το Δήμο, ενώ όσον αφορά στο προσωρινό καταφύγιο του Δηλίου επεσήμανε, πως «το φροντίζουμε, όσο μπορούμε, να το διατηρούμε καθαρό, το βάφουμε, το ασβεστώνουμε, αλλά είναι ένα δημοτικό οικόπεδο, το οποίο δεν βοηθάει, δεν είναι κατάλληλο».

Κλείνοντας και με αφορμή την αναγκαιότητα κατασκευής ενός σύγχρονου καταφυγίου, αναφέρθηκε και στην εκπεφρασμένη αδυναμία της Φιλοζωικής Ομάδας Σύρου (ΦΟΣ), σχετικά με την ανάληψη περισσότερων ζώων, γεγονός, που σημαίνει, πως οποιοδήποτε αδέσποτο ζώο συλλέγεται, αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου.