Σε βίντεο η εντυπωσιακή στιγμή της προετοιμασίας του ιδιαίτερου έργου από τον ίδιο τον γλύπτη, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Η κρίση της Ευρώπης, μέσα από την τέχνη του Βαρώτσου

Την βαθιά κρίση που οδηγεί σε αποσύνθεση την Ευρώπη, αλλά παράλληλα, την προτροπή και την ευχή της δυνατότητας αναγέννησης της Ευρωπαϊκής κοινότητας αποτυπώνει καλλιτεχνικά ο σπουδαίος Έλληνας γλύπτης, Κώστας Βαρώτσος, μέσα από τη δράση “Σύρος – Κάσσελ”, στο πλαίσιο της οποίας, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχει την τιμή να φιλοξενεί ένα ιδιαίτερο έργο του.

Στην έκθεσή του στην Πινακοθήκη Κυκλάδων με τίτλο “Διαστρωματώσεις” - τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν απόψε παρουσία του ίδιου, εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, προσώπων του εφοπλιστικού κόσμου κι άλλων πολιτών -, φιλοξενείται το εν λόγω έργο που συνδέεται με ένα όμοιό του στην έκθεση documenta 14 στο Κάσσελ της Γερμανίας, το οποίο φέρει την υπογραφή του κ. Βαρώτσου.

Ο ίδιος μέσα από το συγκεκριμένο έργο στη Σύρο όπως επισημαίνει, μιλώντας on camera γι αυτό κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του για την έκθεση, επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα θετικό σχετικά με την ιδιαίτερη και ιστορική στιγμή της “αποσύνθεσης και της αμηχανίας” που βιώνει σήμερα η Ευρώπη, προκειμένου να “φωτίσει” τη δυνατότητα... αναγέννησής της.

Είναι ένα έργο που συνδέεται με αυτή την ιστορική στιγμή που ζούμε και με αυτήν την αμηχανία που ζει η Ευρωπαϊκή κοινότητα. Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου υπάρχουν φυγοκεντρικές δυνάμεις, διαλυτικές δυνάμεις οι οποίες δημιουργούν μία ανησυχία και έναν φόβο σε αυτή την ιστορική στιγμή. Η Ευρώπη ή θα πάει μπροστά ή θα διαλυθεί” δηλώνει κατηγορηματικά ο Κώστας Βαρώτσος, προλογίζοντας την “επίπονη” διαδικασία της προετοιμασίας για τη λήψη της τελικής μορφής του έργου του, το οποίο βρίσκεται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων και πλαισιώνεται από αρκετά ακόμη έργα του.

Με ένα σφυρί και σπάζοντας τις σημαίες των χωρών που αποτελούν τη σημερινή Ευρώπη όπως αποτυπώνεται στο βίντεο, ο κ. Βαρώτσος “σχηματίζει” τα μηνύματά του, μέσα από την ιδιαίτερη τέχνη του.

“Η έκθεση αυτή στη Σύρο έχει ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό. Συνδέεται με ένα έργο στην documenta 14 στο Κάσσελ που γίνεται αυτή τη στιγμή. Εγκαινιάζεται συγχρόνως με το έργο αυτό που υπάρχει στη Σύρο” αναφέρει εν συνεχεία ο ίδιος, διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων πως, “Δεν είναι ίδια τα έργα, αλλά όμοια, το ένα στο Κάσσελ και το άλλο στη Σύρο. Ο τίτλος είναι διάλυσις και ανασύστασις. Αυτά τα δύο έργα έχουν μία σχέση εξελικτική. Η documenta δείχνει την αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής διάστασης. Ενώ, εδώ στη Σύρο έχουμε το αντίθετο. Μέσα από την αποσύνθεση, έχουμε την αναγέννηση. Έχουμε ένα μήνυμα πιο αισιόδοξο το οποίο μοιάζει σαν ευχή. Επέλεξα να δώσω αυτό το μήνυμα, αυτή τη στιγμή στο νησί της Σύρου, διότι το νησί της Σύρου έχει μία πολιτισμική διαστρωμάτωση, τέτοια, που εμπερικλείει μέσα στην ιστορία της και την Ευρωπαϊκή κουλτούρα.”.

Σημ.: Στις φωτογραφίες με τον κ. Βαρώτσο, οι κκ. Αντώνης Κομνηνός και Στέλιος Νιώτης.