Ακύρωση προσεγγίσεων για κρουαζιερόπλοια στα ελληνικά λιμάνια σύμφωνα με τα κυβερνητικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας

Απώλειες στην κρουαζιέρα λόγω κορωνοϊού

Μοιραία θα επηρεαστεί και η Σύρος, που μέχρι σήμερα έχει 76 “κλεισμένες” αφίξεις για το 2020

Ακυρώσεις προγραμματισμένων αφίξεων κρουαζιέρας και στο λιμάνι της Σύρου θα σημάνει η απαγόρευση του κατάπλου κρουαζιερόπλοιων σε όλα τα ελληνικά λιμάνια της χώρας, λόγω μέτρων πρόληψης ενάντια στη διασπορά και μετάδοση του κορωνοϊού, τα οποία και ορθώς λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Αναφορικά με την περίπτωση της Σύρου πρέπει να αναφερθεί πως μέχρι σήμερα και για το διάστημα του 2020, έχουν προγραμματισθεί περί τις 76 προσεγγίσεις, εκ των οποίων οι πρώτες “κλείστηκαν” για τις αρχές Απριλίου.

Ωστόσο, τα σαφή μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και αφορούν τις απαγορεύσεις στις προσεγγίσεις κρουαζιέρας, θα επηρεάσουν τον προγραμματισμό για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η πλευρά της οποίας λογικά θα μετρήσει σημαντικές απώλειες.

Δεν πρέπει να παραβλέπει κανένας πολίτης μάλιστα, πως, βάσει των ειδικών, η μετάδοση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και ως εκ τούτου, οι περιορισμοί και τα έκτακτα μέτρα κρίνονται απαραίτητα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων που παρουσιάζονται.

Κατά συνέπεια, σχετικά με τις απώλειες στην κρουαζιέρα για τους επόμενους μήνες του 2020 ρωτήθηκε η πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού, η οποία αν και τόνισε πως προς το παρόν δεν έχουν γνωστοποιηθεί - επισήμως - ακυρώσεις, ωστόσο, όπως όλα προοιωνίζουν, η Ερμούπολη θα έχει απώλειες, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα της κρουαζιέρας.

Σαφείς απαγορεύσεις για τις προσεγγίσεις

Ειδικότερα, η κυβερνητική απόφαση για τις προσωρινές απαγορεύσεις στην κρουαζιέρα έγινε γνωστή προχθές, μέσω ανακοίνωσης του Υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα.

Συγκεκριμένα, η πλήρης δήλωσή του, είχε ως εξής: “Η Κυβέρνηση έλαβε νέα μέτρα σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, τα οποία έχουν άμεση ισχύ και περιλαμβάνουν: - Απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων σε όλα τα ελληνικά λιμάνια και χρήσης χερσαίων εγκαταστάσεων. - Διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης από και προς την Ιταλία για επιβάτες. - Διακοπή των οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Σκόπια, με μοναδικές εξαιρέσεις τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο στη χώρα όσων διαμένουν στην Ελλάδα ή έχουν ελληνική υπηκοότητα. Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν άμεσα. Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός, καμία ολιγωρία και καμία έκπτωση στα ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση παίρνει και εφαρμόζει δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις για να προστατεύσουμε το πολυτιμότερο αγαθό: την υγεία όλων μας”.

Θα έχουμε απώλειες, αλλά ο προγραμματισμός συνεχίζεται”

Με αφορμή τα ανωτέρω, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού στην ερώτηση για ενδεχόμενες απώλειες προσεγγίσεων, υπήρξε συγκεκριμένη, λέγοντας πως, “Ακολουθούμε τις οδηγίες αλλά σίγουρα ενόψει όλων αυτών θα είναι μία δύσκολη χρονιά για την κρουαζιέρα”.

Στην παρατήρηση αν μέχρι στιγμής έχουν γνωστοποιηθεί ακυρώσεις σχετικά με την προγραμματισμένη ατζέντα της Σύρου, τόνισε πως, αρχικά ενημερώνεται η Λιμενική Αρχή Σύρου, ωστόσο, μέχρι σήμερα, προς το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει φθάσει κάποια συγκεκριμένη αναφορά.

“Ενημερώνεται πρωτίστως και το Λιμεναρχείο. Οι πρώτες αφίξεις ξεκινούν από 6 Απριλίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει κάποια ενημέρωση, αλλά σίγουρα θα έρθει τις επόμενες ημέρες” δήλωσε η πρόεδρος.

Ωστόσο, αναφορικά με τον προγραμματισμό της νέας Διοίκησης για τα επόμενα έτη και την προετοιμασία που ήδη κάνει το Λιμενικό Ταμείο, εξήγησε λακωνικά πως αυτή η προσπάθεια δεν επηρεάζεται από τις παρούσες συνθήκες της πανδημίας.

“Σε κάθε περίπτωση οι δικές μας προσπάθειες και οι συνεργασίες που θέλουμε να αναπτύξουμε θα έχουν αποτέλεσμα για το 2021 – 2022. Οπότε, ο προγραμματισμός μας δεν σταματά, ούτε οι ενέργειές μας”.

Στην ερώτηση για τον χρόνο απόκτησης ενός συμβούλου κρουαζιέρας, η ίδια υπήρξε σαφής: “Περιμένουμε τη δική μας αναμόρφωση (προϋπολογισμού) εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε σύμβαση με τον σύμβουλο κρουαζιέρας και από εκεί και μετά, όποιος σχεδιασμός υπάρχει, θα συνεχίζει να υπάρχει και να δουλεύεται προκειμένου να δούμε αποτελέσματα το 2021”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Θα καθυστερήσει λίγο η αναμόρφωσή μας, αλλά θα γίνει στις επόμενες δέκα – δεκαπέντε ημέρες με τηλεδιάσκεψη προφανώς, μετά, θα περάσει από Οικονομική Επιτροπή και σε έναν μήνα από τώρα, θα μπορέσουμε να υπογράψουμε σύμβαση με τον σύμβουλο κρουαζιέρας, για να ξεκινήσουμε τον σχεδιασμό μας για το 2021 και 2022”.

Η κα Μαραγκού ανέφερε τέλος πως το Λιμενικό Ταμείο Σύρου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για την κρουαζιέρα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως δεν αποκλείεται η Ερμούπολη, τους επόμενους μήνες να κερδίσει κάποιες ήδη “κλεισμένες” προσεγγίσεις, αφού κατά κύριο λόγο δουλεύει με μικρά κρουαζιερόπλοια και όχι με μεγάλες εταιρείες.

“Ακυρώνονται κρουαζιέρες γενικότερα μεγάλων πλοίων, οπότε τα πλοία τα μικρά που προσεγγίζουν το λιμάνι της Σύρου, ενδεχομένως να είναι σε καλύτερη μοίρα από τα υπόλοιπα. Δεν εννοώ για το διάστημα στο οποίο ισχύει η γενικότερη αναστολή και απαγόρευση, αλλά για τους επόμενους μήνες” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο “χάρτης” των φετινών προσεγγίσεων

Προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, αξίζει να γνωστοποιηθεί πως οι συνολικές προγραμματισμένες αφίξεις για τη Σύρο κατά το 2020 φθάνουν – πριν τα μέτρα για τον κορωνοϊό – στις 76, με την πρώτη να έχει “κλειστεί” για τις 6 Απριλίου. Δεδομένων των απαγορεύσεων οι πρώτες στη λίστα αναμένεται πως θα ακυρωθούν, ενώ για τις υπόλοιπες θα διαπιστωθούν όποιες εξελίξεις, αναλόγως και σε συνάρτηση με τα μέτρα της κυβέρνησης λόγω της πανδημίας.

Συνοπτικά, για τον Απρίλιο είχαν προγραμματισθεί 4 προσεγγίσεις, για τον Μάιο 8, για τον Ιούνιο 14, για τον Ιούλιο 19, ενώ για τον Αύγουστο 16.

Επιπλέον, σύμφωνα με το πλάνο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, προσεγγίσεις για τη Σύρο έχουν προγραμματισθεί και για τους επόμενους μήνες και ειδικότερα 7 για τον Σεπτέμβρη, 5 για τον Οκτώβρη, 2 για τον Νοέμβριο και 1 τελευταία για τον Δεκέμβριο.