Υποβολή πρότασης από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης προς το Υπ. Εσωτερικών για την εξασφάλιση ποσού ύψους 290 χιλ. ευρώ για τις “σωτήριες” εργασίες της σημαντικής αθλητικής υποδομής

Χρηματοδότηση για την Β΄ Κλειστή Αίθουσα

Τέλος Οκτωβρίου αναμένεται ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης στη Σύρο για την υπογραφή σύμβασης με τον Δήμο για το στάδιο Πευκακίων

Στην ανάγκη της τοπικής κοινωνίας και κυρίως της αθλητικής κοινότητας να απολαμβάνει κατάλληλες και ασφαλείς αθλητικές υποδομές έρχεται να απαντήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, αποφασίζοντας απόψε το βράδυ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την Β΄ Κλειστή Αίθουσα (αίθ. Βόλεϊ) του Αθλητικού Κέντρου Ερμούπολης.

Με “πυξίδα” τη μελέτη στατικής ενίσχυσης της αθλητικής υποδομής, καθώς και με φόντο τον κίνδυνο που ελλοχεύει για φιλάθλους και αθλητές εξαιτίας των προβλημάτων που αποτυπώνονται στο περιεχόμενό της και αφορούν στον φέροντα οργανισμό της Αίθουσας, καθώς και με δεδομένη την ανησυχία περί “απώλειας” ενός άκρως απαραίτητου αθλητικού χώρου, η Δημοτική Αρχή θέτει επί τάπητος την προσπάθεια διεκδίκησης χρηματοδότησης από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να εξασφαλιστεί το απαραίτητο ποσό των 289.788,09 ευρώ.

Πρόκειται για μία υπόθεση άκρως σοβαρή, που έχει απασχολήσει σημαντικά την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με τη Δημοτική Αρχή να έχει ιεραρχήσει τις ανοικτές ανάγκες σε επίπεδο αθλητικών χώρων και να έχει προτάξει τη συγκεκριμένη αθλητική Αίθουσα, η οποία φιλοξενεί και προπονήσεις, αλλά και αγώνες βόλεϊ Α΄ Κατηγορίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον αριθμό των αθλητών που βρίσκονται εντός αυτής, αλλά και των φιλάθλων, σε καθημερινή βάση.

Μετά από την παραλαβή (7/8/2017) της μελέτης στατικής επάρκειας για την Β΄ Κλειστή Αίθουσα από το δημοτικό συμβούλιο, η οποία συγχρηματοδοτήθηκε τόσο από τον Δήμο, όσο και από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, μόνη ως αποδεικνύεται η Δημοτική Αρχή μερίμνησε συστηματικά για την αναζήτηση χρηματοδότησης, αφού σε ουσιαστικό επίπεδο τελικά, κατάφερε να προωθήσει πρόταση χρηματοδότησης προκειμένου να υλοποιηθούν οι άκρως σημαντικές εργασίες που έχουν καταγραφεί.

Η αγωνία της τοπικής κοινωνίας δε, για την συγκεκριμένη αθλητική αίθουσα λαμβάνει καθησυχαστική απάντηση πλέον, μετά από μία επίμονη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να αιτηθεί και την στήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου όσον αφορά στην χρηματοδότηση, η πλευρά της οποίας όμως, επιδεικνύοντας άκρως υποτονικά αντανακλαστικά, δεν ανταποκρίθηκε με πράξεις στο πάγιο αίτημα της αθλητικής κοινότητας του νησιού. Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, αρκεί να υπενθυμιστεί πως, ακόμη και στο σχετικό έγγραφο αίτημα της Δημοτικής Αρχής προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου προ μηνών καθώς και απέναντι στις συστηματικές πιέσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια του πρόσφατου παρελθόντος, ο Δήμος δεν έλαβε άμεσα καμία ουσιαστική απάντηση.

Η όποια παράταση παραχωρήθηκε δε προς τον ανάδοχο για την ολοκλήρωση της εκπόνησης της μελέτης στατικής επάρκειας, πρέπει να σημειωθεί πως, δόθηκε με αποφάσεις και των δύο πλευρών, Δήμου και Περιφέρειας, που την συγχρηματοδότησαν, με την Περιφέρεια να είναι πλήρως εκτεθειμένη μέσω των απαντήσεών της, περί μη ωριμότητας και μη έγκαιρης κατάθεσης απαιτούμενης μελέτης για την Β΄ Κλειστή Αίθουσα, αν και στον προϋπολογισμό της το 2015, στο σχετικό Τεχνικό Πρόγραμμα είχε εντάξει ποσό ύψους 250 χιλ. ευρώ.

Κι ενώ η όποια ενίσχυση σε αθλητικές υποδομές προωθείται προς τα άλλα νησιά από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και ορθώς γίνεται αυτό, άκρως απογοητευτική είναι η εικόνα της στήριξής... της προς τη Σύρο και τις ανάγκες της νεολαίας και της αθλητικής κοινότητας, παρατήρηση που αποδεικνύεται από τα γεγονότα.

Στο νήμα της ανωτέρω αναφοράς δε, για μία από τις σημαντικότερες αθλητικές υποδομές του τόπου, πρέπει να προστεθεί και η προσπάθεια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να αναβαθμίσει το στάδιο Πευκακίων, καθώς τέλος του τρέχοντος μήνα, θα επισκεφθεί το νησί ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση για τον πολυσυζητημένο αθλητικό χώρο, που θα συγχρηματοδοτήσουν από κοινού Δήμος και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Κύρια προβλήματα και επιτακτική ανάγκη στατικής ενίσχυσης

Σύμφωνα με την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης, απόφαση, που εγκρίνουν απόψε τα αιρετά μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προβλέπεται πως, αν ανταποκριθεί θετικά το Υπουργείο Εσωτερικών, θα απαιτηθεί χρόνος 8 μηνών για την υλοποίηση των όσων προβλέπει η μελέτη στατικής ενίσχυσης της Β΄ Κλειστής Αίθουσας. Το κύριο έργο της αφορά στη “στατική ενίσχυση του φέροντα οργανισμού με προσθήκη νέων μεταλλικών στοιχείων και ενίσχυση θεμελιώσεων” του εν λόγω αθλητικού χώρου. Το πρόγραμμα από το οποίο διεκδικείται η χρηματοδότηση αφορά στην πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από έκτακτες θεομηνίες σε ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, με φόντο και τα συμπεράσματα της μελέτης αλλά και τα κύρια προβλήματα της συγκεκριμένης αθλητικής υποδομής.

Ειδικότερα, μεταξύ των πιο σημαντικών προβλημάτων και βλαβών που καταγράφονται στη μελέτη, είναι τα ακόλουθα: α. Πολύ σημαντικές παραμορφώσεις λυγισμού συνδέσμου τύπου Λ στη νότια όψη του φορέα, καθώς και συνδετήρων δοκών διατομής ΗΕΑ 100 στον άξονα των υποστυλωμάτων διατομής ΙΡΕ 360 στη στάθμη + 8.70 cm. β. Σημάδια παραμένουσας μετακίνησης (ανασήκωμα) υπ/τος στην περιοχή έδρασης, στη θέση που υποδεικνύεται στο σχέδιο κάτοψης στη στάθμη +0.00m. γ. Έντονες ρηγματώσεις στο περιμετρικό τοιχείο σκυροδέματος στις θέσεις που υποδεικνύεται στο σχέδιο της κάτοψης στη στάθμη +0.00. δ. Σημαντική και πολύ σημαντική διάβρωση στα μεταλλικά στοιχεία σε θέσεις που υποδεικνύονται στα σχέδια. ε. Χαλάρωση κοχλιώσεων σε σημαντικά στοιχεία (λχ. Κατακόρυφοι σύνδεσμοι δυσκαμψίας) καθώς και στοιχείων ντίζας στη στέγη. στ. Σημαντική στρεπτική παραμόρφωση σε κατακόρυφα στοιχεία με ασήμαντη στρεπτική δυσκαμψία (στέγη).

Σύμφωνα με όσα τονίζονται συμπερασματικά, “Για το στέγαστρο σημειώνεται ότι σε αρκετά μέλη δομικού χάλυβα παρατηρούνται υπερβάσεις του επιτρεπόμενου συντελεστή εκμετάλλευσης, ενώ οι απαιτήσεις λειτουργικότητας δεν ικανοποιούνται για τον μεταλλικό φορέα. Για τις κερκίδες ικανοποιούνται όλα τα κριτήρια αστοχίας και λειτουργικότητας, ενώ για τον μεταλλικό φορέα βάσης των κερκίδων παρατηρείται μικρή υπέρβαση του συντελεστή εκμετάλλευσης για τους οριζόντιους συνδέσμους δυσκαμψίας. Οι καταστάσεις λειτουργικότητας επίσης ικανοποιούνται σε αυτήν την περίπτωση.

Επιπλέον, υπόψιν των αιρετών έχει τεθεί και η απάντηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε ερώτηση της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας για την αντοχή ή μη του αθλητικού χώρου και για το θέμα της ασφαλούς ή μη παραμονής των αθλητών. Μεταξύ άλλων, η Τεχνική Υπηρεσία απαντούσε προς την Κίνηση Πολιτών Σύρου πως, “... συνίσταται η χρήση του γηπέδου εφόσον δεν συντρέχουν ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες όπως περιγράφονται ανωτέρω, γεγονός το οποίο παρακολουθείται από το αρμόδιο τμήμα αθλητισμού σε συνεργασία με την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Προκειμένου να εξασφαλιστεί πλήρως η λειτουργία του κτιρίου σε κάθε περίπτωση και να ολοκληρωθεί η διαδικασία νομιμοποίησής του, απαιτείται η στατική του ενίσχυση σύμφωνα με την ανωτέρω μελέτη” (α.π. 20849/14-9-2017).

 

Σκοπιμότητα: Χρήση κτιρίου και ακραία καιρικά φαινόμενα

Στην ίδια μελέτη, με σαφήνεια αναφέρονται οι κύριοι λόγοι και η σκοπιμότητα ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού της Β΄ Κλειστής Αίθουσας του Αθλητικού Κέντρου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο σχετικό τμήμα της μελέτης, “οι βλάβες που διαπιστώνονται στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, προκαλούν την εύλογη ανησυχία όχι μόνο της διοίκησης αλλά και των πολιτών του Δήμου, για δύο σημαντικούς λόγους: 1. Το κτίριο βρίσκεται σε χρήση και μάλιστα φιλοξενεί αγώνες βόλεϊ ακόμα και Α΄ Εθνικής Κατηγορίας με παρουσία πλήθους θεατών. Η τυχόν αχρηστία του, θα στερήσει μία σημαντικότατη αθλητική υποδομή.

Το κτίριο φιλοξενεί την ομάδα βόλεϊ ΦΟΙΝΙΚΑΣ η οποία έχει πολύ καλή πορεία στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Η Σύρος είναι η έδρα της ομάδα, με σημαντικό πλήθος φιλάθλων οι οποίοι συστηματικά παρακολουθούν τους αγώνες της ομάδας. Το κτίριο σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας έχει χωρητικότητα 870 θεατών και σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι ο αριθμός δεν μπορεί να καλύψει όλους τους θεατές.

(...) Επιπλέον, σύμφωνα με την Μελέτη Στατικής Επάρκειας Αθλητικού Κέντρου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Δημήτριος Βικέλας – Κλειστή Αίθουσα Β΄και ειδικότερα την Τεχνική Έκθεση της Β΄ Φάσης (στατική επάρκεια φέροντα οργανισμού), παράγραφος 8, ο ανάδοχος καταγράφει τα συμπεράσματα της στατικής επίλυσης του κτιρίου και καταλήγει επί λέξει: “Για το στέγαστρο σημειώνεται ότι σε αρκετά μέλη του δομικού χάλυβα παρατηρούνται υπερβάσεις του επιτρεπόμενου συντελεστή εκμετάλλευσης, ενώ οι απαιτήσεις λειτουργικότητας δεν ικανοποιούνται για τον μεταλλικό φορέα. Προτείνεται η μη χορήγηση άδειας λειτουργίας έως την στατική ενίσχυση του κτιρίου”.

Υπογραμμίζεται δε, πως, “Το κτίριο βρίσκεται σε λειτουργία μόνο λόγω της παράτασης της άδειας λειτουργίας του με την απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΤΑΕΥ/ΤΤΠΑΑΕ/422670/17340/446 ΦΕΚ 3727Β/31-8-2018 η οποία εκδόθηκε κατόπιν της ανωτέρω εισήγησης”.

Αναφορικά με τον δεύτερο λόγο, διευκρινίζονται τα παρακάτω: “2. Η περιοχή του έργου πλήττεται από ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους οι οποίοι εκτιμάται ότι αποτελούν τον κύριο λόγο των παρατηρούμενων παραμορφώσεων.

Το κτίριο όπως προαναφέρθηκε διαθέτει φέροντα οργανισμό από δομικό χάλυβα. Αρχικά λειτουργούσε ως ανοικτό υπόστεγο. Με τη μετατροπή του σε Κλειστή Αίθουσα έπαψε να φέρει μόνο τα συνήθη στατικά φορτία, αλλά υποβάλλεται περιοδικά σε ισχυρές ανεμοπιέσεις οι οποίες εκτιμάται ότι οδήγησαν στα φαινόμενα του λυγισμού. (...) Ο κυριότερος κίνδυνος είναι υπό την εμφάνιση ακραίων συνθηκών να αστοχήσει έστω ένας εκ των εκατοντάδων συνδέσμων του φέροντα οργανισμού χωρίς να γίνει αντιληπτό ή κατά τη διάρκεια παρουσίας θεατών και αθλητών στην αίθουσα. Ακόμα και αν δεν ακολουθήσει ολοκληρωτική κατάρρευση, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να αποκολληθεί ένα ή περισσότερα πάνελ της οροφής λόγω των μεγάλων παραμορφώσεων. Το ίδιο φαινόμενο κατά τη διάρκεια ισχυρού ανέμου συνέβη στο παρελθόν με ένα πάνελ πλαγιοκάλυψης”.

Εκτός των ανωτέρω, διευκρινίζεται επίσης, πως, “η μελέτη που βρίσκεται στη διάθεση του Δήμου, περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις ενισχύσεων, αναλυτικούς υπολογισμούς και συνοδεύεται από προϋπολογισμό και τιμολόγιο μελέτης και η επιθυμία του Δήμου και των πολιτών είναι η υλοποίησή της. Το συνολικό κόστος των στατικών ενισχύσεων ανέρχεται σε 289.788,09 ευρώ. Είναι προφανές ότι η επέλευση ακραίων καιρικών συνθηκών μπορεί να έχει άμεση επίπτωση στη στατικότητα του κτιρίου και για το λόγο αυτό, κρίνεται σκόπιμο η στατική του ενίσχυση να ενταχθεί στις προβλέψεις της Εγκυκλίου 10 (ΑΔΑ: Ψ65Π465ΧΘ7-4Ε8) για την πρόληψη καταστροφών από φυσικά φαινόμενα”.

 

Βασικές επεμβάσεις στην Β΄ Κλειστή Αίθουσα

Σαφείς είναι και οι αναφορές της μελέτης στις επεμβάσεις που πρέπει να ακολουθήσουν στο εν λόγω κτίριο. Συγκεκριμένα, σημειώνονται τα παρακάτω για το στέγαστρο: 1. Προσθήκη μελών σε προσημειωμένα σημεία ελλείψεων (παράδειγμα στη νότια όψη – συνδετήρια δοκός τύπου ΗΕΑ). 2. Προσθήκη οριζόντιων συνδέσμων δυσκαμψίας σε φατνώματα κοντά στον κορφιά. 3. Προσθήκη κατακόρυφων συνδέσμων δυσκαμψίας στα μεσαία ανοίγματα του φορέα. 4. Προσθήκη στοιχείων στο κατακόρυφο επίπεδο μεταξύ των δικτυωμάτων προς πλευρική εξασφάλιση των τελευταίων. 5. Αντικατάσταση μελών με πολύ σοβαρές βλάβες (παραμορφώσεις από φαινόμενα δευτέρας τάξεως). 6. Αντικατάσταση συνδέσμων δυσκαμψίας που αστοχούν (βόρεια – νότια όψη και τομή 5-5). 7. Αντικατάσταση κατακόρυφων στοιχείων των απολήξεων (ανώτερη στάθμη) των υπ/των της τομής 5-5 ή/ και ενίσχυση με τη δοκό στέγης διατομής ΙΡΕ 270 με διαγώνια μεταλλικά στοιχεία ή haunch. 8. Ενίσχυση γωνιακών στέγης (άνω και κάτω πέλμα) με δοκούς κοίλης διατομής. 9. Ενίσχυση γωνιακών κορμού δικτυώματος στέγης με δοκούς γωνιακών (όπου χρειάζεται). 10. Κατάλληλη αντιμετώπιση παραμορφωμένων στοιχείων της τομής 5-5 (ανώτερη στάθμη υπ/των) σε περίπτωση που οι στρεπτικές παραμορφώσεις είναι παραμένουσες. 11. Αντικατάσταση τεγίδων και πύκνωση ή αντικατάσταση μηκίδων. 12. Σύσφιξη κοχλιών. 13. Επεξεργασία και αποκατάσταση επιφανειών μεταλλικών στοιχείων με φαινόμενα διάβρωσης. 14. Κάλυψη οπής σε χαμηλό ύψος της νοτιο-δυτικής πλευράς του φορέα προς αποφυγή περαιτέρω διάβρωσης του φορέα. 15. Ενίσχυση συνδέσεων που δεν πληρούν τα κριτήρια σχεδιασμού. 16. Ενίσχυση θεμελίωσης για τα στοιχεία με ελλειπή θεμελίωση στη δυτική και ανατολική όψη. 17. Αντικατάσταση μεταλλικών στοιχείων οριζόντιας δυσκαμψίας (διατομής L70x70x7) στην οροφή του μεταλλικού φορέα βάσης των κερκίδων.

 

Πράσινο φως” και υλοποίηση έργου στο στάδιο Πευκακίων

Εν αναμονή του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη στη Σύρο, τέλος Οκτωβρίου, προκειμένου να ανάψει το “πράσινο φως” για την έναρξη της βελτίωσης του σταδίου Πευκακίων, αφού πλέον, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του από τους προϋπολογισμούς τόσο του Δήμου, όσο και του Υπουργείου Αθλητισμού, αξίζει να υπενθυμιστεί πως, η αναβάθμιση του συγκεκριμένου αθλητικού χώρου αποτέλεσε βασικό αίτημα των δρομέων της Σύρου και των αθλητών του στίβου.

Οι συστηματικές προσπάθειες του Δήμου και της Τεχνικής Υπηρεσίας και οι επαφές του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού καθώς και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκου Βακόνδιου και του εντεταλμένου, Γουλιέλμου Πρίντεζη με τον κ. Βασιλειάδη, οδηγούν προσεχώς στην υλοποίηση του έργου, προϋπολογισμού ύψους 650 χιλ. ευρώ.

Προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού και ενόψει της υπογραφής σύμβασης του σημαντικού έργου, ακολουθούν οι εργασίες που θα “μεταμορφώσουν” το σημερινό στάδιο στην περιοχή των Πευκακίων. Ειδικότερα, προβλέπονται: ο εκσυγχρονισμός και ανακατασκευή των υπαίθριων χώρων των αθλημάτων στίβου, δηλαδή των αγωνισμάτων δρόμου, της σφαιροβολίας, του άλματος εις ύψος και του άλματος εις μήκος, η καθαίρεση και ανακατασκευή των κερκίδων στην ανατολική πλευρά του γηπέδου, η καθαίρεση και ανακατασκευή της εισόδου (κοινού – οχημάτων) επί της οδού Γυμναστηρίου, ώστε ο χώρος να είναι προσβάσιμος από άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες, η καθαίρεση δύο κτισμάτων (γκισέ εισιτηρίων – κτίριο γραφείων), τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 8/2017 “Έκθεση επικίνδυνου κτίσματος” της Δ/νσης Δομησης, η ανακατασκευή του γηπέδου μπάσκετ, η κατασκευή νέων κερκίδων στο πλάι του γηπέδου μπάσκετ, η επισκευή του κτιρίου των παλαιών αποδυτηρίων, ώστε να καταστούν λειτουργικά, αποξήλωση και αντικατάσταση των κιγκλιδωμάτων στην βόρεια – νότια και ανατολική περίφραξη του γηπέδου. Επίσης, προβλέπεται να επιτευχθούν: αγωνιστικός χώρος (κονίστρα) 4.700 μ2, με Στίβο 5 διαδρομών 200μ με ελαστικό τάπητα. Η κύρια ευθεία του στίβου θα επεκτείνεται πέραν των ημικυκλίων, ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή των αγωνισμάτων δρόμου των 100μ., ενώ ακόμη, 1 εγκατάσταση άλματος εις ύψος, 2 εγκαταστάσεις άλματος εις μήκος και 2 εγκαταστάσεις ρίψεως σφαίρας.