Τη δημιουργία ενιαίας περιφερειακής ΔΕΥΑ φέρνει το νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος, που θα τεθεί σε διαβούλευση

“Ψύχραιμη ματιά” για τη συγχώνευση της ΔΕΥΑ Σύρου

Θετικά σημεία και προβληματισμοί επί του θέματος, από τον νέο δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου

Αλλαγές αναμένονται όσον αφορά στις ΔΕΥΑ της χώρας και κατ΄ επέκταση του Νοτίου Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Σύρου, καθώς το νέο νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος – που πέρασε από υπουργικό συμβούλιο, αλλά δεν έχει τεθεί ακόμη σε διαβούλευση -, προβλέπει συγχωνεύσεις των κατά τόπους Δημοτικών Επιχειρήσεων και τη δημιουργία ενιαίων περιφερειακών ΔΕΥΑ.

Με την ανωτέρω εξέλιξη, εκτιμάται πως θα ξεπεραστεί το εμπόδιο της αποπληρωμής όλων των υπέρογκων χρεών των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση – και που στην περίπτωση της Σύρου είναι 4 εκατ. ευρώ -, ωστόσο, μένουν “ανοικτά” μία σειρά από άλλα ζητήματα, για τα οποία θα χρειαστούν διευκρινίσεις.

Ειδικότερα, αν θα αλλάξει η τιμή χρέωσης του νερού, ποιος θα ελέγχει τα έργα και το προσωπικό των ΔΕΥΑ, αλλά και αν η δημιουργία των περιφερειακών ΔΕΥΑ, φέρνει απολύσεις ή εντέχνως την “ιδιωτικοποίηση του νερού”, όπως αναφέρουν πλευρές που ήδη αντιδρούν στις αποφάσεις του κεντρικού κράτους. Όλα τα παραπάνω μένουν να αποδειχθούν ή όχι, όταν το νομοσχέδιο τεθεί και επίσημα προς διαβούλευση.

Για όλα το εν λόγω θέμα τοποθετήθηκε σε ένα πρώτο επίπεδο ο επόμενος δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, τονίζοντας ότι περιμένει σαφώς το νομοσχέδιο, ενώ λακωνικός, υπήρξε ο νυν πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου, εξηγώντας πως είναι πρώιμη όποια τοποθέτηση, αν δεν βγει στον “αέρα” το γραπτό κείμενο του νομοσχεδίου.

Σημειώνεται πως επί του θέματος έγινε συζήτηση την περασμένη εβδομάδα στην ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο σεμιναρίου για τους αυτοδιοικητικούς, στο οποίο συμμετείχε εκτός από τον κ. Αθανασίου και ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός και ο επόμενος δήμαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς.

Αναμονή για το νομοσχέδιο

Με αφορμή και την αντίδραση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου – Ερμούπολης για την εξέλιξη της συγχώνευσης των ΔΕΥΑ, μέσω ανακοίνωσής της, στην οποία τονίζεται πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα στοχεύει “στην εμπορευματοποίηση του νερού και στην είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση του νερού”, ρωτήθηκε ο Ανδρέας Γιαλόγλου.

“Δεν υπάρχει σαφές κείμενο αυτή τη στιγμή να διαβάσουμε. Υπάρχει η ανακοίνωση των εργαζομένων των ΔΕΥΑ και υπάρχει και μια τοποθέτηση του κ. Μαρινάκη από την κυβέρνηση. Επί της ουσίας αναμένουμε να διαβάσουμε τι θα φέρουν”, σχολίασε αρχικά, επισημαίνοντας πως αν προκύψει εξέλιξη με την κάλυψη του χρέους, αυτό θα είναι κάτι θετικό. Ωστόσο, χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί το νομοσχέδιο, επεσήμανε πως, δεν μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε τοποθέτηση, γιατί δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες για κάθε θέμα. “Άρα, δεν μπορώ να κάνω σχόλιο σήμερα γι αυτό το θέμα, χωρίς κείμενο. Είμαστε σε επαγρύπνηση και περιμένουμε το κείμενο για να τοποθετηθούμε”.

Θετικά σημεία, “ανοιχτά” θέματα και προβληματισμός

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Αθανασίου τόνισε παρομοίως πως περιμένει κι εκείνος το νομοσχέδιο για να είναι συγκεκριμένος, ωστόσο, μετέφερε τις τοποθετήσεις και τους προβληματισμούς του, όπως τους εξέφρασε στο σεμινάριο στην ΚΕΔΕ.

“Σίγουρα είναι πρώιμο αυτό που συζητάμε τώρα. Παρόλα αυτά στη συμμετοχή μας στις ενημερωτικές ημερίδες της ΚΕΔΕ για τις νέες Δημοτικές Αρχές για τη νέα δημοτική θητεία, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, συζητήθηκε αρκετά διεξοδικά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο Δήμος Πάρου και όσοι ήμασταν παρόντες και είχαμε άποψη, εκφράσαμε τη θέση πως αν δημιουργηθεί ένας φορέας “ομπρέλα”, ούτως ώστε να μπορέσει να τον χρηματοδοτήσει το κεντρικό κράτος για τα χρέη των ΔΕΥΑ είναι μεν μία καλή εξέλιξη, από την άλλη πλευρά υπάρχουν θέματα”.

Πιο αναλυτικά, επεσήμανε πως, “από την πλευρά μου ανέφερα ότι θα υπάρξει αδικία σχετικά με τις ΔΕΥΑ που έχουν χρέος και από κακοδιοίκηση. Δηλαδή θα βγουν κάποιοι διπλά ωφελημένοι που κανονικά δεν πρέπει, καθώς το πρόβλημα είναι το ενεργειακό κόστος και οι ρήτρες αναπροσαρμογής που εκτόξευσαν τα χρέη των ΔΕΥΑ”.

Επιπλέον, ανέφερε πως, το δεύτερο θέμα που απασχολεί είναι “πώς θα σταθεί αυτός ο φορέας ώστε να μην μοιάζει με τους ειδικούς διαβαθμιδικούς περιφερειακούς ΦΟΔΣΑ”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε εν προκειμένω για τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, “άρχισε από νομοθέτημα αυτή η ιστορία και καταλήξαμε μετά από δύο χρόνια, να μην έχουν στελεχωθεί. Σήμερα, δύο χρόνια μετά στελεχώνονται. Ο φόβος και για τις ΔΕΥΑ είναι να μην έχουμε τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με τους ειδικούς διαβαθμιδικούς περιφερειακούς ΦΟΔΣΑ”.

Επιπλέον, σχολίασε πως απασχολεί έντονα “αν θα εκτοξευθούν τα κόστη”, καθώς αν δεν βγει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, “δεν έχουμε εικόνα”, ενώ έθεσε επί τάπητος και ζητήματα για το προσωπικό. “Δεν ξέρουμε αν ο φορέας “ομπρέλα” πάνω από τις ΔΕΥΑ, θα είναι αυτός που θα ελέγχει το προσωπικό ή όχι. Μας εξήγησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ότι παραμένουν τα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΥΑ κατά τόπους. Βέβαια, τι θα γίνει με το προσωπικό, ποιος θα ελέγχει τα έργα, τις επενδύσεις και όλα αυτά που έχει σήμερα η επιχείρηση και είναι αυτόνομη, δεν τα ξέρουμε”.

Άρα, για όλα τα παραπάνω, επανέλαβε πως από την πλευρά του, “εκφράστηκε πολύ μεγάλος προβληματισμός”.

Στην ερώτηση αν τυχόν στις θετικές συνέπειες είναι η ενιαία χρέωση και τιμολόγηση του νερού και άρα, αν η Σύρος ενδέχεται να βγει ωφελημένη από μία πτώση του τιμολογίου της, αφού σήμερα στις Κυκλάδες, μαζί με τη Σαντορίνη έχουν τις πιο υψηλές τιμές για το κυβικό, υπήρξε σαφής.

“Το κυβικό χρεώνεται διαφορετικά. Εμείς στη Σύρο έχουμε 1,35 ευρώ και υπάρχουν νησιά στις Κυκλάδες που έχουν το νερό τους 0,60 λεπτά. Εμείς, αν γίνει έτσι, μπορεί να ωφεληθούμε. Αλλά δεν νομίζω ότι θα γίνει έτσι”, τόνισε, εκφράζοντας την επιφύλαξή του για το τι θα φέρει το νομοσχέδιο.

"Δεν απορρίπτουμε χωρίς να έχουμε κάτι σαφές”

“Προς το παρόν δεν έχουμε δει κάτι γραπτό. Οπότε ας μην είμαστε άδικοι. Πρέπει να περιμένουμε για να είμαστε σαφείς. Το να το απορρίψουμε χωρίς να έχουμε κάτι σαφές, δεν γίνεται”, ξεκαθάρισε, λέγοντας εν κατακλείδι, όσα μετέφερε και στην ΚΕΔΕ. “Αν είναι οι δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια να τα ακούνε για τη μη καλή υδροδότηση, για τη μη καλή αποχέτευση, για τα προβλήματα και ουσιαστικά ο φορέας να είναι κάτι το απρόσωπο, το οποίο δεν μπορεί κανένας να το προσεγγίσει, δεν θα είναι καλή εξέλιξη. Όμως, επαναλαμβάνω πως για όλα αυτά περιμένουμε το κείμενο από το κεντρικό κράτος και το Υπουργείο ώστε να δούμε αναλυτικά τι θα προβλέπεται”, σημείωσε, καταλήγοντας.