Έγκριση του απαραίτητου σχεδίου για το λιμάνι Ερμούπολης Σύρου, που εκπονήθηκε σύμφωνα με τις εγκυκλίους του Υπ. Υγείας

Ασφαλής κρουαζιέρα με σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών Covid-19

Μικρής διάρκειας παράταση για την ολοκλήρωση της ανάπλασης στο Νησάκι

Τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την υποδοχή κρουαζιέρας με ασφάλεια το φετινό καλοκαίρι - σε συνθήκες πανδημίας - πληροί η Σύρος, καθώς τα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξε το αρμόδιο Λιμενικό Ταμείο και η Διοίκησή του, οδήγησαν εγκαίρως στην απόκτηση ενός απαραίτητου σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών Covid-19 στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Βασικά σημεία του ανωτέρω σχεδίου παρουσιάστηκαν χθες το μεσημέρι, στη συνεδρίαση των μελών του, οπότε και η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Κανδιώ Μαραγκού εξήγησε πως το Λιμενικό Ταμείο Σύρου κινήθηκε βάσει των εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας, ώστε να μπορέσει να δεχθεί κρουαζιερόπλοια, ως λιμένας transit (ενδιάμεσος σταθμός) για την κρουαζιέρα.

Ομόφωνα εγκρίθηκε το σχέδιο υγειονομικών απαιτήσεων έναντι της SARS-COV2 και ως εκ τούτου, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων αναμένει επισήμως την πρώτη άφιξη μεθαύριο, 19 Ιουνίου.

Οι σχετικές εξελίξεις προέκυψαν σε συνέχεια της οργανωμένης προσέγγισης που διατηρεί το Λιμενικό Ταμείο Σύρου αναφορικά με την υπόθεση του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας, για την οποίαν έχει προβεί σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στοχεύοντας στην προσέγγιση της πολυτελούς κρουαζιέρας.

Κ. Μαραγκού: Κινηθήκαμε άμεσα γιατί θέλουμε κρουαζιέρα

Αναλυτικότερα, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού εξήγησε πως το Λιμενικό Ταμείο Σύρου ενήργησε βάσει των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας, καθώς συνειδητά και με ωριμότητα πλέον, επιδιώκει την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στο νησί.

Ειδικότερα, για το σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών Covid-19, η ίδια εξήγησε: “Είναι απαραίτητη προϋπόθεση βάσει των δύο εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας για να υποδεχθούμε κρουαζιέρα στο λιμάνι μας, ως λιμάνι transit. Κινηθήκαμε όσο πιο άμεσα μπορούσαμε με δεδομένο ότι η σχετική όχληση από το Υπουργείο υπήρξε πριν από δύο μήνες περίπου, αλλά και με δεδομένο ότι πέραν της εγκυκλίου του Αυγούστου του 2020 - βάσει της οποίας έπρεπε να εκπονήσουμε το σχέδιο αυτό -, εκδόθηκε και νέα εγκύκλιος που άλλαξε αρκετά δεδομένα μόλις τον Μάιο του 2021”.

Η ίδια η πρόεδρος επαναλαμβάνοντας πως, “Κινηθήκαμε άμεσα με δεδομένο ότι έχουμε στοχεύσει στην κρουαζιέρα και επ΄ ουδενί δεν θα θέλαμε να υπάρξει οποιαδήποτε αφορμή για να μην προσεγγίσει στο λιμάνι μας κρουαζιερόπλοιο” επιβεβαίωσε πως η πρώτη προσέγγιση για τη φετινή χρονιά είναι στις 19 Ιουνίου.

Σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης

Σε λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο σχέδιο υγειονομικών απαιτήσεων στο λιμάνι της Ερμούπολης προχώρησε ο Ρένος Ζερβός από την Τεχνική Υπηρεσία. Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, “ο λιμένας υποδοχής κρουαζιερόπλοιων είναι αναγκαίο να διαθέτει σχέδιο διαχείρισης περιστατικού κορωνοϊού. Το σχέδιο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το ένα είναι για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν όσον αφορά την αποβίβαση και επιβίβαση των επιβατών. Δηλαδή τον διαχωρισμό των ροών σε περίπτωση που υπάρχουν παραπάνω από ένα κρουαζιερόπλοια και τους διαδρόμους και τις διαδρομές που πρέπει να ακολουθούν, τις ταμπέλες και τις πινακίδες πρόληψης και προστασίας, τα υλικά που πρέπει να υπάρχουν (αντισηπτικά κ.α.), την τήρηση των μέτρων και των αποστάσεων ασφαλείας.

Το δεύτερο κομμάτι αφορά τη διαχείριση των περιστατικών, τα οποία πιθανόν να επιβαίνουν ή να προκύψουν μετά την αποβίβαση. Σε αυτό το σημείο το Λιμενικό Ταμείο Σύρου με το προσωπικό ασφαλείας του έχει να ακολουθήσει μία διαδικασία. Σε συνεργασία με το σχέδιο του πλοίου – γιατί κάθε κρουαζιερόπλοιο έχει ένα σχέδιο – θα ειδοποιούνται οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές, ο ιατρός του πλοίου και το περιστατικό θα απομονώνεται εντός του πλοίου ή εντός χώρου συγκεκριμένου που διαθέτει το Λιμενικό Ταμείο για περαιτέρω ενέργειες”.

Ο κ. Ζερβός σημείωσε μάλιστα πως, “η Σύρος δεν είναι ούτε πύλη εισόδου, ούτε λιμένας έκτακτης αντιμετώπισης περιστατικού. Είναι transit λιμένας αναφορικά με την κρουαζιέρα και με το σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικού Covid-19”. Ως εκ τούτου, κατέστησε ξεκάθαρο πως, “Με βάση αυτό, συμμορφωνόμαστε πλήρως με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, παρέχουμε ό,τι μπορούμε στο πλαίσιο αυτό και καταρτίσαμε αυτό το σχέδιο ώστε σε συνεργασία και με το σχέδιο του πλοίου να έρχονται και να κουμπώνουν σωστά όλα με τις υγειονομικές απαιτήσεις της χώρας”.

Μέχρι δύο κρουαζιερόπλοια με διαφορετικές ροές εξόδου

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Ζερβός έδωσε λεπτομέρειες σχετικά τις θέσεις πρόσδεσης των κρουαζιερόπλοιων, καθώς και με τον αριθμό αυτών που μπορούν να προσεγγίσουν στην προβλήτα στη θέση Νησάκι, ενώ δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως οι ροές των επισκεπτών θα εισέρχονται και θα εξέρχονται με μέτρα και ασφάλεια.

“Ο λιμένας μας πλέον έχει προδιαγραφές. Μπαίνουν μέχρι δύο κρουαζιερόπλοια ταυτόχρονα, διαχωρίζεται σαφώς η ροή του ενός από του άλλου. Δηλαδή το ένα κρουαζιερόπλοιο δένει βόρεια προς τα “Γιάννενα” και το δεύτερο κρουαζιερόπλοιο δένει ακριβώς από πίσω προς την είσοδο του λιμένα. Μιλάμε για 1.700 άτομα ταυτόχρονα συνολικά” σχολίασε ο ίδιος, διευκρινίζοντας παρακάτω πως, “Οι δύο χώροι δεν “επικοινωνούν” μεταξύ τους. Για την πρώτη περίπτωση θα βγαίνουν από την πύλη που είναι στο ύψος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου και για τη δεύτερη θα βγαίνουν από την πύλη που είναι κοντά στο παλιό κολυμβητήριο και από εκεί θα μπαίνουν και τα λεωφορεία”.

Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε δε για το κομμάτι των εκδρομών που θα ακολουθούν οι επιβαίνοντες αυτών, όταν φθάνουν στη Σύρο, δήλωσε: “Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες των εταιρειών, δεν θα είναι μεμονωμένες. Οι επιβάτες θα βγαίνουν αυστηρά σε γκρουπ επιτηρούμενα και θα επισκέπτονται συγκεκριμένα μέρη. Αυτές είναι οι πληροφορίες που έχουμε. Δεν θα έχουμε – τουλάχιστον όχι προς το παρόν – μεμονωμένους επισκέπτες που θα βγαίνουν και θα μπαίνουν μόνοι”.

Με αφορμή τις προβλέψεις του σχεδίου για την άμεση αντιμετώπιση κρούσματος σε κρουαζιερόπλοιο που θα είναι εντός του λιμένα Ερμούπολης, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα της διατήρησης ζωνών ασφαλείας για έκτακτες προσεγγίσεις.

“Το σχέδιο των υγειονομικών απαιτήσεων προβλέπει να έχουμε σε όλη τη λιμενική εγκατάσταση δυνατότητα να πάει το ασθενοφόρο ή οποιοδήποτε άλλο όχημα υπηρεσιακό οποιαδήποτε στιγμή και παρουσιαστεί ανάγκη. Γι αυτό, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για λόγους υγείας θα παραμείνει κενός ο διάδρομος δίπλα στο κρηπίδωμα που υπήρχε στο σχέδιο ασφάλειας”. Εκτός από τον ISPS, πρόσθεσε πως, πλέον, “είναι αναγκαίο και για το σχέδιο υγειονομικών απαιτήσεων”.

Παραμένουν μέχρι Δεκέμβρη τα κιγκλιδώματα

Στην ίδια συνεδρίαση έγινε αναφορά και στο θέμα της διατήρησης των κιγκλιδωμάτων που ορίζουν την περίφραξη στην προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων. “Τα κιγκλιδώματα θα μείνουν στη θέση που βρίσκονται αυτήν την στιγμή. Αν θέλουμε να εξυπηρετούμε τη λιμενική εγκατάσταση για να έχουμε κρουαζιέρα” ξεκαθάρισε πρωτίστως ο Ρένος Ζερβός, ενώ σε ανάλογο ύφος, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, σημείωσε πως, “φέτος η κρουαζιέρα έχει παραταθεί χρονικά. Οπότε, τα κρουαζιερόπλοια θα μπορούν να έρθουν – καλώς εχόντων των πραγμάτων – μέχρι τον Δεκέμβριο”.

Επανάλαβε μάλιστα πως ως εκ τούτου, “τα κιγκλιδώματα θα παραμείνουν από σήμερα μέχρι και τον Δεκέμβρη γιατί ως φαίνεται θα έχουμε κρουαζιέρα και τον Δεκέμβρη και θα πρέπει να τηρείται το σχέδιο για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού κατά γράμμα”.

Και τα δύο πρόσωπα δεν παρέλειψαν όμως να σημειώσουν πως, βάσει του έργου της ανάπλασης που στο μεγαλύτερό του μέρος – σήμερα - έχει εκτελεσθεί στη θέση “Νησάκι”, προσεχώς, “τα κιγκλιδώματα θα αναβαθμιστούν, αφού το έργο προβλέπει πιο καλή περίφραξη”.

Κλείνοντας την ενημέρωσή του αναφορικά με το σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών κορωνοϊού, ο Ρένος Ζερβός, επανέλαβε τα εξής: “Νομίζω ότι είμαστε σε καλή κατάσταση για να υποδεχθούμε αυτή τη στιγμή κρουαζιέρα και από άποψη ασφάλειας (ISPS) και από άποψη υγειονομικών απαιτήσεων”.

Ολοκλήρωση ανάπλασης τον Οκτώβρη του 2021

Ενημέρωση υπήρξε και για την πορεία ολοκλήρωσης του έργου της ανάπλασης που γίνεται από το ύψος της πλατείας Κανάρη μέχρι και την προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων στο Νησάκι. Όπως διαπιστώνει ο κάθε οδηγός ή πεζός, αν και το μεγαλύτερο μέρος αυτού έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο, απομένουν εκκρεμότητες για τις οποίες ο ανάδοχος του έργου θα λάβει παράταση.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος, οι συγκεκριμένες εκκρεμότητες αφορούν στην αντικατάσταση της σημερινής περίφραξης, καθώς όμως και σε μία σημαντική παρέμβαση για την απορροή των όμβριων υδάτων πλησίον της πλατείας Κανάρη.

“Όλος αυτός ο σχεδιασμός έρχεται και δένει ευτυχώς με το έργο που έχουμε ήδη υλοποιήσει και μπορεί να εξυπηρετήσει πλέον και το σχέδιο Covid-19” σχολίασε ο κ. Ζερβός, με την Κανδιώ Μαραγκού να σημειώνει αναλυτικότερα πως, “Επειδή εκκρεμεί ακόμη η τοποθέτηση των κιγκλιδωμάτων και ένα σημαντικό κομμάτι του έργου για τα όμβρια στην προβολή της πλατείας Κανάρη, αλλά αναμένουμε και σκάφη τη θερινή σεζόν και καθώς σε καμία περίπτωση δεν θα έχει ολοκληρωθεί το έργο τον Ιούλιο, εισηγούμαι η παράταση να είναι μεγαλύτερη και να είναι για 4 μήνες. Δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2021”.

Κατά συνέπεια, για να μην υπάρξει όχληση κατά τους θερινούς μήνες, καθώς επίσης εμπόδια και πρόβλημα στις προσεγγίσεις σκαφών και κρουαζιερόπλοιων, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου αποφάσισε να δώσει παράταση στον ανάδοχο μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου του 2021, προκειμένου όπως γίνεται εύλογα κατανοητό, να μην υπάρχουν εργασίες σε εξέλιξη τους μήνες αιχμής, δηλαδή το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.