“Χρηματοδοτικές ενισχύσεις στον Αγροτικό τομέα”

Στροφή στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Χρηματοδοτικές ενισχύσεις στον Αγροτικό τομέα & Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας - FIREMED” πραγματοποίησαν χθες το Επιμελητήριο Κυκλάδων και η Εταιρεία Ανάπτυξης & Προόδου Κυκλάδων (ΕΤ.Α.Π.).

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας που καταβάλλεται από τις αρχές του 2013, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, με στόχο την αναθέρμανση της αγροτικής οικονομίας.

Η παρουσίαση έγινε με “ζωντανή” συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης με τα γραφεία του Επιμελητηρίου στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο.

Μεταποίηση και παραγωγή αγροτικών προϊόντων

Το Μέτρο 123Α “Αύξηση της Αξίας των Γεωργικών Προϊόντων” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσίασε ο υπεύθυνος τμήματος Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Αντώνης Μαραγκός, κάνοντας ενημέρωση για τη μεταποίηση και παραγωγή των αγροτικών προϊόντων. Όπως τόνισε, “η επιδότηση στην περιοχή του Ν. Αιγαίου ανέβηκε στο 65% που είναι η μέγιστη της επικράτειας”. Κατέστησε δε σαφές ότι παρόλο που ο αγροτικός τομέας δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο κύκλος των ενημερωτικών εκδηλώσεων στα νησιά του νομού εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό “Δήμητρα”.

“Ελπίζουμε η προσπάθειά μας να πιάσει τόπο”

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αναπτύσσονται διάφορες θεματικές ενότητες του αγροτικού τομέα, όπως η τυροκομία, τα μανιτάρια, τα αρωματικά θεραπευτικά φυτά, η μελισσοκομία και η οινοποίηση. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες εκδηλώσεις σε περισσότερα από δεκαπέντε νησιά, όπου σημειώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον. “Ελπίζουμε η προσπάθειά μας να πιάσει τόπο και οι ομάδες που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά να ξεκινήσουν να καλλιεργούν τη γη και να μεταποιούν γεωργικά προϊόντα” τόνισε ο κ. Μαραγκός, ο οποίος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσίασε επίσης το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας “FIREMED”, που έχει ως αντικείμενο την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στον τομέα των χρηματοδοτήσεων της ενέργειας, είτε αυτό αφορά επιχειρήσεις που πουλάνε ενέργεια είτε που κάνουν ενεργειακές επενδύσεις.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων σε μεσογειακό επίπεδο, καθώς οι χώρες στη Νότια Ευρώπη αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες τόσο στην εύρεση χρηματοδότησης, όσο και στην πρόσβαση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

“Εγκατάσταση νέων γεωργών”

Το Μέτρο 112 “Εγκατάσταση Νέων Γεωργών” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσίασε το Στέλεχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Παναγιώτης Παγώνης. Το πρόγραμμα “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” προσφέρει οικονομική στήριξη σε νέους αγρότες, με στόχο την πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου και τη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού της, μέσω της διάχυσης τεχνογνωσίας, την υιοθέτηση νέων πρακτικών και την εφαρμογή καινοτομιών. Σημειώνεται ότι η οικονομική στήριξη παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, μόνιμους κατοίκους της Ελληνικής Επικράτειας, εγγεγραμμένους στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.), οι οποίοι εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης, με την προϋπόθεση να πληρούν αθροιστικά τα απαιτούμενα κριτήρια. Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Παγώνης ενημέρωσε πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου είχε και την ευθύνη για την πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος το 2009, όπου ανταποκρίθηκαν συνολικά 36 αγρότες από τις Κυκλάδες. Ωστόσο έκρινε χαμηλή την επιδότηση των 20.000 ευρώ για την έναρξη της αγροτικής δραστηριότητας, εκτιμώντας ότι οι εν δυνάμει παραγωγοί πιθανόν να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα στην κάλυψη των βασικών εξόδων τους. Σημείωσε μάλιστα ότι πολλοί νέοι γεωργοί από την προηγούμενη περίοδο είχαν εγκαταλείψει την προσπάθειά τους στη μέση, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να προβεί σε ανακλήσεις.

Ετικέτες: