Συνέντευξη στον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Ν. Αιγαίου, Χάρη Βεκρή, με το συνδυασμό “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”

“Να περάσουμε στην πράξη για υποθέσεις της Σύρου”

Αποτελέσματα για σοβαρές υποθέσεις της Σύρου μέσω της εκλογής του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου, τονίζει πως θα επιδιώξει να επιτύχει ο Χάρης Βεκρής, ο οποίος θέτει υποψηφιότητα ως περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο” του Γιώργου Χατζημάρκου.

Ο κ. Βεκρής στη συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη” ενόψει της αυτοδιοικητικής κάλπης στις 8 Οκτωβρίου, μιλά για την επιθυμία του να μετουσιώσει σε ουσιαστική πράξη τις προσπάθειες που είχε αναπτύξει διαδικτυακά ως ενεργός πολίτης του τόπου, μέχρι σήμερα, για υποθέσεις όπως η διάσωση των νεοκλασικών κτηρίων, του αντίστοιχου “πλούτου” των Κληροδοτημάτων και το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Παράλληλα, γνωστοποιεί συνολικά τις ιδέες – προτάσεις του για το νησί και τους κατοίκους του, ενώ δεσμεύεται για ουσιαστικό αγώνα σχετικά με την ενδυνάμωση του Νοσοκομείου Σύρου, την επίλυση του προβλήματος στέγασης ιατρών, εκπαιδευτικών και φοιτητών, τη βελτίωση των συνθηκών προσβασιμότητας για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά και την προστασία των φυσικών και πολιτισμικών πόρων της Σύρου.

  • Μετά από την προσπάθειά σας να δημιουργήσετε έναν συνδυασμό για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τελικά σας συναντούμε στον “δρόμο” για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Ποιοι είναι οι λόγοι που θέτετε υποψηφιότητα ως περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”;

“Με τη «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» προσπαθήσαμε να συγκροτήσουμε μια ομάδα ανθρώπων που θα μπορούσαν να αναλάβουν αρμοδιότητες την επόμενη μέρα, προκειμένου η διοίκηση του Δήμου μας να είναι αυτή που απαιτούν οι συνθήκες. Το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης λόγω και της αποτυχημένης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου τα τελευταία χρόνια, απαιτεί αιρετούς με ικανότητες και διαθέσιμο χρόνο, για να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τους δημοτικούς υπαλλήλους που έχουν απομείνει. Η προσπάθεια αυτή πλέον έχει περάσει στην ιστορία και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσες και όσους τη στήριξαν με οποιοδήποτε τρόπο. Δέχθηκα την πρόταση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία πως κατέχοντας μια θέση ευθύνης θα μου δοθεί η δυνατότητα να βοηθήσω αποτελεσματικότερα τη Σύρο, σε θέματα με τα οποία μέχρι τώρα ασχολούμαι μόνο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και τις ομάδες που δημιουργώ.”.

  • Μέχρι στιγμής αρκετός κόσμος σας γνωρίζει από τις σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες σας μέσω του διαδικτύου, για θέματα όπως η διάσωση των νεοκλασικών και το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Πώς θα μετουσιώσετε αυτή τη διαδικτυακή δράση σε ουσιαστική πολιτική πράξη;

“Όπως αναγνωρίζετε κι εσείς, και σας ευχαριστώ γι’ αυτό, έχοντας αποδείξει έμπρακτα - ως ενεργός πολίτης - ότι πολλά μπορούμε να καταφέρουμε με επιμονή και συστηματική δουλειά, πιστεύω πως ως μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου θα μου δοθεί η δυνατότητα να διαχειριστώ στην πράξη πλέον, και όχι ως απλός παρατηρητής και σχολιαστής, ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Σύρου.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχω δημιουργήσει και διαχειρίζομαι στο facebook την ομάδα «Τα νεοκλασικά της Σύρου εκπέμπουν SOS». Όλο αυτό το διάστημα λοιπόν, έχω παρακολουθήσει τη σωτηρία και την επισκευή - με ιδιωτική πάντα πρωτοβουλία - αρκετών διατηρητέων κτηρίων που κινδύνευαν να καταρρεύσουν. Με τα διατηρητέα όμως που ανήκουν σε Κληροδοτήματα και στο Δημόσιο δεν συμβαίνει το ίδιο. Πολλά τέτοια κτήρια, χαρακτηρισμένα έργα τέχνης, παραμένουν ερειπωμένα και αναξιοποίητα. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μπορεί να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια πρωτοβουλία διάσωσης και αξιοποίησης όλων αυτών των κτηρίων. Όμως και σε ότι αφορά σε ιδιόκτητα διατηρητέα κτήρια, μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο μπορούμε να πιέσουμε, ώστε να επιλυθούν τα χρονοβόρα προβλήματα αδειοδότησης της επισκευής τους και να ξεκινήσουν άμεσα, χρηματοδοτικά προγράμματα επιδότησης των ιδιοκτητών τους.

Όσον αφορά στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, δεν νομίζω να υπάρχει νησιώτης που δεν το θεωρεί δίκαιο. Η στήριξη κάθε μέτρου που θα μειώνει το κόστος μετακίνησης των νησιωτών είναι ένας ακόμη από τους λόγους που ζητώ την ψήφο των Συριανών σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές. Για να αποκτήσουν φωνή στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα 15.000 μέλη της ομάδας που δημιούργησα πριν τρία χρόνια στο facebook.”.

  • Τι απαντάτε σε όσους σας προσάπτουν πως συστρατεύεστε με τον Γιώργο Χατζημάρκο και άρα, με έναν συνδυασμό που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι θα έχετε “φραγμούς” στο να είστε αποτελεσματικός στις διεκδικήσεις σας;

“Στο λίγο διάστημα που γνωρίζω τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, έχω σχηματίσει την εντύπωση πως με τις ικανότητες και την εμπειρία του, όχι μόνο δεν θέτει «φραγμούς», αλλά επιδιώκει οι συνεργάτες του να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων που παραμένουν άλυτα για δεκαετίες. Νομίζω, πως η τόσο επιτυχημένη πορεία του τα προηγούμενα οκτώ χρόνια είναι η καλύτερη απόδειξη για το χάρισμα του να ηγείται μιας ισχυρής και έμπειρης ομάδας, που πλαισιώνεται από πρόσωπα τα οποία έρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους, που λειτουργεί με σεβασμό στην πολιτική ταυτότητα του καθενός και δίνει φωνή σε εκείνους που έχουν πρόταση. Σε αυτό το πλαίσιο δεν έχω καμιά αμφιβολία πως θα μπορέσω να συμβάλω στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων του νησιού μας.”.

  • Με ποιους άλλους τρόπους θεωρείτε ότι μπορείτε να προσφέρετε στη Σύρο, μέσω της συμμετοχής σας στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

“Θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν μέσω της Περιφέρειας καταφέρναμε να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης των ηλικιωμένων στους οίκους ευγηρίας της Σύρου. Θεωρώ πως είναι χρέος μας να δημιουργήσουμε - με την καθοδήγηση των διοικήσεων και του προσωπικού των Ιδρυμάτων - ένα πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετέχουν επαγγελματίες, αλλά και ερασιτέχνες των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και των εκπαιδευτικών μονάδων του νησιού, έτσι ώστε να γεμίσουμε λίγο από τον «ελεύθερο χρόνο» των παππούδων και των γιαγιάδων μας που ζουν στα γηροκομεία μας. Επιπλέον, σημαντικά θέματα που αποτελούν προτεραιότητες μου, εφόσον οι συντοπίτες μου με επιλέξουν για εκπρόσωπο τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι η ενδυνάμωση του Νοσοκομείου μας, η επίλυση του προβλήματος στέγασης γιατρών, εκπαιδευτικών και φοιτητών, η βελτίωση των συνθηκών προσβασιμότητας για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά και η προστασία των φυσικών και πολιτισμικών μας πόρων.”.

  • Γιατί οι πολίτες να επιλέξουν εσάς από το ψηφοδέλτιο του κ. Χατζημάρκου για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων;

“Ο καθένας μας διεκδικεί τον σταυρό των συμπολιτών μας με βάση την ως τώρα πορεία του, την προσφορά του, αλλά και τις δυνατότητες του να συμβάλει σε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο. Οι πρωτοβουλίες μου όλα αυτά τα χρόνια όπως, η διεκδίκηση του τίτλου της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021», το «Φεστιβάλ Λουκουμιού» ή το «Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ» της Άνω Σύρου είναι μερικές μόνο, από τις δράσεις που με εθελοντική προσφορά διαχειρίστηκα με επιτυχία την τελευταία δεκαετία, αποφέροντας πολλαπλά οφέλη στο νησί μας. Πιστεύω λοιπόν, πως εκείνοι που ενημερώνονται, παρακολουθούν το τοπικό γίγνεσθαι και συμμετέχουν - ως ένα βαθμό - στα κοινά, κρατώντας στα χέρια τους το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας, δεν θα δυσκολευτούν να επιλέξουν εκείνον που μπορεί να πάει «Μπροστά τη Σύρο».”.