Γενικόλογη τοποθέτηση του Γ. Μαραγκού σε σημαντική ερώτηση του Π. Χρυσαφίδη για τον τρόπο αξιοποίησης του στρατοπέδου με φόντο την υπογραφή του πρώτου στην επιστολή προς το Υπ. Παιδείας για την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής

Καμία απάντηση περί των προθέσεων

Οι φορείς συνυπέγραψαν κι απέστειλαν την παρέμβαση προς τον Κ. Γαβρόγλου

Τις αποστάσεις του κρατά ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης από μία σαφή και ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση όσον αφορά τουλάχιστον την προσωπική θέση του σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου, αφού αν και κλήθηκε εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών Σύρου να μιλήσει σχετικώς, με αφορμή και τη δέσμευση των φορέων του νησιού για προσπάθεια ενδεχόμενης αξιοποίησης τμήματός του προς εξυπηρέτηση του ΤΜΣΠΣ, ωστόσο, ο ίδιος, απέφυγε εντέχνως μία ουσιαστική απάντηση.

Ειδικότερα, μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση του ψηφίσματος διαμαρτυρίας που συνυπέγραψε το σύνολο των φορέων, των εκπροσώπων των Αρχών του τόπου, των επιστημονικών κι επαγγελματικών κλάδων και του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατόπιν της σχετικής συμφωνίας στην προχθεσινή σύσκεψη, ο Γιώργος Μαραγκός κλήθηκε από τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Παύλο Χρυσαφίδη να διευκρινίσει τη στάση του, με φόντο – παράλληλα - το έργο της μελετητικής εταιρείας που ερευνά και προτείνει τον τρόπο αξιοποίησης του στρατοπέδου κι έχει σκιαγραφήσει ήδη την “κατεύθυνση” τουριστικής εκμετάλλευσης όπως άλλωστε ανέπτυξαν εκπρόσωποί της, στην Επιτροπή Διαβούλευσης.

 

Π. Χρυσαφίδης: Ποιες είναι οι προθέσεις σας;

Ιδιαιτέρως συγκεκριμένος στο ερώτημά του, ο Παύλος Χρυσαφίδης θέλησε να καλέσει τον δήμαρχο να δώσει σαφή απάντηση σχετικά με την επί της ουσίας θολή... στάση του να υπογράψει το ψήφισμα των φορέων προς το Υπουργείο Παιδείας που επισημαίνει την ενδεχόμενη αξιοποίηση του στρατοπέδου (τμήματός του) προς όφελος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο πλαίσιο διεκδίκησης της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής στη Σύρο, ενώ παράλληλα, έχει υπογράψει το σύμφωνο συναντίληψης με τον Υπ. Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο για προσπάθεια επενδυτικής αξιοποίησης του ίδιου χώρου.

“Το δημοτικό συμβούλιο είχε πάρει κάποιες αποφάσεις, εγώ είχα μειοψηφήσει όπως και κάποιοι άλλοι και είχαν υπογραφεί κάποια Σύμφωνα. Τώρα πάλι πώς μπαίνει το στρατόπεδο μέσα (στο ψήφισμα διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Παιδείας) και το υπογράφετε κι εσείς;” σχολίασε χαρακτηριστικά, ρωτώντας τον μάλιστα πως, “Σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε είχατε άλλη ρότα. Άλλαξε η πολιτική σας; Άλλαξε η πολιτική του κ. Καμμένου; Τί έχει συμβεί; Ποιες είναι οι προθέσεις σας;”

Γ. Μαραγκός: Έμπρακτη η στήριξή μας στο ΤΜΣΠΣ. Δεν θα προκαταλάβω τη διαδικασία της μελετητικής εταιρείας

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μαραγκός ενημερώνοντας το σώμα για το περιεχόμενο της σύσκεψης, επεσήμανε πως, στο εν λόγω ψήφισμα που συνυπέγραψαν όλοι οι φορείς της Σύρου και το Πανεπιστήμιο, καθίσταται σαφής η αντίθεση ως προς το θέμα της έδρας, αφού η εξέλιξη ίδρυσης της Πολυτεχνικής Σχολής αξιολογείται θετικότατα. “Αντιτιθέμεθα πλήρως στο σκέλος του πού θα πάει η έδρα, όχι στην ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής” σχολίασε χαρακτηριστικά, εξηγώντας επιπλέον πως, “Εφόσον λάβει χώρα (σσ. η απόφαση ίδρυσης) ανεξαρτήτως του που θα βρίσκεται η έδρα συνιστά σημαντική βελτίωση για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και βεβαίως και προφανώς για το ΤΜΣΠΣ στη Σύρο” αφού όπως πρόσθεσε, “αυξάνει την ελκυστικότητα του Τμήματος, δημιουργεί μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στα πτυχία τα οποία χορηγεί το Τμήμα και γενικώς να πούμε ότι είναι μία σημαντική αναβάθμιση για το Πανεπιστήμιο”.

Μάλιστα θέλησε να επισημάνει την έμπρακτη μέχρι σήμερα στήριξη τόσο του πρώην Δήμου Ερμουπόλεως, όσο και του νυν ενιαίου Δήμου προς το ΤΜΣΠΣ με φόντο τη δωρεάν παραχώρηση δημοτικών ακινήτων, γνωστοποιώντας επιπλέον πως, εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει και νέα εξέλιξη, που θα ευνοήσει την παραχώρηση ενός ακόμη κτιρίου που θα λάβει κατά κυριότητα ο Δήμος από το Ελληνικό Δημόσιο.

Στα ανωτέρω δε, για πρώτη φορά γνωστοποίησε τη δημοτική προσπάθεια απόδοσης προς διαμόρφωση και χρήση συνολικά του κτιρίου Κορνηλάκη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “έχουν υπάρξει επαφές του Δήμου μας με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Αιγαίου και με τον κ. Πρύτανη και με τους εκπροσώπους του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων όπου στις επαφές αυτές - και έγγραφες και προφορικές - δίναμε την δυνατότητα εφόσον επιθυμεί το Πανεπιστήμιο να πάρει ένα ώριμο έργο σε επίπεδο μελετητικό και σε επίπεδο εγκρίσεων δηλαδή τα κτίρια τα οποία προβλέπονται από τη Μελέτη του Τεχνικού Πολιτισμού με τις μελέτες που είναι ώριμες σε επίπεδο τευχών δημοπράτησης και τις εγκρίσεις με έναν προϋπολογισμό ο οποίος δεν είναι φαραωνικός, αλλά είναι της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ” προκειμένου όπως τόνισε, “να μπορεί να στεγάσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εκεί, πολύ μεγάλο μέρος των υποδομών του και των λειτουργιών του”.

Χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για την εξέλιξη της εν λόγω πρότασης, θέλησε να επαναλάβει πως ο Δήμος εμπράκτως στηρίζει το ΤΜΣΠΣ στη Σύρο, προβαίνοντας σε μία γενικόλογη απάντηση προς τον κ. Χρυσαφίδη αναφορικά με το καίριας σημασίας ερώτημά του.

“Βρίσκεται σε εξέλιξη όπως γνωρίζετε μία σύμβαση για την παροχή προτάσεων αναφορικά με την αξιοποίηση του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Αποστόλου Ζαφείρη” ανέφερε σχετικά, εξηγώντας πως, ήδη έγινε η διαβούλευση και η εταιρεία “άκουσε τις προτάσεις, τις σημείωσε, τις αξιολογεί και πρόκειται με βάση όλα όσα συγκέντρωσε να επανέλθει παρουσιάζοντάς μας ένα τελικό σχέδιο προτάσεων, ένα σχέδιο δέσμης προτάσεων για την αξιοποίηση του στρατοπέδου”.

Ως εκ τούτου, περιορίστηκε στο να δηλώσει πως, “Επ΄ουδενί δεν θα ήθελα και δεν θα έπρεπε να προκαταλάβω τη βούληση της διαδικασίας αυτής που είναι ακόμη σε εξέλιξη δεδομένου ότι τα αποτελέσματά της θα έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο μετά την υλοποίηση των προβλεπόμενων σταδίων ώστε να ενημερωθούν και να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις οι σύμβουλοι”.

Η απόφαση της συνέλευσης του ΤΜΣΠΣ

Αξίζει να δημοσιευθεί προς ενημέρωση των αναγνωστών και το κείμενο – ψήφισμα της απόφασης της γενικής συνέλευσης του ΤΜΣΠΣ αναφορικά με το σοβαρό θέμα της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής για τα τρία Τμήματα των Μηχανικών, η οποία κι ελήφθη χθες. Το περιεχόμενό του ακολουθεί αυτούσιο: Στο τρέχον σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προβλέπεται η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα τη Σάμο, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: (α) Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, με έδρα τη Σάμο, (β) Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, με έδρα τη Σύρο, και (γ) Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, με έδρα τη Χίο.
Η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής αποτελούσε ένα πολυετές αίτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με την υπ. αριθμ. 14/29.11.2007 ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου για την ίδρυση και λειτουργία Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο.
Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και αναγνωρίζει πως η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής αποτελεί μια σημαντική αναβάθμιση και για τα τρία τμήματα μηχανικών του Πανεπιστημίου μας τα οποία πλέον κάτω από τη φυσική τους θεσμική ομπρέλα θα μπορέσουν να αναπτύξουν ουσιαστικές συνέργειες και να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες και εκπαιδευτικό έργο στους 3.200 φοιτητές και φοιτήτριές τους.
Ιδιαίτερα θετικές είναι και οι προοπτικές που αφορούν στην αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων μας καθώς θα ενταθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα από την ψήφιση του νομοσχεδίου οι συζητήσεις με το ΤΕΕ.
Παρά τις ανωτέρω πολύ σημαντικές θετικές εξελίξεις, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως για ακόμη μια φορά η πολιτική ηγεσία χειρίστηκε ένα ακαδημαϊκό θέμα όπως αυτό της διοικητικής έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής με μικροπολιτικά συμφέροντα. Χωρίς καμία τεκμηρίωση, αγνοώντας ομόφωνες αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που με ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια έχει επιλέξει για έδρα της σχολής τη Σύρο, το υπουργείο προχωράει μονομερώς σε επιλογή της Σάμου ως διοικητικής έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής. Με την παρούσα εξέλιξη, στη Σάμο θα λειτουργούν οι διοικητικές έδρες δύο Σχολών, στη Χίο η διοικητική έδρα μιας Σχολής και η Σύρος θα παραμείνει μια "ορφανή" Πανεπιστημιακή Μονάδα. Αυτή η απόφαση δεν συνάδει με το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και μπορεί μακροπρόθεσμα να ανατρέψει το αναπτυξιακό όραμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων χαιρετίζει την απόφαση για την Ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Αιγαίου και ζητεί από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να σεβαστεί την επιθυμία του ίδιου του Πανεπιστημίου, να αναθεωρήσει την ανωτέρω πολιτική απόφαση και να ορίσει ως διοικητική έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου τη Σύρο. (Ερμούπολη, 5/7/2017 - Η Συνέλευση του Τμήματος ΜΣΠΣ).