Κατά πλειοψηφία η νέα τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού (2017) του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου

Αναμορφώσεις διορθώσεων... κι επιβεβαίωση κριτικής

Σοβαρές παρατηρήσεις αιρετών μελών με φόντο “ανοικτές” ανάγκες και μεγάλα έργα

Τροποποιήσεις Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού για το έτος 2017 του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που “επιβεβαίωσαν την κριτική” αιρετών προσώπων και κυρίως της αντιπολίτευσης για τον οικονομικό προγραμματισμό(;) της Δημοτικής Αρχής, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας “πρωταγωνίστησαν” αναφορές σε μεγάλες ανάγκες και σημαντικά έργα του τόπου.

Στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνεδρίασης των αιρετών μελών από την πλευρά των αρμόδιων Αντιδημάρχων Τεχνικών Υπηρεσιών και Οικονομικών, Φραγκίσκου Βακόνδιου και Γιώργου Παπαμανώλη αντίστοιχα, αναφέρθηκαν οι κύριες μεταβολές στο αρχικό πλάνο της Δημοτικής Αρχής, οι οποίες προκάλεσαν καυστική κριτική κυρίως από την μείζονα αντιπολίτευση.

Αν και τα δύο θέματα απέσπασαν τη θετική ψήφο των περισσότερων μελών της Δημοτικής Αρχής, ωστόσο, ο καυστικός σχολιασμός της αντιπολίτευσης, έφερε στο προσκήνιο εκ νέου, άστοχες... κινήσεις της Δημοτικής πλειοψηφίας.

 

Οι κύριες αναμορφώσεις και τα ακριβή ποσά

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εισήγησης αναφέρθηκαν με σαφήνεια οι σημαντικές τροποποιήσεις που περιελάμβανε η πρόταση αναμόρφωσης της Δημοτικής Αρχής κι έχουν ως εξής: Για το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο μηδενίστηκε το ποσό των 5.000 ευρώ (αφορά σε προμήθεια εξοπλισμού), για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Ερμούπολης μειώθηκε το ποσό των 749.723 ευρώ σε 40.000 ευρώ, ενώ επιπλέον για το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου και την Αιθ. Πολλαπλών Χρήσεων από 33.021 ευρώ αυξάνονται τα χρήματα σε 58.948 ευρώ.

Επιπλέον, το έργο της κατασκευής έργων υποδομής για την υπογειοποίηση των κάδων μηδενίζεται και αφαιρούνται οι 10.000 ευρώ, χρήματα τα οποία έρχονται σε κωδικό για επισκευή και αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων της Δ/νσης Καθαριότητας, ενώ σχετικά με το έργο της επισκευής του τοίχου αντιστήριξης στην περιοχή του Βούρλη, ο προϋπολογισμός των 71.000 ευρώ μειώνεται κατά 43 χιλ. ευρώ περίπου και φθάνει στο ποσό των 27.368 ευρώ. Πέραν των προαναφερθέντων, στα ποσά που μηδενίζονται έχει συμπεριληφθεί και το αντίστοιχο των 15.000 ευρώ για τη μελέτη κατασκευής του δημοτικού κυνοκομείου, ενώ ελαφρώς αυξάνεται το ποσό από τα δημοτικά ταμεία για την επισκευή και συντήρηση των κτιρίων (χρήση 2017), με τον νέο προϋπολογισμό να φθάνει στα 74.000 ευρώ. Συμπληρωματικά, προτάθηκε και η αύξηση του κωδικού άρσης επικινδυνότητας κτιρίων (αλλαγή τίτλου, παλαιότερα αξιόλογα και διατηρητέα κτίρια) από 25 χιλ. ευρώ σε 35.537, 65 ευρώ, ενώ τέλος, το ποσό των 50.364 ευρώ προωθείται για τη μελέτη ανακατασκευής του οδικού τμήματος στην περιοχή του Βούρλη.

Φούσκα... σε προϋπολογισμό, αναφορικά με το έργο ανάπλασης στην Ερμούπολη

Ειδικότερα, η πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης πέραν της συνολικής κριτικής της με αφορμή τις προταθείσες τροποποιήσεις, επεσήμανε πως ο σχολιασμός της αναφορικά με τις μη ορθές κινήσεις της Δημοτικής Αρχής για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017, αποδεικνύονται από το έργο της ανάπλασης, για το οποίο, σήμερα, το ποσόν μειώνεται κατά 700.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα χαρακτηριστικά υποστήριξε ο επικεφαλής της παράταξης, Ανδρέας Γιαλόγλου, η συγκεκριμένη μεταβολή “δημιουργεί μία μεγάλη φούσκα στον προϋπολογισμό” αρκετών χιλιάδων ευρώ, σε έναν συνολικό προϋπολογισμό ύψους 22 εκατ. ευρώ. “Μία τόσο σημαντική απόκλιση και μάλιστα για ένα μόνο έργο, κάτι δείχνει” σχολίασε ο κ. Γιαλόγλου, λέγοντας πως, “είναι άβολη η θέση μας να σας επισημαίνουμε τα ίδια”. Μάλιστα, επί του θέματος, υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι η τεράστια μεταβολή των ποσών οφείλεται στο ότι, “στο τέλος του 2016 δεν φροντίσαμε να έχουμε τα σωστά ποσά” κι ως εκ τούτου, ήρθε με τη σειρά της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και ζήτησε διορθώσεις, σε οικονομικά στοιχεία που όπως πρόσθεσε ο ίδιος, δεν ήταν τα ακριβή, αλλά επί της ουσίας λανθασμένα.

“Ουδέποτε εισακουστήκαμε σε όσα επαναλαμβάναμε εδώ και δυο χρόνια. Όπως στρώσαμε το 2016, κοιμόμαστε το 2017” σχολίασε ο Ανδρέας Γιαλόγλου, επισημαίνοντας με σαφήνεια ότι, “Δεν φροντίσαμε να έχουμε στην τελευταία αναμόρφωση του 2016 τα σωστά ποσά και δεσμευθήκαμε ως προς τα ανώτατα όρια με την εγκύκλιο”. Εξήγησε δε, πως, αν και “δεν μας εμπόδιζε κανείς τα 750 χιλ. ευρώ να τα κάνουμε 40 χιλ. ευρώ, όπως έπρεπε” ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ακολουθήθηκε από τη Δημοτική Αρχή, με συνέπειες στο οικονομικό πλάνο του Δήμου. “Αυτό έχει αντίκτυπο διότι διογκώνει τον προϋπολογισμό, αλλοιώνει τη στοχοθεσία του προϋπολογισμού του Δήμου και δίνει πλασματικά νούμερα. Στην ουσία φαίνεται “αέρας” μέσα στον προϋπολογισμό μας” επανέλαβε κατηγορηματικά ο ίδιος.

Λαογραφικό Μουσείο: Επί 6 μήνες δεν μπορεί να δημοπρατηθεί η προμήθεια εξοπλισμού

Οι ανωτέρω αλλαγές που εστιάζουν εμμέσως και στην – με αξιοσημείωτη καθυστέρηση – δρομολόγηση της απόκτησης εξοπλισμού για το Λαογραφικό Μουσείο Ερμούπολης, έφεραν στην πρώτη γραμμή και τις συνέπειες των “άστοχων οικονομικών ενεργειών” της Δημοτικής Αρχής, η κύρια εκ των οποίων αποτελεί τη μη λειτουργία του ως σήμερα. “Όσον αφορά την προμήθεια του εξοπλισμού του Λαογραφικού Μουσείου να πούμε πως εδώ και έξι μήνες τουλάχιστον, δεν μπορεί να δημοπρατηθεί, λόγω του λάθους που έχουμε στον προϋπολογισμό” δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Γιαλόγλου, επισημαίνοντας πως, “Περιμένουν από το Λύκειο Ελληνίδων και απλώς επειδή εμείς δεν καταρτίσαμε σωστά τον προϋπολογισμό μας ώστε να έχουμε από το 2016 τη δυνατότητα να βάλουμε αυτά τα λεφτά που χρειάζεται, φθάνουμε σήμερα, Ιούνιο πλέον, να κάνουμε αναμόρφωση για να μπορέσει εν συνεχεία να δημοπρατηθεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία”. Μάλιστα σε ειρωνικό τόνο αναφορικά με τη σοβαρή καθυστέρηση που έχει προκληθεί και καθιστά ακόμη “κλειδωμένο” το Λαογραφικό Μουσείου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, σχολίασε “Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι”.

Προβλήματα στο αμαξοστάσιο, μηδενίζουν τις υποδομές υπογειοποίησης των κάδων

Χωρίς κριτική δεν πέρασε ούτε το θέμα της διαγραφής του ποσού που προοριζόταν για τη δημιουργία υποδομών υπογειοποίησης των κάδων από την μείζονα αντιπολίτευση, με τον επικεφαλής της να θίγει πως εμμέσως διαφαίνεται η κακή πορεία των οικονομικών κινήσεων. Συγκεκριμένα, το ποσό των 10.000 ευρώ που πλέον θα προωθηθεί για την εξασφάλιση υλοποίησης εργασιών σε δημοτικό χώρο για τη στέγαση αναγκών της Υπηρεσίας Καθαριότητας προκύπτει από τα σοβαρά προβλήματα που καταγράφονται στο αμαξοστάσιο. “Αφαιρούμε 10.000 ευρώ. Δεν έχουμε δηλαδή ούτε 10.000 ευρώ να αξιοποιήσουμε για την υπογειοποίηση;” ρώτησε ο κ. Γιαλόγλου, προσθέτοντας ότι, “αφού χρειάζεται να κόψουμε αυτά τα χρήματα, σημαίνει ότι είμαστε οριακοί (σσ. σε οριακό σημείο)”.

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Μάριος Βουτσίνος προχώρησε σε σχετική ενημέρωση του σώματος για τη συγκεκριμένη απόφαση, εξηγώντας πως, “Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις στο αμαξοστάσιο. Όπως γνωρίζετε με τον νέο κανονισμό εσωτερικής υπηρεσίας (ΟΕΥ) που ψηφίσαμε και ισχύει, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος έχει ενισχυθεί από υπηρεσιακό προσωπικό. Δυστυχώς το αμαξοστάσιο είναι πολύ παλιό και όπως είπα, υπάρχουν κάποιες υποδομές που έχουν κτιριακά και στατικά προβλήματα και χρήζει άμεσης επισκευής ένας χώρος ούτως ώστε να λειτουργήσουν γραφεία για να μεταφερθούν εκεί κάποιοι υπάλληλοι που έχουν έρθει στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και δεν είναι δυνατόν να μην έχουν έναν δικό τους χώρο”. Μάλιστα όπως κατέληξε ο αντιδήμαρχος, αυτά τα χρήματα είναι απαραίτητα να προωθηθούν στην κάλυψη των ανωτέρω αναγκών, αφού “δεν είναι δυνατόν το προσωπικό να μην έχει ένα γραφείο”.

Άρση επικινδυνότητας σε οποιοδήποτε κτίριο(;)

Απαρατήρητη δεν έμεινε ούτε η μεταβολή (αύξηση) των ποσών που προωθείται για τις εργασίες άρσης επικινδυνότητας κτιρίων, αφού εκ μέρους της αντιπολίτευσης, εκφράσθηκε ιδιαιτέρως ο προβληματισμός του τρόπου αξιοποίησης αυτών και ειδικότερα το θέμα των χαρακτηρισμένων ή μη ως “διατηρητέων κι αξιόλογων” κτιρίων για τα οποία θα υπάρχει δυνατότητα να “διοχετευθούν” αποκλειστικά... Με δεδομένο το γεγονός πως, ακόμη και η μικρή αύξηση, δεν ευνοεί στην “επούλωση” των τεράστιων αναγκών που προκύπτουν σταθερά στη νεοκλασική πόλη, ο κ. Γιαλόγλου άσκησε κριτική στην πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής να μετονομάσει τον τίτλο του σχετικού κωδικού, “ανοίγοντας” ουσιαστικά τη δυνατότητα υλοποίησης εργασιών και σε μη χαρακτηρισμένα κτίρια. “Γιατί αλλάζουμε τον τίτλο; Πριν ήταν “άρση επικινδυνότητας αξιόλογων και διατηρητέων κτιρίων”. Γιατί γίνεται αυτή η αλλαγή τίτλου; Σημαίνει ότι με αυτά τα πενιχρά χρήματα των 35.000 ευρώ θα άρουμε την επικινδυνότητα οποιουδήποτε κτιρίου στο νησί;” σχολίασε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, λέγοντας επιπλέον πως, “αφήνω το ερώτημα στον αέρα...”.

Άμεσα η σύμβαση για τις εργασίες στο ύψος της θέσης Βούρλη

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν μεταξύ άλλων παρατηρήσεις και για το θέμα της προώθησης των εργασιών στη θέση Βούρλη και συγκεκριμένα στο τοιχίο, ενώ διατυπώθηκαν ερωτήσεις σχετικά με την απόφαση ανάθεσης της μελέτης για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος σε εταιρεία μέσω διαγωνισμού, γεγονός που σημαίνει την αξιοποίηση του ποσού των 50.000 ευρώ.

Εκ μέρους του αρμόδιου αντιδημάρχου υπενθυμίστηκε αρχικά πως, η μελέτη για τις συνολικές εργασίες που θα “αντιμετωπίσουν” στο μέτρο του εφικτού το πρόβλημα των κατολισθητικών φαινομένων δεν μπορεί να εκπονηθεί από τις ίδιες δυνάμεις της Τεχνικής Υπηρεσίας, γνωστοποιώντας στη συνέχεια, πως τουλάχιστον οι άμεσες μικρές παρεμβάσεις επί του τοιχίου, θα προωθηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. “Θα αποκαταστήσουμε προσωρινά να μην έχει επιπλέον ζημιές ο τοίχος και αυτή την προσωρινή αποκατάσταση την έχουμε κοστολογήσει στις 27.368 ευρώ” σημείωσε ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, εξηγώντας παρακάτω πως, “Έγινε διαγωνισμός, υπάρχει εργολάβος και άμεσα θα φέρει τα έγγραφα που πρέπει για να υπογραφεί η σύμβαση”. Έκλεισε την ενημέρωσή του δε, λέγοντας πως , “το υπόλοιπο ποσόν που έχουμε υπολογίσει, θα προωθηθεί για την μελέτη αποκατάστασης του υπόλοιπου έργου”.