Δηλώσεις Δημάρχων και στελεχών των Δήμων στις Κυκλάδες για την πρόθεση και τις ενέργειες αξιοποίησης της πρόσκλησης “Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ”

Ξεκάθαρη στόχευση στον ψηφιακό μετασχηματισμό Δήμων

Στην πρόσκληση με τίτλο “Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ” του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στρέφουν το ενδιαφέρον τους αρκετοί Δήμοι των Κυκλάδων, προκειμένου να αξιοποιήσουν σημαντικά ποσά για να επιτύχουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Με αφορμή την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔΕ με όλους τους Δήμους της χώρας για τη σχετική πρόσκληση, μίλησαν στην εφημερίδα Δήμαρχοι, αλλά και στελέχη τους, από τα νησιά των Κυκλάδων.

Υπενθυμίζεται πως η πρόσκληση ανοίγει 1η Ιουλίου και εντάσσεται στο πλαίσιο του Ε.Π. “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία”. Στόχος της συνάντησης ήταν η παρουσίαση της υπό έκδοση πρόσκλησης, η οποία ήταν σε διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον Μάρτιο και στην τελική μορφή της οποίας ενσωματώθηκαν σχεδόν όλες οι προτάσεις των δήμων και της ΚΕΔΕ” σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Πάρος: Επιβεβλημένη η προσαρμογή στην ψηφιακή “εποχή”

Τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή για την εξυπηρέτηση των πολιτών θεωρεί επιβεβλημένη ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, ο οποίος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα τόνισε ότι ο Δήμος θα υποβάλλει σχετική πρόταση για την ψηφιακή μετάβαση.

“Πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι στη νέα εποχή. Αυτή τη στιγμή πρωταρχικός στόχος του κράτους θεωρώ αλλά και των Δήμων είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Δεν μπορεί πια στη σημερινή εποχή να ταλαιπωρείται ο πολίτης και να μένει σε μία ουρά περιμένοντας ένα χαρτί, όταν θα μπορούσε να το έχει από το σπίτι του μέσα σε ένα λεπτό και παράλληλα να απασχολούμε εργαζόμενους σε μία δημόσια διοίκηση που είναι υποστελεχωμένη ενώ θα μπορούσε και αυτό να εξαλειφθεί” δήλωσε εξ αρχής σε απόλυτο τόνο, υποστηρίζοντας πως, “Άρα είναι μονόδρομος ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Έπρεπε να είχε γίνει χθες”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Το πρόβλημα των Δήμων μας είναι ακριβώς αυτό”, λέγοντας ταυτόχρονα πως, “Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα με δυσκολίες, γιατί υπάρχουν και εμπόδια και προσωπικό τέτοιο που θέλει εκπαίδευση για να μπορεί να προσαρμοστεί και αυτό στα νέα δεδομένα”.

Ερωτηθείς αν ο Δήμος έχει οριστικοποιήσει τις ανάγκες του και άρα τις προτάσεις του για το πρόγραμμα που ανοίγει, υπήρξε σαφής: “Εμείς πρέπει να το κάνουμε. Είναι στις προτεραιότητές μας. Θα ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας γιατί τα πράγματα τρέχουν και είμαστε ένα νησί που τα τελευταία χρόνια και όχι τυχαία, έχουμε σημαντική άνοδο. Πρέπει το κάρο να είναι στη θέση του και όχι μπροστά από το άλογο. Οι στόχοι μας είναι υψηλοί και πρέπει να τους υπηρετήσουμε για να προλάβουμε να έχουμε τις υποδομές, αυτές, που θα είναι ικανές να στηρίξουν την ανάπτυξη του τόπου μας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος για τα επόμενα χρόνια”.

Μάλιστα ο ίδιος μετέφερε και την εικόνα για το διάστημα της πανδημίας, οπότε και υπάλληλοι του Δήμου κλήθηκαν – όπως πανελλαδικά – σε τηλεργασία.

“Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Αυτό μας προβλημάτισε. Είδαμε τα θετικά και τα αρνητικά. Το μόνο κακό ήταν ότι είχαμε έλλειψη του προσωπικού που είτε ήταν κρούσμα, είτε δούλευε από το σπίτι και δεν ήμασταν έτοιμοι να παρακολουθήσουμε την αποδοτικότητα ή να δώσουμε δουλειά στον υπάλληλο, με αποτέλεσμα γενικότερα οι στόχοι μας να μείνουν πίσω. Πρέπει να τρέξουμε περισσότερο για να καλύψουμε τα δύο χρόνια της πανδημίας” παρατήρησε σχετικά ο Δήμαρχος Πάρου.

Kύθνος: Πρόθεση αξιοποίησης του προγράμματος

Την πρόθεση του Δήμου Κύθνου να αξιοποιήσει το πρόγραμμα εξέφρασε ο Δήμαρχος, Σταμάτης Γαρδέρης, μιλώντας στην εφημερίδα, με αφορμή την τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔΕ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

“Σίγουρα κι εμείς θέλουμε να στοχεύσουμε σε κάποιες ενέργειες. Είμαστε μέσα στην πρόσκληση με την έννοια ότι είμαστε νησί και Δήμος με μικρό πληθυσμό (κάτω των 200.000 που προβλέπει η πρόσκληση). Προσπαθούμε να συντάξουμε τις ανάγκες μας και να δούμε πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε στο κομμάτι αυτό για να είμαστε πιο αποδοτικοί” ανέφερε ο ίδιος, εξηγώντας ξεκάθαρα πως, “Ναι εξετάζουμε να αξιοποιήσουμε τη συγκεκριμένη πρόσκληση. Εξετάζουμε το θέμα και θα το δούμε πιο επισταμένα ώστε να το προσαρμόσουμε στα δεδομένα τα δικά μας και των αναγκών μας για να δούμε πώς πρέπει να λειτουργήσουμε”.

Σχετικά δε με μία πιο σύγχρονη λειτουργία του Δήμου Κύθνου επεσήμανε πως αυτός είναι ο σκοπός. “Σίγουρα μία σύγχρονη λειτουργία του Δήμου θα εξυπηρετούσε καλύτερα τους πολίτες, κατοίκους και επιχειρηματίες. Θα ήταν καλό ο πολίτης να μπορεί να εξυπηρετείται με ψηφιακά “εργαλεία”” συμπλήρωσε, κάνοντας μία σύντομη αναφορά και κατά την περίοδο της πανδημίας.

“Και στην πανδημία φάνηκε πόσο σημαντικό είναι αυτό, τόσο για εμάς, όσο και για τους δημότες” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σέριφος: Στην πρώτη γραμμή με σημαντικές χρηματοδοτήσεις ο Δήμος

Δυναμικά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ψηφιακό μετασχηματισμό ο Δήμος Σερίφου, με τον Δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ρεβίνθη να υπενθυμίζει πως ο Δήμος έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 570 χιλ. ευρώ από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για σχετικό έργο, ενώ θα διεκδικήσει την απορρόφηση και των 100 χιλ. ευρώ από το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού του αρμόδιου Υπουργείου.

“Δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔΕ εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ωστόσο εμείς είμαστε από τους Δήμους που έχουμε χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” σχετικά με την ψηφιακή μετάβαση και για τέτοιες δράσεις και βρισκόμαστε σε φάση συμβασιοποίησης.

Στην ουσία υπάρχουν κάποια υποέργα στο Αντώνης Τρίτσης και το ένα αφορά σε δράσεις δημοσιότητας. Ουσιαστικά μιλάω για το έργο με τίτλο “Νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Δήμου Σερίφου και ανάπτυξη ευφυών εφαρμογών και συστημάτων έξυπνων πόλεων” με χρηματοδότηση ύψους 575.728,76 ευρώ. Τα υποέργα σε αυτό είναι τα εξής: 1. Προμήθεια ολοκληρωμένου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ενημέρωσης πολιτών για θέματα πολιτικής προστασίας, 2. Σύστημα αποστείρωσης χώρων (προστασία Covid – 19) και σύστημα υποστήριξης παροχής υπηρεσιών υγείας και βοήθειας στο σπίτι. 3. Προμήθεια ολοκληρωμένης πλατφόρμας ψηφιακών υπηρεσιών και συστημάτων έξυπνων πόλεων” ανέφερε αρχικά ο κ. Ρεβίνθης, τονίζοντας παράλληλα πως, “Προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό βαίνουν όλες οι πολιτικές. Και στη Ευρώπη η τάση είναι αυτή”. Ως εκ τούτου, εξήγησε πως, “Εμείς ασπαζόμαστε αυτή τη σκέψη και την πολιτική και εννοείται ότι θα είμαστε πρωτοπόροι όπως μπορούμε”.

Σχετικά με το νέο πρόγραμμα για το οποίο έκανε ενημερωτική τηλεδιάσκεψη η ΚΕΔΕ, ο ίδιος γνωστοποίησε τις προθέσεις του Δήμου.

“Θα υποβάλλουμε και πρόταση στην πρόσκληση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφορικά με την οποία δικαιούμαστε ποσό 100.000 ευρώ. Οπότε και αυτά τα χρήματα θα επιδιώξουμε να τα απορροφήσουμε” σημείωσε σχετικά, τονίζοντας τέλος πως, “Γενικά όπου μπορούμε να προχωρήσουμε και να υποβάλουμε προτάσεις, το κάνουμε”.

Σύρος: Τα βέλη στραμμένα στην αξιοποίηση των 600 χιλ. ευρώ

Θετικά κινείται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στο κομμάτι της ψηφιακής μετάβασης, αφού όπως επιβεβαίωσε ο εντεταλμένος του Τμήματος Επιχειρησιακού Προγραμματισμού, Ανδρέας Γιαλόγλου, στην πρόσκληση που θα ανοίξει από 1η Ιουλίου με τίτλο “Ψηφιακός μετασχηματισμός των ΟΤΑ” του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Δήμος θα στοχεύσει ξεκάθαρα στην αξιοποίηση του ποσού των 600 χιλ. ευρώ που αντιστοιχεί σε αυτόν.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε, ο Δήμος είναι σε φάση προετοιμασίας για την υποβολή της σχετικής πρότασης. “Εδώ και κάποιο διάστημα το Γραφείο Πληροφορικής του Τμήματος Προγραμματισμού σε συνεργασία με μία εταιρεία κάνει τη διάγνωση των αναγκών μας σε ψηφιακές εφαρμογές και σε όλο το ψηφιακό κομμάτι. Μάλιστα αυτή τη μελέτη την κάνει το γραφείο από τον Μάρτιο. Φυσικά και θα υποβάλλουμε πρόταση, ακόμη όμως δεν έχουμε κατασταλάξει στο 100% πού θα στοχεύσουμε. Σίγουρα το ένα σκέλος θα αφορά την προστασία αναφορικά με τις κυβερνοεπιθέσεις. Θέλουμε να θωρακίσουμε τον Δήμο μας καθώς είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει ταλαιπωρήσει κάποιους Δήμους πανελλαδικά. Το ένα υποέργο είναι αυτό και άμεσα θα κατασταλάξουμε και για ακόμη δύο υποέργα” ανέφερε ο ίδιος, λέγοντας τέλος πως, “Έχει γίνει μία προεργασία και θέλουμε να είμαστε έτοιμοι γιατί στη Σύρο αναλογεί το ποσό των 600.000 ευρώ”.

Σε αυτό το κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού, αξίζει να παρατεθεί ο σύντομος απολογισμός του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα στο πλαίσιο της παρουσίασης των πεπραγμένων του Δήμου κατά το περυσινό έτος. Ο Δήμαρχος παρουσίασε τα εξής: “Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά εργαλεία, πέραν της συνεχούς υποστήριξης όλων των τμημάτων του Δήμου σε πλήθος θεμάτων που αφορούν των εξοπλισμό και το λογισμικό. Συγκεκριμένα: 1. Ξεκίνησε η λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μέσω της οποίας πραγματοποιείται η διαχείριση αιτημάτων πολιτών, η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, η εξυπηρέτηση των δημοτών και των επισκεπτών καθώς και η τουριστική προβολή της Σύρου. 2. Ολοκληρώθηκε η ανάθεση του Υποέργου "Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την επαφή με τον κόσμο του Μάρκου Βαμβακάρη", της Πράξης «Ψηφιακή προβολή του έργου του Μάρκου Βαμβακάρη», συνολικού προϋπολογισμού 200.000,00 €. 3. Έχει τεθεί σε εφαρμογή ο Κανονισμός Γενικής Προστασίας Δεδομένων (GDPR) στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης με την ανάθεση υπηρεσιών Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (DPO) σε ιδιωτική εταιρεία, εκπόνηση σχεδίου συμμόρφωσης, έγκριση πολιτικής ασφαλείας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του Δήμου, εφαρμογή του κανονισμού στην Ιστοσελίδα του Δήμου. 4. Εφαρμόστηκαν και υποστηρίζονται Απομακρυσμένες Συνδέσεις σε όλους τους υπαλλήλους του Δήμου, ώστε να έχουν τη δυνατότητα Τηλεργασίας. 5. Τέλος, πραγματοποιείται η υποστήριξη και διαχείριση χρηστών του Συστήματος Διαλειτουργικότητας govHUB Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Δήμων Ελλάδας, το οποίο επιτρέπει την άμεση και ασφαλή πρόσβαση στελεχών του Δήμου σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως e-Παράβολο, Μητρώο φυσικών και νομικών προσώπων, Πλατφόρμα Δήλωσης Διόρθωσης τ.μ. Ακινήτων, Εφαρμογή Αναζήτησης Κατόχου Οχήματος, Εφαρμογή Πέλοπα κτλ. που προσφέρουν δεδομένα από άλλους φορείς στους Δήμους”.

Κέα: Σαφές το ενδιαφέρον για ψηφιακό μετασχηματισμό

Στην αξιοποίηση της πρόσκλησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα προχωρήσει και ο Δήμος Κέας, όπως δήλωσε η Δήμαρχος, Ρένα Βελισσαροπούλου, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”.

“Καταρχήν έχουμε δηλώσει το ενδιαφέρον μας. Η πρόσκληση δίνει τη δυνατότητα να έχουμε συνεργασία με έναν σύμβουλο για να μπορέσουμε να πάρουμε μέρος στο πρόγραμμα και να υποβάλουμε πρόταση στη σχετική πρόσκληση. Έχουμε πάρα πολλές ανάγκες στο νησί και θα πρέπει να τις ιεραρχήσουμε” ανέφερε σχετικά με το στάδιο που βρίσκεται σήμερα ο Δήμος, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, “Μας ενδιαφέρει το πρόγραμμα. Άλλωστε είχαμε υποβάλει πρόταση στη σχετική πρόκληση του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, για την οποία ακόμη δεν έχουμε απάντηση”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε τέλος η ίδια, “θα επιδιώξουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα “εργαλεία” που μας προσφέρονται για το ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Κέας”.

Σίφνος: Το βλέμμα στραμμένο στην πρόσκληση

Από την πλευρά του Δήμου Σίφνου, μίλησε στην εφημερίδα ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος και συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔΕ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο Δήμος θα υποβάλλει πρόταση, αφού προηγουμένως καταλήξει στις ανάγκες που θέλει να καλύψει.

“Παρακολούθησα την τηλεδιάσκεψη στο μεγαλύτερο μέρος της. Μας ενδιαφέρει να υποβάλουμε πρόταση. Θα πρέπει να προσληφθεί και κάποιος σύμβουλος ώστε να προχωρήσουμε. Υπάρχει μία πρώτη συζήτηση με εταιρεία που μας υποστηρίζει και θα οριστικοποιήσουμε τις ανάγκες μας. Υπάρχει η πρόθεση και θα καταλήξουμε σε προτάσεις” τόνισε σχετικά, λέγοντας τέλος πως, “Το ποσό που μας αναλογεί είναι 210.000 ευρώ”.