Τα ηφαίστεια της Ελλάδας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

  • Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου, 2021 - 06:12

Μια βαλίτσα γεμάτη ηφαιστειακά πετρώματα, οπτικοακουστικό υλικό, παιχνίδια, χάρτες και οδηγίες για τη δημιουργία του δικού του ηφαιστείου παρέλαβε πριν από δύο εβδομάδες το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης.

Το φορητό εκπαιδευτικό πακέτο με θέμα «Τα Ηφαίστεια της Ελλάδας» είναι μία από τις πέντε μουσειοβαλίτσες των Φίλων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με στόχο την παροχή εκπαιδευτικού υλικού σχετικά με το μουσείο από το οποίο προέρχονται. Έτσι, «όταν το Σχολείο δεν μπορεί να πάει στο Μουσείο, τότε το Μουσείο πάει στο Σχολείο»

Οι Μουσειοβαλίτσες των Φίλων μεγάλο εύρος θεμάτων: «Τα Ηφαίστεια της Ελλάδας», «Τα Ελληνικά Δάση», «Το Έδαφος στηρίζει τη ζωή», «Η Μετανάστευση των Οργανισμών» και «Το Αλάτι της Ζωής μας».

Κάθε βαλίτσα ανάλογα με το θέμα της συγκεντρώνει επαρκές υλικό για να υποστηριχθεί ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Για παράδειγμα μπορεί να περιλαμβάνει: οπτικοακουστικό υλικό (προβολή εικόνων/βίντεο), αφήγηση με επιλεγμένες εύληπτες πληροφορίες, δείγματα όπως ηφαιστειακά πετρώματα, είδη αλατιού, δακτύλιους πουλιών, τύπους εδαφών κ.α., τεύχος με προτάσεις για βιωματικές δραστηριότητες, φύλλα εργασίας, banners/αφίσες/πανό, oδηγίες προς τον εκπαιδευτικό, ενημερωτικά τεύχη του περιοδικού «Οι Φίλοι του Μουσείου», φόρμα καταγραφής δράσεων και αξιολόγησης της Μ/Σ.

Σε ποιους απευθύνονται;

Οι Μουσειοβαλίτσες των Φίλων του ΜΓΦΙ είναι σχεδιασμένες για παιδιά από 8 ετών και απευθύνονται σε όποιον εκπαιδευτικό ή φορέα επιθυμεί να παρουσιάσει στους μαθητές του με βιωματικό τρόπο τα  θέματα που πραγματεύονται. Διατίθενται δωρεάν για δανεισμό σε όλη τη χώρα με προτεραιότητα σε περιοχές απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα.

Πώς αλλιώς αξιοποιούνται;

Όταν δεν ταξιδεύουν σε διάφορα σχολεία της Ελλάδας, οι Μ/Σ αποτελούν την αφετηρία για διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις. Ενδεικτικά, τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί σε δύο Athens Science Festival (2016 & 2018) και στην Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς (2015). Επιπλέον έχουν δημιουργηθεί  εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (Η μετανάστευση των Οργανισμών, 2016-2017, Σάββατα στο Μουσείο, Οκτώβρης-Δεκέμβρης 2018, Το Μουσείο πίσω απ’ τις Βιτρίνες, 2019) αλλά και εκτός Μουσείου (Κέντρο Έρευνας και Μελέτης Μικρασιατικής Ερυθραίας: «Η Μετανάστευση των Οργανισμών» κ.α.)

Μελετώντας την ιστορία της γης

Η μουσειοσκευή «Τα Ηφαίστεια της Ελλάδας» την οποία δανείστηκε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης δημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα σχολεία το 1992 από τους Φίλους του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Απευθύνεται σε μαθητές 10-18 ετών και χωρίς προεκτάσεις διαρκεί δύο διδακτικές ώρες.

Η επιλογή του θέματος έγινε επειδή τα ηφαίστεια αποτελούν τα πιο θεαματικά από τα γεωλογικά φαινόμενα, επειδή η πατρίδα μας βρίσκεται σε ζώνη έντονης ηφαιστειότητας και επειδή η παρακολούθηση της γεωλογικής ιστορίας της γης βοηθάει τους ανθρώπους να αντιληφθούν το πραγματικό μέγεθος των δυνατοτήτων τους, χωρίς υπερεκτιμήσεις.