Πρόταση Γιάννη Δεκαβάλλα για τη συνέχιση λειτουργίας του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ στη Σύρο

Το "μπαλάκι" στην Περιφέρεια

Προτάσεις σωτηρίας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες στη Σύρο, το οποίο λειτουργεί κάτω από την “ομπρέλα” του Πολυδύναμου Κέντρου Νομού Κυκλάδων, κατέθεσαν στο πλαίσιο προκαταρκτικής συζήτησής τους στη Ρόδο, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας και ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Σημειώνεται ότι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τη Σύρο, υλοποιεί προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό δημόσιο, τα οποία αφορούν στην κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση. Παράλληλα, συμμετέχει σε εταιρικά σχήματα φορέων που υλοποιούν κοινωνικά προγράμματα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δημιουργήθηκε το 2001 από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, το Δήμο Μυκόνου, τον Δήμο Ερμούπολης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ενιαίο Κ.Ε.Κ. Νομού Κυκλάδων και δραστηριοποιείται στην παροχή Συνοδευτικών και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών.

Θετικός ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης, αλλά με επιφυλάξεις

Εν όψει της προσεχούς λήξης του χρόνου διάρκειας της εταιρείας το 2015, ο κ. Δεκαβάλλας πρότεινε την ένταξη του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, καθώς και τη συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης της δομής από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, κατόπιν υπογραφής σχετικής προγραμματικής σύμβασης.

Για τη συγκεκριμένη πρόταση, ενημερώθηκε και ο νέος δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος εμφανίστηκε θετικός και πρόθυμος να βρει τον προσφορότερο τρόπο, ώστε να μη διατρέξει κίνδυνο η λειτουργία της δομής.

Σύμφωνα με τον κ. Δεκαβάλλα, ο κ. Χατζημάρκος υιοθέτησε κατ' αρχάς την πρότασή του, επιφυλάχθηκε όμως να εξετάσει όλες τις παραμέτρους και ιδιαίτερα, το θέμα της “τυχόν” εξακολούθησης της λειτουργίας του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, μέσα στο πλαίσιο του Πολυδύναμου Κέντρου Κυκλάδων.

“Θα πρέπει κάποιος να πάρει τη δομή επάνω του”

Ωστόσο, σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Δεκαβάλλας υποστήριξε ότι “θα πρέπει κάποιος να πάρει τη δομή επάνω του”, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για μία τελεσίδικη απόφαση. Κατέστησε δε γνωστό ότι την επόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη ανάμεσα στον ίδιο, τους φορείς και τους εργαζομένους του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι”, των βρεφονηπιακών σταθμών και των ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, στην οποία θα προσκληθούν τόσο ο κ. Μαραγκός, όσο και εκπρόσωποι της νέας περιφερειακής αρχής.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν με στόχο τη διατήρηση της δομής, διαβεβαίωσε ότι “κανείς δεν επιθυμεί το κλείσιμό της”. Ως εκ τούτου, τόνισε ότι ο δήμος και η περιφέρεια δύνανται να καλύπτουν τις επιδοτήσεις που καταβάλλονται στους δικαιούχους γονείς, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση για τη διασφάλιση της λειτουργίας της. Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό το ενδιαφέρον του νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, ο οποίος ζήτησε να εξετάσει τη δυνατότητα παράτασης της λειτουργίας του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, όπως είναι σήμερα, δηλαδή μέσα από το Πολυδύναμο Κέντρο. “Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην περιφέρεια. Ο δήμος συμφωνεί και νομίζω ότι δεν χρειάζεται να το συζητάμε. Όμως, είναι θέμα δικών τους επιλογών. Δεν μπορώ να προκαταλάβω τίποτα. Πάντως, το έδαφος είναι γόνιμο για να το αναλάβει η περιφέρεια. Μάλλον κάτι τέτοιο δεν το αρνείται ο κ. Χατζημάρκος”, κατέληξε.

“Ας φροντίσει το κράτος για τις κοινωνικές δομές”

Από την άλλη, σημείωσε ότι οι υπόλοιπες κοινωνικές δομές του δήμου θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο πρόβλημα, στην περίπτωση που δεν εξευρεθεί κάποια λύση από την πλευρά της κυβέρνησης. Εξήγησε μάλιστα, πως η ΚΕΔΕ προτείνει το μεγαλύτερο μέρος του πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού να δοθεί για την χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών των δήμων. “Με βάση τα οικονομικά των δήμων σήμερα, είναι σχεδόν αδύνατο να διατηρηθούν αυτές οι δομές” ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι δήμοι δεν έχουν περίσσευμα ώστε να βάζει χρήματα από το δικό τους ταμείο. Ως εκ τούτου, έκρινε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε το κράτος να φροντίσει για τη διατήρηση αυτών των κοινωνικών δομών, μέσω χρηματοδοτήσεων.

Γ. Χατζημάρκος: “Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια”

Για την πρόταση του κ. Δεκαβάλλα, αναφορικά με την τύχη του Πολυδύναμου Κέντρου και του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ , μίλησε σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Χατζημάρκος. “Επ' ευκαιρία της συνεδρίασης της ΠΕΔ, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, είχαμε μια συζήτηση με τον κ. Δεκαβάλλα, ο οποίος ζήτησε τη δική μου άποψη, ως προς το θέμα της συνέχισης της χρηματοδότησης του Πολυδύναμου Κέντρου και του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ που αφορά τη Σύρο. Η απάντηση που του έδωσα είναι ότι είμαι καταρχήν θετικός και σε συνεννόηση και συνεργασία με τη νέα δημοτική αρχή της Σύρου θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια προκειμένου να στηρίξουμε το έργο που επιτελείται σε αυτές τις δύο δομές, προς όφελος των προσώπων στα οποία στοχεύουν οι δομές αυτές. Για το λόγο αυτό, στην επόμενη επίσκεψή μου στο νησί, θα γίνει μια συνάντηση και με τη νέα δημοτική αρχή, για να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα”.

Γ. Μαραγκός: “Θα βρούμε τον προσφορότερο τρόπο”

Πρόθυμος να συνεργαστεί τόσο με τη νέα περιφερειακή αρχή, όσο και με τον κ. Δεκαβάλλα με στόχο τη διατήρηση της δομής, εμφανίστηκε στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Μαραγκός, ο οποίος δήλωσε: “αυτή τη στιγμή είμαστε σε συνεννόηση και με τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, τον κ. Λεονταρίτη, όσο και με τον δήμαρχο, μήπως μπορέσει να υπογραφεί μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου και της περιφέρειας, ώστε να αναλυθεί στο σύνολό της αυτή η πρωτοβουλία”. Όπως τόνισε, παρόλο που δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμα ο ρόλος του, ο ίδιος είναι σύμφωνος προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο τόσο ο δήμος, όσο και η περιφέρεια βρίσκονται εν μέσω διερευνητικών συζητήσεων. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλαχθεί η λειτουργία της δομής ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. “Άρα, προσπαθούμε να βρούμε τον προσφορότερο τρόπο για να μη κινδυνέψει η λειτουργία της”, τόνισε.

 

Ετικέτες: 

Σχόλια

ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΔΟΜΕΝΙΚΟΣ Πέμ, 19 Ιουν. 2014 - 18:46

Κύριε δήμαρχε πολύ σωστό το ενδιαφέρον σας για το ΚΔΑΠ – ΜΕΑ. Υπάρχει όμως ένα εύλογο ερώτημα..... ΑΝ ΒΓΑΊΝΑΤΕ ΧΩΡΙΚΌΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΆΡΧΗΣ ΚΥΚΛΆΔΩΝ ΘΑ ΘΈΤΑΤΕ ΤΟ ΊΔΙΟ ΕΡΏΤΗΜΑ ΣΤΟΝ “ΑΡΧΗΓΌ” ΣΑΣ Η ΜΉΠΩΣ ΤΌΤΕ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΌΤΑΝ ΥΠΗΡΕΣΊΕΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΈΣ ΔΟΜΈΣ ΣΤΗΝ ΕΥΘΎΝΗ ΤΟΥ ΔΉΜΟΥ, ΟΠΟΎ ΔΕΝ ΘΑ ΕΊΧΑΤΕ ΠΛΈΟΝ ΑΡΜΟΔΙΌΤΗΤΑ?!!! Καλές είναι οι προτάσεις αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος!!!