Ρυθμίστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη δυνατότητα λειτουργίας των δημοτικών ποδηλατικών σταθμών στην Ερμούπολη

Θέμα 24ωρων η χρήση των ποδηλάτων

Έως και το τέλος της εβδομάδας εκτιμούν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιώργος Παπαμανώλης και Σταύρος Γουσγουνέλης αντίστοιχα, πως θα ξεκινήσει η λειτουργία των δημοτικών ποδηλατικών σταθμών, με τα ποδήλατα να έχουν “κλειδωθεί” ήδη στις θέσεις τους.

Η ρύθμιση των τελευταίων λεπτομερειών εκ μέρους της εταιρείας Cyclopolis σε επίπεδο ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων πολιτών, καθώς και σε επίπεδο δυνατότητας εγγραφής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα, μέσω ΚΕΠ ή απευθείας από το μηχάνημα στον σταθμό αφετηρίας της Ερμούπολης φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί, με τον κ. Παπαμανώλη να μιλά αναλυτικά για το θέμα.

Πρέπει να αναφερθεί εξ αρχής, όπως ο ίδιος τόνισε μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, ότι ο πρώτος μήνας λειτουργίας και χρήσης των δημοτικών ποδηλάτων θα έχει δοκιμαστικό χαρακτήρα, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν κωλύματα.

Διευθέτηση πρακτικών ζητημάτων για τους χρήστες

Σχεδόν δέκα ημέρες πριν την “αυγή” του Ιουλίου ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προχώρησε στην τοποθέτηση των δημοτικών ποδηλάτων στους σταθμούς της πόλης και κυρίως στην αφετηρία που ορίζεται η πλατεία Μιαούλη, γνωστοποιώντας στην τοπική κοινωνία πως η δυνατότητα χρήσης τους θα είναι άμεση. Μέχρι σήμερα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαμανώλης η έναρξη λειτουργίας τους απαιτούσε τη ρύθμιση όλων εκείνων των παραμέτρων που απαιτούνται για την ομαλή εγγραφή των χρηστών, ζητήματα που όφειλε να “τρέξει” η εταιρεία. “Έχουμε πάρει την προσφορά, έχουμε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση και είναι έτοιμο το μηχάνημα ώστε να δέχεται πιστωτικές κάρτες καθώς και η λειτουργία του σχετικού site ώστε να είναι εφικτή η καταβολή του αντιτίμου μέσω πιστωτικών καρτών” ανέφερε αρχικά, τονίζοντας πως, “Είμαστε στη φάση υπογραφής της σύμβασης και αν όχι σήμερα, αύριο θα προχωρήσουμε”.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε, “Επειδή μιλάμε για την έναρξη της λειτουργίας των σταθμών, υπήρξε περιορισμένο ενδιαφέρον και η μειοδότρια εταιρεία ήταν η Cyclopolis, η οποία έχει λειτουργήσει το αντίστοιχο σύστημα και στο νησί της Ρόδου. Είναι μία μεγάλη εταιρεία, η οποία θα αναλάβει και την λογιστική εκκαθάριση και μάλιστα από το δημοτικό συμβούλιο είχαμε εγκρίνει και το σχετικό τιμολόγιο για τα δημοτικά ποδήλατα”.

Αναφερόμενος αναλυτικά στις χρεώσεις που έχουν αποφασιστεί για τους χρήστες, επεσήμανε πως, “Η πρώτη ώρα θα είναι δωρεάν και μετά θα υπάρξει χρέωση 0,50 λεπτά ανά μισή ώρα”. Η διαδικασία πληρωμής από την πλευρά των πολιτών, εξήγησε πως θα πραγματοποιείται με δύο τρόπους. “Θα μπορεί ο χρήστης να βάζει ένα ποσό στον ηλεκτρονικό κουμπαρά για να πάρει το ποδήλατο κι εφόσον εξαντλήσει το ποσό με τις διαδρομές, θα πρέπει να πληρώσει εκ νέου. Εξυπηρέτηση δηλαδή, μπορεί να έχει ο χρήστης τόσο μέσω πιστωτικής κάρτας, όσο και μέσω του ΚΕΠ”.

Κληθείς να αναφερθεί στον χρόνο κατά τον οποίο θα ξεκινήσει η λειτουργία των σταθμών, ο κ. Παπαμανώλης υπήρξε σχετικά σαφής, λέγοντας πως, είναι πλέον θέμα μερικών 24ωρων. “Εκτίμηση είναι πως εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσει η λειτουργία. Αμέσως μόλις είμαστε έτοιμοι θα βγει ανακοίνωση από τον Δήμο. Μέριμνά μας είναι να λειτουργήσουν όλα ομαλά και να μπορεί κάποιος να ενημερώνεται επαρκώς για ζητήματα χρήσης και λειτουργίας των σταθμών και μέσω internet από την ιστοσελίδα. Η εταιρεία θα μεριμνά μάλιστα για την ρύθμιση του αριθμού των ποδηλάτων στους σταθμούς ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα ποδήλατα. Πρέπει να επιδείξει ετοιμότητα αν υπάρξει κορεσμός σε έναν σταθμό, ώστε να μετακινήσει ποδήλατα” σημείωσε μεταξύ άλλων, λέγοντας πως, οι πρώτες τριάντα ημέρες θα είναι ένα ικανό διάστημα προκειμένου να διαπιστωθούν δυσλειτουργίες κι άμεσα να διευθετηθούν.

 

Φειδωλές αναφορές έως την πλήρη λειτουργία

“Σκοπός είναι η εξοικείωση του κοινού με το ποδήλατο ως μεταφορικό μέσον και όχι ο Δήμος να ανταγωνιστεί κάποιες επιχειρήσεις. Γι αυτό και η χρέωση αφορά σε 0,50 λεπτά το ημίωρο και άρα, αποτρέπει την πολύωρη χρήση των δημοτικών ποδηλάτων. Στόχος είναι να εξυπηρετούνται όσοι δημότες επιθυμούν να μετακινηθούν με τα ποδήλατα” δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Παπαμανώλης, επικεντρώνοντας την αναφορά του στις πρώτες ημέρες λειτουργίας και διάθεσης των δημοτικών ποδηλάτων. “Ο πρώτος μήνας θα είναι διάστημα δοκιμαστικής λειτουργίας. Βέβαια, καλό θα ήταν να είχαμε ξεκινήσει ήδη, αλλά υπήρξαν κάποια διαδικαστικά θέματα που εκκρεμούσαν” πρόσθεσε ο ίδιος σχετικά με την καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί, αφού αρκεί να υπενθυμιστεί μόνον, πως οι αρχικές εκτιμήσεις της Δημοτικής Αρχής, έτσι όπως είχαν αναφερθεί σε δημόσιες συνεδριάσεις, ήθελαν την έναρξη λειτουργίας να γινόταν πριν το καλοκαίρι.

Εξηγώντας παρακάτω την απόφαση της δοκιμαστικής λειτουργίας, που έχει γνωστοποιηθεί προς την εταιρεία, ο Γιώργος Παπαμανώλης πρόσθεσε πως, “Η δοκιμαστική λειτουργία από την δική μου πλευρά σχετίζεται και με τη χρήση των πιστωτικών καρτών και το κατά πόσον θα απαιτηθούν κάποιες ρυθμίσεις και κάποια επιπρόσθετη εξυπηρέτηση από το ΚΕΠ, αλλά και με το κατά πόσον θα ρυθμιστούν άμεσα θέματα εγγραφής των χρηστών στο μηχάνημα. Έχω μία ανησυχία, αν και η εταιρεία μας διαβεβαιώνει πως δεν έχουν διαπιστωθεί προβλήματα και δεν έχουν χαθεί ποδήλατα σε άλλα μέρη. Θα διαπιστώσουμε σύντομα κατά πόσον όλοι μας μπορούμε να κατανοήσουμε τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της διάθεσης των δημοτικών ποδηλάτων”.

Σημειώνεται πως, ο Δήμος τον προηγούμενο Οκτώβριο είχε προμηθευτεί περί τα 70 ποδήλατα, τα δέκα εκ των οποίων είναι εφεδρικά.

Μικρές εκκρεμότητες στον ποδηλατόδρομο

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Γουσγουνέλης υπήρξε εξίσου αισιόδοξος για την άμεση πλέον λειτουργία των σταθμών, λέγοντας τα εξής: “Κυρίως απέμενε το λογιστικό κομμάτι του θέματος ώστε να ξεκινήσουμε. Σε πρακτικό επίπεδο εμείς προχωρήσαμε στην τοποθέτηση των ποδηλάτων και αναμένουμε από την εταιρεία που θα είναι υπεύθυνη να ξεκινήσει τη λειτουργία. Φαντάζομαι πως είναι ζήτημα χρόνου κι εντός της εβδομάδας πιστεύω θα προχωρήσουμε”.

Κληθείς να απαντήσει αν σε επίπεδο λεπτομερειών ο ποδηλατόδρομος είναι ολοκληρωμένος ώστε να εξυπηρετήσει ομαλά και με ασφάλεια τους ποδηλάτες, ο ίδιος απάντησε καταφατικά. “Βάσει της μελέτης ο ποδηλατόδρομος θεωρείται ολοκληρωμένος. Απλά σε εμάς είχαν μεταφερθεί παρατηρήσεις για κάποια ζητήματα όπως από την πλευρά των ταξί επισημάνθηκε η απουσία σημάτων “STOP”, για τα οποία θα μεριμνήσουμε”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “Κινήσεις βελτιωτικού χαρακτήρα θα γίνουν απλώς απαιτείται η προμήθεια σημάτων που προϋποθέτει το κονδύλι και την παραγγελία τους. Χρειάζεται κάποιος χρόνος, αλλά όλα τα θέματα τα γνωρίζουμε” τόνισε καταλήγοντας.

Ετικέτες: